et sis siuke probla et makil fm skaala 52-75 mhz ja tahax kuidagi normaalse sagedusskaala pääle timmida... et kas on võimalik ilma mingi rämedate uute juppide ostmiseta... vb oli selle kohta juba teema olemas, aga ei oskant kohe kuidagi õiget otsingu märksõna leida... olex tänulik kui keegi aitax...
Teade
Collapse
No announcement yet.
thomsonic ts 202
Collapse
X
-
väga raske nõu anda, sest ei tea kuidas seal see häälestamise asi lahendatud on, sest sageduste vahe on suur ja lihtsalt keerdude mahakerimisega ei pääse. Põhimõtteliselt tuleb kõikidel kõrgsagedus poolidel vähendada keerdude arvu ja võnkeringiga paral. kondekat panna väiksemad, seda sisendastmel , kõrgsag. võimendil, seguastmel, ja samuti pead ossillaatori sageduse kõrgemale saada. kui sag, vahe on suur võib tulla variant, et tuleb koguni traadi läbimõõtu muuta, raske õelda ja kagjuhtimise teel veel raskem.
Comment
-
aga nende keeratavatega ei anna eriti suurt midagi ära teha we??? ja ega yle saja mhz ei olegii vaja kätte saada... ja ma kogematta exisin selle alumise arvuga... see 62 oopis...ja et miuxed neist yldse kõrgsageduspoolid on... ja selle asjanduse kus ymbes see nöör jooxeb (mingi regullitav kondekas või miski siuke pidi olema vist nagu aru olen saanud) peal on ka mingid kruvad, et kas need ei aitax midagi??.. ma tean et ma olen loll...
Comment
-
need on ilma südamikuta paarikeerulised poolid. võtad ühe keeru vähemaks ja edasi hakad pooli venitamise ja kokkusurumisega reguleerima.kõigepealt otsi üles heterodüüni pool.see on see pool mida puutudes jaama pealt ära läheb.sellest alusta. teiste poolidega reguleerid juba tundlikust.
pöördkondensaatori peal on nende võnkeringide trimmerid.sagedusriba alumist otsa reguleerid pooliga, ülemist kondensaatoriga.
Comment
-
kui sa nii küsid siis on tõesti lihtsam otsida spetsialist, kõrgsagedusega tegelemine on keeruline ja nõuab suurt kogemust nii lihtne see ka pole.See on üks keerulisemaid valdkondi raadiotehnikas, mida mõni mees ei õpigi selgeks. pöördu spetsialisti poole, kellel on kogemusi. saad ehk pillist asja.
Comment
-
võid ka muidugi läbi lugeda siin pikalt räägitud U-101 häälestamise teema, seal räägitakse, mis järjekorras häälestada ja kuidas saada kokkujooksu korda. Keerdude arv muidugi ei klapi.
Mina ei hakkaks seda asja huupi tegema vaid arvutaks kõik enna valemite järgi läbi ja siis teeks ühe raksuga ära... muidu ilma fm geneta ja sweebita võib seda jama jäädagi tegema... eriti just siis kui ei tea mida teed...
Ehk on abi sellest dokust: http://emperor.dyn.ee/failid/uploads/vef222.pdf
Seal on kirjas, kuidas mina suurte pingutustega tegin oma esimese raadio fm-le üle... ei vedanud, see oli vef222 (oeh...) ja pidi veel vaidlema oma kogenud elektroonikaõpetajaga, et ei ole võimalik saada asja käima kui ossi pooli mitte hoopis juude kerida. Aga samas peale seda on kõik ülejäänud tulnud palju kergemalt ja neid on ikka oma paarkümmend tehtud, pole enam ühegiga hätta jäänud.
Comment
-
Oehh! Kui tühipalja FM - i häälestamiseks sellist valemitekuhja vaja oleks, siis ma oleks ammu nälga surnud
Saab muidugi ka nii, ei hakka vaidlema, aga nii mõnegi võib elektroonikast eemale peletada, sest paljusid iseenesest lihtsaid asju kirjeldatakse läbi kõrgema matemaatika. Ja nii mitu lehekülge. Kui hobiks on matemaatika, siis miks mitte.
Ärgu keegi võtku seda isiklikult, aga olen näinud kõrgelt haritud mehi, kes nohisevad ikka veel oma valemite kallal, kui mul juba asi empiirilisel teel tehtud on. Natuke peab muidugi kogemusi ka olema. Igal vorstil on kaks otsa. Las igaüks valib ise. Kui asja teha lõbu pärast, siis võib muidugi kõike proovida.
Kuna olen rohkem praktik, siis loodan, et sellest avaldusest ei tõuse suurt vaidlust.Harjutamine teeb harjutajaks.
Comment
-
Kui neid asju käsitsi läbi arvutama hakata, siis tõesti jõuaks sama ajaga juba mitu raadiot ära teha. Õnneks on aga olemas Excel, millega saab kiiresti uued värtused sisse andes arvutada poolide induktiivsuse ja siis järgmise sammuna induktiivsuse kaudu uued konded, induktiivsust vähendan eeldades, et see väheneb peaaegu lineaarselt keerdude arvule... paar minutit arvutiga tööd, õiged konded sisse ja tulemus on kindel.
Comment
Comment