Teade

Collapse
No announcement yet.

CAT5 helikaabel

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Ära parem otsi, ma tean (ja tuletasin meelde) seda, mis on lainetakistus, hajusparameetritege liin, jne. :P
    Arvutasin isegi välja umbkaudse kõlarikaabli minimaalse pikkuse, mille puhul liini sobitamatusest tekkiks peegeldunud ja otsesignaali pärifaasis liitumine. Tuli 20kHz-ile umbes 3000 kuni 4000 meetrit. h34r:
    Ehk siis tavalise 3 m kaabli puhul oleks 20kHz signaal ja peegeldunud signaal teineteisest faasisi nihutatud umbes 1/1000 perioodi võrra. Kas seda kuuleb või ei kuule on küsimus???
    Muidugi kui kaabel on koormuse ehk valjukaga sobitatud ei tekki üldse mingit peegeldust.

Kaablis ei ole asi muidugi kuidagi seotud helilaine pikkustega ning voolu ja pinge eristamine ei ole ka kõrgetel sagedustel mingi probleem.

Comment

Küsime nüüd uue küsimuse.
      Kui suure faasimoonutuse põhjustab kõrgetel sagedustel d/a muunduri ja muu tehnika kellade käimise ebaühtlus ?

Ja mitu inimest kuuleb seda väikest faasimoonutust ?
      Muide, faasimoonutust saab tajuda ainult siis , kui tuleb kahest kohast erineva faasinihkega signaal (et oleks millega võrrelda). Ja isegi siis pidavat treenitumate inimeste kõrv alles 5..10 kraadist pihta hakkama.
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Originally posted by humax@Jan 13 2005, 08:22
        TO moi. Jah see on seesama lollus. Ilmus juba rohkem kui aasta tagasi ühel inglise saidil. Meie naiviitarid leidsid kusagilt üles ja hakkasid ka lollustega pihta, mis parata kui kogemusi pole ja loogika kah ei tööta.Pole sugugi ükskõik kuidas asi lahendada ja mingit imekaablit pole veel leiutatud, küll aga on tootmises ja müügis väga häid kaableid kastide ühendamiseks.Soovituseks targematele, võtke paber pliiats, kalkulaator ja oomi seadus appi.Võtke teile vajalikud lähteandmed ja kui üks 30min. olete kõik võimalikud arvutused läbi teinud siis on selge mida on vaja.Järgmine samm oleks kauplusse ja palun mulle kõlari kaablit sellise ristlõikega ja nii mitu meetrit ja on kindel lahendus olemas. Pealegi on võimalus valida eri tootjate toodangut. Pole mõtet lauslollustega tegeleda ja asjatut vaeva näha, sest asi võib olla loodetust tunduvalt kehvem ja seda ta ka on.Pole siin mõtet laskuda detailidesse ja hakata filosofeerima antud CAT5 teemal sest soonte mahtuvus ja iduktiivsus määrab asja.Kui mõni sinisilmne soovib katsetada andku minna, vahetagu kätt ja punugu edasi.Peaasi et ise usub ja veendub et asi on üliedukas ja muudab heaks ka salvestuse kvaliteedi. Targemad teevad järeldused ise ja kasutavad aega ratsionaalsemalt.
        Ja kes ütleb et sina oled siis see "Õige ja Tark"? miks mul on tunne et oled parandamatu pessimist, sest siiamaani pole sa vist praktiliselt üheski teemas muud teinud, kui teiste mõtteid ja ideesid maha teinud ning öelnud neile et nad ei oska seda ning toda, sina tead et nii ja naa saab paremini jne(kusjuures paljudel juhtudel teadki, kuigi ka sina oled mööda pannud)? ma ei ütle seda halvapärast, aga lihtsalt mulle on jäänud selline mulje.

Comment

Faasimoonutuse puhul mängib rolli see, kas see on lineaarne või mitte. Juhul kui faasi/sageduskara läheb kõveraks, siis hakkan mina ropendama. Seetõttu ma jälestan tämbriregulaatoreid.

Comment

Originally posted by saajatz+Jan 13 2005, 18:27--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (saajatz &#064; Jan 13 2005, 18:27)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-humax@Jan 13 2005, 08:22
            TO moi. Jah see on seesama lollus. Ilmus juba rohkem kui aasta tagasi ühel inglise saidil. Meie naiviitarid leidsid kusagilt üles ja hakkasid ka lollustega pihta, mis parata kui kogemusi pole ja loogika kah ei tööta.Pole sugugi ükskõik kuidas asi lahendada ja mingit imekaablit pole veel leiutatud, küll aga on tootmises ja müügis väga häid kaableid kastide ühendamiseks.Soovituseks targematele, võtke paber  pliiats, kalkulaator ja oomi seadus appi.Võtke teile vajalikud lähteandmed ja kui üks 30min. olete kõik võimalikud arvutused läbi teinud siis on selge mida on vaja.Järgmine samm oleks kauplusse ja palun mulle kõlari kaablit sellise ristlõikega ja nii mitu meetrit ja on kindel lahendus olemas. Pealegi on võimalus valida eri tootjate toodangut. Pole mõtet lauslollustega tegeleda ja asjatut vaeva näha, sest asi võib olla loodetust tunduvalt kehvem ja seda ta ka on.Pole siin mõtet laskuda detailidesse ja hakata filosofeerima antud CAT5 teemal sest soonte mahtuvus ja iduktiivsus määrab asja.Kui mõni sinisilmne soovib katsetada andku minna, vahetagu kätt ja punugu edasi.Peaasi et ise usub ja veendub et asi on üliedukas ja  muudab heaks ka salvestuse kvaliteedi. Targemad teevad järeldused ise ja kasutavad aega ratsionaalsemalt.
            Ja kes ütleb et sina oled siis see "Õige ja Tark"? miks mul on tunne et oled parandamatu pessimist, sest siiamaani pole sa vist praktiliselt üheski teemas muud teinud, kui teiste mõtteid ja ideesid maha teinud ning öelnud neile et nad ei oska seda ning toda, sina tead et nii ja naa saab paremini jne(kusjuures paljudel juhtudel teadki, kuigi ka sina oled mööda pannud)? ma ei ütle seda halvapärast, aga lihtsalt mulle on jäänud selline mulje. [/b][/quote]
            To: sajatz
            mida ta valesti ütles?

Comment

Originally posted by KaruTEC@Jan 13 2005, 22:11
              Faasimoonutuse puhul mängib rolli see, kas see on lineaarne või mitte. Juhul kui faasi/sageduskara läheb kõveraks, siis hakkan mina ropendama. Seetõttu ma jälestan tämbriregulaatoreid.
              Milline näeb siis välja mittelineaarne faasimoonutus ?

Minuteada kuuluvad just sagedus- ja faasimoonutus lineaarmoonutuste alla(erinevatel sagedustel erinev ülekanne).
              Amplituudimoonutus on aga mittelineaarmoonutus(erineval amplituudil erinev ülekanne).
              Lisaks igasugu modulatsiiooni jms moonutused.
              Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Võibolla nimetasin asju valesti - pean silmas seda kui faasi/sageduskarakteristik logaritmskaalas ei ole sirge. Ehk siis teatud sagedused hilinevad rohkem kui teised.

Comment

OT, aga mul tekkis selline väike uudishimu, et kas te kuulate oma tehnikaga kuskil stuudiotes või päris õues? jutt käib juhtmetes tekkivast moonutusest, mis on mingi 0,1 ja 0,0001 protsendi vahel(umbes pakutud, aga ega nad suuremad eriti pole ka), aga kas siis ruumi moonutused on sellest väiksemaks viidud&#33;

Isiklikult võtsin paar kuud tagasi akustika alase raamatu ja vastava arvutuste programmi ette ja arvutasin umbmääraselt oma toas(korter, tapeet seinas, puitmööblit ja diivan) tekkiva seisulainete poolt tekitatud UMBKAUDSE moonutuse.(pääv otsa läks küll aega)
                  tulemuseks sain et osad sagedused on 18dB teistest üldse vaiksemad, ja osad on muutuvad +8 kuni -32dB olenevalt ruumi punktist.
                  Sellest ajast pole erilist tahtmist olnud hi-fi rääkimata hi-end-i järele.

Ärge näkku lööge, aga kas teie kuulamisruumides puudub akustiline moonutus?

Comment

Originally posted by &#045;8o&#045;@Jan 14 2005, 00:03
                    OT, aga mul tekkis selline väike uudishimu, et kas te kuulate oma tehnikaga kuskil stuudiotes või päris õues? jutt käib juhtmetes tekkivast moonutusest, mis on mingi 0,1 ja 0,0001 protsendi vahel(umbes pakutud, aga ega nad suuremad eriti pole ka), aga kas siis ruumi moonutused on sellest väiksemaks viidud&#33;

Isiklikult võtsin paar kuud tagasi akustika alase raamatu ja vastava arvutuste programmi ette ja arvutasin umbmääraselt oma toas(korter, tapeet seinas, puitmööblit ja diivan) tekkiva seisulainete poolt tekitatud UMBKAUDSE moonutuse.(pääv otsa läks küll aega)
                    tulemuseks sain et osad sagedused on 18dB teistest üldse vaiksemad, ja osad on muutuvad +8 kuni -32dB olenevalt ruumi punktist.
                    Sellest ajast pole erilist tahtmist olnud hi-fi rääkimata hi-end-i järele.

Ärge näkku lööge, aga kas teie kuulamisruumides puudub akustiline moonutus?
                    Sellest ma kogu aeg räägin, et ruumi akkustiline kujundus on kõige tähtsam. Ja meie väiksetes korterites on asi päris hull. Mul endal on suured vaibad kõlarite taga ja vastas, põrandal ka. Laes on reljeefne penoplast liimitud. Peab mingit paksemad kardinad veel vaatama.

Tähtsuse poolest tuleb HiFi HiEnd süsteemis järjestada nii: Tuba, kõlarid, võim, cd-mängija...

Comment

Tähtsuse poolest tuleb HiFi HiEnd süsteemis järjestada nii: Tuba, kõlarid, võim, cd-mängija.

Jutt käib CAT5 kaablist, mida punutuna kasutatakse kõlari ühendus kaablina, kuid äkki lahatakse teemat juba toa, kõlarite jne. tasemel.Põhiprobleem milles on siis sellise lahenduse puudus on ikkagi põhjendamatta?Pole mõtet keerutada, need on juba ammuteada ja tuntud probleemid ja nende ümber pole mõtet vahtu üles lüüa.
                      Kui Sa seda lahendust nii väga kiidad, siis too välja see põhiline eelis ja seda põhjendatud tasemel.Miks on see hea?Või miks on see puudustega?Ehk meil paljudel polegi sellist kohta, kus Sinu mõttekäigus olevat tehnikat kuulata, eks hari siis inimesi, sest rahvas on rumal ja ukerdab vene tehnika otsas.

Lugedes neid komme, siis on arutelu asjalik ja põhjendatud ja liigagi teoreetiline, kuid põhiline probleem on puudutamatta. See on keerutatud paaride omavaheline mahtuvus, mis moodustab LCR võnkeringi, võimendi väljund, kaabel, agregaat ja sellest tulenev?

kellegi poolt katsetatud&#33;
                      Proovisin järgi, ei midagi head. Ei avaldanud mingit muljet ja lisaks läks selliselt tehtud kaabliga
                      minu lampvõim genereerima. Ilmselt on kaablil liiga suur mahtuvus (mõõtmiste järgi üle 400 pF

PS.Mina vastust ei oota. Juba aasta tagasi lugesin sellisest kaablist ja peale lühikest mõttekäiku oli minu jaoks asi selge ja lahendatud.Küll aga on ehk teisi asjast huvitatuid ja kellegil on lootust oma imelisele tehnikale saada ime kaabel.
                      Vahet pole, mis võimendiga on tegu, sest füüsikalised seadused on ühed kas vene või lääne tehnika suhtes, kas lamp või transs lõpuga võim.

Comment

Originally posted by KaruTEC@Jan 14 2005, 01:16
                        Võibolla nimetasin asju valesti - pean silmas seda kui faasi/sageduskarakteristik logaritmskaalas ei ole sirge. Ehk siis teatud sagedused hilinevad rohkem kui teised.
                        Just.
                        Aga see kuulda ei ole kui amplituud on sirge ja faas kõver.
                        (kui kõikides kanalites täpselt samamoodi on) Sest inimene peab faasierinevuse tajumiseks seda millegagi "võrdlema".

Comment

Originally posted by KaruTEC@Jan 14 2005, 00:16
                          Ai, ai.
                          Muide kõlarist sinu kõrva jõudva heli faaikarakteristik ei ole kunagi sirge (logaritmilises skaalas) isegi siis kui kõrva jõudav heli amplituudsageduskarakteristik on sirge. Vahepeal on 2-3 m õhku, milles helilaine viivitub ja kogu faaside asi saab kõvasti sirgest erinema.

Comment

Originally posted by humax@Jan 14 2005, 09:10
                            See on keerutatud paaride omavaheline mahtuvus, mis moodustab LCR võnkeringi, võimendi väljund, kaabel, agregaat ja sellest tulenev?

kellegi poolt katsetatud&#33;
                            Proovisin järgi, ei midagi head. Ei avaldanud mingit muljet ja lisaks läks selliselt tehtud kaabliga
                            minu lampvõim genereerima. Ilmselt on kaablil liiga suur mahtuvus (mõõtmiste järgi üle 400 pF

Sai ju välja arvutatud, et hajusparameetritega süsteem nimega kõlarikaabel (CAT5 või tavaline, pole erilist vahet) omab oma lühikese jupi kohta liiga väikseid L,C parameetreid, et neid oleks mõtet arvestada. CAT5 kaablil on aga just tema keerutuse ja punutuse tõttu väiksemad L ja C parameetrid kui tavalisel kõlarikaablil.

Aga selle katsetaja koha pealt jätsid välja jupi lauset: " ja takistus ning võibolla veel midagi ... " . Äkki oli tegu lihtsalt kehva võimuga, mis ei olnud stabiilme. 400pF pole üldse suur mahtuvus kõlarikaabli jaoks. Tihti on mahtuvus isegi 2-3 korda suurem.

Comment

Minuteada peaks sirgel (keerutamata) juhtmel olema väiksem induktiivsus ja mahtuvus kui kokkukeeratul.
                              Kui kaablid leian ja viitsin, mõõdan ära.

Edit: sirge juhtme kokkukeeramisel läheb see ju lühemaks.

Comment

Induktiivsus on määratud juhtme poolt haaratud pindalaga. Keerutatud juhtmel on see alati väiksem.

Comment

Working...
                                X