Teade

Collapse
No announcement yet.

Õhtu täis helisid...

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Õhtu täis helisid...

eile sain kätte tellitud kraami:

tweeterid
    Vifa D20TD-05-06
    Vifa D27TG-35-06

midbassid (esimene kahekohaline number näitab valjuka läbimõõtu cm-ides)
    Vifa PL11WG09-04
    Vifa P13WH-00-08
    Vifa P17WJ-00-08
    Peerless 145 CSX ( 850108 )

võrdluseks olid veel varasemast tellimisest
    Seas tweeter 27TFFC
    ja midbass L15RLY/P

http://www.d-s-t.com/vifa/index.htm
    http://www.d-s-t.com/peerless/index.htm
    http://www.seas.no

enne tellimist võtsin aja maha ja mõtlesin rahulikult kõik läbi. kõiki neid elemente on mitmel pool soovitatud, ja kasutusel on nad paljudes populaarsetes DIY projektides, just üsna lineaarse sageduskara tõttu, mis oluliselt lihtsustab jaotusfiltri tegemist.
    kuna antud elementide seast tuli välja valida kõige paremad (ehk enda jaoks meeldivamad), mida kasutada oma järgmises, loodetavasti lõpuks viimases projektis. asusin kiiruga kuulama...

Midbassid:

kõigepealt kuulasin neid ükshaaval ilma kastita ja filtrita, lihtsalt panin juhtme taha ja uudistasin...
    selles katses tundusid teistest üle Peerless ja pisike Vifa PL11, aga ülejäänud polnud ka midagi hullu.

järgmisena leidsid nad ükshaaval koha proovikastides, ilma filtrita. selles voorus näitasid juba kõik oma taset, aga üllatuseks paremusjärjestus natuke muutus: PL11, P13, P17 ja Peerless viimasel kohal.

Tweeterid:

ilma filtrita tasakesi kuulates oli parim kambriga Vifa D27, seejärel Seas 27TFFC (samuti kambriga), viimasena Vifa D20.

oli aeg konstrueerida algeline jaotusfilter ja esimesena panin "paari", minu edetabelis viimasel kohal olevad elemendid (Peerlessi midbass ja Vifa D20 tweet).

tulemus oli väga meeldiv, mõnusalt rahulik ja samas detailne heli, olin väga rahul... kõrvale panin võrdluseks ühe valmiskõlari (Seas´i alumiiniumkoonusega midbass L15RLY/P ja Seas´i tweet). Detailsus oli Seasil loomulikult parem, alumiinium on halastamatult täpse heliga. aga Peerlessi midbass ja Vifa D20 tweet ei jäänud ka palju maha, väga hea oli kuulata mõlemat varianti.

aga liigume edasi... möödus veel paar tundi, mille jooksul katsetasin läbi kõik variandid, ning lõpuks ei jäänud ka otsus tulemata.
    järgmises projektis leiavad koha arvatavasti pisike PL11WG09-04 (üllatavalt tugeva midbassiga&#33 ja Vifa D27TG-35-06.

kuna on tõsine plaan jätta kesksagedus kastivabaks, ehk lahtiselt kõlalauale (dipole), on vaja bassielemente, millleks saavad arvatavasti Audese kärgbassid (75W82-8), mis tundlikkuse poolest sobivad.

Lõppsõna.
    oli kena õhtupoolik, sai omandatud jällegi uusi kogemusi ja tulemused tõid rahuloleva naeratuse näole.
    kell hakkas lähenema südaööle, tõstsin kraami jalust ära ning pugesin teki alla, järgnevad pool tundi köitis mu meeli raamat Castanedalt...

Mitte just üllatusena on sinu arvamus väga heas korrelatsioonis valjukate sagaduskarakteristikute sirgusega.

Comment

sageduskara sirgus tuleb tavaliselt jah kasuks, kuid mõni valjukas võib olla jälle koleda karaga ning samas meeldiva heliga.
      Audaxilt on üks hea näide:
      http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi...-317-21&lng=est

see isend mängis tükk maad mõnusamalt kui Focali polyglass midbass (kunagi vanasti oli meil sellest focalist juttu, moi).
      võrdluses Vifa P17-ga jäi Audax muidugi alla.

Comment

Oli juttu.
        Kuidas su vene lintelementidega kõlarid elavad?
        Ega kasutult ei seisa juhuslikult?

Lisaks: See VP170Z0 on väga kavala sageduskarakteristikuga element, kui õige suurusega paneelile panna on täpselt "baffle step correction" olemas ja summa vägagi palju sirgem kui mõnel lihtsalt sirge karakteristikuga valjukal.

Comment

Originally posted by moi@Nov 25 2004, 14:32
          Oli juttu.
          Kuidas su vene lintelementidega kõlarid elavad?
          Ega kasutult ei seisa juhuslikult?

Lisaks: See VP170Z0 on väga kavala sageduskarakteristikuga element, kui õige suurusega paneelile panna on täpselt "baffle step correction" olemas ja summa vägagi palju sirgem kui mõnel lihtsalt sirge karakteristikuga valjukal.
          lintidega kõlarid elavad hästi, nende uus omanik on ka õnnelik, aasta algusepoole läksid juba müüki...

VP170Z0 vajaks jah vaevalt baffle step kompensatsiooni, aga mu maitsele sobib rohkem selline kõlar, kus BSC eriti suur polegi, ruum ise võimendab parasjagu seda piirkonda, samas on selles alas ka palju kastiresonantse jne.

tulevikus katsetan Vifa P17 midbassi ilmselt transmission line "kastis", peaks mõnusa ja lihtsa kaheribalise projekti saama :P

Comment

Kuram, ma ei saa aru, kuidas see pisike Vifa-punn sulle meeldis? Ma saan aru küll, et elava soundiga, kuid siiski... :P
            Igatahes, sa tead, et ma kannatamatult ootan seda päeva, kui ma neid kõiki ka kastis kuulen.
            Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
            indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Originally posted by intz@Nov 25 2004, 20:57
              Kuram, ma ei saa aru, kuidas see pisike Vifa-punn sulle meeldis? Ma saan aru küll, et elava soundiga, kuid siiski... :P
              Igatahes, sa tead, et ma kannatamatult ootan seda päeva, kui ma neid kõiki ka kastis kuulen.
              Vifa-punn?? noormees, valige sõnu! saan aru, et sulle oleks meeldinud, kui ma Peerlessidest, mis sa endale tellisid, samamoodi oleks arvanud, aga nad olid pisut umbsed, "pesulõks ninas" soundiga, kuid asjaliku tweediga saab väga hea kõlari.

palju sa kuulamiseks üldse aega pühendasid, kastis katsetasid?
              piilu siia, vähemalt ma pole ainuke, kes punnist vaimustuses on

http://www.its.caltech.edu/~duncklee/speaker/

punni suuremast vennast:

http://home.earthlink.net/~jmiyake/

I am very selective regarding the sound of the midrange, and I find I do not like most midranges out there. I wanted a bit more detail, a more warm, sweet and neutral sound. Several of the members purchased pairs of 5inch midwoofers to audition, building cabinets for each driver. After listening to 7 different 5 inch midwoofers we all concluded we liked the Vifa PL-14. However it was one of the more expensive drivers we looked at. The PL-14 are very low distortion, neutral, and detailed.
              I checked out the following drivers all 5"-5 1/4":
              GR-130, clean, sweet, runners up, a bit colored, rim too large, $25.
              MCM 55-1855, good, very cheap, slight metal sound, not a lot of detail, $12.
              Vifa MG-14, bit of harsh breakup, could be tamed. I didn't really like the sound. $45 dollars.
              Hi-Vi 5g- Pretty, expensive, rings like crazy, I don't think it could be tamed. Avoid this driver. $90.
              Peerless HDS-85488- Not too bad, but not a of detail either $55.
              Vifa P-13, an old classic. Pretty good, but inferior to the PL-14 in my honest opinion. NO bass at all. $35.

ma muidugi pidin arvestama seda, kui hästi nad lahtiselt mängivad, ja PL11 oli üllatavalt võimekas selles olukorras, temale järgnesid P17, P13 ning jällegi viimasena Peerless...

Comment

No jaha aga sa vaatad asja siiski keskriba valjuka vaatekohast mitte bass-keskriba nagu Intz. Ilma konkreetseid valjukaid kuulamata on karakteristikuteltki näha, et PL11 on tunduvalt parema ülemise kesksagedusega kui Peerless.

Comment

Eksid, kallis Peerlessidest arvan ma ikkagi hästi, ei saagi nõuda, et meil täpselt üks-ühele klappiv maitse oleks. Kasti ma sinu staffi ei toppinud, minu arusaamad põhinevad lahtisel kuulamisel ja ühtlasi ka ütlen, et lõpliku arvamuse tarvis jätsin otsad lahtiseks - kastis võib kõik muutuda, kaasa arvatud minu arvamus.

Peerust aga võlun ma ilusa soundi välja küll.
                  Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/

Comment

Originally posted by intz@Nov 26 2004, 11:14
                    Eksid, kallis Peerlessidest arvan ma ikkagi hästi, ei saagi nõuda, et meil täpselt üks-ühele klappiv maitse oleks. Kasti ma sinu staffi ei toppinud, minu arusaamad põhinevad lahtisel kuulamisel ja ühtlasi ka ütlen, et lõpliku arvamuse tarvis jätsin otsad lahtiseks - kastis võib kõik muutuda, kaasa arvatud minu arvamus.

Peerust aga võlun ma ilusa soundi välja küll.
                    kahtlemata võlud, mul on see juba õnnestunud. aga tundub, et Vifadega pole lihtsalt ülearust võlumist ja hookus-pookust vajagi, heli on kuidagi rohkem "paigas".
                    Peerud on oma hinna kohta väga viisakad asjad, ei vaidle üldse vastu, pressitud korv ainult pisut häirib mind.
                    ja mis maitsesse puutub, siis vaevalt see meil 100% sama on, kuid kui sa oleks samasugused katsed läbi viinud, oleksid sa kindlasti väga sarnastele järeldustele jõudnud.

Comment

täna nägi ilmavalgust uus kõlar (Peerlessi midbass ja Vifa D20 tweet). nüüd on ta siis igati müügikõlbuliku väljanägemisega, korralik filter sees ja puha.
                      valjukatel tuleb lasta natuke veel sisse mängida, siis saab lõppsõna öelda...

Comment

Esmane arvamus asjast? Miks just odav Vifa tweet?

Comment

mulje on hea, mitte väga hea, aga hea... kesksagedus võiks ilmekam olla, bassiga olen rahul, need kõrged sobivad ka sinna. mõni parem tweet oleks raiskamine, kuid mitte mingil juhul ka kehvem.
                          täpne ja tugev keskbass ning säravad kõrghelid muudavad üldmulje mõnusalt "krõbedaks", madal bass on ka täiesti olemas.
                          kuulata kannatab igasugust muusikat ja mistahes plaati, sest kesksagedus pole liialt läbipaistev, kerge "kilega" oleks nagu kaetud. tänu sellele ei muutu ka miski liiga närviliseks...

Comment

tänane päev...

käis üks tegelane nimetatud Peerless/Vifa kõlareid kuulamas, et sobivuse korral need ära osta. et asja põnevamaks ajada, võttis ta kaasa oma naise ja tehnikahuvilise sõbra, kes võttis võrdluseks kodust oma KEF Cresta 2 riiulikõlarid ja Nad 340 võimendi, lisaks veel kotitäie tuttavaid CD-sid.
                            http://www.kef.com/products/cresta/cresta2.html

KEF-e pisut kuulanud, ei olnud mu arvamus nendest väga kõrge, suht. tuimad tükid, kesksagedus oli aga täitsa talutav. mind see kõlar ei rahuldaks. keerasime Crestad ka lahti ja nägime keskpäraseid valjukaid ning nõmedaid filtreid (lüüdid, ferriitpoolid jne).

peale kolme tundi mõnusat kuulamist ja võrdlemist oli pilt kõigil selge. korralikult sissemängimata Peerless/Vifad olid kõige meeldivamad, Nad võimendi mu vanakooli moditud Yamaha kõrval oli pehmema soundiga, kuid helipilt Nadi omaniku sõnul õigem, kõlarite vahele ei tekkinud auku, Yam oli ka täpsem ja sügavama heliga.

ehk siis minu järjekordsed kõlarid vahetasid omanikku, Cresta-mees oli aga pisut õnnetu ja oma tehnikas pettunud...
                            ta on Hi-Fi Klubis paljusid kaste kuulaund ja väitis, et Peerless/Vifad on u. samal tasemel näiteks Audes Blues-idega.

olid vahvad lõunatunnid, sai asjalikku juttu puhutud ja mitmeid plaate kuulatud.
                            oma tagasihoidlikkeses ei hakanud nina püsti ajama, kuigi oleks põhjust olnud...

Comment

Niipalju kui mina olen eri ajakirjades kõlarite filtritest pilte näinud on kõigil alla 1000 eurostel kõllidel filtrites lüüdid ja ferriit/metall südamikul poolid. Audesel vist ainult teistmoodi, vähemalt vanemates seeriates oli?
                              Kui sa Pärnus ei pesitseks veaks ka oma võimu ja kastid su juurde ja võrdleks natuke

Comment

Working...
                              X