Teade

Collapse
No announcement yet.

Elektrilise kitarri talla ehitamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Elektrilise kitarri talla ehitamine

    Sooviksin siis koolis tööõpetuse lõputööks valmistada basskitarri. Kitarri kere ehitamisega probleeme pole, aga küsimus on kitarri talla kohta. Oleks keegi nii kena ja kirjeldaks, kuidas töötab elektrikitarridel (ka basskitarridel) võimendus - ehk siis kuidas kantakse keelte vibreerimine üle heliks. Olen audiotehnika alal väga algaja ning kõik nõuanded ja soovitused on teretulnud!
    Tänan

    #2
    Seda tehakse kas piesoelektriliste või magnetiliste anduritega. Esimesed on vähem töökindlad ja häiretele tundlikumad (näiteks kidra kolks vastu maad võib võimendisse kanduda, need andurid sisuliselt töötavad nagu mikrofonid), teised on paremad. Aga kas nende signaali otse saab võimu lasta, ma ei tea, ühes raamatus on igatahes skeem, kus sellesse andurisse lastakse kõrgsagedus, signa moduleeritakse sellega ja enne võimu vist on detektor... Andurid paned lihtsalt ilusti keelte alla.

    Comment


      #3
      Võlusõna Google jaoks on "pickup"
      Üks võimalik link, kus asja on seletatud on siin, aga neid on palju.
      Kui Sa "talla" all mõtled helipead, siis see on põhimõtteliselt lihtsalt püsimagnetist südamikuga pool. Metallkeeled indutseerivad südamiku läheduses võnkudes poolis pinge, mis võimendatakse.
      Üldjuhul kitarris endas on ainult passivsed elemendid - helipea(d), lülitid, kondensaatorid, potentsiomeetrid. Seega ei midagi keerulist. Võimendi on eraldiseisev üksus.

      Comment


        #4
        Väga lahe ettevõtmine. Abi saad leheküljelt http://stuffo.howstuffworks.com/electric-guitar1.htm

        Edu sulle. Kui valmis saab, siis kindlalt pildid üles!

        Ise tegin paar aastat tagasi ühe Chiquita kitarri, millel imeväike keha. Kaela ma tegema ei hakanud, kuna see oli sellel ajal minu jaoks ikkagi üsna raske ettevõtmine ning "laenasin" selle ühelt Musima DeLuxe 25'lt nagu ka helipea. Kahjuks aga selgus keeled peale pannes, et pill üldse ei häälestu (oktav tekkis 11. krihvivahes).
        Kusjuures keelte kinnituse kehal ja ka silla tegin täitsa ise. Viimase meisterdasin keermelatist ning paarist kruvist, mis isegi püsima jäi :P
        Praegu vedeleb kitarri "body" keldris. Aga selle peiteldamise ja saagimise ja mõõtmise ja muu puutööga sai hullult vaeva nähtud küll...

        Comment


          #5
          Lp. paadikapten.

          aga ehk Sa tead, kas on võimalik siis veidike heli tekitada ka ilma otsese võimendita? Kui ma "mikrofonid" installeerin keelte alla, saab neid rakendada kuidagi teistmoodi ka? Ei tea, kas see võimalik, aga kas on võimalik neid ühendada nt nende pisikeste arvutikõlaritega? Idee tuli, et panna kõlar kitarri enda külge.

          JyrkaEE, pildid panen kindlasti üles, kui valmis saan!

          Väga head soovitused teie kõigi poolt, tõesti, see on asjalikkus!

          Comment


            #6
            Võim peab vahel olema-muidu ei saa mingit heli, võibolla kõrvaklappidesse ehk midagi.
            Arvutikõllid, millel võim sees, peaksid aga mängima küll. Iseasi, kas heli kvaliteetne on-need pisikesed krapid ja ei anna bassi üldse välja või kui annavad, siis on see ikka julmalt ära n...itud.

            Comment


              #7
              Märgatavat kokkuhoidu sa ise-ehitamise arvelt küll ei saavuta. Pingutid, helipead, sadul ja muud värgid- need maksavad ise juba kokku odavama basskitarri hinna.
              Muidugi ise ehitada on põnev
              Parem võimalus oleks kasutada mõne muu basskidra kaela (neid vist müüakse ka eraldi) või siis võtta see mingi kidra küljest.

              Muidugi kui kõik jupid võtta mõne vana ida-ploki basskidra pealt tuleb asi päris odav- nii rahaliselt kui ka kvaliteedi poolest.

              Iseasi, kas kvaliteeti taotled

              PS! otse arvuti kõlaritesse või mõnda muusse võimendisse mängida on täiesti võimalik.

              Comment


                #8
                Keelte vibreerimine heliks. Selleks on imelihtsa ehitusega kitarri helipea - magnet ja mähis selle ümber. Võtad tavalise mikrofoni otsa, ühendad mähise otstega. Kõik. Ise tegin akustilisele sellise asja. Aga mul on vaid helipea keelte all. Kitarriplokki ei ole.
                <span style=\'font-size:13pt;line-height:100%\'>Qlimax</span>

                Comment


                  #9
                  Oki-doki, tehniliselt võttes on rnx&#39;il õigus, seega ma kustutan antud lingi (kus asus üks väga asjalik kitarriehituse käsiraamat) ise ära.
                  Päikest&#33;

                  Comment


                    #10
                    Teen modedele ettepaneku piraatlusega seotud link ära koristada
                    Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

                    Comment


                      #11
                      Martin, mul poleks midagi sellise info vastu, aga tean, et Martin Koch, kes on muideks väga lahke ja abivalmis inimene, vaataks sellisele jagamisele veidi viltu. Isegi nii naeruväärse summa nagu seda on 12&#036; eest ei minevat tal müük eriti hästi ning eks ole selle süüks ka ohtralt levinud piramine.
                      Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

                      Comment

                      Working...
                      X