Teade

Collapse
No announcement yet.

Tuuner Laspi 001 Stereo

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Tuuner Laspi 001 Stereo

Vana tuuner sattus mulle pihku. Laspi 001 Stereo. Pean ütlema, et heli on korralik, stereo kah peal ja hea antenniga võtab Tartus kuuldavaid jaamu ilusti. Ja ma tahaks ta oma süsteemi lülitada. Kuid-ta võtab jaamu vaid Pereraadiost kuni Klassikaraadioni, edasi ei lähe. Kuid minu põhilised lemmikjaamad just sinna üles jäävadki. Seega-kas poleks võimalik tema sagedusala laiendada?
    Kolm võimalust oleks:
    1) midagi seal välja regullida
    2) midagi sees ümber või juurde ehitada
    3) ehitada sisendisse ühendatav konverter, mis laiendab sagedusala

Millist varianti soovitate?

jah on võimalik küll, ks. plokk ümberhäälestada ja 88-108 MHz sagedusele ainult et sellega palju tööd seal on MOP seeria transid kui mälu ei peta ja kunagi ühe tegin kuid jama oli palju. millegi pärast ei saanu ossilaatorit hästi käima nende KP-307 on raskusi, vähemalt minul oli, seal on ka poolidel veidi keerde vaja vähemaks teha, ainult mahtuvustest ei piisa. Igaljuhul ma head tundlikust kätte ei saanud oli vist mingi 2,5 mikrovolti. tänapäeval igaljuhul aitab.Pealegi kui tahad dekooderit teha siis kivi ja jupid võid minu käest saada kahtlen ainult kas trükiplaadi joonis enam alles on kuid juppe on.kindlat retsepti ei oska öelda eks ta üks katse- eksituse meetodil tuleb proovida. mis laspisse üldse puutub siis mulle ta meeldib päris head lahendused seal ja heli ka on normaalne.

kirjuta mis transid seal esimeses otsas on?

sorry kui ma nüüd 003 segi ei ajanud pole enam skeeme.

Comment

Stereodekooder tuleb ka vahetada.

Kultuurkiht andis laspi 001 osa skeemist ka välja, 2/3 jäi veel. UKV ja toide siin.

Comment

Originally posted by paadikapten@Dec 15 2004, 18:49
        Vana tuuner sattus mulle pihku. Laspi 001 Stereo.

1) midagi seal välja regullida
        Õigem muidugi riba laiemaks häälestada, puudu R2,EVA ja Viker, seega 3,5MHz
        laiemaks. Kui eelmine ümberhäälestus lubab oleks lihtsam lahendus kogu riba
        3,5M tõsta, siis jääd muidugi alumistest ilma.
        Omal ajal sai neid kõvasti ümber häälestatud, paremad sai alla 1mkV.
        VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

Comment

Järelikult on eelmine ümberhäälestus pahasti tehtud... Mina ise harrastan originaalskeemilt otse arvutustega ümber häälestamist, kuid saab ka katseliselt... Ikkagi on see selline töö, mis vajab kogemust. Kõigepealt saada oss õigele sagedusele tööle ja siis kokkujooks üle kõigi võnkeringide paika.

Comment

Laspi - de häälestamine on ka mõõteriistadega paras jama, eriti korraliku kokkujooksu saamine. Kõrva järgi on tulemus hoopis kahtlane. Parem oleks spetsialisti kätte viia, muidu võibki neid poolisüdamikke kruvima jääda, kuni laiali pudenevad.
            Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

Originally posted by humax@Dec 15 2004, 19:14

kirjuta mis transid seal esimeses otsas on?

sorry kui ma nüüd 003 segi ei ajanud pole enam skeeme.
              Mõtled sa antennisisendi juurde jäävaid plokke?

On isegi mõte teha eraldi konverter, mis teeks 88-108 MHz alast 88-103 MHz.
              Konverter läheks antennisisendisse.
              Kas annaks nii teha? Selles plokkide segadikus ma, jah, hästi ei orienteeru.

Ka on asjal väljundpinge madalavõitu-Radiotehnika makil tuleb lindistades nivoopotekad põhja keerata, et VU meeter kusagil keskel püsiks (paar jaama annavad ka kõrgemat nivood). Kas saaks kuidagi seda pinget tõsta? Või tuleks mingi pisike võim vahele panna? Ka Brig 001 jaoks jääb natuke väheks, muuseas,
              ka läbi selle ühendades pean makil need poted põhja keerama.

Äärmisel juhul võin skaala alumise otsa jaamadest ka loobuda-seal nagunii vaid üks jaam ongi, mida ma meelsamini kuulan ja see pole teab mis hull kaotus.

Tundlikkust pole tingimata vaja sättida, kuna kasutan võimendiga toaantenni, mis toob kätte kõik Tartus normaalselt kuuldavad jaamad, s.h. ka minu lemmikud.

Comment

Sellist konverterit pole olemas, mis skaalat pikemaks venitaks. Tuleb ikka uuesti häälestada.

Comment

Palju see häälestamine maksma võiks minna? Endal pole piisavalt oskusi, kogemust ega vahendeid.

Comment

Tegelikult on ka võimalik, ma arvan, teha konverter, mis muudab 103-108 mögahertsi ala 88-103 mögahertsi alaks. Siis saan nii teha, et kui kuulan ülemisi jaamu, on konverter taga, alumised jaamad tulevad otse antennist.
                    Ka jääb rippuma see väljundpinge tõstmise küsimus-kui saaks kasvõi veerandi võrra, jääks maki nivoopotekatel ka liikumise varu.

Comment

Originally posted by paadikapten@Jan 6 2005, 19:41
                      Tegelikult on ka võimalik, ma arvan, teha konverter, mis muudab 103-108 mögahertsi ala 88-103 mögahertsi alaks.
                      Ära seda taha - "konverter" nimelt ei tõkesta otsetulevaid signaale, lisaks hakkad lühilaneid kuulma (Iseasi, mis nende peal tänapäeval kuulda on,kas keegi kuuand ? )
                      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Miskit vene, saksa ja rootsi möla tuleb neilt lühilaine bandidelt.

Comment

Head sellisest väänamisest küll ei tule. Siis peaks konverterile lisama kommuteeritava kõrgpääs- või ribafiltri, muidu on nende jaamadega kirjeldamatu segadus. Ja head filtrit sellisel sagedusel polegi nii lihtne teha ning see tuleb veel ka korralikult mõõteriistadega häälestada. Lõpptulemus on tunduvalt keerulisem ja kehvem, kui korralikult häälestatud originaalplokk.

Lühilaineil on ringhäälingujaamu veel jalaga segada, nii et nende mahasurumiseks tuleks veel üks kõrgpääsfilter lisada.

Väljundpinge tõstmiseks võiks kasutada mingit kahekordset op-võimu. Kõige vähem juppe ja kõige lihtsam sujuvalt võimendust reguleerida. Võib muidugi ka kahe transiga teha. Maitse asi.

Comment

Kas annaks siiski ka ise asja regullida, kui on eesmärk tõsta sagedusala vaid 1 MHz võrra? Eile ma proovisin ja õnnestus Raadio 2 aparaadist välja võluda. Kuid see seis on natuke ebastabiilne ja ta ujub varsti jaamalt allapoole minema. Ka võis vastuvõetav sagedusala ahtamaks minna ja tundlikkust natuke kaduda. Kuidas stabiilsust tõsta? Millised jupid siin erilist tähelepanu või koguni vahetust vajaksid? Mina kruttisin ühte pooli ja seadekondet plaadil, mis asub taga paremas nurgas ja on kaetud varjega-üsna suur plaat, kümmekond kondet/pooli peal. On see mingi detektor vms? Ja vajalikud krutitavad osad asuvad selle plaadi vasakus otsas, nagu ma aru sain.
                            Tegelt mul just Raadio 2 vaja ongi, sealt ülespoole pole enam nii oluline (Ring Fm-i ma niiväga taga ei igatse ja Uno Pop kolis nagunii allapoole R2 ette). Meelsasti jätaks ka Tartu Pereraadio alles (öösel hea kuulata, rahustav muusika), aga kui ei saa, no siis on poogen, R2 on ikkagi mulle tähtsam. Ja kuidas saaks sättida tundlikkust, kui see koduste vahenditega üldse võimalik on?

Comment

No suvalisi asju pole küll mõtet kruttida. Häälestada tuleb need võnkeringid, mis tegelevad vastuvõtuga. Seal on nii, et üks ostsilaatori võnkering peab võnkuma 10,7MHz vastuvõetavast sagedusest kõrgemal ja genereerima sellise sagedusega signaali ja siis tavaliselt 2-3 võnkeringi vastuvõetava signaali vahel, mis töötavad just vastuvõetaval sagedusel ja lõikavad sealt mittevajalikku ära. Seega sagedus, mida vastu võtad, sõltub sellest ostsillaatorist ja ülejäänud peavad lihtsalt pääsuriba väga täpselt kaasas loksutama sellega. Kui nüüd kokkujooks ei sobi, siis võib olla nii, et skaala ühes otsas on kõik võnkeringid nii nagu vaja ja saad kõik kätte, teises otsas on oss ja sisend lahus ja vaikus. Täpsemalt olen siin kirjutanud suhteliselt põhjalikult radiotehnika u-101 häälestamisest, ülejäänud käivad analoogselt. Häälestamisel pannakse kõigepealt oss õigesse kohta ja siis juba kõik ülejäänud võnkeringid sellega häälde, et saada maksimaalse tugevusega signaal.

Paljud teevad küll seda ümberhäälestamist käsitsi, kuid niimoodi võib hätta jääda ja ilma korralike vahenditeta võib täitsa sohu jõuda endaga. Ise enne arvutan enam-vähem õige tulemuse välja ja siis alles häälestan pärast järgi.

Comment

Working...
                              X