Teade

Collapse
No announcement yet.

audiokaabli pikendamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    audiokaabli pikendamine

    Ise suht rumal selle teema juures kuid seepärast ka abi vajan. :unsure:
    Nimelt oleks tarvis pikendada tavalise kodukino juures kõlariteni viivaid juhtmeid. Idee selline, et kodukinost saaks ühendada kõlarite juhtmed seinal asuvasse pessa/pistikusse, sealtmaalt jookseks juhe seina sees toa teise otsa järgmise pesa/pistikuni, kuhu siis saaks ühendada kõlarid... ehk siis keskus ühes toa otsas, kõlarid teises (ja pikendatud audiokaabel seina sees).
    On kellelgil ideid või soovitusi kas ja kuidas seda teostada saaks ilma, et helikvaliteet kannataks?

    #2
    saaks teostada nii et ostad uue ja pikema kaabli, iga liitekoht ja üleminek korjab db maha! Samuti ei ole liig pikad juhtmed kasuks .. kompenseerida saab sellega et paned pikema ja JÄMEDAMA juhtme.
    -

    Comment


      #3
      Juhtmed peaks olema vähemalt 1,5mm2 ristlõikega ja mitte üle 10m pikad, muidu läheb palju võimsust kaotsi. Samuti peavad faasid paigas olema, muidu kaovad madalamad sagedused ära.See tähendab et peale jätkamist ei tohi juhtmetel risti sees olla.

      Comment


        #4
        Kui plaanid korralikku remonti, siis tõesti oleks kaval vedada kõlarite otsad seina sees ära. Kasuta kasvõi tavalist elektrikaablit - mida jämedam, seda parem. (kuigi tagakõlarite jaoks näiteks niikuinii suuri võimsusi ei tule ja seal peaks sobima ka natu peenem juhe... aga kui 1kord teha, siis ikka korralikult). Kõlarite jaoks müüakse moodulpesade süsteemi käivaid 2din-pesasid - nii 1-seid kui ka 2-seid. Teise otsa ei ole aga kahjuks midagi sama kavalat panna. Tööl lasin ühte ruumi panna seintesse minevatele kõlari juhtmetele teise otsa ka sama pesa, sest vahetevahel on vaja seal seadmeid eemaldada. Sellega peab aga olema ettevaatlik, et kui võimu otsas on selline pistik ja see välja tuleb, siis võib mingi metallist asi ta ära lühistada ja võimu maha põletada; samuti võib 2 juhet välja tulla ja omavahel kokku puutuda... Aga kui juba kõlareid ühendatakse kiirühendustega, siis pole vast see kõige suurem probleem...
        Professionaalaudios kasutatakse kõlarite ja kõige muu sellise ühendamiseks speakon-i nimelist pistikut. Koduaudios oleks see natuke overkill aga mine sa tea... See pistik on peidetud kontaktidega ja ka lahtine ots ei tee midagi. Samuti on ühes pistikus 4 klemmi.
        Edit:
        see 1,5mm^2 ja 10m on väga suhteline asi... Võimsuse kadu sõltub kaabli takistuse ja elemendi takistuse suhtest, seega 10m 1,5mm^2 kaabel ei mõjuta mitte midagi veel. Näiteks keilas toodetud 1,5mm^2 PPJ-kaabli ühe soone takistus on 12,1 oomi/km, seega 2 soont on umbes 25 oomi/kilomeeter... Ise tead, palju kadusid lubad, kuid näiteks minu hinnangul 10% kadusid ei tohiks veel olla probleem, seega 0,45 oomi kaabli takistus... sellise kaabli pikkus oleks natu üle 50 meetri ja nii suur tuba nüüd sul vaevalt et on... seega pane rahus 1,5mm^2 kaabel ja ära muretse pikkuse üle. ja kui ikka muretsed, siis pane 2,5mm^2 kaabel, sellel ühe soone takistus on 7,4 oomi/km. Muidugi enne osta pesad ära ja kontrolli, et sellist kaablit sinna üldse klemmide alla panna saab.

        Comment


          #5
          Muidu ilus ja õige jutt sul digital aga oled unustanud paar asja.
          Nimelt kaabli mahtuvuse, mis tavalistel elektri kaablitel on suht suur. Lisaks iga pistikuga kaabli jätkamise kohta omab üldiselt suuremat takistust kui 10m jätkamata kaablit. Mubes nii et kui sul on 3-st kohast pistikute/kleemidega jätkatud 10m kaablit, on selle takistus umbes selline, kui 40m-l kaablil.

          Comment


            #6
            Tänud kõikidele vastajatele

            Aga oskab ehk keegi ära märkida sobivate pistikute/pesade ja/või juhtme tootekoodi siin Tevalo online poes?

            Kas sobib kaabliks näiteks 510-394?

            Comment


              #7
              Kaabel muidugi on oma hinda väärt.
              Pesade - pistikute osas oleks ehk midagi XLR valikust.
              Head susserdamist !

              Comment


                #8
                XLR ei sobi, see on mõeldud linein/out signaalidele, mitte kõlari võimsustele/vooludele.

                Comment


                  #9
                  Kodukasutuses sobib xlr küll ja veel...iseasi kas ta mõtekas on, ehk müüakse sisekuijunduslikult ilusamaid asju.
                  Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

                  Comment

                  Working...
                  X