Teade

Collapse
No announcement yet.

Kuidas ma omale 4.1 kodukino tegin :)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kuidas ma omale 4.1 kodukino tegin :)

Kunagi tekkis idee teha ise kodukino, sest kinos ei saanud enam mõnusat elamust. Heli oli niivõrd nõrk, et ümberringi kostev popkornikrõbin käis lausa närvidele ja plahvatused ning maavärinad tundusid kui …. hmm, neid ei tundnudki…

Poes ringi vaadates ajas lausa pisara silma (ning seda siiani) see, kuidas omistatakse 6” elemendile nimeks subwoofer. Paremates süsteemides on 1cm paksuse saepuruplaadi sees 8” element…. No väikeses korteris naabrite rahu nimel võiks ju sellist omada, aga see ei olnud see, mida mina otsisin. Sellepärast hakkasingi vaikselt oma ideed teostama.

Esimene töö oli arvuti müra vähendamine. (olgugi et see otseselt audio alla ei käi, siis võibolla kellelgi on siiski huvitav/lõbus lugeda) Kuna mulle käib väga närvidele monotoonne undamine, siis sai arvuti esimesena minu fantaasia vilju maitsta. Pärast mitmeid nn. “Silent” proseventide proovimist ei jäänud ikkagi muud üle, kui lõin noa juhtmesse ja tõmbasin prose vendi kiiruse takisti abil 3500 pöörde pealt 1700 peale. Siis haarasin tüki paksu mööbliriiet ja liimipotsiku ning varsti oligi mitu kihti kõikidel seintel nii sees kui väljaspool. Seejärel toppisin kasti veel hunniku porolooni ning et kõvaketas liiga kuumaks ei läheks ja kastis ikkagi mingi jahutus toimuks, lisasin kasti ühe ventika, mis loomulikult 12V asemel 6V tööle pandi. Kokkuvõttes sai kast nii vaikne, et meetri kauguselt ei saa kuidagi aru, kas arvuti töötab täiega või mitte. Helikaardina kasutan SB5.1 digitali, mis oma tööd täitsa edukalt teeb.

Enne projekti algust oli mul olemas paar ESTONIA kõlareid, mis nüüd esikõlarite ülesannet täitma hakkasid. Nende toiteks kasutan momendil 25W vene võimendit. Tagumiste kõlarite jaoks oli olemas populaarne Radiotehnika Y-7101 võim. Mõni aeg ringi vaadates sattusin Osta.ee`s peale katkisele AIWA muusikakeskusele. Kuna mul ainult kõlareid oligi vaja, siis saingi odavalt omale tagumised kõlarid. Kesk- ja kõrgsagedust teevad päris talutavalt, mis ongi nende ülesanne.

Nüüd siis veel subwoofer. Kuna monovõimu on raske saada, siis otsustasin kohe tavalise võimendi ja 2 elemendi kasuks. Mõningase otsimise peale soetasin Yamaha 2*100W võimu. Kõlariteks aga polnud midagi muud võtta, kui Audese 75W104-8 10” madalsagedus elemendid. BassBox pro järgi ehitasin kastid ja valmis need olidki. (Kahju, et mul digikas nende ehitamiseks välja laenutatud oli – oleks saanud hea teema subbari ehitamisest)

Teadupärast peab subbarisse ainult madalsageduse saatma, sellepärast oli mul veel filtrit vaja. Noorest Tehnikust sai siis soti eest filtri, mis küll ideejärgi auto oma oli, kuid kuna ka arvuti töötab 12V peal, siis polnud mingeid probleeme – juhtmed külge ja tuld.

Peale mõningast häälestamist olen esialgu rahul. Vaja veel aknaklaasid tihendada, et need ei kliriseks või siis pakettaknad panna. Helirõhust niipalju, et subbarid on mul laua all ja laua peal hakkab pilt monitoris värisema, kui kõvast kuulan.

Viimase tööna sai valge lina kokku lõigatud/õmmeldud ja projektor lakke pandud. Veel tahan paar mugavat tugitooli juurde muretseda ja kuni kümme inimest mahutav kinosaal ongi valmis!

NB! Kui midagi täiendatud-muudetud, siis on sellest ka allpool juttu. Ei hakka iga kord seda esimest posti muutma ja on ka näha, mismoodi on asi edasi läinud Nii et ketra aga edasi
    Tuleb lihtsalt täiega panna!

Mis projektor on? Mis formaadis (mille pealt) filme vaatad?

Comment

Vägagi huvitava lahenduse oled teinud
      Edu edaspidistes projektides!!!

Comment

Vinge värk!
        Ja polegi vaja kilokaupa raha, et saada meeldiv tulemus.
        Veel niipalju , et kuna 2 valjukat teeb madalat mütsu, siis võiks ju süsteemile ka teistmoodi nime anda: "4.2 kodukino"
        Head susserdamist !

Comment

Küsin huvipärast, et kumb nendest võimenditest sinuarvates paremat häält teeb, kas Amfiton või Radiotehnika? Ja kumb on (sinu arvates) võimsam?

Comment

alaska: Projektor on Sharp, võin ka täpsema mudeli kirjutada, kui huvitab. Pole küll esimeses nooruses, kuid ostsin ta kah 2.5k eest. Pilt on täitsa vaadatav. Mis formaat? See oleneb natuke sellest, millises formaadis on parajasti vaadatav film. 4:3 või 16:9. Vaatan filme valge linase riide pealt, mille diagonaal natuke üle pooleteise meetri.

kass: aitäh Selle projekti kallal ma eriti rohkem ei nokitsegi. Plaanis ainult projektor uuema vastu välja vahetada, kui jõulud ja aastavahetus läbi (eks kõik ju teavad, kuidas see aeg rahakotile mõjub) Tõenäoliselt järgmine projekt on Geniuse 5.1 kõlarisüsteemis nn. subbar välja vahetada/ümber teha. Muretsetud on juba selle tarvis Rockford Fosgate element. Ma arvan, et kui aeg küps, jagan selle tegemist ka siinse foorumi rahvaga.

urmo: 4.2 oleks vist jah õigem öelda. Raha läks kokku 2.5 projektor, 1.2 võim, 1,4 sub elemendid, 0,2 kastid (materjal oli endal olemas, liimid, kruvid ja terminalid tuli osta), 0,4 tagumised kõllid ja ülejäänud oli olemas enne projekti. kokku 5.7k. Aga nüüd võin julgelt CC-Plazale üle õla vaadata, sest et mul on mugavamad tugitoolid, palju, palju parem ja tugevam heli ja vaatan filme nii nagu tahan. AINUKE asi mis plazal eeliseks, on ekraani suurus, sest füüsiliselt ei mahu mu tuppa nii suur ekraan ära Kusjuures olgugi, et mul on suhteliselt vana projektor, on pildi kvaliteet ikka parem, kui plazas.

kaller: IMO kvaliteedilt on tegu suht sarnaste toodetega. Radiotehnika vast sahiseb tiba vähem, kuid Amfiton on võimsam. Amfitonil on 25W võimsust Radiotehnika 20W vastu ja seda on ka väheke tunda.

Comment

Kuna ise ehitan kah sarnast süsteemi, siis küsisingi projektori kohta. Seda ma ei teadnud, et nii odavalt neid saab, ise arvestasin koguaeg nii 15K. Filmi formaadi all mõtlesin seda, et kui vaatad näiteks arvuti kõvakettalt divx formaadis filme, kuidas siis see surround toimib? On nendel filmidel üldse surroundheli?
              Muidu süsteem on sul ok, raha juurde leiad, saad elemente hakata vaikselt paremate vastu välja vahetama, seniajani aga asi toimib. Peab vist ise samuti tegema.

Comment

Originally posted by alaska@Dec 21 2004, 07:56
                Filmi formaadi all mõtlesin seda, et kui vaatad näiteks arvuti kõvakettalt divx formaadis filme, kuidas siis see surround toimib? On nendel filmidel üldse surroundheli?
                Korralikel dvd-rippidel on Dolby Digital 5.1 heli (mitte kõigil)......osadel ka DTS. 5.1 heliga filmid vähemalt kaks 700 megast faili, võivad ka suuremad olla.

Comment

Jah, nagu msw juba vastas on korralikel rippidel surround heli, neid aga kahjuks siiski suhteliselt vähe liigub. Enamus filme on nii pasa helikvaliteediga, et... Praegu olengi seda teed läinud, et ei tiri üldse neid esmaseid screenereid vaid ootan mõne aja, kui tulevad kvaliteetsed ripid. Odav kvaliteet rikub filmi täielikult, olgu see nii hea kui tahes.
                  15k saab juba tutika projektori.

Comment

üks puudus on su süsteemil ikkagi võrreldes ükskõik mis kinoga - need filmid mis kinodes, neid sa vaadata ei saa, pead ootama, ning hilinemisega neid vaatama.

Comment

Netist saab ju välismaa filme ja subbakaid pea kuu aega enne kui kinodesse tulevad. Kazaa Lite, Emule, Bearshare... jne on seljuhul sõbraks B)

Comment

Kõik sõltub sellest millal dvd välja tuleb. Näiteks tihti on nii, et USA-s tuleb dvd välja ja pool aastat hiljem jõuab film ka Eesti kinodesse.

Comment

Täpselt. Umbes samal ajal (ja väga tihti ka enne seda) kui eesti kinodesse film jõuab, on korralik dvd-rip ka saadaval koos subtiitritega.

Comment

Originally posted by Molotov@Dec 21 2004, 15:28
                            Netist saab ju välismaa filme ja subbakaid pea kuu aega enne kui kinodesse tulevad. Kazaa Lite, Emule, Bearshare... jne on seljuhul sõbraks B)
                            tegelt ei tohiks piraatlusest siin rääkida, aga soovitan siiski suurte failide liigutamiseks sõprade ja tuttavate ja mitte-tuttavate vahel kasutada programmi nimega DC++
                            väga pro on tõmmata terve film kusagil 120kb/s ära (arvestades, et tegu on 1 megase ühendusega)
                            see muidugi juhul, kui satud normaalse ntx rootsi BBB kasutaja otsa...
                            Philips FA-960 + 2x Korvet 150AC001

Comment

Teemast natuke mööda aga palju siis pileti hind on kui sinupoole mingit filmi tahan tulal vaatama?
                              Aga mis sul arvutil 5.1 helikaart , et võimudele signaal ära jagada?.Kasti viimistlus on vägakena!

Edit: Sorry sul oli juba helikart mainitud..algul ei pannud seda tähele.
                              F&F

Comment

Working...
                              X