Teade

Collapse
No announcement yet.

"Sangadest" natuke...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    "Sangadest" natuke...

    Tahaks küsida, kas kantavatele makkidele lisaantenni panekul tuleb ka mingid sobituslülid vahele teha? Seni olen ilma nendeta jamanud. Lihtsalt antennipesa raadio enda teleskoopantenni juhtmesse ja saabki tõsisema antenni (teleka dm antenni vms) taha ühendada. Kuid seda "sangade" raadioplokkide vastuvõtule nii omast kahinat see täiesti ei kõrvalda, lindistades võib see ikkagi häirima hakata ja tihtipeale on efekt isegi pea olematu.
    300 kroonine võimendiga antenn töötab paremini, kahin muutub lausa kuuldamatuks. Aga see on õe oma ja alati ma seda kasutada ei saa.
    Niisiis-kas annaks midagi ära teha, et ka võimendita antenniga oleks korralik vastuvõtt? Kas saab "sanga" raadioplokki kuidagi regullida?
    Igatahes huvitav on see, et kui "sanga" tundlikkus aja jooksul väheneb ja ühegi pooli/pote/konde kruttimisega seda korda ei saa, siis vahel aitab seegi, kui suure pöördkondeka ühe klemmi külge juhe joota ja see aparaadi enda antenni külge pista (ja kui oled teinud lisapesa väliantennile, siis ka selle külge), kusjuures õiget klemmi saab lihtsalt kindlaks teha-puuduta vaid kõiki pöörkondeka klemme juhtme või mõne metalloraga ja klemm, mille puudutamisel raadio heli paraneb ning stereo LED süttib (kui see seni pime oli), ongi see õige.
    Aga jah, ootan ideid teisteltki.
    Niisiis sobituse küsimus ja see, et milline antenn oleks "sangale" parim.
    Ka oleks hea teada saada, kas saab "sanga" raadio AM ja FM osa ümber häälestada, et pealt kuulata näiteks vabakasutusraadiojaamu (need 27 megahertsi), politseid (minu teada nende pealtkuulamine pole keelatud, seda enam, et keegi seda nagunii ei tuvasta-peaasi, et sa ise saatjat ei ehita, et nende möla segada), raadioamatööre jms tegelasi.

    #2
    Originally posted by paadikapten@Jan 6 2005, 19:11
    ....FM osa ümber häälestada, et pealt kuulata näiteks vabakasutusraadiojaamu (need 27 megahertsi), politseid ......, raadioamatööre jms tegelasi.
    Ümberhäälestada saab, aga tulemus võib pettumuse valmistada - tundlikkus jääb vilets. Sellised jaamad on erinevalt ringhäälingujaamadest kitsaribalise modulatsiooniga, tavaliselt 10...15kHz ainult, "sanga" kuulatav ribalaius aga üle 100kHz ja sellest ka signaal/müra suhe kehvake... Kui aga VSV ribalaius mingi nipiga kitsamaks teha, hakkab kohe sageduse ebastabiilsus probleeme tekitama...
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

    Comment


      #3
      Kui antennipesa paigaldatud, siis võiks mõne tuttava juures, kellel välisantenn, asja proovimas käia. Muidu võib juhtuda, et teed/ostad 100MHz antenni, ja siis selgub, et 1-2 elementi võiks veel olla. Siis tuleb ostetud antenn poodi tagasi viia või antennivõimedi lisaks teha/osta, ise tehtud antenn aga juppideks lammutada ja uut ehitama hakata, sest enamasti muutuvad antennile kasvõi ühe direktori lisamisel kõigi elementide pikkused ning tihti ka vahekaugused. Kõige parem "võimendi" on siiski korralik antenn.
      Ja veel, kui välisantenni külge ühendad, lükka teleskoopantenn kokku ja keera "sanga" taha, kus selleks koht olemas. Enamasti paraneb siis vastuvõtt.

      Kui amatööre tahad kuulata, siis hädapärast saab seda teha, lisades raadio AM detektorile generaatori, mille sagedus erineks AM vahesagedusest (tavaliselt 455kHz, aga võib ka mõni muu sagedus sealkandis olla) ca 1kHz. Aga tundlikkus ja sageduse stabiilsus jätavad sellisel aretisel muidugi kõvasti soovida. Põnevaid jutuajamisi võib muidugi ka sellise asjaga kuulda, kui levi hea ja/või võimsa jaama otsa komistada. Politseid muidugi ei kuule.
      Harjutamine teeb harjutajaks.

      Comment


        #4
        Aga kuidas ikkagi raadiot häälestada? Senised katsed on näidanud, et ainult pooliga "mängimine" ei muuda suurt midagi. Tuleb ka mingid konded ära vahetada. Kuid millised just need tähtsad konded on, pean veel uurima. Tõsi-antu kehtib FM osas, AMga pole veel katsetanud. Kuid oleks tore sättida oma krapp näiteks Citizen Bandi 27 MHz peale (tõsi, siis tuleb kuidagi reguleeritavat ala muuta, sest selles alas vahetuvad kanalid mitte megahertside, vaid kilohertside tagant ja tavaline raadioploki pöördkonde ei arendaks piisavat selektiivsust) või siis amatööride 144 MHz peale... Ma tean, et esimene ala kasutab nii AM kui ka FM ala, kuid millist modulatsiooni kasutab amatööride 144 MHz?
        Ning: kas praeguste ringhäälingu sagedusalade (pikklainest ULLini) vahele ning nendest natuke üles ja alla jääb ka midagi muud peale amatööride, näiteks laevad/lennukid, militaarside, taksod jne? Kas võib Eestis kuulda olla ka teiste maade lainealasid, mida meil ei kasutata (n: jaapani ULL ja ehk on ka mõnel riigil oma AM band, millist mujal ei kasutata)?

        Comment


          #5
          Originally posted by paadikapten@Jan 7 2005, 19:37
          ...või siis amatööride 144 MHz peale... kuid millist modulatsiooni kasutab amatööride 144 MHz?
          144,0...146,0MHz ala on jagatud mitmetele tööliikidele, kitsaribalist FM-i kasutatakse lausa igapäevaselt, teisi tööliike harvem ja enamasti sidevõistluste ajal. Omavahelised FM-sided alustatakse enamasti nn. kutsekanalil 145,500MHz ja pärast räägitakse mingil kanalil piirkonnas 145,200...145,575MHz. Tartus peaks veel töötama raadioamatööride ülekandejaam ("repiiter"), mille (145,050MHz-l vastuvõetud) saadet kuuleb sagedusel 145,650MHz. Võiks mõne kohaliku raadioamatööriga nõu pidada selles osas:
          http://www.qsl.net/es5aaw/es_callbook.htm ja lugemist/uurimist oleks ka
          http://www.neti.ee/cgi-bin/teema/MEELELAHU.../Amatoorraadio/
          Veidi esialgseks uurimiseks, kust mida üldse kuulda:
          https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=82124
          või ka http://www.nomad.ee/micros/radio.html ja
          http://www.erau.ee/modules.php?op=modload&...ticle&artid=150 ,
          need lingid pakkusin ka teemas
          http://www.tevalo.ee/foorum/index.ph...opic=13686&hl= .
          EDIT: parandasin lingi mis ei töötanud...
          Elektroonika töötab suitsu baasil.
          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

          Comment

          Working...
          X