Teade

Collapse
No announcement yet.

juhtmed

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Originally posted by Tony_T@Mar 10 2005, 22:12
    See on tõsi, et valdav osa tänapäevastest kõlaritest on loodud arvastades elektrilist, võimendipoolset dampimist (summutust). See tähendab, et võimendi peab neid kontrollima, mis eeldab võimult madalat väljundtakistust.
    See on siis see resonantsi effekt, miks sillad kokku kukuvad?
    Juhtme pikkuse olulisus öeldi juba kolmandas postis ära.
    Minu arvamus ei ole siiani muutunud, et S-90-le käib 1 mm² juhe küll (0,3 oomi/10 meetrit paar).
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Juhtme pikkuse olulisus öeldi juba kolmandas postis ära.
      Jah, vabandust ei tahtnud küll targutada, kuid hiljem hakati rõhuma ainult ristlõike pindalale ning pikkus ja takistus jäeti mängust välja. See on küll kõik väga elementaarne.

Minu arvamus ei ole siiani muutunud, et S-90-le käib 1 mm² juhe küll (0,3 oomi/10 meetrit paar).
      Kõlari tervise seisukohast kindlasti.

Comment

Tuleks korraks tagasi nn. pinnaefekti juurde
        Tegin põgusa katse.
        Tavaline plank elektrikaabel PPJ 2x1,5 pikkusega ca 8 meetrit, üks ots generaatorisse ja teise otsa takisti 2,2 oomi. Mõõtsin pinget takistil erinevatel sagedustel.
        Tulemused: sagedustel 100 ja 1000Hz 0dB; 10kHz -0,1dB; 20kHz -0,3dB; 70kHz -3dB.
        Sama üritus paljukiulise kõlarikaabliga KL 5 (2x1,5 mm², Omitronist).
        Tulemus praktiliselt sama, -3dB nivoo saabus ainult 85 kHz juures, kaabel oli ka veidi lühem, ca 6 m.
        Ehk siis kordaks oma väidet, millest vist see tohutu arvamustelaviin vallandus - pinnaefekt kõlarikaablis on marginaalne nähtus.

Kuulasin ka vaheldumisi mõlema kaabliga (Estonia 35AC-021) - ei suutnud erinevusi tabada, järelikult Tony liigituse järgi kuulun kolmandasse liiki

Aga väga vahva oli kõiki neid postitusi lugeda

P.S. Tollest kõlarikaablist veel. Avastasin üllatusega, et soonte eristamiseks oli üks juhtmepool paljastest vaskkiududest, teine tinaga (vist) kaetud vaskkiududest, isolatsioon läbipaistev. Üks soon siis hõbedane, teine vaskne.

Comment

Tervitus!

Tuleks korraks tagasi nn. pinnaefekti juurde 
          Tegin põgusa katse.
          Tavaline plank elektrikaabel PPJ 2x1,5 pikkusega ca 8 meetrit, üks ots generaatorisse ja teise otsa takisti 2,2 oomi. Mõõtsin pinget takistil erinevatel sagedustel.
          Tulemused: sagedustel 100 ja 1000Hz 0dB; 10kHz -0,1dB; 20kHz -0,3dB; 70kHz -3dB.
          Sama üritus paljukiulise kõlarikaabliga KL 5 (2x1,5 mm², Omitronist).
          Tulemus praktiliselt sama, -3dB nivoo saabus ainult 85 kHz juures, kaabel oli ka veidi lühem, ca 6 m.
          Ehk siis kordaks oma väidet, millest vist see tohutu arvamustelaviin vallandus - pinnaefekt kõlarikaablis on marginaalne nähtus.
          Tulemus oleks olnud param, kui oleksid kasutanud üksteisest isoleeritud kiududega (litz) juhet. Samas jah, pinnaefekt pole audiosagadustel kaugeltki mitte kõige suurem probleem, kuna kaabli mahtuvuslikke ja iduktiivseid omadusi teadmata ei oska me otsustada kui suur mõju oli neil omadustel antud juhul tulemusele.

Kuulasin ka vaheldumisi mõlema kaabliga (Estonia 35AC-021) - ei suutnud erinevusi tabada, järelikult Tony liigituse järgi kuulun kolmandasse liiki
          Või siis esimesse liiki? Palun ära saa valesti aru, ma ei ürita kedagi kuhugi liigitada, eks igaüks peaks teadma, kes ta on.

Comment

Muidu nii repliigi korras . Paar päeva tagasi samal teemal jutt. Ka Nikolai Audese laborist pakkus välja, et litz on parim variant.

Comment

Muidu nii repliigi korras . Paar päeva tagasi samal teemal jutt. Ka Nikolai Audese laborist pakkus välja, et litz on parim variant.
              Jah, ma arvan ka nii. Kõige lihtsam seda saada, peale Cardas`i ja Kimber`i kaablite ostmise, mida kaugeltki kõigi rahakott ei võimalda, on keerutada omavahel kokku piisav kogus peenikest mähisetraati. Või wire wrap-juhet. Viimane tavaliselt siis tefzel/kynar isolatsiooniga, hõbedaga kaetud vask, saadaval erinevas läbimõõdus näiteks Elfast. Mida ma isikliult kasutan küllaltki laialdaselt oma audiosüsteemis, nii seadmete sees, kui ka väliste kaablite valmistamiseks.

Comment

Tänan sind, just mõtlesin,et kus kohast seda saaks

Comment

Originally posted by @ndres@Mar 9 2005, 23:19
                  Ja veel - intuitiivselt võttes peaks siis kiud olema üksteisest isoleeritud, et efekt täielik oleks
                  Sellele ma ju vihjasingi, et kui tahame pinnaefekti mõju vähendada, siis peab olema litze
                  Kas sellist kõlarikaablit üldse toodetakse?

Edit: paistab et siiski toodetakse

To Tony:
                  Ära liigitamise pärast muretse
                  Püüdsin vähemalt ühes aspektis enda jaoks saada mingitki nn. jalad maas tulemust.

Comment

tegin ka oma katse ära siis,
                    tavaline vasest juhe vs hõbedane, läbimõõdud samad, kiude kah silmajärgi samapalju.

kuulasin tweetrit nendega kordamööda mingi 20x vähemalt ja vahet ei tabanud mingit.

Comment

Nojah, kaablid on siis "marginaalne" nähtus. Pekske pead vastu seina ja kuulake aisskriimi ja nexust. Mina ei saa selles suhtes aidata.
                      Ma ei viitsi hakata valemeid tooma et tõestada peenikese juhtme halba mõju kõllile, sest siin leidub kahtlemata geeniusi kes ka need valeks tunnistavad hoolimata faktidest ja reaalsusest.

Comment

Nojah, kaablid on siis "marginaalne" nähtus. Pekske pead vastu seina ja kuulake aisskriimi ja nexust. Mina ei saa selles suhtes aidata.
                        Ma ei viitsi hakata valemeid tooma et tõestada peenikese juhtme halba mõju kõllile, sest siin leidub kahtlemata geeniusi kes ka need valeks tunnistavad hoolimata faktidest ja reaalsusest.
                        Uh-oh. Showtime on Apollo all over again

Loen endajaoks selle vaidluse siin lõpetatuks. Mitte et ma eriti südamesse võtaks, mis dr KaruTEC`il mulle öelda on, kui ka tegu otsese vassimise ja hämamisega (see on muuseas ääretult inimlik ja ma ei pane seda talle eriti pahaks). Mind teeb rahutuks pigem tema lahmiv ja antisotsiaalne suhtlusstiil.
                        Vabandan teema algataja ja teiste ees, kuna osaliselt minutõttu see "jama" siin alguse sai.

Comment

üldjuhul ikka kipub nii olema et mida jämedam ja lühem kaabel seda parem , sest nõnda takistus väike. edu !

Comment

Ok, proovime nii.
                            Kallid kaaslugejad, kõik postitused mis rajanevad kõhutundel ja talupojatarkusel peegeldavad tegelikku reaalsust ja vastavad 100 protsenti tõele. Kaablid ei mängi mitte mingit rolli helisüsteemis sest mõned ju vahet ei kuule. Järelikult pole vahet ka olemas.

Head päeva jätku.

Comment

väga hea thread see : )

aga omaltpoolt niipalju, et vahe oli märgatav kui vahetasin Tasker'i C270 kõlarikaabli enda valmistatud CAT5 kaabli vastu (see CAT5 pole teflon isolatsiooniga).
                              Mis kohe kõrva torkas oli see, et keskmine osa ja kõrged olid tunduvalt detailsemad ja kuidagi puhtamad.

Samuti kuulen ma vahet oma signaalikaablitel, aga see on teine teema.

Päikest!
                              ron

Comment

Minu teadmised pinnaefektist: Alalisvoolu korral levib vool juhis ühtlaselt. Vahelduvvoolu puhul toimub, voolu tugevuse suurenemine juhi äärealadel. Kõrgsageduse korral (MHz) on vool kandunud juba juhi pinnale - seetõttu kasutati raadio/teleka antennides õõnesvaske, kuna täismaterjalil polnud vajadust.
                                Nii, võtame 4 ruuduse kaabli, ümbermõõt ~7mm, võttes 4 isoleeritud 1 ruudust kaablit, saame nende summaarseks ümbermõõdusks ~14mm.
                                Seega levivad kõrgemad sagedused isoleeritud peenekiulistes juhtides paremini kui sama summaarse ristlõikega "plank" juhtides.
                                Võtame sidekaabli(Cat5 näiteks), koorime, punume topelt kaabliks saame (4*2*0,5)*2=8 ruudune kaabel, seega paarisjuhtme jooksvaks meetriks tuleks 8 kr/m (hulgimüügi hind)+enda töövaev.
                                Kahteln VÄGA sügavalt, kas sellisele 8 ruudusele kaablile saab vastu kallis, NIMEGA firma 4 ruudune kaabel.
                                Vahe on siiski välimuses ja teadmises, et su Hi-End süsteemi kaabeldus maksab sama palju kui mõne mehe low-end muusikasüsteem .

Kallistest hindadest veel, et kuna väga puhtaid ained on kallis toota, siis on ka maksumus vastav. Ma enam ei mäleta, aga ka 99,96% puhtusega raua eest küsitakse, tavatreiali jaoks, müstilisist hinda B-) .

Impedantsist rääkijatele - eesti keeles on ilus ja lihtne sõna selle jaoks - "takistus".

Edit:CAT5 ja plank 4mm2 juhtide summaarse ümbermõõdu vahe on pea 6 korda. Seega rahalistes raskustes audiofiilid, head punumist
                                -

Comment

Working...
                                X