Teade

Collapse
No announcement yet.

Omatehtud kõlarid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Omatehtud kõlarid

Sai siis eelmine aasta kastid ehitatud. Valjukateks kasutasin Estonia AC-35 kärge ja Audese tweeterit. Korpus tehtud liimpuidust, kaetud spooniga. Jalg on ehitustarvete poest ostetud kroomitud lauajalg. Filtrite esialgse variandi arvutas Sulo Kallas.
    Pilt siin:
    http://www.album.ee/?o=200482225&uilang=1
    Allkiri.

Ja oled rahul?

Comment

TEkkis paar küsimust.Kas kärje ja tweetwri vahele kesksagedus ei peaks minema.Või tõesti katavad kogu sageduse ära?
      Mis sagedusel sul faasikas on pööratud?
      muusika on kuulamiseks

Comment

Mule selline küssa, et kuda sel liimpuidul sul heli ka on ?
        kris@andmevoog.eu

Comment

Tegelikult valmis need kastid veel pole, lõikefiltrid on veel pooleli - pole aega ja viitsimist jännata olnud - ilma filtrita teevad loomulikult jubedat häält (muhk kesksagedustel). Korpuse teostusega ei jäänud üldsegi rahule, esimene vasikas läheb ikka aia taha. Konkreetselt need kastid sai silma järgi kokku liimitud, tulemuseks on kõver kast. Samuti sai freesi puudumisel tweeteri auguga igasugust jama näha. Inverteri sagedus on nii madal, kui võimalik - Sulo jutu järgi, kuna nii väikses kastis tuleb nagunii liiga kõrge. Inverteri toru on tegtud maa sisse paigaldamiseks mõeldud plasttorust, mis oli piisavalt paksu seinaga. Samas silmasin Sound & Light poes müüa reguleeritavat toru, ilmselt tuleb see asemele. Liimpuit pole üldsegi nii halb materjal, kasti jaoks on tähtsaim, et tal puuduks omaresonants. Kõige hullem materjal on selleks vineer, mis "kõliseb" heledalt ühe (päris kõrge) sageduse peal. Liimpuit resoneerib ka, aga tunduvalt vähem. Kõige parem oleks MDF, see on väga tuhmi kõlaga, aga kuna mul oli liimpuitu tasuta saada, siis jäin selle juurde. Kärje ja tweeteri sagedused kattuvad päris kõvasti, kärg mängib mingi 4000 hz peale välja, kuigi konkreetsel kärjel on ülemine ots probleemne. Igatahes ma usaldan Sulo Kallase tehtud arvutisimulatsiooni ja temal on ka rorhkem kogemusi sel alal.
          Allkiri.

Comment

Vineer kõige hullem ? MIna olen teind ainult vineerist kaste ja ei ütleks, et seal mingeid segavaid helisid tekib, kui kast ikka korralikult teha :P
            kris@andmevoog.eu

Comment

Mul sai kah liimpuidust kastid tehtud ja ei saa öelda, et halb on. Täitsin seest ilusti ära ja olen tulemusega täitsa rahul.

Comment

Vineer ei tohiks jah mingit erilist kõla juurde anda, kui korralikult kast jäigaks teha(prussid jne), samas vatiga seest vooderdada ja heli sumbub ilusti ära.Vaat kui vineerile koputada siis jah kõlab vastu, aga kui ta jäigalt kinnitatud on siis sellist kõla ei teki.

Comment

Ise arvan ka et pole see vineer midagi hull - ise kasutan veekindlat ja vääga rahul olen. Rohkem rahul isegi kui MDF-iga. Lihtsalt see vineer mida mina kasutan on tunduvalt jäigem kui ntx sama paks MDF.
                  Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                  indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Võib ju öelda, et oh, vineer ei lisa mingit kõla asjale juurde, aga tegelikult on ikka point asjal sees - sina võib-olla ei kuule, aga kogenud kõrvaga hifi-mehed kuulavad ja ütlevad kohe - kuule, sul nagu mingi imelik tämbrivarjund sel kastil juures, 3000 hz peal nagu midagi resoneeriks.
                    Mina ka ei kuule, aga kõlari ehituse kindlaksmääramisel järgisin kogenud meeste soovitusi: kast olgu nii väikse omakõlaga kui võimalik. Tweeteri esiplaat olgu kõlari seinaga tasa. Woofrit ei ole hea süvistada korpuse sisse. Hea filtri saab alles peale kuulamist ja analüsaatoriga ülemõõtmist. jne. jne. Jälgige ee.audio newsgroupi jutulõnga sel teemal mingi 1.5-2a tagasi.
                    Allkiri.

Comment

Working...
                    X