Teade

Collapse
No announcement yet.

Puldist heli tugevuse reguleerimise ülemine piir

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Puldist heli tugevuse reguleerimise ülemine piir

    Tervist härrased.

    Pidin hiljuti mingil üritusel muusikat mängima. Kuna aga ise olin puldiga ühes helikindlas ruumis ja hääl tuli kõllidest välja 100m edasi, mina midagi ei kuulnud. Kuna see oli minu esmakordne kokkupuude sellise tehnikaga, siis tekkis mõni küsimus. Kui ma õigesti aru sain, teekond oli selline Arvuti > pult > Võim > kõlarid.

    Puldis (keerasin ekvalaiserit natuke, left/right balance, mikrofon peale/maha ja mikkri/muusika suhe, nagu ikka) oli kaks tulpa väikestest lambikestest roheline-oranž-punane- vasak ja parem heliriba. Rohelisi lampe oli ma ütleks 2/3, siis edasi tuli mõni oranž ja tipus oli mõlemal 1 punane lambike.
    Kui heli peale keerata, siis mõlemad tulbad vastavalt tõusid. Mind juhendati, et võin lasta roheliste lõpuni/esimese oranžini.

    Et siit ka minu küsimus: Mis siis piirajaks saab, miks ei tohi heli valjemaks keerata? Selle roh/oranž tugevusel oli kõllide heli igatahes puhas ja oleks minu pärast võinud veel juurdegi keerata. Kuid miks sellest piirist puldis üldse oranž hakkab?

    Oleksin väga tänulik, kui keegi oma arusaama mulle kirjeldada viitsiks.

    #2
    asi selles et kui sa keerad nii et sul tulukesed käivad kuni puaseni (fhk peksab clippi) siis see rikub kõlareid ja ka võimu. No loogliline ju kui tehnikast viimane võtta siis ta kaua vastu ei pea :P
    In SPL we Trust! 136,4 db

    Comment


      #3
      Kahjuks ei saa öelda, mis piirajaks osutub, kui pole antud ühegi seadme marki ega passiandmeid.

      Probleemi ei tarvitse olla. Võimalik, et antud ürituse jaoks polnud valjemat muusikat lihtsalt vaja.

      Kui tahad täpsemalt teada, pead kahjuks ise uurima. Otsid üles seadmete tehnilised passid - neis on kirjas lubatud signaalinivood. Tevalos on müügil signaali RMS-pinget mõõtvad Fluke multimeetrid, hind paar kilo tükist. Mõõdad ja võrdled passiandmetega. Ise teed järeldused.
      If you think education is expensive, try ignorance.

      Comment


        #4
        Üldiselt on nii, et võimendusaparatuuris on signaalinivood standiseeritud.
        S.t on kokku lepitud, et eelvõimendusastmes on maks väljundnivoo mingi kindel pingeväärtus (vist oli ca 1V) Vastavalt sellele on ka lõppvõimenduse sisendid ehitatud. Kui nüüd pult peksab punast - clipib, siis on see nivoo saavutatud.
        Mõtle ise edasi.

        Comment


          #5
          just... kokku on lepitud, et 100% ehk 0dB on 1V rms. Põhimõte siis see, et kui sa ühest otsast sisse lased 1V signaali ja siis tee peal kõik nupud 0dB peale sead, siis tuleb teisest otsast 100% välja.
          Alati ei pea näiteks puldi väljundil 0dB (viimane roheline lamp tavaliselt) ületamine tähendama millegi maha põlemist. Näiteks võimu peal olevast nupust võib alla keerata -10dB ja siis võiks juba puldist kuni +10dB lasta. Aga selleks see standard ongi. Et kui tee peal on erinevaid asju (võimalik, et isegi erinevate klemmide kruttida jne), siis igaüks teeb enda väljundisse 0dB signaali ja kõik on häppi. Kui järgmise astme tüübid on otsustanud, et nii palju tuleb võimendada, siis ongi asi selline ja rohkem ei ole ilus.
          Kui võimu pealt on keeratud 0dB ja sisend on 1V rms, siis tuleb temast nominaalne võimsus välja. Sealt edasi hakkab juba märgatavalt klippima. (kuigi juba ammu enne seda hakkavad mõned piigid klippima, st dünamikaulatus hakkab vähenema... aga see on teine teema). Kui nüüd basside otsa hakkab ka klippima, siis läheb asi eriti pahaks. Siis hakkab tekkima sealt suure võimsusega kõrgsageduslikke komponente, mis tahavad kõrgete kõlarit maha põletada. Muidugi on alati ka võimalus, et võimendi kuumeneb üle vms moel küpseb ära... Aga profitehnika on siiski selle vastu tavaliselt natuke lollikindlam.
          Kui suurema süsteemiga tegemist, siis on puldi ja võimu vahel veel üksjagu kola. Tavaliselt on süsteemis siis terve hulk võimendeid (eraldi võimud eri kõlarite ribadele), signaali ribadeks jagav krossover, mõnikord natuke kompresseerimist, limiter jne.

          Profiaudio on tegelikult omaette huvitav maailm... loe näiteks siit edasi: http://www.epanorama.net/links/audiopro.html

          Comment

          Working...
          X