Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Ajakirjast [digi] pärinev informatsioon piraatluse ja selle puudumise kohta
*iseenda jaoks võid legaalselt soetatud muusikakandjalt varukoopiaid teha nii palju, kui heaks arvad. arvutisse, mp3-mängijale, kassetile, teisele kettale või kui sul on mingi isemängiva leierkasti lintide valmistamise vahend, siis kasvõi leierkasti lintidele.
*sa võid originaalplaati alati sõbrale laenata (aga mitte raha eest)
*sõber võib sinu plaadist enda tarbeks koopia teha. sinu plaati võib kopeerida enda tarbeks nii palju sõpru kui sa vähegi jõuad neile plaati laenata.
*sõber ei või seda endale tehtud koopiat levitada ega avalikkusele kättesaadavaks teha (näiteks veebi või p2p-võrku üles riputada). näiteks koopia pealt kopeerida enam ei tohi.
*ka sina ei või oma originaali võrgu kaudu kättesaadavaks teha.
*kui sa internetist muusikat leiad, võid seda endale tõmmata nii palju kui jaksad, aga sa ei tohi seda edasi levitada ega avalikkusele kättesaadavaks teha.
*kui näiteks mõne eesti suure telekomioperaatori avalikus ftps on ripitud plaate üleval, võid sina neid alla tirida nii palju kuis jaksad, kui keegi karistada saab, siis see, kes nad sinna üles pani
Originally posted by Crimson+Oct 25 2005, 14:11--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Crimson @ Oct 25 2005, 14:11)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-MK@Oct 25 2005, 14:01 Teema mõte väga hea minuarust.
Aga kas ma saan õieti aru, et vahetada soovitakse mp3 faile ???
Mida sa mõtled? Kas muusika vahetamine arvutite kaudu või muusika vahetamine käest kätte MP3 failide näol või .......? [/b][/quote]
Hetkel tunudb et siiski arvuti vahendusel.
Loe korralikult esimest postitust.
Asja mõte on just vahetada(müüa?) originaal CD plaate nii nagu kunagi plaadimäel vinüüle vahetati, mitte mingeid mp3 koopiaid.
Originally posted by moi@Oct 25 2005, 16:38 Loe korralikult esimest postitust.
Asja mõte on just vahetada(müüa?) originaal CD plaate nii nagu kunagi plaadimäel vinüüle vahetati, mitte mingeid mp3 koopiaid.
Lugesin. Virtuaalne plaadimägi. Ja mis moodi ma peaks saama salvestada originaal plaadi arvutisse ? Kui mul on windows xp mis nõuab et ma failid ümber konverdiks.
kas xp ei lase .wav failiks konvertida? see ju piisavalt originaalilähedane. aga kogu teema mõte on vist selles, et oma kodust fonoteeki normaalaudio(ehk siis mittekonverditud)plaatidega täiendada. ehk siis piraatluse tõlgendamise seisukohalt , üks huviline laenaks teisele huvilisele (sõbrale) kopeerimise eesmärgil oma (originaal) audioplaate.
'virtuaalne' oleks mägi lihtsalt selles mõttes, et kogu tevalo foorum ei koguneks kindlal päeval ja ajal kindlasse kohta, vaid oma nimekirja või soovi levitataks tevalo foorumi kaudu. miskipärast arvan, et teemaalgataja ei mõelnud .wav faile kuskilt tõmbama hakata...
muuseas,mujal euroopas saab heliplaadi raamatukogust (fonoteegist) koju laenutada, nagu meil senini vaid raamatuid. tartu ülikooli raamatukogus on võimalus kohapeal muusikat kassetile salvestada. seal on umbes 6000 vinüülplaati-cd-d, räpist klassikani.
igasugusele windowsile võid audiograbberi nimelise proge tõmmata. siis veel otsid netist lame encoder'i, pakid selle lahti, võtad sealt lameenc.dll'i ja viskad audiograbberi kausta. Veel mõni klikk konffi ja saadki oma originaal cd-lt lugusid ainult enda tarbeks mp3'ks teha.
hmm, aga kui ma alles mõned päevad tagasi Tark- ja riistvara foorumis küsisin kuida cd image failiga hakkama saada ,siis mulle vastas härra sebastian, et juba isegi see lõhnab piraatluse järgi. kuida siis nüüd?
cd-image on tõenäoliselt sul kellegi teise tehtud, seega see on piraatlus. Kui sa ISE teed oma image ORIGINAALPLAADILT enda tarbeks, siis ei ole see piraatlus. Kui sõber teeb originaalplaadilt või kust iganes ja annab sulle, siis on piraatlus. Ja mis sa meilt ikka küsid, kui sa ise oleks selle image kokku keeranud.
Kuigi otseselt pole kuskilt netist saadud muusika sinule karistatav vaid levitajale, on selline teguviis siiski autoriõiguste rikkumine ja põhimõtteliselt varastamine. Varastamist me ei tolereeri siin.
tegelikult on digitalil õigus.kui ma annan talle image siis olen piraat.olen paljundanud ja levitanud.kui annan plaadi siis olen heategija. see pole keelatud.
Said täiesti õigesti aru, walwal. Plaati sõbrale laenata ei keela keegi, kui talle see meeldib, siis ta ostab sellise ja kui ei, siis annab tagasi ja ei osta. Peamine, et keegi selle kunagi legaalselt soetas ja ongi OK. Pole kahju saanud ei teose autor ega ka teised asjassepuutuvad organid.
Koopia tähendab sisuliselt juba uut samaväärset plaati (kui pole just mp3-st tehtud vms.)...saab sõber sellise, siis usutavasti on tal rahaga muud targemat teha, kui poest samasugune originaalplaat osta ja kohe ongi autoril (ja mitmetel teistel) põhjust kurvastada, kuna keegi kipub tema tagant varastama st. jätab poest plaadi ostmata.
Paremal juhul sõber hiljem siiski ostab poest selle plaadi, kas lihtsalt aususest või siis tõesti soovist originaali omada.
Analoogselt on raamatutega: annad teisele lugeda ja keegi ei saa selle peale köhida...teed raamatust aga skänneriga oma sõbrale koopia ilma autorilt luba küsimata ja enamasti oledki piraat valmis.
Võrgu kaudu "tõmbaja" pole aga mitte piraat vaid piraatluse soodustaja. Pole nõudlust, pole ka pakkumist.
Sest mis sa ikka muusikat uploadid, kui see kedagi ei huvita...
Nii lihtne (või keeruline) see ongi.
Comment