Seoses selle kaabli teemaga, on kuidagi hakanud vaevama mõte akustikast. Tundub, et see võix anda algselt tunduvalt rohkem efekti kui kaabel. Tsiteerin juba vist 3 korda novembret-hea kaabel alles pärast seda kui kõik on 100% paigas.Ja tema poolt pakutud viide-http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:1742 . Mnjahh. Kõik on justkui tore..Penoplast, vaibad, ripplagi(akustiline), või küprokist mis tagant kõvasti villa täis topitud, munarestid jne. See köik mulle juskui ei sobi.. Ja siin pole nagu midagi uut. Teada asi. Endal hetkel selline komplekt siis- telliskiviseinad, puitpõrand,paneellagi.Kus ka elataxe vahest. Tavaline ühesõnaga. Kui nüüd teha kättega yx plax, siis on ikka rõve küll. Kuulalake ja proovige ka kodus teha. Tähendab, antud teemas ei tahax puudutada kõllide asetust toas, ainult akustika(selle parandamist). Ja kuna mul on juhtunud nii, et mul on juhuslikult sattunud vanemat sorti mööbel, siis saate aru, et tahax neid akustilisi probleeme lahendada kuidagi nii märkamatult. Saate must aru. Ilma toa interjööri rikkumatta. Ja samas on yx trepikoda, kus ma vahest käin-yx kord kogematta ümisesin seal. Ja jäin kuulatama. Ma tundusin seal endale supper ümisejana. Ja samas on meil küllaga kohti, isegi kirikuid kus akustika on nii rõvet, et mitte ainult ei kõla, vaid isegi mingis kohas midagi ei kuule. Minu meelest on see akustika probleem väga tõsine teema kui veidi selle üle mõelda. Äkki on kellelgi on midagi huvitavat ja harivat lisada?
Teade
Collapse
No announcement yet.
Akustika
Collapse
X
-
Akustika koha pealt soovitaks läbi lugeda I.Eiskopi/ A.Sillarti raamatu "Akustika ja helitehnika" Tln. 1988. Palju igasugu valemeid ja alguses ehk nati keeruline kõigele pihta saada, aga kui kuulamisruumi vaja kohendada, siis abi kindlasti.
Mida rohkem mööblit seda parem, pehme mööbel eriti hea. Kardinad mõjutavad uskumatult palju...toas, kus tervet seina katab paks kardin, on hoopis parem akustika. Ja muidugi põrandal pehme vaip. Seintele eriti vaipa toppima ei hakka, kuigi akustika kohalt oleks see hea.
Muide...koridoris on enamus pindu paralleelsed ja heli peegeldavast materjalist, pole ime et kajab. Kirikus, pakuks, et kuna ruum suur, tuleb kõvasti rääkida, et üldse midagi kuulda oleks ja tugev heli jääb "pendeldama" seinte vahel - peegeldused muudavad kõne arusaamatuks. Mida kaugemal heliallikast oled, seda rohkem kuuled mitmekordseid peegeldusi, mitte enam allikat ennast.
-
Ise tahtsin just sarnase teema teha. Olin siis peale seda meie üritust kirjavahetuses 2 pädeva inimesega toa akustika kujundamisel. Nii üht teist olen kõrva taha pistnud. Ja kuna tean millise toaga on Walwali tegu siis mõned soovitused:
1. Lagi. Odavaim variant penoplast ca 28kr/m2. On ka akkustilised ripplaed. Odavamate hinnad 90-130 kr/m2. Kallimad, universaalsemad ca 240kr/m2. Ripplaed on head selles, et sa saad valida vastava sageduse mida nad paremini summutavad, ehk see sagedus millega probleemi on. Miinus, et meie korterite kõrgus ei võimalda ripplage ehitada.
2.Põrand. Vaip. Puuvillane käsitöö summutab kõige paremini. Hind kirves. Sooviks valida võimalikult paksu, oma rahakoti järgi. Igas vaibapoes on eraldi müügil jäägid ca 50% odavamad. Sealt võib midagi valida.
3. Kõlarite vastas sein, vaata punkt 2.
4. Küljeseinad. Mulle meeldis Nikolai pakutud lahendus kus kardinašiin kinnitatakse otse lakke. Kui muusikad kuulad tõmbad kardinad laiali, kui ei kuula on nad ilusti nurgas ja kedagi ei sega. B-) Ise tellisin sellise šiini, et aknapealt on pööratud küljeseintele ja ulatub ca 0,5m kõlari ette. Ehk kardinad seal šiinil liiguvad täies ulatuses. Ja ma saan nad vabalt akendele nihutada, kui neid küljepeal vaja ei lähe. Ei tasu unustada, et paks kardin akendel võtab maha ka väljast tuleva müra. Olen ise tähele pannud, et kui puhtam heli on öösel, kui seda linnamüra pole.
Materjali, lahenduse peab ise oma rahakottiga ja toa disainiga arvestama.
Veel tahtsin lisada. Hea tulemuse suumutamisel annavad raamatud. Veel võimalik kasutada nn kilpe probleemsetes kohtades ehk peegelduse punktides. Praegu tuli mõte , et vaiba asemel võib seintele akustilisest riplae plaatidest mingi kunstlik kujundus teha.
Toa akustikat halvast küljest mõjutab klaas, riiulid, uksed, aknad.
Comment
Comment