Teade

Collapse
No announcement yet.

raadio ja CD kõlapilt

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    raadio ja CD kõlapilt

    Tere,

    alustuseks ütlen igaks juhuks, et olen helitehnilistes küsimustes kahjuks täielik võhik. Aga ei osanud ka mujalt sellele probleemile vastust otsida. Nimelt kuulan põhiliselt klassikalist muusikat ja olen viimasel ajal tähele pannud, et raadios edastatav kõlapilt on millegipärast kõrvale palju meeldivam kuulata, kui täpselt sama muusikakeskuse pealt CD-de kuulamine. Millest see erinevus tuleb? Raadiojaama paremast tehnikast? Varemalt ma ikka eeldasin, et raadiost edastatav heli peaks olema hulk maad kehvem kui isiklikku CD-d sama masina pealt samade kõlaritega kuulata, aga millegipärast jätab raadiost tulev muusika palju ehedama, kuidagi "ruumilise", võimsama ja elusama mulje, aga oma CD heli on elutu ja tömp, kuivavõitu. Olen kuulnud oma väiksesse kogusse kuuluvaid CD-sid ka raadios mängitavat ja vahe on üsna suur. Miks annab ühe ja sama keskuse poolt mängitav muusika ja samade kõlarite kasutamine niivõrd erineva tulemuse? Või on mu kõrv rikutud?

    sorry kui väga naiivne tekst tundub.

    #2
    Vs: raadio ja CD kõlapilt

    Huvitaks mõni konkreetne näide - plaat, esitaja. Samuti tahaks teada muusikakeskuse täpset marki.
    Teoreetiliselt ei saa raadio heli kuidagi CD omast parem olla. Küllap on tegu mingite raadiole omaste spetsiifiliste moonutustega, mis lihtsalt loovad hea enesetunde. "Hea kõla" on väga subjektiivne mõiste.

    Comment


      #3
      Vs: raadio ja CD kõlapilt

      Ei, Su kõrvad pole rikutud. Arvan hoopis, et võibolla see müra ja muud pehmed moonutused hägustavad helipildi ära. See, mis kaob CD puhul vaikusse, upub analoogis kahinasse . Samas kahin "silub" teataval määral stuudio/toonimeistri apsusid. Lisaks on mõned moonutused kõrvale mugavamad kuulata kui nende puudumine (küsi lambigurude käest)
      Isegi fototöötlusel lisatakse mõnikord loomutruuduse huvides juurde müra.
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

      Comment


        #4
        Vs: raadio ja CD kõlapilt

        Võimalik, et raadiojaamas on natukene tämbrit krutitud.
        If you think education is expensive, try ignorance.

        Comment


          #5
          Vs: raadio ja CD kõlapilt

          Radiojaamas pole mitte ainult tämbreid krutitud vaid on ka heli kompreseeritud, sagedusriba kitsendatud ning siis kõik umbes 256 (või mõnel raadiol ka madalama) kbps mp3/mp2-ks kodeeritud ning saatjas tagasi analoogiks kodeeritud.
          Ilmselt ei saa su muusikakeskus CD mängimisega korralikult hakkama aga raadio ära nuditud signaal ei käi keskusele üle jõu. Võimalikud on ka variant, et raadio osale on muusikakeskuses mingi kunstlik "3D" efekt lisatud ja see "ilustab" raadio heli natuke.
          Lisaks on kindlasti ka subjektiivne eelistus oma osa mängimas. Moonutused, mis kumbki variant helile lisavad on erinevad aga raadio omad on pehmed ja kõrvale vastuvõetavamad. CD omad aga sellised mida kõrval väga ebameeldiv kuulata. Umbes sama efekt, miks fännid peavad vinüüli paremaks kui CD, kuigi peaaegu kõigi objektiivselt mõõdetavate parameetrite järgi on CD parema kvaliteediga.

          Comment


            #6
            Vs: raadio ja CD kõlapilt

            Kuna teema alustaja rääkis klassikalise muusika kuulamisest siis eeldan et ta mõtles raadio jaama all Klassikaraadiot v Vikerraadiot. Keegi teadjam võiks rääkida mis tehnikat nad kasutavad, kui palju tämbrit krutitakse jne.
            Nende jaamade mängitav muusikastiil nõuab ka ju suuremat dünaamikat minumeelest kui mõni muu...
            Maailm oleks puhas ja süüta
            kui poleks õllejogurtit
            - Õ.Õ.

            Comment


              #7
              Vs: raadio ja CD kõlapilt

              Tänud vastajatele!

              Mu kodune audiotehnika on üsna madalal tasemel. Parim on vist muusikakeskus Philips FW730C, kui see kellelegi midagi ütleb. Vanemad ostsid kunagi. Igal juhul olen seda üritanud kuulata, aga pikapeale tundub kõla ikka suht jäle. Kuiv, kuidagi tehniline, ruumi ümber eriti ei tunneta. Siis on sellel igast jubinaid küljes veel, saab valida eri kõlapiltide vahel, nagu jazz, klassika, pop ja rock. Erilist usaldusväärsust sellest ei õhku. Siis saab veel Incredible surroundi sisse ja välja lülitada, bassi juurde panna jnejne. Minu jaoks vahet eriti ei ole, mida või kuidas sellelt kuulata, kõla tundub ikka üsna ebameeldiv. Odav kaup ei saagi eriti kvaliteetne olla. Aga kui sellel raadio sisse lülitada, on kõik normaalne, st juba talutav. Kui ma oma plaate saaks mängida umbes samal tasemel nagu raadiost tulev heli, siis erilist probleemi poleks. Mul tekkiski siis küsimus, et kuna ma olen mõelnud oma tehnika uuendamisele, siis mis mõtet on mul jälgida kõlarite võimsust ja tundlikkust jm parameetreid, kui ma võibolla otsin hoopis midagi muud, kui küsimus on võibolla helitöötluses. Aga kahjuks ma ei tea neist asjadest mitte midagi. Eks ma pean vist ikkagi kallima kraami poole siis vaikselt vaatama hakkama.

              Comment


                #8
                Vs: raadio ja CD kõlapilt

                kõige pealt paneks hinnaklassi paika äkki ? Siis saaks soovitada paremini

                Comment


                  #9
                  Vs: raadio ja CD kõlapilt

                  mis kujutab endast kõlapilt, kas sama mis tonaalsus.

                  Comment


                    #10
                    Vs: raadio ja CD kõlapilt

                    Soovitaks esimesena kõlarid ära vahetada - lohista kasvõi mõne tuttava omad prooviks koju. 2.5k peaks olema iseehitamisel piisav eelarve. No ja kui hinges ikka pakitseb siis osta võimendi juurde...
                    siis otsid juba CD dekki, paremat võimendit ja paremaid kõlareid - piduriks on vaid pangaarve ja südametunnistus
                    -

                    Comment


                      #11
                      Vs: raadio ja CD kõlapilt

                      raadio puhul stereoheli edastamisel peaks olema selline nipp, et seal pole lihtsalt A ja B kanal, vaid A+B (monolt kuulamiseks) ning stereo tarbeks siis vastavalt liidetakse või lahutatakse ruumiheli signaal (siis teine kanal), mis tuleb kanalite vahest (A-B). segane jutt, aga point on selles, et raadioaparaadis endas võib seadistus pisut nihkes olla, sel puhul nö ruumiheli kanal on ülekaalus, mis teeb ka kogu asja ruumiliseks. olen erinevaid tuunereid võrrelnud, ja ruumilisuse kohapealt on vahe küll sees olnud. midaiganes..

                      Comment


                        #12
                        Vs: raadio ja CD kõlapilt

                        Kavatsengi nüüd lähimal ajal veidi mööda poode kolada ja võimaluse korral proovida erinevaid kõlareid jms.

                        Aga üks tähelepanek veel: see "kõlapilt" muutub talutavaks, kui CD mängijal volume peaaegu põhja keerata, st detailid tulevad esile jne, samal ajal on valjus loomulikult suht talumatu ja bassid panevad ka maja värisema. Aga raadios tundub, et detailid on kõik kohe olemas ja kuuldaval, valjust juurde keerates ei tule neid juurde, vaid kõik jääb samaks, lihtsalt helitugevus (sorry kui vale termin) on suurem. Sa ei pea seda põhja keerama selleks, et kõike kuulda. Loomulikult ei edasta raadio selliseid basse nagu CD-mängija, aga just see detailitruudus ja normaalne kõla on minu jaoks olulised, mitte valjus või bassid. Mulle tundub, et sellel peab mingi väga lihtne seletus olema, aga oma teadmiste tasemel ei saa ma pihta sellele lihtsalt. Jääb mulje, nagu oleks CD mängija ehitatud selleks, et ruumi täita mingi müraga ja põrand värisema panna, samas kui raadios on olulisem heli võimalikult puhas ja detailirohke edastus.

                        Comment


                          #13
                          Vs: raadio ja CD kõlapilt

                          Esmalt postitatud tsillak poolt
                          Kavatsengi nüüd lähimal ajal veidi mööda poode kolada ja võimaluse korral proovida erinevaid kõlareid jms.

                          Aga üks tähelepanek veel: see "kõlapilt" muutub talutavaks, kui CD mängijal volume peaaegu põhja keerata, st detailid tulevad esile jne, samal ajal on valjus loomulikult suht talumatu ja bassid panevad ka maja värisema..
                          Selge...raadio heli on ju kompressitud (nõrkasid helisid võimendatakse rohkem kui tugevaid).
                          Samas klassika kuulamine peabki nii käima, et fortissimo paneb maja värisema . Siis kostavad ka vaiksed kohad õige tugevusega. Teatavasti on klassikalise (eriti sümfoonilise) muusika dünaamikaulatus reaalselt isegi üle 90 detsibelli . Vaevalt mahub CD peale ära .. Isegi seal kompressitakse veidi. Raadiokanali dünaamikaulatus on heal juhul no 50 dB, reaalne kuskil 40 dB ja tümakaraadiotel 30dB.
                          Sellest see seletus.
                          Ahjaa, oleks minu teha, siis ajaks osa vendasid kompressorinuppude juurest ära.

                          Üks võimalik katse: tõmba oma lemmikCD arvutisse, võta mõni helitöötlusproge ja kompressi heli ära, kirjuta plaadipeale tagasi. võrdle.
                          viimati muutis kasutaja martinj; 06 m 2006, 13:28.
                          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                          Comment


                            #14
                            Vs: raadio ja CD kõlapilt

                            Numbriliselt oleks asi nagu paigast Sünfooniline muusika siiski on dünaamikalt 55...65dB, popmuusika 10...15dB(H.Pedusaare andmetel)...
                            The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
                            Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
                            Projektide pildid
                            Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
                            http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

                            Comment


                              #15
                              Vs: raadio ja CD kõlapilt

                              Esmalt postitatud Cheopps poolt
                              Numbriliselt oleks asi nagu paigast Sünfooniline muusika siiski on dünaamikalt 55...65dB, popmuusika 10...15dB(H.Pedusaare andmetel)...
                              Ok. sümfoonilise muusika kohapealt võin võtta ehk osaliselt sõnad tagasi, aga popmuusika on nüüd küll rohkem kui 15dB (mis on kuus korda ligikaudu).

                              Edit: taipasin. Sina kirjutad võimsusest, mina intensiivsusest. Võimsuste puhul on detsibellid 2X väiksemad.
                              Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                              Comment

                              Working...
                              X