Teade

Collapse
No announcement yet.

3 küsimust PA vallast

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    3 küsimust PA vallast

    Ter kõigile
    Peale katsetusi ja mitmeid üritusi tekkinud mitmeid küsimusi.
    1)Kasutaja dixo tegi 18" 600W RMS uuele elemendile kasti ümber(inverterkast) ja ükskord häda pärast pidin ainult seda ühte kasti kasutama. Toitis seda küllaltki juust võim OMNITRONIC P-2000. VÕimendi oli sillatult ja üllatus see, et võttsin võimendist suht viimast välja, aga valjuka amplituud oli täiesti normaalne veel ja mingeid probleeme 5 tunni jooksul ei esinenud. Oskab keegi öelda, mille järgi need võismused märgitakse PA's. valjuka andmed siis järgmised:
    600W AES Average power handling, 1200W long term power handling ja 2400W max., 8 oomine ja resonantssagedus 31Hz.
    Moonutusi kahjuks kõrvaga enam ei taju, sest jah meetri läheduses seista on suhteliselt valulik. Kas siis omnitronic valetab võismusega või see 600W on teises süsteemis mõõdetud kui tavaline RMS?

    2)Ühel üritusel oli siis võimendus live-bändi võimenduseks. Nimelt teatud kohtadel levelmeetrid lendasid täiesti põhja nii, et 0dB tuli ei jõudnud näiteks veel süttidagi. Kas probleemi lahendus võiks olla kompressori muretsemine?Diskomuusika jms arvutist lastuga pole sellist probleemi olnud.

    3)kahel viimasel üritusel oli siis kogu set üleval ehk siis 2 bassivõimendit + ülakastide võimendus. Mitagi otseselt ei juhtunud, kuid pikendusjuhtmed läksid kuumaks ja kerge kärsakas siiski pikenduse kohal hõljus. Pikendusjuhtmed ostetud K-Rauast vist ja 3500W max tarbmine märgitud(kasutasin kahest eri kohast toidet ja mõlemas siis üks see 3500W pikendus). võimendite max tarbimine on aga kokku 3800+3800+2850. Samas võimendid ei mänginud maksimumis päris ning kindlasti ei ületanud tarbimine 7000W. Käisin poodides nüüd ringi, aga pole ühtegi üle 3500W pikendusjuhet leida. Mida teha?

    #2
    Vs: 3 küsimust PA vallast

    3) Mina olen endale valgus satandide tarvis teinud ise pikenduse nimoodi, et lihdsalt vahetasin juhtmed ära palju paksema ja silkoonsema vastu a) Lihdsam kokku kerida b) Ei juhtu eriti midagi kui mõni asi peale kukub c) Suur võimsus taluvus.
    Kahjuks ei mäleta linki kus ma seda juhtme pindala arvutasin, et ta võimsust taluks.

    2) Kui bändil olla heli puldis siis on suht tavaline, et mõni mikker tahab vahel vilistada ja kesksagedusel ikka juhtub et levelmeeter põhja käib, algul proovi kastide paigutust muuta, ehks siis kõik kastid ette poole mikreid, kompressor kuluks ka ära aga proovi algul ikka odavamalt.

    Comment


      #3
      Vs: 3 küsimust PA vallast

      heli koha pealt ei osaka väga sõna võtta, ie tegelen küll rohkem ürituste valgustamisega, ja suuremate voolude jaoks on kasutusel 16A 5 sooneline juhe ja sellele on siis otsaks 3X pesadeks. Kui aru ei saa siis kõikil suurematel heli ja valguse rendiga tegelevatel firmadel on need kindlasti olemas. Tavaliselt kasutatakse siis üks PA torn ühe faasi alla, teine teise ja kolmandasse siis kogu lava ja pult.

      Comment


        #4
        Vs: 3 küsimust PA vallast

        kahjuks pole lähemalt saanud uurida magistraalkaableid, oskab keegi soovitada, mis kohtades nende vahendamisega tegeletakse?

        Comment


          #5
          Vs: 3 küsimust PA vallast

          http://www.pillipood.ee/index.php?lang=est&sid=&pid=141
          Seal neid päris palju.

          Comment


            #6
            Vs: 3 küsimust PA vallast

            mul kompressor müüa.

            Comment


              #7
              Vs: 3 küsimust PA vallast

              Võiksid täpsustada, mis levelmeetritest ja mis 0dB tulest juttu on? Kuna igasugune selline mõõtmine on paratamatult integreeritud, st summutatud, siis oleneb sellest integreerimise tugevusest, kuidas mingist mõõteriistast piigid läbi lähevad. Näiteks ostutimõõteriistadel võib osuti inertsiga veel mõnda aega edasi joosta kuigi signaal enam kaugemale ei lähe.
              2) Laivi helindades peaks küll kompressor mikritel vahel olema ja isegi võib-olla teine kompressor+limiter veel master inserdis. Näiteks behringeri kompressorid on päris soodsa hinnaga ja üldiselt on nad päris hästi ennast õigustanud.
              Limiter võiks lõpus vahel olla niikuinii, et kogemata midagi maha ei tapaks.
              3) Osta korralikku 3x2,5mm^2 kaablit ja tee ise korralikud pikendused, kasuta ainult väga häid pesasid jne. Soovitavalt pikad pikendused tee ühe jätkupesaga ja sealt juba paned lühikese pikenduse hargnemiseks otsa. Kindlasti jooda otsad üle ja pane termokahanevad sinna kuhu vaja jne et teha otsad võimalikult tugevaks; kõige lollim olukord on kui live ürituse ajal keegi juhtme ära lõhub. (ka seda on juhtunud, mul on isegi üks kaabakas lavalt üle jooksnud ja lava seinast pistiku kogu täiega kaasa võtnud juhtme otsas). 3500W on väga 16A ligi ja nii lähedal töötades võid riskida kaitsmete välja laskmisega.
              Üldiselt on väga hea võtta mõlemad PA tornid ja ülejäänud heli kraam eraldi kaitsmete alt, et ühega midagi juhtudes ei kuku kõik kohe maha. Samas kui kuskilt lühis tuleb, siis lased tavaliselt tee peal veel mitmed automaadid välja, sest ka nende lühisekaitse rakendub ja seega tavaliselt ei aita ka lühiste vastu 3x32A pesast toite võtmine kaitsmetega jaotuskilbiga. Tavaliselt ei tasu usaldada mingeid suvalisi pesasid kuskil seinal, ikka tuleks kanda kaasas ühte 3x16A CE pesast hargnemist kolmeks ühefaasiseks pesaks ja kogu oma koormused sinna ära jagada. 3x16A pesadega võib vähemalt üldjuhul kindel olla, et sealt ka seda 3x16A kätte saab ilma et kuskil kellegi pandud aladimensioneeritud pesunöör kärssama läheks.

              Comment


                #8
                Vs: 3 küsimust PA vallast

                selle eraldi kaitsme alt võtmisega võib juhtuda, et tulevad sirinad sisse (korduvalt juhtunud) sea eriti siis kui PA on võetud laval olevast korralikust kilbist ja pult näiteks mingist suvalisest saalis olevast pistikust, vahel harva on aidanud kui juhe stepslis ringi keerata, kuid üldjuhul on ikkagi mõtekam vedada puldi vool PAga samast kohast. Sirinat põhjustavad veel ka valgus puldid, õigemini küll dimmerid ja seda just poole koormusega.

                Comment


                  #9
                  Vs: 3 küsimust PA vallast

                  Esmalt postitatud lible poolt
                  selle eraldi kaitsme alt võtmisega võib juhtuda, et tulevad sirinad sisse (korduvalt juhtunud) sea eriti siis kui PA on võetud laval olevast korralikust kilbist ja pult näiteks mingist suvalisest saalis olevast pistikust, vahel harva on aidanud kui juhe stepslis ringi keerata, kuid üldjuhul on ikkagi mõtekam vedada puldi vool PAga samast kohast. Sirinat põhjustavad veel ka valgus puldid, õigemini küll dimmerid ja seda just poole koormusega.
                  Täiest õige kommentaar!
                  Kõik meeldiv tuleb lambist...

                  Comment


                    #10
                    Vs: 3 küsimust PA vallast

                    Esmalt postitatud maaalune poolt
                    Täiest õige kommentaar!
                    Jah, seda ta tõepoolest on!

                    Comment


                      #11
                      Vs: 3 küsimust PA vallast

                      Kui juhtme stepslis ringi keeramine aitab, siis kontrolli oma puldi ja muu kraami toiteplokid üle, midagi lekib ühest otsast groundi. Kaitsenull peaks mõlemat pidi pistikuga korralikult kokku jääma ja suminad tulevad kaitsenullide erinevusest kilpide vahel (ground loop'id). Kui kõik liinid puldi ja lava aktiivseadmete vahel on balanseeritud, st sümmeetrilised, siis ei ole see nullide erinevuse probleem nii tugev, muidu on täeilik põrgu lahti. On ka juhtunud, et magistraalis on liini üks otstest maaga lühises, siis on täpselt sama jama - signaal on aga mürane.

                      Seda küll, et mõlemad peavad tulema samast kilbist. Muidu võib kaitsenullide potentsiaalide vahe erinevates kohtades juba jamaks minna. Kuid eri kaitsmed pole probleemiks kui just samade kaablite taga ei ole veel mingit valguse dimmeri ahelat. Praktiliselt alati kannab helimees kaasas ka oma magistraali pikkust pikendust et puldi toide lavalt võtta. Kui suurem võimendus, siis üks CE pesast hargnemine kolmeks ja sealt siis kaks gruppi PA'd ja üks grupp ülejäänud toidet. Lihtne reegel on et mida vähem oma kaitsenullisid harali tõmmata, seda vähem on probleeme ground loop'idega, ühest CE 16A pesast toite võtmine on selleks kõige parem.

                      Dimmerite müra on üldse omaette kategooria. Kuna see tuleb lisaks dimmeritele ka lampidest, mis suundantennidena käituvad, on äärmiselt vajalik kõik mittebalanseeritud liinid hoida võimalikult lühikesed ja varuda paras kogus di-box'e nende konverteerimiseks.

                      Comment


                        #12
                        Vs: 3 küsimust PA vallast

                        Täpsustaks siiski. Dimmeri spekter ei ole nii lai et mingid objektid saaksid suudantennidena käituda. Valdav osa on juhtivuslikult levivad häired.

                        Comment


                          #13
                          Vs: 3 küsimust PA vallast

                          Nagu juba ütlesin, et ei ole helimees vaid valgustaja aga põhiliselt teeme koos ühe helimehega üritusi. Sellesuhtes ei oska nii väga sõna võtta pigem üritasingi selgeks teha, et jama tekkib kui lava vool on võetud korralikust kilbist laval ja puldi om kergemat teed minnes mõnest saalis olevast pistikust, mis üldjuhul pärineb hoopis mõnest teisest kilbist, väljendasin ennst valesti. Lihtsalt on ppar juhust olnud, kus aitab pistiku ümber pööramine.

                          Tõsi, et alati on kaasas ka pikendus juhe puldi voolu vedamiseks aga ikka kui saalis on pistik praktiliselt puldi kõrval proovitakse alguses sealt ütleme et mingi 7-8 juhul 10 veetakse see küll rutu ümber aga ikkagi.

                          Samuti ei tasu magistraali vedada kõrvuti valguse või mõne muu suurema vooluga juhtmega.

                          Sellesuhtes on valgustajal muidugi hea, et ei pea mingeid sirinaid kuskilt taga ajama aga samas on pidev probleem, et ei jätku voolu

                          Nu see kaablite väljatõmbamine on suht tavaline nähe, kõige koomilisem/hollem mida ma tean oli see kui konsakingaga signaali kaabel katki astuti, jama kui palju.

                          Comment


                            #14
                            Vs: 3 küsimust PA vallast

                            Täna, et niivõrd kiiresti vastuseid tuli.

                            Tegin siis esimese sammu ära, mida oleks kohe algul pidanud tegema-korralikud kaablid, pistikud. Viimasel üritusel olin uues kultuurimajas, kus siis maandus ka oli olemas(eelmises kohas seda polnud). Ühesõnaga ülakastide võimud toimisid mõlemas kohas samamoodi ilma mürata, küll aga bassivõimud hakkasid maanduse puudumisel kõalritesse andma küllaltki tugevat müra, mis kõrva järgi siis 100Hz ehk võrgumüra.Bassivõimenditel tagaküljel Gorund-Lift lüliti, mida olen siis proovinud mõlemas asendis, aga mignit vahet märgata pole.
                            panen igaks juhuks võimendi speci ka siia:



                            Kui siin mainiti ka, et millised on levelmeetrite tüübid, siis meenub üks täiesti müstiline lugu. Nimelt suvel olid võimendid väljas(puitlava). VÕimendi oli ilam toiteta ja pistik steplist väljas. Küll aga oli mixerpult voolu all ja võimendiga ühendatud. Kogemata läks Jack vastu maad ehk siis mitte lava peale vaid maapinnale ja võimendil kanalis CLIP tuli süttis. Kas siid võib järeldada, et see kogu levemeetri süsteem on ikkagi sisendsignaali kaudu arvutav, mitte ei "kontrolli" väljundis oleva signaali puhtust?

                            Comment

                            Working...
                            X