Teade

Collapse
No announcement yet.

Dvdmängija kvaliteet cd mängimisel

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Dvdmängija kvaliteet cd mängimisel

Esmalt postitatud moi poolt
    ...Kondensaatoriga seda enam, kui kõlari filtris on kõrvaga kuuldavad erinevused kondensaatori otste vahetamisel, saadaks mina selle kondensaatori prügimäele kui praagi või otsiks kuskilt muudest pulkadest mingit viga.
    Kõlari poolidega on asi natukene usutavam kuna seal hakkavad mängima erinevate filtri poolide omavahelised sidestused, mis pooli otset vahetamisel võivad muutuda.
    Kohe näha, et tegemist on elektroonikuga kes on "ametliku teooriaga" hästi kursis Paraku aga need samad teadmised, mis on Sinu tugevaks küljeks, hakkavad mingil hetkel Sinu edasist arengut piirama. Selleks et see nii ei oleks, tuleks neist vahel lahti lasta ja usaldada oma meeli, eelkõige just oma kõrvu. Seda kondekate asja võiksin sulle võibolla mõnikord demonstreerida, usun, et sul ei teki raskusi eristamisega. Ainult ole kena. ära neid prügimäele viska, osa neist on 50 kuni 100 eurot tükk

Aga läheme edasi, eeldusel mida sa võimalikuks pead, ehk siis oletame, et ahelas või seadmes on mingi arv poole, millest igaühe suuna muutmisel võib tekkida pisikene erinevus lõpptulemuses.
    Seadmes A on asjad ideoloogiliselt paigas ja kõik ahelas olevad poolid järgivad sama loogikat ja suunda. Seadmes B aga on pudru ja kapsad - osad ühtpidi ja osad teistpidi.
    Kui me nüüd jõuame toitepistiku pööramiseni, siis seadme A puhul on lõpperinevus paremini tajutav(igast üksikust poolist tekkiv väike erinevus summeerub lõpuks üheks suureks). Seadmes B aga eri poolide erinevte suundade tõttu hakkavad tekkivad pisierinevused üksteist nullima ja summaarne erinevus ei pruugi enam nii üheselt tajutav olla.
    Aga negatiivne on asja juures see, et variandi B puhul ei suuda kumbki pistiku positsioon pakkuda ka väga kvaliteetset lõpptulemust.

Kui nüüd mõelda, et lisaks poolile mängib rolli ka kondekate, juhtmete, takistite, jms. suund, siis siin kohal tekib üksjagu mõtlemisainet...

Ma ei väida praegu, et see just täpselt nii on(isegi mitte selle pärast, et ma pole elektroonik, vaid sellepärast, et tegelikku põhjust ei tea ilmselt mitte keegi ja võimalik, et seda pole ka eriti lihtne, meile olemasolevate teadmiste abil seletada) vaid pakun välja ühe võimaliku variandi. Pole tarvis seda tõestama või ümber lükkama hakata, lihtsalt veidi mõtlemisainet.
    Ja kui kui keegi siiski tahab proovida või kahtleb, siis alustage just lihtsamast, ühe pooli või kondeka suuna muutmisest kõlari filtris.
    Jätke kõrvale kõik "targad teooriad" ja lihtsalt usaldage omaenese meeli...

Comment

Esmalt postitatud scanspeak poolt
      Kohe näha, et tegemist on elektroonikuga kes on "ametliku teooriaga" hästi kursis. Paraku aga need samad teadmised, mis on Sinu tugevaks küljeks, hakkavad mingil hetkel Sinu edasist arengut piirama.
      Samad sõnad Sinu kohta ainult teist pidi: korrastatud süsteemsed teadmised elektroonikast/elektrotehnikast aitaks kindlasti edasi areneda.

Tegelikkult tekkis selline natukene filosoofiline küsimus, kas on siiski olemas ka seadmeid mille pistiku ümber pööramisel Sina ega keegi muu mingit vahet ei kuule? Kui on, misks siis selle konkreetsel pistiku pööramine midagi ei mõjuta?

Comment

Aga sa leia kõigepealt selline seade, siis võib seda teemat edasi arutada.
        Minul pole veel õnnestunud, kuigi füüsika teooria kohaselt peaks asjad just vastupidi olema

Comment

üks küsimus vahepeale, mis moodi saab olla poolil suund?

Comment

Esmalt postitatud Fos poolt
            üks küsimus vahepeale, mis moodi saab olla poolil suund?
            kujuta ette, et jooksed traadil
            ja siit edasi mõeldes, kuidas teised "jooksjad" teistel poolidel liiguvad ja üksteist mõjutavad

Comment

Esmalt postitatud hipi poolt
              kujuta ette, et jooksed traadil
              ja siit edasi mõeldes, kuidas teised "jooksjad" teistel poolidel liiguvad ja üksteist mõjutavad
              jätame retoorilised näited, poolil endal pole ju suunda, kui panna mitu pooli sama telje peale, siis hakkab ühe pooli poolt tekitatud magnetväli teises poolis voolu indutseerima.(Mida ei tehta üheskis CD mängijas)
              See peaks olema ainus moodus, kuidas poolide asetus mõjutab heli. See, et keritud traadi keral on oma suun on mulle mõistmatu.

Võtame näite: kõlari filter, ma keeran ühel filtril 2 pooli teist pidi ja sina ütled kumb on muudetud "suunaga" poolidega filter, õigesti arvad pole kahju sulle 4pakk välja teha.

edit: kuna "sciense is repeatable" siis teeme 3 katset, täppi paned siis jään uskuma. Küsiks veel, et kui vahetad mõlema kõlari polaarsused ära (idee järgi on siis kõik poolid nö teist pidi) kas siis suudad ka vahet teha?
              viimati muutis kasutaja Fos; 18 m 2009, 15:20.

Comment

Pooli kerimise suund, ehk siis algus on seal, kust alustatakse pooli kerimist ja teine ots on lõpp. Pooli suund on teistpidi siis, kui algus ja lõpp ära vahetada(pool treistpidi keerata).
                Erinevus on kuulda näiteks teist järku kaheribalises filtris midi poolide ümber keeramisel.
                Lisaks olen kuulnud(endal see kogemus puudub), mõnelt inimeselt kes omal ajal TV Pal plokke tegid ja paigaldasid, et pooli suuna muutmine tõi kaasa muudatusi pildi kvaliteedis.

Comment

SS, kuna oled ise kuulnud erinevust pooli teisipidi ühendamisel, kirjeldad ehk muutusi helis. Lisada võid ka milliste valjuhäälditega oli tegu. Kuna teadus on korratav siis saaks nii igaüks proovida ja testida oma ärakuulmisvõimet. Mind küll huvitaks.
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

Comment

Ma pole kindel, et see katse igal ühel kodus järgi proovides kohe automaatselt õnnestuma peaks aga proovida ju võite. Põhjus selles, et väiksemaid probleeme hakkab alles siis kuulma kui kõik suuremad on kõrvaldatud(ruumi probleemid, tehnika ja juhtmed sobitatud, kõlari asukoht ja kuulamispositsioon optimeeritud ja väga oluline on ka kvaliteetne salvestus, mis võimaldab erinevusi kuulda, ning kvaliteetne tehnika.)
                    Sama kõlaripaari paneelkorteris ja odavama tehnikaga ning komplektatsiooniga kuulates, jäävad mul endal ka pooled asjad kuulmata, võrreldes paremate tingimuste ja kõlarite enda tegeliku potensiaaliga.
                    Mis puutub helise, siis see muutus (pooli „tagurpidi pööramisel)veidi kuivemaks ja elutumaks(justkui osa kõrgemaid harmoonilisi oleks „kinni” jäänud), ruumilisus ei olnud enam nii realistlik, kiirus pidurdus , emotsioon nõrgenes ja kõlar ei sulandunud enam nii ühtseks tervikuks.
                    Elemendid ei oma tähtsus. Olen sama tendensi täheldanud nii Seasi, Scan-Speaki kui Audes driveritega.

Comment

Nüüd jääb veel uurida - mispidi siis poolid õigetpidi on. Kas signaal siseneb sisemistele keerdudele või välimistele keerdudele?
                      Või on asi millestki muudmoodi sõltuvuses, näiteks koormuse iseloomust või sagedusest tulenevalt?
                      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                      Konfutsius

Comment

Ma tahaks teada seda teaduslikku põhjendus, kuidas muudab pooli otsade ära vahetamine heli? Ja veel nii palju, et kõrvaga aru saada on. 4pakk siiani välja pakkuda inimesele, kes paneb "money where the mouth is".

Kõige parem oleks, kui keegi leiaks mõne pooli kuskilt, millele on peale kirjutatud, mis pidi teda ühendama peab.

Comment

edit: panin natsa võsa

Comment

Olen küll tuntud skeptik, kuid palun minu järgnevaid küsimusi mitte võtta rünnakuna, või veel enam, isikliku rünnakuna. Ma tõesti soovin teada, miks mõni asi on nii, või miks ta tundub nii...

Tegelikult ma niiväga vastuseid ei eeldagi, lihtsalt mõelge rahulikult oma peas need küsimused (veelkord) läbi ja vastake iseendale.

Kuna teema on keeruline, üritan sõnastada nii hästi kui oskan:

1. Oletame, et on muidu konstantne setup (tuba, kõlarid, helikandja, kuulaja jne.) kus ainult ühte komponenti muudetakse (ntx. kallis CD-mängija vs. teine kallis CD-mängija). Teine muutuja on ainult aeg.
                            Nii - kuulaja väidab, et kuuleb erinevust. Nüüd, millele tuginedes te väidate, et see erinevus tuleneb ainult mängija vahetusest? Seda enam, et tuginedes eelnevatele väidetele, tulevad vahed esile alles peale mitmetunnist süvenenud kuulamist? Mina väidan, et kuulaja ei ole enam "sama" - aega on läinud mööda, ta on väsinum, võib-olla näljasem, või hoopis joonud klaasikese veini jne. (kõigest võimalikud näited). Päris kindlasti on muutunud tema emotsionaalne seisund, kasvõi juba "tarbitud" muusikast. Üsna julgelt võib väita, et vaid üksikud ülikülma kõhuga tegelased meie hulgast suudavad emotsioonid hinnangute andmisel kõrvale heita.
                            Muutunud on arvatavasti ka ka temperatuur, õhurõhk, niiskus ja linnamüra (te ju teate kui suur see ikka on, eks ?)...

Teiseks, millele toetudes tekib võrdlusmoment? See väide, et "ma tean/mäletan kuidas see sama asi kolm tundi tagasi kõlas" kõlab üsna kahtlaselt. Oled sa kindel? Really? TÄIESTI kindel? Tegelikult on see vaid mälestus, "re-painted & recycled", nagu öeldakse. Seda enam, et me räägime siin tonaalsusest, kõlast ja saadavast emotsioonist, mitte artifaktidest. Need kas on on või ei ole, piltlikult öeldes (aga jätame selle teiseks korraks...).

Minu tähelepanek on, et täpselt sama muusika, täpselt samal helikandjal, täpselt sama setupiga, kõlab eri aegadel erinevalt. Ei, mitte ei tekita erinevaid emotsioone, see on loomulik. Ta KÕLAB erinevalt. Minu jaoks. Ja muutuja pole siin ntx. EE pakutav vool, vaid MINA. Minu seisund.
                            Täpselt samamoodi nagu kiri monitoril on palju teravam laupäeva hommikul peale 14-tunnist und või siis värvid teismeeast pärit fotol on pärast sõbra külaskäiku palju ilusamad kui muidu...

Ühesõnaga, millest selline enesekindlus ?

2. Miks muutub teatud tingimustel (kui midagi "valepidi", või komponedid "liiga tavalised"), muutub heli alati "kuivemaks ja kinnisemaks"? Võib ju väita, et need tegurid ja protsessid, see miski, mida ka kuldkõrvad alati füüsikaseadustega põhjendada ei oska, on nii-öelda juhuslikud muutujad. St. me ei oska neid täielikult kontrollida ja juhtida ning alati ära kasutada. Aga ometi on effekt samasugune - elutum. Miks need muutujad kunagi ei muuda kõrgeid kogematta säravamaks jne. (ehk ei mõju nagu "positiivne" EQ) ?
                            Vahet ei ole, kas me räägime mis pidi on voolupistik, mis suunaga on kaablid, või kui suur on ja kas üldse esineb jitterit. Ikka seesama "elutu" ja "kuiv". Isegi seal, kus nende erinevate tegurite (voolukõikumine, jitter, tõrge ahelas transport -> DAC -> võimendi) mõju peaks olema lokaalne - lühiajaline moonutus, krõbin või käuks, muutub aga hoopis kogu plaadi tonaalsus, kõla ja lavapilt... How come ?

Või siis...

Ma ei viitsi praegu filosofeerida teemal "kuidas üldse muusika kõlama peaks", kuid äkki käpardist pillimees ja pohhuistist produtsent lindistasitki loo elutuna ja audiofiili plaadimasinas läks asi äkki tõeliselt käima ?

Veelüks provokatiivne küsimus - ma olen alati imestanud, et inimesed kes omavad isegi väga kalleid ja häid setup'e, iseloomustavad igat muutust kui "suurt sammu edasi", saavutatud effekti nimetavad nad "mäekõrguseks vaheks" jne. Nii teevad neid "samme edasi" tükki 10...15. Loogiline oleks, et lõpptulemusena kumuleerunud vahe peaks olema nagu sääsel ja elevandil. Aga...

Comment

Esmalt postitatud scanspeak poolt
                              Pooli kerimise suund, ehk siis algus on seal, kust alustatakse pooli kerimist ja teine ots on lõpp. Pooli suund on teistpidi siis, kui algus ja lõpp ära vahetada(pool treistpidi keerata).
                              Erinevus on kuulda näiteks teist järku kaheribalises filtris midi poolide ümber keeramisel.
                              Lisaks olen kuulnud(endal see kogemus puudub), mõnelt inimeselt kes omal ajal TV Pal plokke tegid ja paigaldasid, et pooli suuna muutmine tõi kaasa muudatusi pildi kvaliteedis.
                              kuna see pooli teema hakkab kirgi kütma, siis lähiajal teen katse - teist järku kaheribalises filtris liigutan füüsiliselt reaalajas induktiivpoole polaarsuse muutmiseks.
                              kavatsen kasutada identseid lairibaelemente mõlemas ribas.

seni olen filtrite tegemisel lihtsalt poolide asetust jälginud, et mõjutused oleksid minimaalsed. eks siis paistab, kas peab ka polaarsusele hakkama tähelepanu pöörama. ja kui lähedal peavad poolid paiknema, et polaarsus kriitiliseks muutub.

(praegu meenus, et üks high-end kõlaritootja kasutab ühe suure pooli asemel mitut väikest. põhjendus ei ole meeles).

Comment

Poolidega pole mõtet jamada, liiga palju juhuslikke tegureid on mängus.
                                Proovi parem mõne kondeka polaarsuse vahetus või CD-mängija toitepistiku ümber pööramine ära kuulda.

Kogu selle polaarsuse jutu juures on paar tehniliselt väga fundamentaalset asja, millele lisaks Suur13 toodud psüholoogiale tuleks mõelda.
                                1. Helisignaal liigub seadmetes vahelduvvoolu kujul ning sellel voolul puubub absoluutne algfaas (see faas on kokkuleppeline ja muutuv erinevate seadmete puhul).
                                2. Kui siinuse esimest (positiivset) poolperioodi moonutada, siis täpselt sama tulemus nii mõõteriistade jaoks, kui ka inimese kõrva jaoks saame kui moonutme samasuguselt hoopis teist (negatiivset) poolperioodi.
                                3. Lisaks ei ole ükski inimene võimeline tajuma seda kui helisignaali (mõlema stereo või kõigi kanalite) faas vastupidiseks muudetakse. Tajub inimene faase alati mingi teise heli suhtes.
                                viimati muutis kasutaja moi; 19 m 2009, 09:23.

Comment

Working...
                                X