Teade

Collapse
No announcement yet.

Filtrite arvutamine.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Filtrite arvutamine.

Hei
    Neid filtri teemasid on siin küll aga mõndasid asju ei suutnud leida.
    http://ccs.exl.info/calc_cr.html Selle saidi peal saab küll arvutada aga need väärtused ei saa muuta nii nagu vaja.
    ja samas neid kolme tüüpi (Linkwitz-Riley, Butterworth, Bessel) "slope" langused.
    Et millest selle lõike languse järskus/langus nagu sõltub ?
    Kui ma tahan 3900hz pealt lõigata siis näitab L väärtuseks 0,326mH ja V äärtuseks 5,102µF
    Aga mis tulemus oleks siis kui pooli ostaks 0,33mH ja konde paneks 3,3 µF+ 2,2µF
    või siis 0,33mH 2x3,3µF
    Siis veel selline küsimus et kondede peal ka V et mis nendest sõltub ja palju optimaalne oleks filtritesse.
    Selles suhtes et läksin siis tartus vajalikke komponente ostma ja polegi kõike saada nii nagu vaja ei oomipoes ega ka elfas. Homme vaatan kas pooli on võimalik osta tiigist kui sealt ka ei saa siis ma ei tea mis üldse saab, ise ka keerata ei mõista pole veel aru saanud.
    viimati muutis kasutaja MK; 28 m 2008, 20:06.

Vs: Filtrite arvutamine.

kas sul on olemas mingi mõõteriist tulemuse kontrollimiseks?kui ei,siis võid julgesti oma pakutud nominaale kasutada

Comment

Linkwitz-Riley, Butterworth, Bessel - erinevus on nende filtrite Q faktoris.
      Linkwitz-Rileylangus algab varakult, on kõige laugem ja filtri Q on 0.5(1/ruutjuur4). Lõikepunktis on kumbki element -6db ja summa on 0db.
      Bessel on Q faktoriga 0.577(1/ruutjuur3)
      Butterworth seevastu on Q faktoriga 0.707(1/ruutjuur2)
      Lõikepunktis on kumbki element -3db ja summa on +3db.

Lisaks sellele on Chebychev Q faktoriga 1(1/ruutjuur1)
      Reaalses filtri tegemises on need vaid hüpoteetilised lähtepunktid, millest alustada.
      Neid väärtusi tuleb enamsti vastavalt vajadusele korrigeerida ja lisada täiendavaid komponente. Kuid mis kõige olulisem, lõplik valik toimub siiski kõrvade abil.

Comment

saan aru et nende erinevus on Q faktoris lihtsalt mul probleeme selle terminoloogiaga, aga küsimus ka selline et kuidas ma saan seda Q faktorit arvestada. On kuskil mingeid filtrite tegemise valemeid (interneti avarustes), nii et paneks andmed sisse ja siis näeks milline selle Q faktori väärtus oleks. Samas kui ma vajalikud jupid saan teen nagunii selle nädala alguseks ära. Ise ma nagunii neid kuulama eriti ei hakka, asjad lähevad tüdruku autosse ja sealt vaja makk kätte saada.

Comment

Teist järku filtri puhul Q=ruutjuur(R ruudus x C / L)
          R on elemendi Re, C on kondeka väärtus ja L on pooli väärtus

Selle valemi abil saab ka näiteks teada, et sinu poolt pakutud nominaalid
          L 0,326mH ja C 5,102µF annavad:
          Re 4oomi korral L-R filtri,
          Re 4.6 oomi korral Besseli
          Re 6.0 oomi korral BW
          Re 8.0 oomi korral
          Chebychevi

Arvatavasti ei ole sinu autoelemendi Re tegelikult 4 oomi (4 on ilmselt nominaal) vaid pigem 3-4 oomi vahel. Seega sinu poolt arvutatud nominaalide puhul jääks Q faktor veelgi laugjamaks kui 0.5.
          Täpsustuseks veel nii palju, et tegelikult peaks valemis oleva R väärtuse arvutamisel liitma elemendi Re-le ka pooli enda takistuse(kui midi filtrit arvutatakse). Kuna aga see jääb tavaliselt kusagile 0.3 ja 1 oomi vahele ja sageli ei ole täpset takistust eelnevalt teada, siis idee poolest lubavad arvutusprogrammid kasutada ka elemendi nominaalväärtust, ehk siis antud juhul see 4 oomi.
          Seega kui kasutad väiksema takistusega pooli, on filter pisut laugjam, kui aga suurema väärtusega pooli, siis veidi järsem.
          Miks ma seda räägin, on see, et väga täpset tulemust on "kodustes tingimustes" raske saada ja kuigi võibolla omaarust kerisid R-L filtri, siis võib tulemuseks osutuda hoopis Bessel ja seda tänu sellel, et pooli enda takistus muudab kogu ahela väärtust.
          Aga üldiselt midagi kriitilist selles ei ole

Comment

Selge see väga hea ja selgesti arusaadav vastus.
            Kuna täna pooli'sid ei saanud ka tiigi elekrtoonikast siis selline küsimus et, kas sellist asja oleks väga raske ise kerida, mis mõõtevahendeid selleks vaja oleks või oleks ka seda võimalik ise kuidagi arvutad, vaja seda 0,33mH pooli, et tegurid mis on tähtsad traadi pikkus, keerdude arv, traadi paksus ?

Comment

Tevalo ju müüb Visatoni valmiskeritud poole. Valid sealt lähima sobiliku ja tehtud.
              Maailm oleks puhas ja süüta
              kui poleks õllejogurtit
              - Õ.Õ.

Comment

Esmalt postitatud Matis poolt
                Tevalo ju müüb Visatoni valmiskeritud poole. Valid sealt lähima sobiliku ja tehtud.
                tean,tellima peaks kohapeal ei ole aga mõtlen siin, et ehk tuleks odavam ning kasuks tuleks ka natukene katsetusi ja midagi ise ka ära teha. Kui ma nagu asjast üldse huvitatud poleks võiks ma ka ju need valmisfiltrid osta.

Comment

Kerimiseks on sul vaja vasktraati ja pooli alust. Mõõtmiseks piisab testrist millega saab induktiivsust mõõta. Traat millest kerida pool Midi filtrile, peaks olema piisava jämedusega, et ta suudaks taluda seda võimsust, mis läheb midi elementi. Samuti, mida jämedam traat, seda väiksem tuleb pooli takistus, kuid seda suurem tuleb ka pool füüsiliselt. Kui leiad umbes 1mm-st vaskraadi, siis see peaks ideaalselt sobima.
                  Tweetrile võid palju peenemast traadist pooli kerida. Tweetri pooli takistuse suurenemisel hakkab Tw filtri Q faktor, erinevalt midi omast, hoopis vähenema.
                  Kuid ka seda ei maksa peljata
                  Pooli kerimise esialgsed kalkulatsioonid võid teha selle abil:

Comment

Working...
                  X