Teade

Collapse
No announcement yet.

Kvaliteet-kõlarijuhe?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kvaliteet-kõlarijuhe?

Tervist,

Sai soetatud monitor audio RS6 (120w rms 6ohm) kõlarid ja a/v ressiiver marantz sr7002.
    Soovitage sobivaid ja kvaliteetseid kõlarijuhtmeid nende ühendamiseks.

Vs: kvaliteet kõlarijuhe?

Iga vaskkaabel ristlõikega 2,5 mmˇ2 või rohkem. Pole mõtet uskuda igasugu hämamist eksootiliste kaablite teemadel. Kõlarikaabli puhul on tähtsad kolm asja: 1. väike takistus 2. väike mahtuvus 3. väike induktiivsus. Kõige tavalisem vaskkaabel vastab täiesti neile nõuetele.
    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Ei saa siinkohal tehnofriigiga nõustuda. Aga nii nagu ilu on vaataja silmades, nii on ka kõlarikaablite vahelised erinevused kuulaja kõrvades.
      Ühed kuulevad, teised ei kuule, kolmandad on juba enne kuulama hakkamist veendunud et mingit vahet pole ja neljas osteb kalleid juhtmeid, ise neil vahet tegemata...
      Vaidlemine on siinkohal, nagu varasemad kogemused näitavad, mõtetu ja igaüks leidku parem ise oma tõde. Ja parim tee selleni on isiklik kogemus...

Comment

Noh, ma olen lihtsalt loodusteaduste- mitte filosoofia tudeng, ning seda, mida mõõta/vaadelda/registreerida/arvutuslikult tõestada ei saa, ei ole minu jaoks olemas Subjektiivne kogemus on nagu on, mõni inimene "näeb ja kuuleb" igasugu huvitavaid asju. (Mitte et ma kedagi solvata tahaksin.)

Üks kuldreegel audios siiski on - kui süsteem (olgu selleks S-90 lambijuhtmega U-101 küljes või üüber-ultra-hai-end ulmesüsteem) süsteemiomaniku kõrvadele hästi kõlab, siis ongi kõik hästi. End of story
        Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

kuskilt jäi kõrvu selline soovitus, et esimene US$ 10 000 võiks minna aparatuuri peale ja siis võib ekstravagantseks minema hakata.

Comment

Audiocenter müüb QED'i kõlarikaableid. Alustuseks sobiks ehk Silver XT, kui seda müügil pole, siis lihtsalt QED Silver.

Comment

Esmalt postitatud tehnofriik poolt
              Noh, ma olen lihtsalt loodusteaduste- mitte filosoofia tudeng, ning seda, mida mõõta/vaadelda/registreerida/arvutuslikult tõestada ei saa, ei ole minu jaoks olemas
              Erinevate kõlarikaablite vahel on ka mõõdetavad erinevused olemas, eriti kõrgematel sagedustel. Jäme kaabel, millel sooned üksteisest kaugel, on juba kolme nelja meetri pikkuselt nii suure induktiivsusega, et mõned detsibellid kõlari ülemine ots kukub. Samas peenike ja keerutatud on nii väikese induktiivsusega, et ka üle 20 kHz erilist ASK langust ei ole, basse selline kaabel aga hästi ei mängi.

Comment

Seniseid kõlarikaabli kohta käivaid teemasid lugedes tulin mõttele, et parim variant oleks vist üldse teha nii, et ka ühe ja sama kõlari juhtme "+" ja "-" sooned paigutada üksteisest võimalikult kaugele - siis ei peaks induktiivsus enam segama ja mahtuvused peaksid samuti tähtsuse kaotama... profid, kommenteerige

Comment

Induktiivsus suureneb, mahtuvus väheneb. Jämedam juhe: väiksem induktiivsus- suurem mahtuvus ja vastupidi. Keerupaar: suurem mahtuvus- väiksem induktiivsus.
                  Mitmekiuline juhe: väiksem (oomiline) takistus kõrgetel sagedustel (pinnaefekt).

Comment

Esmalt postitatud moi poolt
                    Erinevate kõlarikaablite vahel on ka mõõdetavad erinevused olemas, eriti kõrgematel sagedustel. Jäme kaabel, millel sooned üksteisest kaugel, on juba kolme nelja meetri pikkuselt nii suure induktiivsusega, et mõned detsibellid kõlari ülemine ots kukub. Samas peenike ja keerutatud on nii väikese induktiivsusega, et ka üle 20 kHz erilist ASK langust ei ole, basse selline kaabel aga hästi ei mängi.
                    Nendest mõõdetavatest erinevustest (induktiivsus, mahtuvus, takistus) ma räägingi. Aga igasugune hoshposh teemadel à la süsinikkiud ja imelised isolatsioonimaterjalid, pluss uus patenteeritud kiudude keerutamise viis ja ilmtingimata on kaablil "suund" on IMO soolapuhumine.

Pinnaefektist - kas see mitte alles väga suurtel sagedustel (kõrgemal kui helisagedused) ei avaldu?

Kaabligeomeetriast - milline oleks siis parimate omaduste suhtega (takistus vs. mahtuvus vs. induktiivsus)? Näiteks "tavaline", kus kaks jämedat soont vs. kaks jämedat keerutatud vs. mitu paralleelset keerupaari vs. midagi muud? Ise kaldun arvama, et parim kompromiss on võimalikult lühike "tavaline" kaabel 2,5 mmˇ2 ristlõikega? Siin on õpetus ühe huvitava koaksiaalse kaabli meisterdamiseks, mida sellisest "mutandist" arvata?

Comment

OK eks ma hinna valin siis vastavalt enesetundele aga kaabli paksus siis 2.5 on hea või oleks parem mingi 4 ? pikkuseks võtan ma mingi 4m kõlari kohta ehk siis 8 m kokku, see ei tohiks ju mingi väga pikk olla et mahtuvus suureks läheks või mis iganes ja üldiselt kui ma võtan kallima juhtme ega ta siis halvem ju pole kui need odavamad 10 eekised ? lihtsalt ehk enesetunne parem siis

Comment

Esmalt postitatud aivar0555 poolt
                        OK eks ma hinna valin siis vastavalt enesetundele aga kaabli paksus siis 2.5 on hea või oleks parem mingi 4 ? pikkuseks võtan ma mingi 4m kõlari kohta ehk siis 8 m kokku, see ei tohiks ju mingi väga pikk olla et mahtuvus suureks läheks või mis iganes ja üldiselt kui ma võtan kallima juhtme ega ta siis halvem ju pole kui need odavamad 10 eekised ? lihtsalt ehk enesetunne parem siis
                        mina üle 2,5mm2 küll ei läheks, pole mõtet. (ja 4mm2, korraliku isolatsiooniga on see juba peaaegu 1cm jämedune kaabel)

Endal koduses Pa tehnikas 4 meetrit varjestatud 1.5mm2 kaablit, millest läheb läbi 8ohm peal keskmiselt 200-400W. Pole mõtet asja nii hulluks ka ajada selle kaablijamaga. Kuigi tean, et endal võiks kaabel juba natuke jämedam olla, aga ajab asja ära küll.
                        viimati muutis kasutaja yllar21; 18 m 2008, 23:21.

Comment

Esmalt postitatud yllar21 poolt
                          Pole mõtet asja nii hulluks ka ajada selle kaablijamaga. Kuigi tean, et endal võiks kaabel juba natuke jämedam olla, aga ajab asja ära küll.
                          õige tehnika ja kaablijama peavad tasakaalus olema

Comment

Esmalt postitatud mudasiil poolt
                            õige tehnika ja kaablijama peavad tasakaalus olema
                            ega 1.5mm2 peenikeseks ei jää võimsuse poolest . "profikaablid" on need siiski, 10m speakon otsikutega sai ostetud mäletamist mööda umbes 300.- krooni eest. Eelmainitud võimsused ei suuda seda juhet isegi mitte soojaks ajada, siin võivad tulla mängu teised tegurid, mida võivad kommenteerida targemad. Ei aja taga ka mitte nii palju kvaliteeti, kuna usun et poole jämedamad kaablidki pa helipildis midagi kardinaalselt muudaksid.

EDIT: IMO koju kvaliteedi poole pürgides on 2-2,5mm2 piisav, nagu minust targemad eelkõnelejad juba rääkisid
                            viimati muutis kasutaja yllar21; 19 m 2008, 00:35.

Comment

Ilmselt tasuks mainida ka cat5 punutud kaablit.

+odav
                              -tülikas punuda

Seega minuarust kaotada pole eriti palju, ning omalgi plaanis proovida.

Comment

Working...
                              X