Teade

Collapse
No announcement yet.

ülenaturaalsus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: ülenaturaalsus

See kvaliteetsuse äratasumine on kahe otsaga asi.
    Oli juhus kus tegin inimesele kõlarid ning mõne päeva pärast mees helistas murega - tema kuulanud oma lemmikplaati ja äkki kuulnud et laulja hääl kajab natuke mõne looga (mingi Midnight Oil´i plaat) ning et kas see asi on ikka õige, sest varem ta selliseid asju ei eristanud...
    Et helistamise hetkel oli pooleli vestlus just järgmise soovijaga kes tahtmatult seda pealt kuulis siis toimis see suurepärase müügitööna.
    Teine juhus oli kus paari nädalaga vastne kõlariteomanik hakkas tajuma et peaaegu koguaeg on kuidagi kõrgeid puudu muusikas, kuid mitte alati. Mees kõhkles ikka mõnda aega enne kui murega lagedale tuli, isegi kõlarid olid kaasas sest ta uskus need kehvad olevat...
    Kuna pretensioon seisnes kõrgete puudulikus esituses siis sai mõistagi kohe tööle pandud ja uurima asutud. Mees nentis et minu muusikavalikuga on kõik perfecto aga tal kodus on ikka jama. Leppisime siis nii et ta toob kaasa need plaadid millistega ta seda probleemi täheldas. Need saadud, tundus ka mulle et miskit on puudu. Spektrianalüüs paljastas et probleemsed plaadid olid ca 14 kHz kandis piiratud (mõni kõrgemalt, mõni veel madalamalt)...plaadid olid pärit kuskilt Leedu turult, poola kirjadega, ilmselt hinnaga 25.- tk...
    Mees oli end lolliks teinud, sõitnud relatiivselt pika maa mitu korda ilmaasjata, saanud teada et enam ta leedupoola plaate ei saa osta....
    Kolmas juhus, tuli tuttav korraks külla miskit mööbliteemat arutama - 5 minutiks nagu ta ütles... Mul mängisid parajasti ühed esimesed OB´d, 5 minutit ikka aga venis ja venis, kahe tunni pärast tuli mehel meelde et tal väljas takso ootab... ... ja ega ta siis veel ära ei läinud.

Nii et mõistlik kvaliteet võib ka kaudset rahalist- ja närvikulu tekitada, seesinane teema seda viimast just esindab.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

osx, ilus postituse number, 777 (-;

minul on juhtunud, et muusikust sõber tuli külla,
      Ultima Thule viimne plaat mängis, sõber oli tükk aega vait ja ütles,
      et ta pole ennem seda plaati tegelikult kuulnudki, kuigi ise oli toonud (-;

Comment

Nojah, nooremana, kui kõrvad vähe teravamad olid oli ka seda muusikat nii elusalt, kui kandjatelt, ka profilt (sel ajal lint). Nüüd on tehnikad teised, aga põhiline on ikka kuulaja kõrvades ja ajuga koostöös. Ega isegi oska neid kuulmiselamuse variatsioone selgitada.
        Hea raamat on: "Kuulmispsühholoogia" , Avo-Rein Tereping, Tln. "Valgus" 1988.
        Hr. Tereping on ka tasemel elektroonik.

Comment

ei ole need tehnikad muutunud, salvestusmeedia ja muundused (moondused)
          ehk. kõik muu on endiselt helitehniku hallides kurdudes kinni.

Comment

Esmalt postitatud tsimpa poolt
            kuulsin seda Queeni loos "Dragon attack"
            siiski eksisin, hoopis järgmine lugu, "another one bites the dust", nii "the game" kui ka "greatest hits I" peal.

kas on absoluutselt kindel, et pole tegu doppleri efekti või mõne muu mittelineaarse moonutusega klappides/võimendis?

müstika, sama "vile" või "piuks" on nüüd ka Killer Queen loo esimestel sekunditel sõrmenipsu kaaslaseks. seega vist ikka pole õlitamata pedaali liigendi probleem...

Comment

enam ei mäleta millal, aga kunagi sattus mu valdusesse MTV Unplugged salvestuste CD. umbes 3 kuu vältel sai sellega nii toa kui auto naturaalsust/kvaliteeti mõõdetud. rippisin selle plaadi ka arvutisse, aga arvuti suremisega kadusid ka salvestused. Siiamaani kirun ennast, et eraldi veel CD peale ei põletand...
              aga igatahes, päris märgatavad vahed oid teatud süsteemidel ikka sees. Tundud kombo S90+radiotehnika/brig/odüssei võim sai ära testitud. Peamised helid olid esindatud, kuid midagi jäi nagu puudu. Selle puudujäägi leidsin alles siis kui sõbra käest 2000 eegused Dj klapid plaadi kuulamiseks sain. Olenevalt laulust oli ilusti kuulda hääle kahin, trummari köhimine, ja mitmed muud asjad.
              Need asjad tulid välja Yamaha stereosüsteemiga, autos tollal selliseid asju ei saavutanud...
              Samas kõige parema heli detailsuse andis sugulase poolt komplekteeritud kodukino 5.1 süsteem. Siis avastasin et asja oli surround soundi sobitatud.

Samas uuema ja elektroonilise muusika testimiseks puuduvad teadupärast kuulmispõhised kogemused(mis loom suudaks näiteks 20Hz pidevbassi tekitada, elevants äkki). Seega elektroonilise muusika testimiseks kasutan 128/256/320kbit MP3 faile. Kui süsteem suudab 256kbit juures kompressioonmoonutust mängida, siis on tegu väga täpse ja detailse süsteemiga.
              Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud tartu pets poolt
                mis loom suudaks näiteks 20Hz pidevbassi tekitada, elevants äkki.
                Elevant jah, ja kiusvaalad - vaalalaul peamiselt infrahelidest koosnebki. Olen proovinud vaalalaulu salvestusi otsida, aga 99% salvestustest, mis internetis leida vöib, on ca 10x kiirendatud - et pisikestest krappidest kuulda oleks.

Elektroonilise muusika kohta on mul järgnev arvamus, mis kujunenud söpruskonna muusikamaitset ja muusikakuulamisvahendeid analüüsides - mida parem süsteem, seda kuulatavam see on. Sest siis tulevad esile detailid - erinevate masinate artefaktid, pisikesed muutused tämbris ja helipildis, inimese kuulmise piiridel mängivad helid, kunstlikult loodud ruumiefektid jms - mis tihtipeale mängivad seda sorti muusikas olulist rolli aga on veelgi raskemini hoomatavad kui akustiliste pillide kriginad-käginad-ohked. Läpaka krappides läheb see köik kaduma, alles jääb sageli vaid kuiv, monotoonne, moonutustest körvakraapiv müra. IMO ilmekas on ühe naistuttava kommentaar: "ainult sinu juures olen ma vöimeline sellist muusikat kuulama". Seda enam, et läpaka kölaritest ise ka ei ole vöimeline peale mees/naine-akustilise-kitarriga tüüpi muusika midagi kuulama. Vastupidine efekt on ka - paljud rokiplaadid jäävad mul kuulamata, kuna kehv salvestuskvaliteet nullib muusika, läpaka krappidest see aru saada ei ole ja asi kölab isegi talutavalt.
                Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Täiesti nõus eelkõnelejaga.Lisaks veel,et kui peale betoonkolossist elamisest uude, otsast otsani puitmajja kolisin,lisandus veel üks nüanss - nimelt vaikusemoment -see toob veelgi ,madalamatel nivoodel erisusi välja.Üleüldse mängib oma osa ka ruumi arhidektuur - summuta vms.tahad - igal kuulamisruumil oma iseloom.
                  Kõik meeldiv tuleb lambist...

Comment

Esmalt postitatud maaalune poolt
                    arhidektuur
                    ära pane pahaks, aga jäta meelde - see sõna on arhitektuur, samuti nagu arhitekt

Comment

ära pane pahaks, aga jäta meelde - see sõna on arhitektuur, samuti nagu arhitekt

OK!
                      Kõik meeldiv tuleb lambist...

Comment

müstika, sama "vile" või "piuks" on nüüd ka Killer Queen loo esimestel sekunditel sõrmenipsu kaaslaseks. seega vist ikka pole õlitamata pedaali liigendi probleem...
                        müstika põhjus on leitud!
                        bassimatsule tekib juurde kiuks, kui lülitada sisse ekvalaiser ja 7-8 kHz pealt -6 dB maha tõmmata.

kusjuures, kiuks tekib mediamonkey ja foobar-i ekvalaiseris, aga mitte winampis.
                        seega winampi eq on üle prahi
                        (kahju et sama ei saa library kohta öelda)

Comment

müstika põhjus on leitud!
                          bassimatsule tekib juurde kiuks, kui lülitada sisse ekvalaiser ja 7-8 kHz pealt -6 dB maha tõmmata.

kusjuures, kiuks tekib mediamonkey ja foobar-i ekvalaiseris, aga mitte winampis.
                          seega winampi eq on üle prahi
                          (kahju et sama ei saa library kohta öelda)
                          Siis läks hästi, sest ma kuulasin mitu korda "another one bites the dust" loo läbi ega saanud aru, mis kiiksust sa täpselt räägid ja arvasin juba, et mu kõrvad ei kõlba kuskile, aga nüüd mingigi kergendus PS! mina ekvasi ega tämbreid ei kasuta, süsteem võimaldab ilma kuulata ja nautida.

Comment

Mäletamist mööda olen ka kuskil laulus sellist kiuksu kuulnud aga otse CD pealt ja võibolla ei olnud Queen aga hoopis Zeppelin.
                            See oli ka kindlasti just bassi pedaali kiuks ja mingid EQ-d ega muu ei olnud mängus.

Comment

olen ka neid elektroonilisi eq-sid proovinud monitoridega, rikuvad heli
                              üsna põhjalikult, samuti kui analoogsedki. ainuke, mil ei riku on Logicu omad.

aga see kiuks on jah normaalne bassika kaasheli, seda kuuleb päris paljudel
                              savi- ja cd-plaatidel, mitte ainult siinmainitutel. "ülenaturaalseks" läheb
                              süsteem ehk siis, kui sarnaselt laivile ka teiste trummide kaasakumina
                              ja -tärina ära kuuleb.

Comment

Working...
                              X