Teade

Collapse
No announcement yet.

projekt Šveitsi tehnikal - grammofon

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

projekt Šveitsi tehnikal - grammofon

Šveitsist on peale käokäekellade ja liigendlusiknugade muudki tähelepanuväärset laiale ilmale pakutud, näiteks Thorensi grammofonid .... aga ma ei räägi praegu neist... juttu tuleb hoopis Lenco'st. Olete kuulnud? jajahh... need plastkorpuses moodsad USB-grammarid ... see *** (isiklik kallutatud ebapädev arvamus, tõestama-vaidlema ei ole vaja tulla ) UNUSTAGE ÄRA!
    Vana, nö šveitsi-aegne Lenco (hiljem ostsid hollandlased nime üles) on isenikerdajatest vinüülikuulajatele populaarne odavam alternatiiv Thorensi ning Garrardi vabajooksurattaga mudelite kõrval ... krt seda teab, mis neid friike selle põhimõtte juures nii väga võlub ...

Mina võtsin sihikule suhteliselt saadaolevad mudel L75 variatsioonid, mis kuuluvad raske rootorplaadiga (heavy platter - ammutades infot võõrkeelsetest allikatest, olen kergelt raskustes terminitele vastete leidmisel ning võin ses osas ka eksida) seadmete hulka ja on sel põhjusel ühtedeks eelistatuteks. Lõpuks sain küüned taha mudelile L76, mis on oma olemuselt samane L75'ga, erinedes vaid disaini poolest (halli värvi ja alu-plekist esiplaadi asemel otse mustale trükitud kirjetega), mida toodeti tollal spetsiaalselt Hollandi turu jaoks. Selliste riistapuude ümberehitusel on peamiseks ehitada jäik ja massiivne alus ning vastavalt soovile vahetatakse käpp teise vastu.

Aluse ehitusel on materjalivalik lai, läksin lihtsat teed ning tegin kasevineerist ploki aluseks (plinth), põhisabloon on fännifoorumis saadaval, enda jaoks tegin mõned väikesed muudatused. Näiteks tegin kaks kihti rohkem lisamassi saamiseks (kuna suurendasin ka pinda, siis tundus mulle natuke paksem plokk ka visuaalselt veidi parema proportsiooniga), tekitasin paigaldusvõimaluse teise käpa jaoks ning süvistasin karkassi (top plate) alusega samasse tasapinda.
    Käpa poolest jäin originaali juurde, kuna see oli heas seisukorras. Müüja oli ka uued klotsid kiige nugade alla pannud, need on selle käpa puhul kõige kergemini hävivad osad. Esialgu rahuldab minusugust ka standardkäpp ja ega seda ka asjatundjate poolt väga maha ei tehta. Hilisemaks, kui käed sügelema jälle hakkavad, jätsin korpusele lisaruumi, et soovi korral teine käpp lisada. Sai uuritud ka juba üht-teist valmis asjadest ... hinnad ei meeldi üldse kohe, mõte käib järjest rohkem sellise tootja nagu DIY poole

väike pildimaterjal kah senisest tegevusest on siin, minu albumis ...

tegelikult on asi juba natuke kaugemale ka jõudnud, pilte pole lihtsalt mahti olnud teha

Vs: projekt Šveitsi tehnikal - grammofon

lihtsalt väga ilus!

Comment

Ilus ja korralik töö kiidab tegijat!
      Mis liiki spooniga tegu on, pildi järgi ei mõistata välja?
      Nagu ka seda, kuidas nurgad nii perfektselt kokku aetud on - kas spooniservade lõikamisega 45 kraadi all ?
      Kas šellak-lakk jäi ühe kihiga piisavalt ühtlane ja sile või läks mitu kihti?

Comment

tänan heade sõnade eest!
        viimistlus on sama, mis mõne aja eest esitletud kõlariprojektil - http://www.elfaelektroonika.ee/fooru...ad.php?t=34654 (ja mille pildid on sealsamas kõrvalkaustas) tegelikult isegi samast palisandri spoonipartiist ülejäägid läksidki käiku. Seega siis, palisander, šellak, vaha

Nii peent tööd ma veel ei ole teinud, et spooniserva nurga all lõikaks, aga seekord julgesin peale iga külje katmist nullfreesiga ülejäägi maha võtta. Oluliselt kiirem ja lihtsam, kui kõlarite juures tehtud noa ning liivapaberiga variant. Tulemus ka selline natuke vabrikutöö sarnasem "terav", kuigi praegu vaatan, et mulle kõlarite juures need pehmemad servad isegi meeldivad rohkem.

šellakit ... ei lugenud, aga no paarkümmend kihti on küll, kui mitte enam, pluss siis veel lisaks pärastine lahjema seguga läike/sügavuse kihid. Lakki kui sellist asja juures kasutatud ei ole, šellaki tahenemise järel on kohe vaha peale pandud. Eks viinaklaas tuleb sealt nüüd kaugel hoida . Üritasin nn prantsuse poleeringut (?) (french polish) saavutada, pole vist veel päris see, kuid juba hakkab looma . Erinevate muude lakkide ja vahadega sai proovitükke tehtud, no ei kõlvanud

Comment

Liberonil ka mingi prantsuse šellakpolituur, äkki sellega oleks parema effekti saavutanud? või on tootele lihtsalt uus nimi pandud?

Comment

Varemalt sai šellaki baasil lakki kogu aja ise valmistatud paned piirituse kuuma vee anumasse teise nõuga ja kui piiritus on ka parajalt soojaks läinud puistad sinna šellaki sisse ja segad ja kogu moos.
            Samas kui kippus teine liiga paksuks minema võib alati sinna natuke piiritust juurde panna ja kui ta ka kohe ei lahustunud, siis mõne päeva pärast toimus see ikka.Nii et ei midagi keerulist. Muidu enne esimest šellaki kihti võib veel korra või paar algul üle lakkida ühtlaselt õhukese kihina värvitu nitrolakiga nii kruntimise mõttes.
            viimati muutis kasutaja walwal; 23 m 2008, 22:14.

Comment

jah, sinilill, sama asi ... liberonil tundub, et mingi tootenimede uuendamise laine mingil ajal olnud, või on erinevatel turgudel veidi erinevad nimetused

huvitav, on sellakihelbeid kusagilt praegusel ajal saada ka? liberon'il muidugi on, aga pole näinud siinsetel lettidel seda. Hea meelega teeks ise, saaks palju rohkem harjutamist ja katsetamist lubada endale ... toonida saaks piirituse asemel näiteks Hennessey'ga
              Oled sa, walwal, seda värki rohkelt käidelnud? Mina olen diletant, kuid nii palju kui lugenud olen, siis pigem on sellak ise aluskihina soovitatud pooride sulgemiseks. Seda eriti just õlisemate puuliikide puhul (nagu seda teataval määral ka palisander on), kus mõningane eeterlikest õlidest põhjustatud laigulisus tekkida võib. Või ongi su vihje just spetsiifiliselt nitrolakiga seotud, see vist selline vedelam?

Comment

Kunagi ühes elus oli selline pikk periood kus tegelesin kuldamisega(lehekuld). Siis sai ka lakkide abi kasutatud. Mõlemad lakid on täiesti tavalised abivahendid selle töö juures. Tagelikult tegelesin igapäevatöös naha kuldamisega aga tuli ka muud ette. Kui paned kohe alguses šellaki kihi siis see muudab värvitooni tükk maad tumedamaks, õrnast taimeparknahast ei hakka rääkimagi(moodustuvad inetud plekid) olenevalt olukorrast ja vajadustest krunditi teinekord ka krundiga mis oli valmistatud zelatiinist.(väga hea kaitsevõime) ja alles pärast seda lakid. Mis puudutab aga puitu, siis et saavutada seal ideaalset aluspinda Kasutatakse seal enne kuldamist ca 22 erinevat krundi kihti. See oleks nii lühidalt paari sõnaga. Tegelikult on asi tunduvalt keerulisem.

Comment

Esmalt postitatud ramli poolt

huvitav, on sellakihelbeid kusagilt praegusel ajal saada ka?
                  http://www.nikerdajad.ee/myyme.html, -> tooted, seal on Borma Wachs tootekataloog PDF'ina, muuhulgas ka šellakilaastud

mõningatest võtetest šellaki käsitlemisel on lühijuttu ka seal:
                  http://www.antiigiveeb.ee/index.php?...d=242&keel=est

Comment

Olen neid nikerdajaid juba uurinud, huvitaval kombel see kataloog oli aga kahe silma vahele jäänud. Tänud selle lingi eest!

Comment

Selline ta siis tuli.

albumis mõned pildid veel, kui kellelegi huvi pakub

Comment

Mõte sarnasest riistapuust on endalgi peas keerelnud viimasel ajal, et tekiks kooslus vinüülimängija, lampvõim ja OB kõlarid...teoorias peaks vägagi meeldiv olema. Aga, äkki valgustad, kust tellisid, mis umbkaudne hind transpordile jne tuleb. Hetkel ei oska nagu midagi arvata asjast. Lenco L75 iseenesest kallis just ei ole, aga mis võimalikke probleeme just transpordi vms osas võib oodata?

Comment

Ei ole küll Lencot nii väga uurinud aga esmapilgul tundub mulle see sümpaatsem
                          http://cgi.ebay.de/RARE-GOLDRING-LEN...QQcmdZViewItem
                          Aga noh, mis mina tean.

Comment

Ramli- kõik on kena ja nii nagu peab. Aga ütle mis jalad seal all on, kuida lahendasid, kas on reguleeritavad(saab loodi panna)?

Comment

Jah, Walwal, olen täiesti nõus. Nagu alguseski mainisin, rihtisin isegi G88 jaG99't. Kahjuks ilmus neid välja väga harva ning hinnad kujunesid mulle ebasobivaks. Nüüd aga olen tulemusega rahul ikkagi.
                              Vihjeks ka gura'le niipalju, et walwali viidatud G88 hetke hind (305USD) on juba 20% kõrgem, kui minule tuli koju kätte komplektne (G88 on käpata) L76.

Jalgade osas ei ole asi veel lõpetatud, nendega alles läheb katsetamiseks. Hetkel on all kolmes punktis reguleerimatud õunapuust koonused, loodi rihtimine käib aluspanutükkidega. Eks näis, mis tulevik toob.

"tellisin" ebay'st, saksa müüjad pakkusid transat suurusjärgus 25euri, mul Hollandist tuli küll kallim, kuid olin selleks nõus just mulje tõttu, mille müüja professionaalsus jättis. Näited selle mehe pakkeviisist vastasid kõigile nõuetele. Põhipunktid on näiteks, et käpp peab kõigest eemaldatavast paljaks roogitud olema ja korralikult toele fikseeritud, vastasel korral üsna kindlasti hävivad kiige nugade all olevad "padjad". Sageli väändub liitest ära ja hakkab tilbendama ka vastukaalu säär sel juhul. Samuti peab see rohkem kui 3kg kaaluv ketas eemaldatud olema ja eraldi kasti põhja pakitud olema. Võid ette kujutada, mis pilt avaneb kasti avades, kui transa käigus on ketas võllilt maha tulnud ja siis seal ringi lendas. Oma müüjale saatsin ennetavalt terve nimekirja nõuetest, et kas ta on valmis neid täitma, kui mina oksjoni võidan ...

Comment

Working...
                              X