Teade

Collapse
No announcement yet.

Resiiver vs võimendi loomulikuks kuulamiseks

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Resiiver vs võimendi loomulikuks kuulamiseks

Multikanaliline produktsioon on üsna saadaval - http://www.cdmarket.eu/et/shop/sacd

Muus osas olen YRO'ga nõus, kui meil on vähegi nõudlikumad salvestused siis astuvad ette kuulbergid ja määritsad, tulemuseks on norm kui koorilaul on vähemalt monos (nagu viimane "Laululahing")
    Tegelikult naerda pole siin midagi, kurb on. Kuid selge on ka et need võimalikud helitegijad ei saagi esile tulla kui valdav ( ka proffesionaalne) suhtumine akseteerib vaid RedBook CD tasemel väljundit.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Tehniliselt enam vaidlema ei hakkaks:
      Lubatud proovimuusika kuulamisest siis: Täna järjekordset jupitellimust kätte saades oli asja Tartusse, nagu lubatud (veendumaks kui kättesaadav või kättesaamatu on 5.1 muusika) käisin läbi mitu plaadipoodi-lõpuks leidsin Within Temptation "The Silent Force Tour" (Kaubamajast), tegu siis duubel DVD kogumikuga millel tuuride/lived ja igasugu muud nänni+3 muusika videot (ehk on veelgi kuid pakkisin selle just lahti ja kuulan....). 1. Kuulanud ära loo "Memories", olen pettunud-mulle lihtsalt ei meeldi selle kõla-ehk on kõlarite paigutus vale vms., heli tundub kuidagi tuim ja elutu, stereoheli on sellel lool minu arvates parem. 2."Angels"-selle loo ruumikusega olen enam-vähem rahul, just algus meeldib AGA...heli on kuidagi hajali ja ei ole nagu seda tunnet justkui kuulaks seda lavalt, solisti kõrvalt-ideeliselt peaks nagu olema just niisugune tunne ju? Taas-ehk kõlarite paigutus kuid kahtlen-madal osa on ka stereona parem, selles on kuidagi nagu "enam" jõudu mida 5.1 nagu kätte ei tule. Igaljuhul meeldib mulle seal menüü taust-selles on energiat piisavalt, kui muu ka oleks säärane-oleks 5.1 mu edasine valik, esialgu kahtleks selles aga esmaspäeval teen uue ürituse, uue keskkõlari ja sub-i näol, ehk on probleem just nendes sest kasutatav kesk on pehmelt ütelda s..t aga just sellest peaks tulema ju suur osa loost. Igaljuhul kuulan/vaatan selle nüüd ära (ligi 6 tundi lubatakse materjali) ja siis ehk veelkord, korrastada kõlarite paigutus ja ehk saab paremaks.

A selle teema lõpetuseks-huvitav, kes siin kirjutas, et omab sadu plaate ruumilise heliga muusikat? Arusaamatu-kas muusikavideoid või "muusika" DVD-sid? Ehk siis ainult audiona, ilma lisajurata? Oleks tore teada, et milline kauplus eestis niisugust valikut pakub, ehk jazz jne- kõigil ei ole üks maitse, seega ära tule rääkima, et neid on palju saada-mulle meeldib metal/rock, ma ei suru seda peale kellelegi aga räägin nii kuidas selle muusika leidmisega on!

Vidikon: Sinu resiiveris olevad STK 402-040 ei ole just kõige kvaliteetsemad, kui on vana resiiver siis tee uued võimud nende asemele, kasuta näit. STK4040Xi ja siis näed(kuuled), et heli muutub palju-toidet on ka paremat ilmselt tarvis.
      Kui huvitab see STK402-040 siis uuri datasheeti, näed miks ma kirjutan, et see on kehva-uuemad STK hübriidid ei kõlba minu arvates enam koera p...e! STK4xxx Xi või ka V indeksid on ainsad aktsepteeritavad ja tublid, isegi Xi puhul tõesti Hi-Fi sugemetega tükid-nendel sisuliselt puudub erinevus võrreldes diskreetelementidest koostatud võimenditega (samalaadse skeemitehnikaga)-pigem on neil isegi plusse-montaas on kompaktsem ja korralikult PCB-d disainides on see võimalik saada väga ideaalseks-signaaliteed võimalikult lühikesed jne.

Veel OT-d: Miks peaks olema just motoriseeritud potekas-kas astmeline "diskreetpote" ei sobiks? Lehmann vist oli, sel olemas 132 astmeline regulaator (ei mäleta mis mudel aparaadist oli kuid oli küllaltki kirves, veerand milli umbes), ehk keegi oskab ütelda?
      -superradical-

Comment

Esmalt postitatud Rom poolt
        kuid pole ühtegi veenvat argumenti siin silmanud, miks ress võiks parem olla
        Aga kas peabki olema
        Pigem oli ju teema püstitus selline, et kas ressiiver kannatb võrdluse välja ?

Aga OK, põhilisi plusse on kolm:

- Ressiiverid sisaldavad erinevaid dekoodreid (ntx. DTS) ja oma DAC-i. Viimane VÕIB olla parem kui CD/DVD mängija oma. Siit ka otseselt võit helikvaliteedis.

- Omavad nii digitaalseid, kui ka analoog multichannel sisendeid.

- Kompaktne all-in-one (ühe puldiga) lahendus + FM. Paljudel inimestel lihtsalt ei ole võimalik ära paigutada mitut decki - võim ja tuuner, või veel enam, multichannel protsessor + DAC + eelvõim + lõppvõimud...
        Või siis ress + eraldi stereovõim (töötamas lõppvõimuna).

Ma olen täiesti nõus, et kui ruumivajadus riiulis ja kasutusmugavus kõrvale jätta, on see viimane variant kindla peale minek. Kuid samas väidan, et rõhuv enamus ei tee vahet kas kõlarid on ühendet korraliku ressi või dedicated võimu taha. Ja nendest vähestest kes teevad, ei pea pooled seda vahet nii suureks ja tähtsaks, et veel üht lisakulutust teha (ja isegi kui tahaks, siis naine ei luba . Või pole ruumi).

Comment

Tegemist Rootsi raadio ruumiliste salvestustega, nende hulgas on ka häid testimise klippe. Vabandan et muusikalise maitse kohalt ei pruugi sobida kuid aitavad parema setupi läbi viia. Mõned klipid on ka väga hea huumoriga, neid kuulates saab aeg-ajalt hea kõhutäie naerda... Näiteks "Electronics for Beginners" vms.
          viimati muutis kasutaja OSX; 09 m 2009, 23:43.
          Konfutsius

Comment

pöördume siis tagasi teemasse: kui "loomuliku" all on mõeldud
            igapäevast tavakuulamist a la "raadio käib kogu päeva", siis pakuks
            kaks valikut:

a) kas vanakooli ress (2.0, ilma supakata) või
            b) korralik sterovõim ja korralik tuuner.

miks? listening fatique, kuulamisväsimus. hea kõlaga võimendi tavaliselt
            ei tekita kuulamisväsimust. või muidu ta poleks hea kõlaga (-;

palju vaidlemist tekitanud lampvõimud on selles suhtes pea alati kõige
            kõrvasõbralikumad. eriti koostöös lairibakõlaritega.

igasugused 5.1 ja ddd jms süsteemid on otseselt halvemad just kuulamisväsimuse tekitamise pärast. osalt skeemitehniliselt (palju odavaid juppe mõne kvaliteetse asemel), osalt väärastunud helipildiprotsessingust.
            kino helilised taotlused on pisut erinevad muusika taotlusist. üks eeldab
            võimalikult palju tsirkust igas nurgas, teine võimalust sisule keskenduda.
            ja nagu keegi eelpool mainis, orkestri sees pole meeldiv muusikat kuulata.

Comment

Selge, et kino ja muusika taotlused on erinevad. Orkestri/bändi kõrval/ka lava ees (kõlarite kõrval) pole meeldiv muusikat kuulata. Sellest järeldubki, et resiiver ja stereovõimendi on erineva taotlusega seadmed. Samuti on mõttetu teema vaielda, kumb on parem ja kumba eelistada-muusika kuulamiseks on üks, filmide vaatamiseks teine ja kui soov teha mõlemat siis tuleb leida ka ruumi seadmete jaoks, ruumipuuduse teema on siit ka läbi käinud kuid oma seisukohast võttes ei saaks see olla küll põhjus üht või teist seadet enam eelistada.
              Rääkides lampvõimudest/lairibakõlaritest tuleks pöörduda taotlusliku küsimuse juurde teema alguses-kindlasti on seadmeid xin1 mis ka nõudliku kuulaja maitse rahuldavad aga kui alati ei ole võimalik seda raudvaraliselt lahendada/soetada ideaalis siis tehaks kompromisse. Ja nagu mainitud on kidel koht vajadustel/subjektiivsusel.

Sisuliselt jääb eelmise posti üks osa hämaraks "palju odavaid juppe mõne kvaliteetse asemel"? Mida silmas peeti? Kui see lähtub vaidlusest lamp vs. transistor siis leidub tänapäeval ka "kallist kvaliteetset rämpsu" -kallis ei pruugi alati olla hea!- ja seda aina enam-püütakse leida kergeusklikke.
              -superradical-

Comment

Mina küll ei raatsi vanakooliressi, raadio peale "raisata".
                Lisame praktilise poole - kanaleid tuleb vahetada, aegajalt valjemaks/kõvemaks, mute ... pult on väga abiks.
                Kinokeskustel on ju ka stereo režhiim,ei sunni keegi pseudosurronudi kuulama.

OSX kõlarite teemapüstituse peale veel, tulid veel meelde enda Yamaha säästusurroundikad - need tõesti omamoodi - disko kõlab täitsa hästi "susinad ja tümm" on täitsa olemas ... vokaal ja rock, kõlavad aga väga magedalt. Ju need ongi siis nn. "kodukino kõlarid".
                -

Comment

Esmalt postitatud marley poolt
                  ...orkestri sees pole meeldiv muusikat kuulata.
                  Tösi, aga samas, kui nende lisakanalite kaudu edastada kontserdisaali akustikat, mitte teha vigureid à la "Suur Tšellist paremal taganurgas", on tulemus palju realistlikum (Siukesed vigurid, tösi, on omal kohal teistes žanrites, kus vöib päris vahvalt ja psühhedeelselt kölada nt. sünt, mis su ümber ringi tiirutab, lähemale tuleb ja kaugemale läheb jne). Kuid kuulamisruum peab siis korralik olema, mitte ei tohi ise üleliia reverbe lisada. Tegelikult on palju lihtsam nö tuua muusikud elutuppa kui viia elutoas istuja "virtuaalsesse kontserdisaali", just tüüpilise elutoa akustika töttu - selleks aga piisab kahest kanalist täiesti.

Tegelikult on vöimalik ka kahe kölari abil tekitada üpris veenva kolmedimensionaalse heli - oli vist üks Tool'i laul (Kui öigesti mäletan, siis vist oli too nii SACD kui Redbook versioonina, mina kuulasin viimast), mida esimest korda oma kahest kölarist kuulates ära ehmatasin, et mis nali see nüüd on, kes selja taha toauksele astus ja kaasa laulma hakkas?

Mis puutub igapäevaelu taustamuusikasse ja kuulamisväsimusse, siis 90% mu söpru-tuttavaid kasutab muusika kuulamiseks ainult läpaka kölareid vöi eriti juuste 99.- körvaklappe, ja muusika mängib päev läbi - minul samas hakkab selliste muusikakuulamisvahenditega juba möne minutiga pea valutama, eriti kui helitugevus on valjem sellest "pead-hoolega-kuulama-et-aru-saada-et-muusika-mängib" tasemest.
                  Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Nendest huvitavatest efektidest ja kujutlustest veel-ei saaks ütelda, et tavaline AudioCD oleks kehva, kui avaneb võimalus siis Dimmu Borgiri lugu "Reptile" albumilt Spiritual Black Dimensions, 4:20 ja 4:35 vahel on sellel näit. päris huvitavaid efekte. Kord kuulasin seda õhtul enne magamaminekut, miski sundis enda ümber ringi vaatama , on neid huvitavaid efekte veel kuid see meenus kohe esimesena, kuulasin eile Oxygene4-sellelt tuli ka mõni päris huvitav efekt (cd, stereohelina siis!). Samas- Robert Miles´i muusika, kas selles ei leidu piisavalt 3D efekte? Palju sõltub ikkagi tehnikast ka millega kuulata.
                    Tegelikult tehnofriigi jutt 3D-st õige. Saastade arvutikõllidega ja sotiste "nööpidega" jääb paljust heast ilma
                    -superradical-

Comment

pöördume siis tagasi teemasse: kui "loomuliku" all on mõeldud
                      igapäevast tavakuulamist a la "raadio käib kogu päeva", siis pakuks
                      kaks valikut:

a) kas vanakooli ress (2.0, ilma supakata) või
                      b) korralik sterovõim ja korralik tuuner.

miks? listening fatique, kuulamisväsimus. hea kõlaga võimendi tavaliselt
                      ei tekita kuulamisväsimust. või muidu ta poleks hea kõlaga (-;

palju vaidlemist tekitanud lampvõimud on selles suhtes pea alati kõige
                      kõrvasõbralikumad. eriti koostöös lairibakõlaritega.

igasugused 5.1 ja ddd jms süsteemid on otseselt halvemad just kuulamisväsimuse tekitamise pärast. osalt skeemitehniliselt (palju odavaid juppe mõne kvaliteetse asemel)...
                      Ikka sama jutt...
                      OK, proovime siis niimoodi. Oletame, et üks iseehitaja teeb väga kvaliteetse stereovõimendi. Olgu siis mingi müütilise "vanakooli" skeemitehnikaga ning kui see oluline on, siis kasvõi kasutatud, "vanakooli" pulkadest. Ja oletame, et see võimendi saab igati hea kõlaga ja kvaliteetne.
                      Nüüd sügab see mees kukalt ja teeb täpselt sama skeemitehnikaga veel kolm kanalit lisaks, paneb samasse kasti ning lülitab need kanalid DVD vaatamise ajaks tööle.
                      Kas esimese kahe kanali kõla läheb stereosignaali mängimisel sellest halvemaks? Ei lähe ju.

Nüüd mõtleme, KUI sellisele asjale on nõudlust (stereovõimendi ja ressiiver {või nimetame seda viimast pigem multikanaliliseks võimendiks} ühes), siis kas on võimalik, et täpselt sama loogika järgi on ka mõni tehasepill tehtud??? Mina arvan millegipärast, et on. Nõudlus ja raha panevad asjad paika.

Kas iga odavressiiver on hea? kindlasti mitte. Samuti pole ka iga stereovõimendi automaatselt hea. Ma räägin endiselt võrreldava kvaliteediklassiga seadmetest, jättes hinnataseme kõrvale.

...osalt väärastunud helipildiprotsessingust.
                      Jällegi pean kordama, niipalju kui mina ressiivereid näinud olen, saab "väärastunud heliprotsessingut" neis kõigis välja lülitada ning stereosisendeid otse eelvõimendi sisendisse suunata. Vähegi korralikumatel riistadel on võimalused ka tämbriahelate väljalülitamiseks, seega jookseb signaal otse läbi sisendikommutaatori helitugevusregulaatori peale.

kino helilised taotlused on pisut erinevad muusika taotlusist. üks eeldab võimalikult palju tsirkust igas nurgas, teine võimalust sisule keskenduda. ja nagu keegi eelpool mainis, orkestri sees pole meeldiv muusikat kuulata.
                      Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt
                      Selge, et kino ja muusika taotlused on erinevad. Orkestri/bändi kõrval/ka lava ees (kõlarite kõrval) pole meeldiv muusikat kuulata. Sellest järeldubki, et resiiver ja stereovõimendi on erineva taotlusega seadmed.
                      Kvaliteetset võimendit absoluutselt ei huvita kellegi või millegi taotlused. Võimendi ülesanne on võimalikult moonutusvabalt võimendada ja kõlaritesse edastada sisendsignaali, olenemata, kas selleks signaaliks on tsirkusetrumm või sümfooniaorkester.

PS. need tegelased, kes arvavad, et iga erineva muusikastiili jaoks peab oma võimendi ja kaablid olema, võivad kukele minna.
                      PPS. Sellega olen nõus, et erinevad kõlarid võivad erineva muusikastiiliga erinevalt sobida.
                      GSM: 5039624

Comment

See osa on hea- "need tegelased, kes arvavad, et iga erineva muusikastiili jaoks peab oma võimendi ja kaablid olema, võivad kukele minna". No kaablite puhul kipub asi jah demagoogiaks aga võimendi puhul natuke ikka on erinev. Kohe ütlen ära-pole olnud kvaliteetsete lamp/transistorvõimenite kõrvuti võrdlemise võimalust. Samas huvitaval kombel kasutavad näiteks lampvõime gurud, oma klassika jaoks-ei ole veel kusagilt kuulnud/lugenud, et keegi rocki/metali fänn oleks paadunud lampvõimu kasutaja, sisuliselt peetakse seda nagu mingisuguseks staatuseks-pead olema klassika austaja ja siis pead seda tegema lampvõimuga?

Noh selles osas: "Ma räägin endiselt võrreldava kvaliteediklassiga seadmetest, jättes hinnataseme kõrvale".
                        noh, nagu ise märkisid on odavamaid ja kallimaid ja sellest tingituna ka halvemaid ja paremaid. Millisesse klassi siis antud juhul peaks see võrdlus jääma?
                        -superradical-

Comment

Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt
                          See osa on hea- "need tegelased, kes arvavad, et iga erineva muusikastiili jaoks peab oma võimendi ja kaablid olema, võivad kukele minna". No kaablite puhul kipub asi jah demagoogiaks aga võimendi puhul natuke ikka on erinev. Kohe ütlen ära-pole olnud kvaliteetsete lamp/transistorvõimenite kõrvuti võrdlemise võimalust. Samas huvitaval kombel kasutavad näiteks lampvõime gurud, oma klassika jaoks-ei ole veel kusagilt kuulnud/lugenud, et keegi rocki/metali fänn oleks paadunud lampvõimu kasutaja, sisuliselt peetakse seda nagu mingisuguseks staatuseks-pead olema klassika austaja ja siis pead seda tegema lampvõimuga?
                          Hea (ja piisava reserviga) võimendi mängib kõiki stiile hästi.
                          Kui võimendi mängib mingeid stiile halvemini, näitab juba see fakt iseenesest mingeid puudujääke konstruktsioonis.

Gurude ja staatustega ei hakka vaidlema. Usk on tore asi, aga mitte tehnikas.
                          GSM: 5039624

Comment

Esmalt postitatud vtl poolt
                            Hea (ja piisava reserviga) võimendi mängib kõiki stiile hästi.
                            Kui võimendi mängib mingeid stiile halvemini, näitab juba see fakt iseenesest mingeid puudujääke konstruktsioonis.
                            Vahetame Vootele postituses sõna "võimendi" sõnaga "kõlar" ning oleme saanud just selle mida mina mõtlesin postitada.
                            "Sisina ja tümpsuga" kõlar on kui värviteler - mis peaasjalikult roosat pilti edastab. Miskipärast aga on sellise pildiga teleriomanikud kiirelt tehnikut otsimas ning keegi ei arva et see pilt kärab küll...
                            Konfutsius

Comment

Nüüd mõtleme, KUI sellisele asjale on nõudlust (stereovõimendi ja ressiiver {või nimetame seda viimast pigem multikanaliliseks võimendiks} ühes), siis kas on võimalik, et täpselt sama loogika järgi on ka mõni tehasepill tehtud??? Mina arvan millegipärast, et on. Nõudlus ja raha panevad asjad paika.
                              On selliseid aga nende hind jääb sinna väikese sõiduauto hinna kanti.
                              Kui suur nõudlus on sõiduauto hinnaga resiiveritlele?

Kas iga odavressiiver on hea? kindlasti mitte. Samuti pole ka iga stereovõimendi automaatselt hea. Ma räägin endiselt võrreldava kvaliteediklassiga seadmetest, jättes hinnataseme kõrvale.
                              See HIND ongi kogu selle teema põhipoint. Ei saa võrrelda sama kvaliteedi kalassiga stereo ja x.x seadmeid jättes hinna arvestamata kuna hinnavahe on sama palju kordi erinev kui on erinev kanalite arv. Tavaliselt aga veel rohkem kordi, kuna resiiverites on DAC-id, protsessorid, video kommutaatorid, video skaleerijad, x-kümmend sisendit-väljundit, lisa kanalid teise ja/või kolmanda ruumi jaoks, THX sertifikaat jne. tilu-lilu.
                              Laiatarbe resiiverite müügi argumendiks on just see tilu-lilu, mitte heli kvaliteet ja sellest lähtutakse ka nende konstrueerimisel.
                              Stereo seadmete puhul on aga ka suht kättesaadavas hinnaklassis müügiargumendiks heli kvaliteet ja sellest lähtutakse ka nende konstrueerimisel.

Comment

Ma ei hakka praegu sõbrale helistama kuid tal on Yamaha 7.1 kanaliga võimendi (!), milles sisaldub ka DAC ja paras annus 32bit DSP tilulilu (mis õnneks väljalülitatav). 110W per ch maksis ca 7k poes. Mis (mängu)sõiduautost me räägime?
                                Sarnases hinnatasemes pakutakse ka stereovõimendeid, mille tehniline tase keskmiselt on selline nagu TeeTl kirjeldas...ning vastu päid-jalgu sai. Arvestagem et lampvõimendite objektiivsed mõõteandmed kipuvad hullemad olema, nagu ka hinnanumbrid.
                                Konfutsius

Comment

Working...
                                X