Teade

Collapse
No announcement yet.

Mikrofonide tundlikkus e sageduskarakteristikud

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Mikrofonide tundlikkus e sageduskarakteristikud

Tere!
    Panin pealkirjaga juba puusse. Need ju erinevad asjad.

Küsimus lihtne. Milline tundlikus(ka suunatundlikus) ja sageduskarakteristikud peavad olema vokaali mikrofonil ja ka koori mikrofonil, et neid saaks rahuldavalt tarvitada.
    viimati muutis kasutaja Lauri41; 28 m 2009, 17:55.

Vs: Mikrofonide tundlikkus e sageduskarakteristikud

Oleneb mida teha plaanid, kas salvestada stuudios või häält teha laval. Sagedusvahemik on üsna loogiline 20Hz-20kHz, see mida inimene kuuleb, seda võiks hea mikrofon ka vastu võtta, kuid laval see nii oluline pole. Rohkem rääkida ei taha, sest ei ole spetsialist, võin midagi valesti veel öelda
    Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Comment

Siinkohal ei saa asja võtta vaid tundlikkuse seisukohalt. Ma eeldan, et sa kasutad seda mikrit väljaspool stuudiot st et võimendus ja mikrofon viibivad samas keskonnas. Suudiomikrofoni puhul on tähtis nii ühtlane sageduskarakteristik, spl ja tundlikkus.

Juhul, kui võimendus ja mikker asuvad samas keskkonnas ntx aula või saal, siis tuleb mängu palju muidki aspekte (klippimine, ülevõimendus, vilinad jpm) ja ka palju oleneb ka võimendusest.

Ühesõnaga mida suurem tundlikkus ja suurem spl, seda parem.

Väike lõik wikipediast:

Sensitivity indicates how well the microphone converts acoustic pressure to output voltage. A high sensitivity microphone creates more voltage and so will need less amplification at the mixer or recording device. This is a practical concern but is not directly an indication of the mic's quality, and in fact the term sensitivity is something of a misnomer, 'transduction gain' being perhaps more meaningful, (or just "output level") because true sensitivity will generally be set by the noise floor, and too much "sensitivity" in terms of output level will compromise the clipping level. There are two common measures. The (preferred) international standard is made in millivolts per pascal at 1 kHz. A higher value indicates greater sensitivity. The older American method is referred to a 1 V/Pa standard and measured in plain decibels, resulting in a negative value. Again, a higher value indicates greater sensitivity, so −60 dB is more sensitive than −70 dB.

Edit:
      mis mikrofonide vahel sul valida on, olen enda käes hoidnud ka 50k maksvat mikrit ja koolis ka 25 krooni maksvat mikrit.

Sageduskara kohta..... jah mida laiem, seda parem, samas lineaarsed mikrid on kallid ja kui vaatad odavamaid, siis vaata, et 500hz kuni 6000hz-ni (Vokaali puhul) ei oleks suuri lohke ja muhke. loomulikult ei tee paha ühtlane graafik terve karakteristiku ulatuses
      viimati muutis kasutaja rixvill; 28 m 2009, 18:10.

Comment

See ju terve loengu teema.
        Suuremat tundlikkust on mõtet taga ajada siis, kui vaikset heli on vaja püüda. Vokaalsolist laulab "mikker suus", talle pole vaja suurt tundlikkust ega laia suunakarakteristikut. Kuid lai ja ühtlane sageduskarakteristik on oluline. Laulukoorile tuleb panna mitu sarnast mikrit läbi mix-puldi. Kaugused lauljatest ja arv tuleb selgitada proovimisega. Mikrid peavad olema laia suunakarakteristikuga.
        Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

vaata siit, samas ka mikrofonide andmebaas ja mõned modimisõpetused.

Microphone database and search engine, and recording blog with studio tours, engineer interviews, and gear shootouts

rusikareegel on, et mikrofoni pealt ei tasu kokku hoida. erinevused on
          vägagi kuulda. ja samamoodi, nagu tehnilised andmed ei väljenda võimendi
          või kõlari headust on see ka mikrofonidega.

soovitus oleks, ürita oma vajadused ja võimalused võimalikult täpselt
          ja konkreetselt sõnastada, siis oskab keegi ka reaalselt midagi soovitada.

Comment

Oleneb suuresti sellest palju sul raha on välja käia. Kuna piirsummat hetkel teada pole, siis ei hakka ka mikrofoni marke nimetama. Niipalju võin öelda, et koori jaoks on ideaalne korralik stereopaar kondensaatormikreid, millel on omni suunakarakter, ehk siis mikker mis võtab ühtlaselt igas suunas. Koori salvestamiseks olen edukalt ühe stereopaariga hakkama saanud. Need olid kallid DPA mikrid, hind ligi 20 000 mikri kohta. Suurema koori puhul võiks panna veel kaks stereopaari, üks paar keskele ja teine paar laiali äärtesse. Kontsertolukorras koori võimendamine on vägagi vaevaline asi. Peab võitlema koguaeg PA vilepiiriga, et üldse midagi võimendatud saaks. Sellisel juhul ma võtaks suurema koori puhul vähemalt neli "kardioid" suuna karakteriga kondensaatormikrit, paneks nad koori kohale ja suunaks alla. Soolo vokalistile piisab täiesti korralikust dünaamilisest kardioid mikrist.

Comment

Ma olen hetkel suhteliselt väikese gabariidiline. Stuudioga ei tegele, kuid suur huvi on helitehikaga tegeleda küll. Olen küll 5 aastat hobikorras väikesi helitehnilisi projekte läbi viinud, kui see on köömes suurte tegijate kõrval. Mikrite kohta küsisin lihtsalt, et teada saada heade mikrite omadusi ja tõesti plaan on endale kunagi isiklikud mikrofonid muretseda.
              Raadiomikrite kohta tekkis mul küsimus, et kas tavalistetele mikritele müüakse selliseid raadiojunne, mida mikrile otsa lüüa ja siis seda tarvitada nagu raadiomiker. On nagu mulje jäänud, et selliseid asjad on ka olemas.

Küsimus veel suurele ringile, mida neist eksemplaridest arvata mida siin äritakse? -> http://www.ronex.ee/index.php?group_id=1759&page=50&. Hinna järgi vaadates võib ju öelda, et rämpsu müüakse, kuid siiski mõnikord on võimalik ka odava hinnaga ju hea asi saada või ma eksin...
              viimati muutis kasutaja Lauri41; 29 m 2009, 00:06.

Comment

Kui kuskil lives vokaali või võime micida vaja, siis SM58 ja SM57. Pommikindlad mikrid. Meil on proovikas 58, mis on korralikult ära pekstud. Võtad võrgu maha, sirutad ära ja käib ideaalselt edasi.

Kui kavatsed mikrit vati sees hoida ja iial isegi ei mõtle maha pillamisest, siis Behringer tegi mingisuguseid enam-vähem koopiaid.
                Transistor - Seadeldis, mis kaitseb sulavkaitset läbipõlemise eest.
                Ostan Goldstar MODEL 760 Ressiiveri. Ükskõik, mis seisus.

Comment

Ma ütlen niipalju, et selle ronex'i sodiga võid skype'iga edukalt hakkama saada aga helimaailmas pole nendega midagi teha. Päris mikrofonide alumine hinnapiir jääb 2000-3000 vahemikku. Kui see tundub kallis, siis tuleb teha kaine otsus, kas on üldse mõtet asjaga tegeleda. Mikreid saab alati ka rentida.

Comment

kui stereos nt koori lindistad, on mõistlik osta nn "matched pair".
                    saad ka eraldi kasutada teistes projektides. samuti on pikema perspektiiviga
                    arvestades vaadata vahetatavate "peadega" mikrite poole.

suht "odav" aga hea variant on näiteks vene Octava, vt linki:
                    MK-012, Detachable-Capsule Pencil Condenser Microphone , aka: MK 012-01, MK012 - detailed microphone profile, specifications, manuals, reviews, frequency-response graphs, self-noise data

midagi nende toodangust võib odavalt ka meil second-händis liikuda,
                    aga tõenäosus leida "matced pair" on ilmselt väike...

Comment

Tänan heade vastuste eest. Ma sain mõnevõrra targemaks mikrofonide maailmas. Ronexi hindu vaadates on mulje küll jah, et ega sealt head asja ei saa. Päevaselge et odav jama ei kõlba kuskile.

Comment

Working...
                      X