Teade

Collapse
No announcement yet.

Digi audiofiil?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Digi audiofiil?

    al- alustame sellest et kes keelab sul teha CDDA keskmise tasemega -6db?

    Kui mikker pole 1:1 heli muundur siis kas see vabandab välja tegelikult kitsa sagedusribaga ja vähese dünaamikaga mikrite kasutamist?

    "Stuudiotehnika on instrument ja mida parem-kallim, seda rohkem "munasid" ja "iseloomu"". Võimalik, kuid enamasti tähenda see audiofiilse tehnika korral siiski lihtsalt ja otse - sitta heli. Kuid kui tegu taotlusliku helipildi loomisega siis on need asjad võibolla omal kohal. Näiteks kui tahetaksgi saavutada mingi kümnendi stiilis salvestise tonaalsust.
    Korraliku heli tunnus on see et seadmestiku mõju helile ei ole märgata, "muhud ja iseloom" selle alla ei mahu.

    "Ja päris lahtist soundi (=see, mida vokalist/instrumentalist n.ö. torust tekitab) (digi)kodutehnikaga üldse ju tegelikult kuulata ei saa. Dünaamikaulatus liiga lai, tapab kõlarid ära."
    Siis on viga mitte tehnikas või esitajas - see va toonmeister võiks kõigepealt õppida et meistriks saada.

    Arvo Pärt. Helilooja, kuid ka helitehnik, toonmeister kui soovite. Ta on ise öelnud et teose loomisel püüab ta arvestada ka seda kuidas seda üles võtta saaks kõige paremini. Võib üsna kindel olla et talle ei tule pähe slavestada vokaalsolisti põsemikriga ja et see salvestis pärast läheb esitamisele audiofiili koduses süsteemis kus võibolla on kvaliteedi ja eheduse huvides Volume vahelt välja ühendatud...
    Mis aga segab siis toonmeistril salvestamast solisti nii et seda saaks kadudeta pärast (kodu)kõlaritest kuulata? Üks on kindel - väga tihti teine mikk ja veel üks asi - huvi...
    Ja kui huvi ei ole siis ei päästa ei kümme mikki ega muhkus pult! Isegi see ei päästa et poe uksel kus pult müüdi oli silt "Professional Sound Store".
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

    Comment


      Vs: Digi audiofiil?

      Kes keelab? Mitu põhjust. Märksõna "loudness war" alustuseks, aga kodudigi seadmed (va videotemaatika) on optimeeritud töötama arvestusega, et dünaamikaulatus minimaalne ja normnivoo 0 dBFS ilma "punaseta".
      Mida Sa hakkaks peale digipuldist võetud salvestisega as-is? (normnivoo -20dBFS ja "punane" kasutusel samamoodi kui analoog domainis??)
      Bob Katz on selles teemas enamuse ära öelnud. digido.com peal oli vanasti päris palju asjalikku juttu.

      Mikrofon (v.a. mõõtemikrofonid) ei pea olema ega olegi steriilsed. Kõigil headel mikrofonidel on oma isikupära ja sound. Proovi aru saada. Lühidalt, ei ole mõtet asju ette kujutada ilma kogemust omamata.
      Mikrofonide valik ja paigutus töötab muide samuti EQna.

      Tegelikult on suhteliselt idiootne ettekujutus, et näiteks kitarri salvestatakse "laia" spektriga. Või basstrummi sirgelt (tead, milline näeb "klõpsuga" kicki puldi EQ välja? lisaks spets mikrile ja selle kindlale paigutusele ja dampingu puudumisele ja gate'e ja bus kompressori kasutamisele). Appi. 8=)

      Stuudiotöö üks põhieesmärke on sagedusspektri tasakaalustatud ärakasutamine (täispakkimine)- alates arranžeeringust ja mikkimisest- et tulemus oleks võimalikult roosa müra sarnane - vaata häid mikse sagedusanalüsaatoriga, saad aru, millest jutt käib.
      Scooped sound - enamasti jura.
      Kujuta ette legoklotsidest maja ehitamist.


      Pärt räägib muide sellest samast.

      Aga mis dünaamikaulatusse puutub.... kuulamisel on ju parimal juhul taustafoon 30..40 dB. Kujuta nüüd ette, et keerad pp. kuuldavaks..
      ja nüüd tuleb ff. (mis meil see salvestuse ideaalne dünaamikaulatus oligi- 50 dB??) liita oskad?
      Ka klassikasalvestustel ahendatakse dünaamikat- tõsi- väga tihti käsitsi ja minimaalselt.

      Soovitaks lugeda David Gibson'i "The Art of Mixing, A visual guide to recording" ja Bobby Owsinsky "The Mixing Engineer's Handbook", mõlemad leitavad.
      viimati muutis kasutaja al-; 18 m 2009, 12:26.

      Comment


        Vs: Digi audiofiil?

        Analoogsignaal on valjem, kuna tüüpiline signaaliahel omab mittelineaarmoonutust, mis lisandub paljudes punktides.

        Noh, miks mitmerealine lintmakk siiamaani au sees on- lindikompressioon. Miks kasutatakse lampidel eelvõimendeid. Gain. (seesama soojus ja sära ja lambi ebalineaarsus). Moonutused.
        viimati muutis kasutaja al-; 18 m 2009, 12:14.

        Comment


          Vs: Digi audiofiil?

          Ja noh, filosoofilisi lähenemisi on loomulikult mitmeid, see millest mina räägin on motown- style lähenemine. Jah, saab ka "laialt" salvestada, aga see pole eriti tänapäevane teema pop ja rockmuusikas.

          Ja ka n.ö. "lihtne" stereosalvestus, olgu millise skeemi järgi tahes teostatud on ikkagi vaid fiktsioon, rääkimata üld ja lähimikrofonide kombineeritud kasutamisest.

          Comment

          Working...
          X