Teade

Collapse
No announcement yet.

Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

    Esmalt postitatud sewar poolt
    Põnev oleks võrdlus näiteks selliste kõlaritega
    Et miks Audeseid promob, kui ise kuulab selliseid vist?

    Comment


      #17
      Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

      juba kolm-neli päeva plaanin minna ja siinsed postitused ainult tõstavad ainult isu. Porbleem aga selles, et elan Tartus... terve päev kuluks seal käimisele. Tahaksin teada kas vahe on siis tõesti nii suur, et paneb ahhetama?? Olen mõni aeg juba mõelnud, et keegi võiks sellist võimalust pakkuda. Istun siin ja loen ülevaateid, aga samas aimu ei ole, mis häält korralikud asjad teevad.

      Paistab, et seekord ma sinna ei jõua ka. Loodan südamest, et keegi võtab vaevaks sarnaseid üritusi ka edaspidi korraldada.

      Kui ütlete, et kvaliteet ja elamus olid tõesti võimsad, siis teadja inimene võiks endale ju sellist tehnikat koju lubada. Max paarsada tuhat ja olemas. Auto hind. Ei midagi üle mõistuse kui teenistus on korralik ja oskad heli hinnata. Mul tekib küsimus, et kui paljudel eestlastel on kodus millegi sarnasega muusikat nautida?

      Comment


        #18
        Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

        Esmalt postitatud rein113 poolt
        Kas võin paluda, et igaüks, kes siinsesse teemasse vastuse postitas, kirjeldaks oma olemasolevat igapäevaselt kasutatavat süsteemi ja helielamuste erinevusi, võrreldes näitusel kogetuga?

        PS: Lähen käin ka kuulamas ära
        Endal heli kulgeb sellist teed mööda:
        Signaaliallikaks Denon DCD-1450ar CD-mängija või Onkyo SL-150 helikaart, eelvõimendi rolli mängib ja pulditeenust pakub Denon AVR-3802, lõppvõimendiks Linn LK280, kõlarid Wharfedale Diamond 9.2
        Signaalikaablid profigold, kõlarite järel 2,5 mm² ristlõikega juhtmed.
        Nüüd, päev hiljem, hakkab kõrv jälle tagasi harjuma. Kuid peale näituselt tulekut, kus sai paar tundi järjest kuulatud, jättis enda süsteem mulje, nagu oleks see veekahjustusi saanud ja veel mitte ära kuivanud... Üks lödin vaid Vahe kogumulje kiiruses, täpsuses ja detailsuses oli üsna rabav ja nagu välja tuli, harjus parema heliga kole ruttu ära, kõrv võttis hea meelega omaks.
        Eks mu kaheribaliste heli ole loomulikult rohkem "laid back" aga nüüd tundub, et heli on lausa kastide sees kinni. Nagu siin varem öeldi, et näitusel kasutatud lampvõimendi oli üsna agressiivse soundiga ja sellega võin nõustuda küll.

        Comment


          #19
          Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

          Esmalt postitatud Chime poolt
          Nagu siin varem öeldi, et näitusel kasutatud lampvõimendi oli üsna agressiivse soundiga ja sellega võin nõustuda küll.
          Isegi SE lülituses on KT88 päris karmi soundiga.KT66 on aga PP -s märksa
          "pehmema-paindlikuma" iseloomuga.IMHO.Võibolla on mingil põhjusel tegu seal kasutuses oleva isendi taotlusliku valikuga?
          Kõik meeldiv tuleb lambist...

          Comment


            #20
            Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

            Teab keegi öelda, mis heliallikaid seal kasutati, hetkel on teada võimendi ja kõlarid.

            Comment


              #21
              Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

              Samuti käidud, nähtud kuuldud.

              Kõigepealt kiidusõnad sellise asja korraldamise eest. Sarnaseid üritusi võiks way rohkem olla. Kui sealt otseselt abi ei leia, siis silmaringi laiendamiseks ja miks mitte lihtsalt aja veetmiseks ja meelelahutusekski väga hea. Nagu ju üks "näitus" ju olema peabki. Nagu "raamatuklubi" või lihtsalt üheskoos muusika kuulamine. Ja seda ilma igasuguse irooniata.
              Ka õhkkond oli üldiselt tore, chill ja sõbralik.

              Nüüd elamustest. Natuke segased tunded. Või siis, et õiget elamust nagu ei saanudki.
              Setup oli hea, peale kolmandat käimist isegi väga hea. Blues'id täitsid selle üsna suure ruumi ilma igasuguse jõupingutuseta ära (minumeelest oleks kõlarite vahe võinud jätta suurema, oleks rohkem inimesi nende ette/vahele ära mahtunud). Nii suures ruumis sai muusika keerata piisavalt kõvaks ja kõlarid (ning muusika) hakkasid tõesti elama. Ka oli lampvõimendi piisavalt võimas (väidetavalt 2x50 W). Vokaalid, keelepillid, bass - super.

              Minu jaoks väga suurt shoki ja vau-effekti polnud. Vahe kodusega muidugi olemas, aga kuna ka enda set kõlab vähemalt minu arust päris hästi ja õigesti (suur tänu Intz !), siis sellist esmakordselt teise maailma sisenemise tunnet polnud. Kõige surem vahe tulebki sisse sellest kõvadusest tulenevast power'ist. Enda tuba vaid 15 m2. Ka üks kaaskuulaja mainis esimese korra lõpus natuke nukralt, et ka kõige parema tahtmise juures ei annaks asja kodus korrata - piirajaks polegi raha, vaid keskmise elutoa suurus...

              Nüüd kriitika. Käisin kolmel üritusel, neljas (trans vs. lamp) jäi käimata. Aga nähes mida seal võrreldi (Yammy KÕIGE ODAVAM 3-seeria ja 10 aastat vana AV-ress vs. see Luxmann, FTW), siis ega millestki ilma ei jäänud. Eriti koomiline oli see, et Yammy puhul olid Blues'idele katted ka ette jäetud, nii igaks juhuks...

              CD vs. vinüül. Nagu ka keegi siin teemas juba mainis, siis väga laialivalguv, segane ja hüplik jutt. Hr. Lavitsi "kava" oli täiesti ette valmistamata ja läbi mõtlemata. Peale esimest lauset, et tema arust kõlab vinüül paremini kui cd-plaat polnudki nagu midagi enam rohkem öelda... järgnes tund aega pooltõdesid, linnalegende, demagoogiat ja lahmimist.
              Nagu tüüpiline foorumijutt. Kõiges süüdistati mingit müstilist digitaalsalvestust. Palju rohkem panustasid mõned kaaskuulajad, kes proovisid selgitada, miks mingi nähtus (remaster reliisid, liigne kompressioon, masteringu vead) selline on nagu ta on. Lektor oleks näo järgi sellest kõigest nagu esimene kord kuulnud ja üritas kõike siiski CD-plaadi digitaalsele olemusele taandada...
              Hiljem siiski möönis liigse kompressiooni hädasid.
              Ka ühe kuulja poolt kaasa toodud väga hea CD-salvetus võeti vastu pika hambaga. Hr.Lavits, ainuke asi mis seal vokaali osas puudu jäi, olidki need teie "oodatud" MOONUTUSED, mis vaid vinüülil olemas on. That's not a bug, it's a feature ;-)
              Omamoodi üllatav oli kasutatud vinüülide kehv seisukord. Saan aru, siiski vanad ja mõned üsnagi rariteetsed eksemplaarid. Aga ikkagi. Võtsid viimsegi "võlu".

              Kõlarite valik. Parim osa. Hr. Vassilkovi jutt oli vastupidi selge, loogiliselt jaotatud ja arenev, samas kompaktne. Mitte midagi põrutavalt uut, aga samas paras inimesele tänavalt. Ainuke osa ka mis läks kokku "näituse temaatikaga". Ei olnud mingit suurt Audese promo. Oma kõlaritest muidugi räägiti, aga mitte ainult.

              Viimane osa - setup. Ohh jah... Ei tahagi rääkida. Kui muuga saab veel nõustuda (et kuluta tehnikale kui palju kulutada on, et mitte hiljem veel rohkem kulutada), siis ausõna, see voolu ja kaablite jutt võinuks olemata olla. Täiskasvanud inimeste suust sellist jama kuulata pole lihtsalt naljakas.
              Kui teised veendunud (lääne) soolapuhujad on seni rääkinud kaablite kuni 5% osast kogu eelarvest (IMHO on seegi selge liialdus), siis hr. Lavits tõstis selle 15...30-ni. Ülejäänud high-light'id:

              - Voolu osatähtus moodustab 50% !!!
              - Füüsikaseadustega ei saagi ja ei peagi saama seletada kaablite tähtsust (kui aega ja viitsimist, kirjutan selle väite ajuvabadusest teinekord pikemalt) !
              - Jupp vooluKAABLIT enne seadet silub kõik EE vead. Töötavat nimelt filtrina...
              - Väideti, et lausa igaüks meist peaks vähegi kallima setupiga tajuma voolukaabli polaarsuse muutumisest tingitud erinevusi.
              - Oodati siiralt, et kõik kohalolijad kuulevad paugust 9000.- ja 23 000.- maksvate kõlarikaablite vahet.
              - Vask oli kunagi puhtam.

              Ja siis lõpus lausa piinlikusttekitav seik - demonstratiivselt lülitati vooluvõrgust lahti stand-by's olev kallis CD-dekk (parasjagu mängis vinüül), millega kaasnes väide "nüüd tuli viiulisse natuke õhku juurde"... sic !

              Aga et mitte iginaga lõpetada - positivne oli mängitud ja kuulatud muusika ning esitajate ja plaadifirmade soovitused. Sai nii mõnigi nimi kõrva taha pandud !

              Comment


                #22
                Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                Negatiivset poolt lugedes, siis enesesisendus on võimas relv. Meenusid kohe mõne mehe BG20 kõlarid...
                Aga kui on meeles, mis see "väga hea CD-salvetus" oli?
                -

                Comment


                  #23
                  Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                  Kõlarikaabli vahe oli kuuldav, ehkki seegi võis ka enesesisenduse vili olla Ei tasu ka unustada seda, et ettevõtmine oli eelkõige müügieesmärkidel tehtud. Hr. Vassilkov saab ehk oma äriga ka ilma selle näituseta hakkama, kuid plusse tuleb talle sellest kindlasti.
                  Jutus üldiselt välistati kuulajapoolne aspekt, kui värske/väsinud kõrv materjali vastu võtab ja millise pudruga tegelev aju sisestatavaga tegeleb. Tegelikult see ju loobki suurima vahe.

                  Comment


                    #24
                    Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                    Kahjuks ei mäleta täpselt. Mingi USA (Parlophone või Polyphone või Polydor) reliis. Võimas naisvokaal jazz-like "torude" saatel. Mulje jätsid just pillide soojus ja lõpuni välja kantud vokaali loomulikus.
                    Enne seda mängiti vinüülilt Tom Jonesi, kus mehe võimas vokaal ülemises otsas nagu kergelt, mis olekski hea võrdlus, "klippima" hakkas.
                    Just see oligi seal CD-l puudu

                    Comment


                      #25
                      Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                      Esmalt postitatud suur13 poolt
                      - Füüsikaseadustega ei saagi ja ei peagi saama seletada kaablite tähtsust (kui aega ja viitsimist, kirjutan selle väite ajuvabadusest teinekord pikemalt)
                      Ootame.

                      Comment


                        #26
                        Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                        Kirjelduste kohaselt oli tegu omapärase sündmusega Eesti olude kohta. Kahjuks polnud võimalik osa võtta.

                        ...Seda füüsikaseaduste kirjutist ootan samuti põnevusega
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          #27
                          Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                          OK, üritan selle paradoksi nii hästi kirja panna kui oskan...

                          Võtame kõigepealt väite esimese poole "ega kõike seda ei saagi füüsikaseadustega seletada" ning jätame praegu välja selle osa, kus väitja palub endale tema meelisvaldkonnas (heliedastus) teha siberisuuruse erandi (aga seda ju füüsikaseadustest lahti ütlemine on, kuigi kogu ÜLEJÄÄNUD maailm vastavalt neile koos püsib) ja sisuliselt võtab endale seal tõemonopoli ja jumala staatuse.
                          Jätame siis selle osa välja ja mängime saatana advokaati. Oletame, et tõesti kõike ei anna füüsikaseadustega seletada. Aga kuidas siis on võimalik teha selles valdkonnas mingidki arendustegevust (ja seda on ju aastakümneid ometi tehtud) ja tagada lõpptulemi / toote homogeensust (isegi selles voodoo maailmas eeldame me ju, et kaks täpselt sama marki "danceable"-kaablit, mis on toodetud eri aegadel kõlavad ometi sarnaselt) ?

                          Sul kas on kontroll oma toote, protsessi ja arendustegevuse üle või ei ole.

                          Kui ei ole (ühesõnaga, sa ise ka ei tea/ei saa aru mida sa teed), siis ju ei ole võimalik teha MITTEMINGISUGUST mõistliku tootearendust. Saab ainult lahmida erinevate sulamite ja struktuuridega ning tootjal puudub igasugune kontroll mis sealt välja kukub.
                          Puutun ka ise oma töös kokku keeruliste tehniliste (just ntx. püsivus- ja stabiilsus)probleemidega ning uskuge mind, kui sa ei halda kõike sisendeid ja nende omavahelise koosmõju erinevaid variatsoone, ei ole stabiilset lõpptulemust võimalik saada. Võid mõneks ajaks saada töötava ja hea tulemi, kuid selle korratavus on võimatu.

                          Esimene variant. Tegija siiski suudab hallata ja kontrollida omi protsesse ja teab milline sisend ja koosmõju mingit lõpptulemust mõjutab. On mingi teatud grupp materjale ja mingi struktuur, ning mõne komponendi osakaalu suuredamine või stuktuuri muutmine kallutab lõpptulemust (heli) kuhugi poole. Ja kõike seda on võimalik tagasi pöörata ja korrata. Aga siis on ju loodud mingi seaduspära a.k.a. uus reeglistik.
                          God damn it - miks ei kandideeri kaablivalmistajad iga aasta Nobeli füüsikapreemiale ? See on ju OLULISELT suurem teenistus ja tunnustus kui maadelda igapäevaselt oma kaablite müüginumbritega ?

                          Millest ma siin täpselt aru ei saa ?

                          Või miks ei ole need mehed juba Sony, Yamaha või mõne teise suurkorporatsiooni priskel leival ? Selle väljatöötatud sulami ja struktuuri masstootmisesse rakendamine peaks olema ju köki-möki selliste firmade sisuliselt piiramatute vahendite juures ? Ega isegi padu-usklik audiofiil saab aru, et 23 000.- kõlarikaabli omahind ei saa olla üle paari-kolmesaja krooni, isegi kui ta veidikese kulda sisaldab. Arendustegevus on see, mis hinna üles ajab.

                          OK, saan aru. Keegi ei oska nende "tööd" hinnata. Mitte keegi väljaspool nende "tsunfti" ei saa ju vahest aru. Poor bastards... Isegi kommertsettevõtted mitte, kes muidu kunagi ei jäta võimalust kasutamata, et pappi teenida. Isegi pettust kasutades. Isegi siis.

                          Väite teine pool - "ja ei peagi vastama füüsikaseadustele". Hr. Lavits lisas veel siia lõppu, et "see on ju kunst".
                          Misasi on kunst ? Heli ise ? Nõus. Kaabli valmistamine. Kah (väikeste möendustega) nõus. Heli, signaali või voolu EDASTAMINE (ei mõtle siin stuudiotööd) ? NO EI.
                          Sest lõpuks on see kaabel ikkagi toode. Toode, mille eest küsitakse raha. Ta kas töötab või ei tööta. Ja kui ei tööta, on tegemist sulaselge pettusega.

                          Kui asi töötab, saab seda kas seletada (miks ja kuidas ta töötab) või tuleb tunnistada, et see kõik on juhuslik tulem. Jõuame tagasi esimese punkti juurde. Ja järeldame siit, "et on ikka vaja küll osata seletada". Vastasel korral müüd sa ühe konkreetse juhuse tulemust. Ja järgmine sama marki juhuslik kaabel riiulist on juba midagi muud.

                          Väidan, et igas kaablifirmas töötab mõni insener. Iga insener pürib oma töös arengu ja selguse poole. Seda tõestab ka nende kaablite kallal tehtav tootearendus. Aga kui ei ole süsteemi (mingit kindlat arengusuunda ja järjest suurenevat selgust), ei ole tegemist engineeringu, vaid moosikeetmisega.
                          Ja jälle jõuame algusesse - sa kas tead, mida sa müüd või siis lahmid ja petad.

                          Tegelikult, tunnistagem ausalt, kasutatakse seda väitepaari "ja ei peagi vastama füüsikaseadustele" ning "see on ju kunst" endal vastutuse maha võtmiseks. "Et kui aru ei saa, oled ise loll ja tsunfti järelikult ei kuulu". Ja selline väide on esimene pettuse tunnus. Aga ometi üritatakse inimesi tänavalt kogu aeg enese sekka meelitada ?
                          Öelge nüüd ausalt, mille poolest erineb see kõik ükskõik millisest ususektist ?
                          Õige vastus - ei erinegi.

                          Ja nüüd läheb asi täiesti üle võlli. Mu eelmisest kirjatükist ununes veel kõige koomilisem väide: "isegi kui kaablifirma ise väidab, et kaabli suund pole tähtis, see siiski on"...
                          WTF is that ?
                          Need härrad üritavad olla veel pühamad kui Peetrus seda ise on...

                          Selle väitega annab kaablifirma selgelt mõista, et ta ei kontrolli/halda mispidi kaablit tõmmatakse/valtsitakse/keritakse ja mispidi kantakse peale kirjad. Et kord võib olla üks kombinatsioon, kord teine.
                          Aga ometi väidavad sepad siin, et ikkagi tuleb panna alati nii, et heli liiguks kirja suunas. MUL EI OLE SÕNU enam...

                          Comment


                            #28
                            Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                            Tjah...
                            ...Võibolla oli ikka tõesti õigem Klapperjahil olla... seda jura ma ilmselt poleks viisakate sõnadega ära kannatanud mis seal "kunstisaalis" toimus. Krt Baskini sellenimeline humoresk tuli meelde...
                            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                            Konfutsius

                            Comment


                              #29
                              Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                              Ma ei ole ise neid sõnavõtte, millest jutt käib, kuulanud ja ei oska seepärast kaasa rääkida, aga vaataksin „suur13” seisukohta natukene teise nurga alt, seda enam, et tegemist on „igivana probleemiga” mille nimi on „religioonide kokkupõrge” , või siis vaidlus „ateisti ja padu uskliku vahel”J

                              Täpselt nii, nagu Sulle tundub, et „need härrad” on kaldunud täielikult ühte äärmusesse, oled sa ise, endale aru andmata, kaldunud hoopis teise äärmusesse. Ja seepärast ei erine sa ise neist mitte millegi poolest. Vahe on lihtsalt argumentides mida kumbki kasutab.
                              Sinu argumentideks on „füüsika põhitõed” ja „raudne loogika” , mille abil üritad oma arusaamu ja seisukohti tõestada. Sinu õnnetus on see, et sinu enda raudne veendumus ja „teadmised” mille külge sa paaniliselt klammerdud, ei lasegi sul neid mainitud erinevusi kogeda, või ei luba tunnistada(sest su raudne loogika väidab ju vastupidist). On veel teisigi põhjusi, mis võivad takistada neid erinevusi kuulmast, kuid see on pikem teema ja ma hetkel sellel ei peatuks.

                              Vastaspoole argumentideks seevastu on nende jaoks vaieldamatu Fakt – „erinevus mida nad kuulevad” ja see, et „teooria ja inimkonna senised arusaamad füüsikast on liiga piiratud, et selgitada ja põhjendada igat kõrvaga kuuldavat erinevust”. Ja siin pole suurt vahet kas sul on need teoreetilised teadmised olemas või mitte – põhjendust ei tea nagunii kumbki. Nii et ei maksa seda põhjendada konkreetse isiku puudulike teoreetiliste teadmistega.
                              Muide vähemalt ühel nendest kahest härrast seal näitusel on väga korralik ja põhjalik füüsika ja audioalane haridus(ja lisaks sellele aastakümnete pikkune praktiline kogemus), kuid temas on ka jõudu ja tarkust tunnistada, et kaasaegne füüsikateadus on hetkel veel tõepoolest võimetu kõiki neid ilmselgelt kõrvaga kuuldavaid erinevusi põhjendama ja seletama.

                              Muide olen minagi kokku puutunud, sellega, et kaabli või kondekate tootja väidab, et pole mingit vahet, kuidaspidi seda kaablit või kondekat ahelasse lülitada – aga fakt jääb faktiks – vahe on ja mõnikord vägagi märgatav. Ja see, et mõned inimesed üritavad seda väidet „teooriale” tuginedes ümber lükata või naeruvääristada, ei muuda mitte midagi.
                              Kes ei usu, proovigu ISE järele, selle asemel, et „kuulata ja kummardada” TEISTE inimeste seisukohti ja tõekspidamisi.

                              Comment


                                #30
                                Vs: Elamusnäitus "Vaata muusikat" ?

                                Esmalt postitatud scanspeak poolt
                                et pole mingit vahet, kuidaspidi seda kaablit või kondekat ahelasse lülitada – aga fakt jääb faktiks – vahe on ja mõnikord vägagi märgatav.
                                Kondekatel, millede sisu on rulli keeratud (lüüdid, paberk.) võib tõesti olla vahe kumbapidi nad ühendatud on, kuna nad ei ole seest sümmeetrilised.
                                Kolakoguja

                                Comment

                                Working...
                                X