Teade

Collapse
No announcement yet.

Ruumi akustika parandamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Ruumi akustika parandamine

    Küsin nõu, ehk on ideid, kuidas asja paremaks teha. Nimelt tuba, kus päris palju muusikat kuulan on suhteliselt väike ning lollakalt ahjuga pooleks jaotatud. Väga palju kuulamispaigaga kahjuks mängida ei anna. Lisasin ka eskiisi, ehk aitab natuke selgemaks pilti saada. Punased kastid on kõlarid, sinised pinnad on kardinad. Teler on õhemat sorti 29" kineskoopteler. Kõlarid paiknevad saepuruplaadist kummutil. omavaheline vahe on ca. 150 cm. Seintest olen püüdnud 30-40 cm eemal hoida. Kõlarid toetuvad kummutile läbi silikoonist jalgade. Kuulamiskoht päris optimaalsel kaugusel pole, vahe kõlarite ja diivani seljatoe vahel on ca. 2m. Kõlarid on "magusa punkti" saavutamiseks pisut sissepoole keeratud ning mõeldudki lähedalt kuulamiseks (monitorid). Toa enda mõõdud on ca. 2.8m x 6m.

    Probleemiks on paar lollakat resonantsi - 63 ja 125 Hz. Mõõtes vastavalt +10 (arvan, et seda võimendas tegelikult mikrofoni ebaühtlane sageduskara madalatel sagedustel, kuna tegu oli suure kondensaatormikriga, mis võtab suhteliselt hästi ka tagaküljelt saabuvat. Kõrvaga kuulates ei usuks nii suurt tõusu.) ja +6 dB. Esimesega pole ilmselt mitte midagi teha, teist peaks saama isegi talutavalt summutada. Kuna kõlarite inverter peaks olema ca. 63 Hz kanti häälestatud, siis ilmselt on väike tõus ka loogiline. 125 Hz on oktav kõrgemal olev harmooniline ning ilmselt langeb kokku ka ruumi enda resonantssagedusega. Kuna inverterid on tagaküljel, siis sai tähelepanu esialgu pööratud tagaseinale. Prooviks sai padja näol ära summutatud vasakpoolse kõlari tagune nurk, kõrvaga kuulates 125 Hz küür langes, aga võiks veelgi väiksem olla. Mõõtekola tol hetkel püsti laduda polnud kahjuks aega, et veenduda täpsemalt languse ulatuses. Kõlarite taguse seinaosa summutamisel efekti ei tajunud, ka polnud vahet teleri paksu tekiga korraks kinni katmisel. Sai ka reaalset muusikat kuulates võrreldud - nurga summutamine oli ainus natuke tajutavat efekti andev liigutus (stereobaas avardus pisut ning bassi kandvus läks natuke ühtlasemaks).

    Ehk keegi targem oskab pildile pilku peale visates soovitada veel kohti, kus võiks kurja juur kinni olla
    Lisatud failid
    Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

    #2
    Vs: Ruumi akustika parandamine

    Pane mõõdud peale ja otsi pool-ja veerandlaine kaugusel olevaid paraleelseid suuri pindu, lagi ja põrand kaasa arvatud.

    Comment


      #3
      Vs: Ruumi akustika parandamine

      Kui see liiga keeruline tundub, siis siin on väike abimees sageduse ja lainepikkuse jaoks http://www.sengpielaudio.com/calcula...tz1infeet2m=on
      Condemn the hive.

      Comment


        #4
        Vs: Ruumi akustika parandamine

        Ei tundu keeruline, keskkoolifüüsikaga olen ikka senimaani hakkama saanud

        Tundub, et paralleelsed pinnad, mis 125 Hz üles punnida võiks on laud ja ilmselt ka aken-ahi kooslus (tundub, et olenevalt valjukate kiirgusnurgast võib esimene peegeldus ka sealt tulla, nii madalal sagedusel ilmselt ei tööta ka akende ees olevad kardinad erilise summutusmaterjalina). 63 Hz on keerulisem, selle veerandlainepikkuse kordajatele lähedasel kaugusel olevaid paralleelseid "läikivaid" pindu ei suutnud tuvastada.
        Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

        Comment


          #5
          Vs: Ruumi akustika parandamine

          10dB erinevust võib täitsa reaalne olla. Sai spets mikriga ühte stuudioruumi möödetud ja seal oli hullemaidki asju. Abi saaks vast mõne raamaturiiuli ümberpaigutamisest ja paksema kardina lisamisest.

          Comment


            #6
            Vs: Ruumi akustika parandamine

            Tere,

            Asi, õigemini asjad, millele võiks veel ilma erilise ressursikuluta tähelepanu pöörata, on uksed.
            Kas sa teostasid mõõtmisi ja kuulamist avatud ustega? Kui ei, siis sulge need ja proovi uuesti.

            Kuulan samuti muusikat kehva planeeringuga ruumis ja uste sulgemise mõju
            avastasin juhuslikult. Oli "kaameliküür" 70Hz peal. Peale kuulamisruumis oleva
            kahe ukse sulgemist vähenes see muhk -6db konkreetse juhtumi puhul.

            Edu.

            Comment


              #7
              Vs: Ruumi akustika parandamine

              Proovi parempoolne toaosa kuulamise ajaks kardinaga eraltada.

              Comment

              Working...
              X