Teade

Collapse
No announcement yet.

Digioreli ehitamine?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Digioreli ehitamine?

    Ahoi!

    Kavas ehitada just selline asi, nagu pealkiri viitab. Olen mõelnud erinevatele variantidele juba ligi pool aastat, peale seda, kui orelit õppima läksin. Tekkis aga tahtmine koduski mängida. Tavalised digiorelid on küllaltki kallid, sellist raha mul ei leidu. Soov oleks saavutada orel kahe manuaaliga ning täispedaalistikuga, millel oleks küllaltki suur valik registreid.
    Mõtteid on kolm, alustan lihtsalt kuskilt.

    1. variant

    Põhiidee: kasutada kaht või kolme (nigu rahakott lubab..) General Midi compatible süntesaatorit. Need moodustaksid manuaalid. Neil oleks peal mingisugused "stock" registrid, mis meenutavad orelit. Kannatab küll, peaasi, et reaalne oleks. Esimese manuaali bassiklahvide alt (17 tükki ligikaudu) vedada
    juhtmed DIY pedaalistikuni. Soundi võimendab esialgu stereokeskus, aga võib ka Radiotehnika võimu + 1 S-50B panna. Ai, sinna peab ikke teise ka kõrvale muretsema, nii ei saa.

    Pros: Hea lihtne ja lollikindel.

    Cons: Heli ei ole eriti reaalne, registreid kipub väheks jääma (manuaali kohta ehk 3 erinevat tuleb välja..). Mängimiseks tuleb iga manuaal eraldi tööle lülitada ning eraldi õigele registrile seada (pasunate ja muude viiulite seast).

    Küsimused:

    1) Kuidas lahendada töölelülitamise ja registrite seadmise probleem? Ideaalis võiks üks nupuke kõik 2-3 manuaali tööle lülitada ja vastav klahvike oreli paneelil lülitab sobiva registri sisse. Neid klahvikesi on sama palju, kui registreid. Iga registri jaoks üks klahvike.
    2) Kas süntesaatoritele saab juurde "installida" midi sounde? Näiteks vahetan viiulid ja flöödid välja oreli registrite vastu.


    2. variant

    Kasutame arvuti helikaarti ja vastavat tarkvara(nt. Hauptwerk). Ühendan mõlemad süntesaatorid helikaardiga MIDI->USB liidese abil, ühest manuaalist vean juhtmed alla pedaalideni. Registrite lülitamine toimub USB liidese abil, nähtavasti modifitseeritud arvutiklaviatuuri abil.

    Pros: Väga suur registrite valik, reaalne heli (sobiva võimendi+kõlarite puhul)

    Cons: Registrite lülitamine on veel kahtluse all - kohe, kui saan, küsin vastavast foorumist järgi, kas registrite lülitamine USB abil on võimalik. Üldiselt peaks toimima küll nii. Senikaua olen näinud lahendusi touchscreeniga ning see mulle kohe üldse ei sobi.


    3. variant

    Miskipärast arvan, et keegi ei ole nõus loobuma maksimaalselt 2000 Maarjamaa rubla eest sellisest orelist, nagu ma endale tahan - kahe manuaali, paljude registritega ning täispedaalistikuga.


    Niisiis, sai vist praeguseks kõik kirja. Austet kaasfoorumlased, kes teie teate elektroonikast rohkem, avaldage arvamust! Mis näete sellise plaaniga valesti, mida teha ja mida mitte teha, mille suhtes peaksin ettevaatlik olema või midagi veel läbi mõtlema.

    Praeguseks aga, Sinikass läeb magama, kuna homme orelikontsert ees.
    Juba ette tänades,
    Timo.

    #2
    Vs: Digioreli ehitamine?

    Nonii - sain vastuse. Klaviatuuri abil saab virtuaalseid registreid kontrollida, seega läheb käiku variant nr. 2. Edasi otsida kaks või kolm klaviatuuri ning .. valmis teha asi.

    Timo.

    Comment

    Working...
    X