Teade

Collapse
No announcement yet.

Milline FM antenn

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Milline FM antenn

    Tere,

    tuli mõte osta FM antenn ning soovitati pöörduda siia foorumisse.

    Asukohaks räpina ja sooviks oleks kuulda normaalselt tartu saatjatest tulevat (Power, Sky+, Uuno, Star jne) ning ka Valgast RuutFM (saab raadioga mingi sahnaga signaali kätte) ja ehk saaks mingit pidi ka kätte lätis leviva EuropeanHitRadio.



    Just see 88.4FM huvitaks. Mingi vene raadioga maja teisel korrusel akna juures saab mingi sahiseva signaali kätte (mõni päev vähe parema, mõni päev kehvema).

    Et kuna Tartu, Valga, Läti suunad on täitsa risti siis tuleb ilmselt selline antenn?


    Et ehk keegi asub/on tegelenud räpinas ja oskab midagi rääkida et kui võimalik asi on.

    Antenn võimalik paigutada ~10m kõrgusele ning nii tartu kui valga/läti suunal on lage maa.

    #2
    Vs: Milline FM antenn

    Lokaalraadiod kasutavad tänapäeval pea eranditult kõik vertikaalpolarisatsiooni, suuremad riigiringhäälingu FM-saatjad aga horisontaalpolarisatsiooni. Viidatud antenn on mõeldud horisontaalpolarisatsiooni püüdmiseks, seega pole soovidele vastav parim variant. Parema tulemuse saab kasutades S-kujulist dipooli, mis püüab nii vertikaal- kui horisontaalpolarisatsiooni, näiteks seda või seda varianti. Kui signaalid tulevad vastassuundadest, siis pole ka antenni suunamisega probleemi, see võtab mõlemalt suunalt, pole ka eriliselt suunatundlik. S-dipooli negatiivseks pooleks on väike võimendus, mida aitaks kompenseerida antennivõimendi ja kõrge paigaldus (üle puulatvade vähemalt).
    Ideaalis võiks kasutada Yagi dipooli koos pöörajaga, siis võiks harrastada isegi FM-DX vastuvõttu. Aga see on tänapäeval ilmselt juba kadunud harrastus...
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

    Comment

    Working...
    X