Teade

Collapse
No announcement yet.

Kitarriteema: "treble bleed"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kitarriteema: "treble bleed"

    Tere,

    Üks kitarriteemaline küsimus, kui tohib. Otsin tarkust, lihtsat seletust ühele konkreetsele asjale. Internetiavarused on erinevaid ingliskeelseid " tarku " täis ja seletused on liiga vastukäivad, et midagi puhta tõena võtta.

    Tegemist on elektrikitarriga , Gibsoni stiilis - humbucker tüüpi (kahekordse mähisega) helipead, kummagi helipea kohta on 1 x 500kΩ log vol potekas ja 1 x 500kΩ log tooni potekas, millede vahel veel toonikondekas 0.022 μF. Potekate omavahelise ühenduskeemi puhul eristatakse veel 2 peamist erinevat varianti (50-s style ja modern style), aga see vist ei ole minu küsimuse puhul oluline. Kogu see värk on iseloomult passiivne ahel, kui ma õigesti aru saan ja kui see oluline on.

    Probleem (mõnede jaoks mitte, kuid mõnede jaoks on, viimaste hulgas ka mina) tekib sellest, et kui sa keerad vol potekat maksimumi asendist allapoole, kaotad paratamatult kõrgeid sagedusi, mida humbucker-tüüpi helipeal niigi veidi napib. Kõrgete kadu kompenseeritakse asjaga, mida ameerikakeeles nimetatakse üsna tihti " treble bleed ", kuigi selles kontekstis on tegemist just kõrgete säilitamisega. Vol poteka kahe mitte massi lastud jala külge ühendatakse väike kondekas ja korralikuma versiooni puhul sinna lisaks ka veel takisti. Seda vist selleks, et paljalt kondeka kasutamine tekitab olukorra, kus vol vähendamisel jääavad kõrged küll alles, kuid üldine toonivärv muutub ebaloomulikult kiledaks ja kalgiks - takisti lisamine kuidagi kompenseerib seda omakorda. Tavaliselt ühendatakse kondekas ja takisti rööbiti , kuigi esineb ka jadamisi variante. Ülalpool toodud spetsiifikaga kitarride puhul on nende jubinate levinud väärtusteks takisti puhul 220...300k ja kondeka puhul 680 pF ...2000 pF (0.002 μF).

    Minu küsimused selle pika jutu peale on lihtsalt põhitõdede kohta.

    1. kas nimetatud ahelas ja kirjeldatud situatsioonis ning rööbiti ühenduse korral kondeka väärtuse kasv vähendab või suurendab kõrgete säilitamise efekti ?

    2. kas nimetatud ahelas ja kirjeldatud situatsioonis ning rööbiti ühenduse korral takisti väärtuse kasv vähendab või suurendab kõrgete säilitamise efekti (kui üldse takisti puhul sellest efektist otseselt rääkida saab) ?

    3. Kas see kõik on kuidagi teistpidi kui´ühendada need jubinad jadamisi ?

    4. Kas jadamisi ühenduse korral peaks takisti või kondeka väärtuste vahemikud olema teistsugused ?

    Tänud kui keegi viitsib süübida ja seletust/arvamust jagada,
    maike

    #2
    Vs: Kitarriteema: "treble bleed"

    Esmalt postitatud maike poolt Vaata postitust
    Kogu see värk on iseloomult passiivne ahel
    Kas on võimalik siia panna mõni konkreetne skeem?
    Esmalt postitatud maike poolt Vaata postitust
    Minu küsimused selle pika jutu peale on lihtsalt põhitõdede kohta.
    Kui kasutada elektrooniliste ahelate/skeemide projekteerimise põhitõdesid, on võimalik koostada konkreetne skeem vastavalt vajalikule sageduskarakteristikule. Kitarri puhul tuleb arvestada ka ühenduskaabli ja võimendi sisendi parameetritega.
    Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

    Comment


      #3
      Vs: Kitarriteema: "treble bleed"

      Tere,

      Siin on tüüpiline skeem ära toodud - kokkuseotud punane ja valge juhe helipeadest pole selles kontekstis olulised (mõned humbucker helipead omavad 4 juhet ja võimaldavad erinevaid lisaskeeme, nt ´coil split´i ehk ühe mähise kasutamist 2 asemel jne) : http://www.seymourduncan.com/support...ic=2h_2v_2t_3w . Helipeade takistus on suurusjärgus 7.5k-oomi...10k-oomi (see on selline "vanakooli" võimsus, need helipead suudavad veel suht selget tooni anda, jämedamaks keritud helipead on rohkem metalli marutamise pärusmaa) . On ka veel induktiivsus, mis selle helipea tüübi korral võiks eeldatavasi olla 2...3 vahel ( "henrides?" )

      Jõudsin eile järeldusele ( nii materjale otsides kui ka katseeksituslikult ) , et ilmselt on treble bleed´i skeem paremate tulemustega siis kui kondekas ja takisti on ühendatud jadamisi, mitte rööbiti ( muudab vähem helipea üldtooni, kuid teeb samas kõrgete säilitamise töö ära). Lisaks veel järeldusele, et alustada võiks takistiga, mis on pool poteka takistusest (ehk 250k 500k vol poteka puhul). Ja jadamisi ühendatav kondekas sobiks vahemikust 560pF...1500pF. Tundub et avastasin ka seaduspärasuse - jadaühenduse korral suurendatava takistusega takisti vähendab kõrgete säilitatavust vol mahakeeramisel ning suurema mahtuvusega kondekas suurendab teisalt just seda potensiaali. Seega, nt 220k + 470pF annab ilmselt ligikaudselt sama efekti kui nt 250k + 680pF, sest nende omavahelise tasakaalustamise suhted enam-vähem säilivad. On siin oletustes ja järeldustes elektroonilist loogikat? Ja kas rööbiti ühenduse korral peaks asi olema kuidagi teistsugune ?

      maike

      Comment

      Working...
      X