Teade

Collapse
No announcement yet.

Arutelu: toa- ja auto bassivaljuhääldite/toa- ja autovõimendite erinevused

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Arutelu: toa- ja auto bassivaljuhääldite/toa- ja autovõimendite erinevused

Palun mitte kohe maha tampida kuna ma ei plaani miskit auto woofrit tuppa vedada.
    Mind huvitab mis on põhimõttelised vahed neil valjuhäälditel ja võimenditel.
    Auto süsteemid töötavad madalal pingel kuid suurel amperaasil ja toa tehnika täpselt vastupidi aga mis siiski neid asju veel eristab.
    Suur ja arusaadavaim erinevus on muidugi materjalides, mis auto puhul on niiskuskindlamad ja seetõttu ei kasutata ka pappi ja auto valjukatel on ilmselt tundlikkus lambist juurde kirjutatud.....aga kummiserva ja kõva koonusega toa elemendid?

Mis mind sel teemal kirjutama paneb on see, et kõige valjemat ja madalamat bassi olen ma toas kuulnud kunagi auto bassika ja auto võimendiga. Sellest jäi kustumatu mulje. Mõõdetud võimsust oli tookord vaid 300w rms.

Nüüd tõin tuppa 15" magnati auto bassikad ja kütsin neid oma peavey võimendiga kindlasti üle 300w kuid asi on kaugel sellest mis eelmine kord oli.
    On kuidagi lahja ja olgugi et valjuhääldi on 200w ja võimendi reaalne võimsus võiks olla 300+W (Peal kirjas 450@4ohm ja 550@2 ohm) ei käi võimendi kõlarist üle.
    Proovimise mõttes tõin tuppa ka 200w RMS auto võimendi (Reaalne mõõdetud võimsus) ja mu woofer kõnnib hulga korralikumalt mööda põrandat ringi ja bass on hoopis teisest puust.
    Samas tuppa (Õigemini peosaali) mõeldud kõlarid teevad mu toas hullu bassi toa võimendiga olgugi, et need ei hiilga oma tundlikkusega.

Mida ma öelda tahan on see, et toa võimendi taga auto valjukad ei mängi ja toa omad mängivad hästi. Kuid auto võimendi taga mängivad toas ka auto valjuhääldid. On siis suurim erinevus ikkagi võimendis mitte valjuhääldites?

Igatahes tõstan homme toast autosse oma magnati kuna auto võimendit toas kasutada pole võimalik ega otstarbekas. Kuna kastid ei saa tühjaks jääda siis olengi ringiga sealkohal tagasi et tuppa peab papid ostma kuid mind puht sportlikust huvist huvitab et miks see nii on?

Seda kinnitab ka mu audese 100w100 bassikate ehitus kuna toas jäävad nad mu helesinisele unistusele s90nest tuntavalt alla kuid autos proovides oli vägagi OK

Palun vaid arutelu....

Vs: Arutelu: toa- ja auto bassivaljuhääldite/toa- ja autovõimendite erinevused

Auto võimendil on aktiivfilter sisse ehitatud ilmselt, mis ainult madalad sagedused läbi saadab, ilmselt ka bass on üle võimendatud, samas toavõimendil ainult kõrgete/madalate tämbrid. On nii?
    TFK Audio
    #tfkaudio
    http://www.facebook.com/tfkaudio/
    http://tfkaudio.blogspot.com/
    - Audioblogi, projektid jms.

On kahte sorti inimesi - Ühed, kellele meeldib Loudness ja teised, kellele ei meeldi.

Comment

Üks asi mis veel autovõimu saundi muudab minu meelest, on see, et autovõimust said sa selle 200w sillatuna, Peaveyst aga ühest kanalist.
      Maailm oleks puhas ja süüta
      kui poleks õllejogurtit
      - Õ.Õ.

Comment

Mul oli ka auto supakas toavõimu taga,splx 400w ja Radiotehnika U-701+Estonia eelvõim.Bassist puudu küll ei tulnud,mööbel lagunes toas ja naabrid kisendasid.Heli tundus täpselt nagu oleks tegemist autovõimuga.
        Aiiaa bljäääd,sa nahka teed...

Comment

Esmalt postitatud hgTafka poolt Vaata postitust
          Auto võimendil on aktiivfilter sisse ehitatud ilmselt, mis ainult madalad sagedused läbi saadab, ilmselt ka bass on üle võimendatud, samas toavõimendil ainult kõrgete/madalate tämbrid. On nii?
          Korralikul autovõimul on filter ikka valikuline,parematel saad veel valida paari db/oct mõne variandi vahel,minul on 12 ja 24 db variant lisaks sagedusvahemik 50-500 Hz ja faasinihke võimalus kuni 180 kraadi.
          Üks asi mis veel autovõimu saundi muudab minu meelest, on see, et autovõimust said sa selle 200w sillatuna, Peaveyst aga ühest kanalist.
          Ainult sillatud variant on siiski ainult monovõimudel(subwoofri tarvis). Kahekanalised ja neljakanalised pakuvad reeglina nii sillatud kui sildamata varianti. Peavey aga tõenäoliselt ei anna sellist valikuvõimalust. Ja kahjuks tuleb tõdeda et siinus mis kõlareid toidab,pannakse enamasti(B klassi võimude eripära) kahe eri transistori poolt kokku,ka Peavey nime kandvatest aparaatides. Siiski pole see asjaolu seda tüüpi võimendite laia levikut takistanud.
          Mul oli ka auto supakas toavõimu taga,splx 400w ja Radiotehnika U-701+Estonia eelvõim.Bassist puudu küll ei tulnud,mööbel lagunes toas ja naabrid kisendasid.Heli tundus täpselt nagu oleks tegemist autovõimuga.
          Selle peale ütleks et heli ongi sisuliselt sama aga piisava võimsusega võimendi järel(olgu see siis nn autovõim või võrgupingelt toituv isend ehk "toavõim",vahet pole) suudab see element marginaali võrra kõvemat helirõhku tekitada. Heli muidugi on ikka sisuliselt sama,kui väikesed moonutustest tulevad erinevused välja arvata.Igatahes pean mina suurimaks erinevused võimendite puhul toidet ja kuju,autosse mõeldud võimendid on ergonoomilisema disainiga tihtipeale. Muus osas suuremaid lahknevusi ei näe,mõlemat annab edukalt mitte neile ettenähtud kohas rakendada ehk siis autovõimu toas ja tavalise võimu autosse sokutamine pole ka teab mis kunst.
          viimati muutis kasutaja soldat; 24 m 2010, 06:36.

Comment

Esmalt postitatud hgTafka poolt Vaata postitust
            Loomulikult lülitasin filtri välja ja toitsin kumbagi võimendit eraldiseisva aktiivfiltriga, kui ka täisriba läbi lastes.

Esmalt postitatud Matis poolt Vaata postitust
            Auto võimendi mida viimati kasutasin oli 200w monoblokk ( peal muidugi kirjad 600w jne) Hetkel peaks mu peaveyl olema kumbki kanal ka eraldi kasutatavana võimam kui see autovõim

Esmalt postitatud pezz poolt Vaata postitust
            Nojah, see teema on suhteline....mõne jaoks on tõesti ka 10w hirmus palju ja lõhub aknaid.

Kuna spetsialistid pole miskeid suuremaid erinevusi välja toonud siis pean jääma arvamusele, et vahe on siiski erinevas väljundvõimsuses ja toa võimendi jääb seekord alla? või on kuidagi selles autovõimendis miskid sagedused võimendatud valjemalt mis seda ruumi liigutamise effekti annab..... A-la tekitab võimendi ASKi korraliku muhu ka sirge graafikuga elemendi taga. Ka konkreetsel võimul oli igasugu bassboost nuppe aga need said nulli keeratud.

Praeguste ilmadega on veel 1 huvitav tähelepanek.....külmas autos on bass hulga vaiksem kui peale pikka sõitu....eks see ole osaliselt selles kinni seles, et pikk sõit tõstab ehk kuni 0,5V akupinget ja ka selles, et woofri kummiserv on miinuskraadide korral ikka hulga jäigem kui soojas autos.

Comment

Autovõimudel on tõesti tihtipeale rohkem võimsust kui tavalistel. Muidugi mitte tingimata.Tõenäoliselt soodustab seda impulsstoite kompaktsus. Toavõimudes on veel enamjaolt tavalised trafod toiteks ja nad lähevad võimsuse suurenedes samapalju suuremaks ja raskemaks. Eks ajapikku lähevad nemadki impulsstoidete peale üle. Muus osas võimendid sisuliselt samad,ka transsidele jookseb samasugune kahepolaarne pinge peale jne. Ka sagedused võimenduvad ühtemoodi. Kui ei siis on see tingitud eelastmest. 0,5 volti pingevahet toites tekitab äärmisel juhul db murdosa jagu erinevust mida on ainult aparaatidega võimalik fikseerida. Pigem võiks seda jah seletada materjalide elastsemaks muutumisega

Comment

Samuti on autowoofrid 4oomi, vs toawoofrid 8oomi?

Comment

Esmalt postitatud funkyzone poolt Vaata postitust
                  Samuti on autowoofrid 4oomi, vs toawoofrid 8oomi?
                  Jah tihti see nii on kuid mitte alati ja ühenduskeem ja võimendi jaoks nähtav takistus pole hetkel oluline.
                  Lõpuks on mul toas auto valjukad,mille bassiga äärmiselt rahul olen peab nüüd uurima, et mis näitajad neil küll nii erinevad on mu eelmistega võrreldes. 2 plussi mis nende kasuks räägivad on need, et nad on poolteist aastat juba kasutatud ja mõnusalt pehmeks mängitud ning see, et korraliku firma omad koos väga korralike mõõtmistulemuste ja andmetega.
                  Esimest korda võin öelda, et liigutab veidi püksisääri ja bass on samas mõnus ja ei kumise

Comment

Tõenäoliselt on neil konkreetsetel väga madal Qt, see aitab andestada isegi suuri möödapanekuid valjukale kasti valikul.

Comment

Esmalt postitatud jeff01 poolt Vaata postitust
                      Nojah, see teema on suhteline....mõne jaoks on tõesti ka 10w hirmus palju ja lõhub aknaid..
                      20w siiski
                      Aiiaa bljäääd,sa nahka teed...

Comment

Esmalt postitatud pezz poolt Vaata postitust
                        20w siiski
                        Tundsid puudutatuna, kuna oleme sel teemal vestelnud ? Mul on väga hea mälu aga hirmus lühike. Juhul kui oleme sel teemal ka vestelnud siis ei pidanud ma 10w puhul sind silmas aga miks mitte....minu pärast olgu seal kasvõi 100w see on kaugel akende lõhkumisest.

Comment

Autosubwoofri võimendamiseks kodus on vaja kodu aktiivsubwoofri võimendit. Ei ole minul ka mänginud need subwoofrid korralikult kuskil stereoressiivri taga.
                          Tuttaval võimendab kodus 40w'se voolutarbimisega yamaha aktiivsubwoofri võimendiga Vibe 450w rms 10tollise elementi.. Minu arust uskumatult head bassi tegi.
                          Päris 10w ka minu jaoks piisav bass pole, autos oli üle 140db bassi ja jäi ikka puudu.
                          viimati muutis kasutaja Mart88; 01 m 2011, 23:44.

Comment

Uauuuuuuuuuu! Sa sõitsid ringi ja nautisid rahulikult muusikat, kus helirõhk tihti ulatus 140db`ni?

E: Eks mõistan ka tegelikult. Suht kurdiks vast jäänud juba.

Comment

Äkki sõitis nii nagu mõndadel kommbeks,tümps kõva aga endal tropid kõrvas.

Comment

Working...
                              X