Teade

Collapse
No announcement yet.

Kodukino helisüsteem kortermaja elutuppa

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kodukino helisüsteem kortermaja elutuppa

Kaas helientusiastid!
    Varemalt olen kokku puutunud vaid auto helitehnikaga. Autos on helisüsteem paigaldatud, kuid nüüd kui elutoas hakkab remont sooviksin kohe ka helisüsteemi integreerida.

Kuna tegu on täiesti erinevate valdkondadega, ning pole kursis kõikide nüanssidega, pöördun teie poole kommentaaride ning soovituste järgi.

Elutuba on ~20m2, kaugus diivanilt teleekraanini umbes 4meetrit, kuna diivani taga ruumi pole, siis 7.1 süsteemi arvatavasti paigaldada ei ole võimalik ning jätkame 5.1'ega.

Soov 2 kõlarit paigaldada TV kõrvale (seinapealsed, riputatavad)
    Kuna lagi tuleb ripplagi, siis võimalik paigaldada ka täiendavaid kõlareid lakke.

Millised on teie subjektiivsed soovitused teiste kõlarite asukoha paigaldamisel? Kas subwoofer peab olema tsentris (ehk teleka all?) või võib ka diivani ääres seista.

Hinnapiir kogu tehnikale (va TV) - kõlarid, võimendi (tuuner jne). Võiks olla umbes 50 000eek.

Tänud ette!

Toa plaan:

Lõpptulemus midagi sellist:

Vs: Kodukino Helisüsteem kortermaja elutuppa

Raske juhus järjekordselt.
    Esiteks kommenteeriks näidiseks toodud pilti. Sellest kodukinost tõenäoliselt homogeenset helipilti ei tule, kuna keskkõlar ei asu põhikõlaritega samal kõrgusel. Kõlarite kõrgsagedushääldid, mida on lihtsam kõrvaga lokaliseerida, võiksid olla ühel joonel. Lisaks paistab keskkõlar, mis mängib filmides u 80% ajast, koletult väike olevat.

Tagumiste kõlarite paigutusel satud selle probleemi ette, et ruum kõlari taga ei ole samasugune. Laest alla suunatud kõlaritega ei pruugi heliringi terviklikuks saada. Võimalus oleks panna diivani köögipoolsesse otsa suunaga diivani jalgadeosa suunas ning sinna seinale teine vastupidises suunas. Hea oleks, kui saaks kuulates asukohti testida.

Subwoofri võid paigutada ka diivani kõrvale, kuna bassi suunda madalatel sagedustel ei taju. Kõige parem oleks siiski ka bassikõlar kõrva järgi õigesse kohta nihutada.
    Minu DIY blogi
    <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Tänud. Vaadates näiteks valmiskomplekte (Lifestyle® V-35 Home) on ka neil kõlarid, ka keskkõlar väike.

Saan aru, et parema tulemuse saamiseks tuleks kodukino komplekte vältida, seega ootan ka kõlari paigutuse soovitusi.

Ehk selline paigutus nagu minu "näidis" pildil, on täiesti mööda? Kõlarid tuleks paigaldada põrandale ning nad peaksid olema ühel tasemel?

Comment

Filmiheli pannakse plaadile põhiliselt kahe standardi järgi. Seega pöördume otse allika poole: Dolby ja THX. Kõlaritootjad lähtuvad sellest ning annavad ka oma soovitusi kaasa, kuidas oma toodangut paigaldada. Üks õpetlik video on siin.

BOSE on teravmeelsemad tõlkinud kui Buy Other Sound Equipment.
        Minu DIY blogi

Comment

THX nüüd küll plaadi peale midagi ei pane, dts pigem ikka...

Kui esikõlarid on onwall tüüpi, siis tagakõlarid võiks sarnased olla, seina peal kuulaja kõrvadest pisut kõrgemal diivani otste lähedal.
          Woofri asukoht on paljuski katsetamise tulemus, kui võimalus keskele teleka alla panna, siis see võiks täiesti ok koht olla...
          Näidiseks toodud pildil on küll IMO telekas liiga kõrgele paigutatud, teleka keskpunkt võiks ikka keskmise vaataja silmadega samal kõrgusel olla.

Keskkõlari osas on minu seisukoht endiselt juba aastaid sama - halb keskkõlar on kehvem variant kui üldse ilma keskkõlarita olla.

Comment

Esmalt postitatud Anti112 poolt Vaata postitust
            THX nüüd küll plaadi peale midagi ei pane, dts pigem ikka...
            Tunnistan oma hooletust, et põhilised on DTS ja Dolby. THX Surround ES on siiski marginaalne formaat plaatidel.
            Minu DIY blogi

Comment

Tänud veelkord soovituste eest.

Vaatasin kõlarite asukohti Dolby leheküljel, ning seal on kirjutatust saan aru, et esikõlarid peaksid olema kõrvade kõrgusel (kuna mul tulevad seinapealsed siis on see tehtav).
              Keskkõlariga tulevad natuke raskemad lood, kuna seda ei saa kõrvade kõrgusele paigaldada seoses TV asetusega. Kas parem oleks panna see TV alla, või peale?
              TV asetuse tähelepanek on õige, telekas paigaldatakse silmadega ühele tasemele - vastasel juhul tuleb alati üless vaadata, ning see ei mõju kaelalihastele meeldivalt.
              Subwoofri paigaldus ette (ehk teleka alla) pole kahjuks võimalik, kuna sinna tuleb arvatavasti riiul, kuhu paigaldatakse ressiiver/võimendi/dvd jms tehnika. Seega jääb ainukeseks heaks variandiks paigaldada see diivani kõrvale köögipoole, kuna seal pole nurka või telekast paremale (eest vaates).
              Seoses tagakõlarite paigaldusega, kuna mul tuleb diivan phmst vastu seina, ning taga eriti ruumi ei jää. Kas tagumised kõlarid ei hakka tekitama ebameeldivat heli, kuna on kõrvadele väga lähedal? Saan muidugi aru, et EQ'ga saab asja paika timmida, kuid küsimus on ikkagi päevakorras.

Pole veel otsustanud mis firma kõlareid/tüünerit vaadata. Kas soovitatav oleks osta tüüner all in one? (ehk võim, raadio, CD kõik sisseehitatud) või eraldi? Mis võimsust peaks antud ruumi gabariite vaadates taga ajama? Vahest tahaks ka lihtsalt muusikat kuulata vms.

Comment

Keskkõlar siis pigem panna telekast allapoole.

Kõlarite kaugus kuulajast pannakse ressiiveri häälestusel paika, tagakõlarite paiknemine lähemal kui esikõlarid ei ole mingi probleem.

Kui selline raha süsteemi alla panna, siis soovitaks kindlasti enne ostu vähemalt erinevaid kõlareid oma kõrvaga kuulata, et pärast poleks pettumust kui sound pole ikkagi oma kõrvale päris sobiv.

Kui jääda seinapeale paigaldatavate kõlarite juurde, siis ma pakuks oma kogemustest välja Bowers&Wilkinsi FPM-seeria
                Sinna juurde mõni keskklassi kodukinoressiiver kas Marantz'ilt, Harman Kardon'ilt või Onkyo'lt, siis kannatab ka muusikat kuulata...

Ilmselt mingi plaadikeerutaja peaks ka eelarvesse mahtuma?

EDIT: Mälu pettis B&W FPM-seeria hindade osas, 50kEEK eelarve juures jäävad need siiski kalliks...
                viimati muutis kasutaja Anti112; 27 m 2010, 01:19.

Comment

Subwoofri soovitaks ise ehitada mõnest heast elemendist.
                  Saab kõbasti parema tulemuse eriti filme vaadates.

Vaata ka http://audiovideopood.ee/ siin on üpriski head kraami.

Comment

Tänud vastajatele. Ehk oskate ka pakkuda kohti, kus on võimalik antud helisüsteeme kuulata? Saan aru, et Soome on arvatavasti lähim koht.
                    B&W FPM tunduvad väga kenad, ning review'de järgi ka head kõlarid olevat. FPM 4 või FPM 5 on võimalik näiteks seinale riputada, ning FPM 6 kasutada keskkõlarina? Kahjuks hindu nendele ei leidnudki, vaid USA omi..

Kuid milliseid kõlareid kasutada tagumisteks kõlariteks, või mõte oligi, et kasutada FPM'e nii ees kui taga?

Leidsin ka huvitavat Bang & Olufsen toodangust. Nimelt nende BeoLab 6000 seeria.

Mis te arvate?

Samuti pole tüüneri asjus hetkel mingeid ideid. Mis toodangut vaadata, milliste funktsioonidega, sisenditega jms.

Samuti kas antud kõlaritele on vajalik toite olemasolu, või ainult kõlarikaablid?

Comment

funkyzone,

B&O - ainult silmadele, mitte kõrvadele

Paar-kolm variandid:
                      1) 35m2 elutuba (Tallinn):
                      - Võimendi: Denon AVC-A1SE (kasutatud)
                      - Kõlarid: esi+kesk: Audes U30/50, taga - U10
                      - subwoofer Rel Stentor II (kasutatud eBay-st)
                      Kokku ~52.000 EEK (hind uuena: ~165.000 EEK)

2) 80m2 elutuba+köök (Tallinn)
                      - Võimendi: Denon AVC-A1SRA (kasutatud)
                      - Kõlarid: esi: Audes Studio(ex-demo), taga - U10, kesk 325
                      - subwoofer Rel Storm III (kasutatud eBay-st)
                      Kokku ~42.000 EEK (hind uuena: ~150.000 EEK)

3) 18m2 (Riga)
                      - Võimendi: Onkyo SR-876 THX Ultra2 (uus)
                      - Kõlarid: esi&kesk: Audes U30/50, taga - U10
                      - subwoofer Rel B3 (uus)
                      Kokku ~59.000 EEK

Parem heli tegib (2), aga (3) on version kus olemas HDMI (annab TrueHD ja DTS-MA ja multichanel audio)

Mulle väga meeldib Audese heli , minu oma setup on:
                      - Võimendi: Denon AVC-A1SRA (kasutatud)
                      - Kõlarid: esi: Audes Blues(ostetud ex-demo), taga - U30/50, kesk Grand Sentral
                      - subwoofer Rel Storm I, upgaditud (kasutatud eBay-st)
                      - modditud Dune HD Base 3.0 mediaplayer - 4xSFDIF väljund (Denon AVC-ASRA võtab 4x 24/192 - annab võimalus kuulama HD-heli)
                      Kogu maksumus oli ~60.000 EEK (hind uuena: ~200.000 EEK)

Subwooferid: mulle meeldib REL, nad on subwooferid, mitte boom-boxid , hea heli ka stereos.

Kui tahad - PS, võin organiseerida demo

Comment

Üle lahe on kuulamisvõimalust vaieldamatult rohkem kui meil siin.

B&W FPM-seeria hinnad Helsingis, tegemist siis tükihindadega, mitte paari: http://www.helsinkisoundandcinema.fi/default.asp?docId=15938&parentProductGroupId=12110 &productGroupId=15131

Audes on kindlasti ka hea valik, seinapealsetest kõlaritest on eriaala ajakirjanduses kiidetud ka DLS'i Flatbox seeriat.
                        Eesti hindasid nende kohta ei leidnud, aga Soome hinnad näiteks Verkkokauppas on vahemikus 330-650€/paar.

Woofritest tasub kaaluda ka Velodyne'i, pakuvad üldjuhul head kompromissi filmiheli ja muusika jaoks.

Comment

Esmalt postitatud Anti112 poolt Vaata postitust
                          Woofritest tasub kaaluda ka Velodyne'i, pakuvad üldjuhul head kompromissi filmiheli ja muusika jaoks.
                          Olen kuulunud DD10 ja DD15. Nad on hea valik filmidele. CHT seeria - moodne boom-boxid equaliseriga
                          Stereodele (ja muidugi filmidele) soovitan REL B-seria (B3/B2, B1m aga B1 väga suur 20m2 toadele) või kasutatud eBay-st Storm I/II/III/V, Stadium II/III, Stentor I/II.

Comment

Väljatoodud B&W hinnad on suhteliselt kirved.
                            Kui see seeria tõsiselt huvi pakub, siis saan mina teha alljärgnevad hinnad:
                            FPM2 325€/tk
                            FPM4 495€/tk
                            FPM5 575€/tk
                            FPM6 675€/tk
                            PV1 1410€/tk
                            Pdf voldik

Soovi korral leian ka Dali Motif ja Fazon seeria ning Roteli ressiiverite hinna. Kahjuks ei saa ma pakkuda eelnevat kuulamisvõimalust.
                            Minu DIY blogi

Comment

Vs: Kodukino helisüsteem kortermaja elutuppa

Esiteks tänud kõigile informatsiooni ning soovituste eest.

D.D.D.
                              Väga hea info, eelkõige meeldivad hinnad, muudab pildi palju selgemaks
                              Sai eBay'le kiire pilk peale visatud, kuid kahjuks midagi head sealt ei leidnud. Leidsin vaid ühe REL - STENTOR III, mis uuena maksab 5000eur

Ehk oskad rääkida lähemalt nr3'st? version kus olemas HDMI (annab TrueHD ja DTS-MA ja multichanel audio). Kas HDMI all on mõeldud, et heli läheb DVD mängijast läbi HDMI alguses tüünerisse ja tüünerist läbi HDMI edasi TV'sse?
                              Tundub uhke asi olevat igatahes http://www.avguide.com/review/tested...el-av-receiver

Hindki pole krõbe, eestis küll ei leidnud, kuid UK's maksab uus - 880EUR, küsimus on selles, et specis on kirjutatud 160 W/Ch at 6 Ohms, kuid näiteks FPM4'jad vajavad 25W – 120W into 8ohm on unclipped programme. Kuidas seda mõista, kui võim on 6ohm, kuid kõlarid 8ohm?

Kuna ise olen hetkel USA's, käis mõte läbi, et tooks siit midagi. Kuid kahjuks ei ole vooluvõrk sama seega on see halb mõte.

Tänud demo kuulamise pakkumises. Kuna nagu eelnevalt mainitud ei ole hetkel Eestis, kuid kui pakkumine jõus on siis naastes oleks kindlasti huvi kuulata midagi!

Anti112
                              Tänud, kuna olen kodumaise toodangu asjus alati väga skeptiline olnud, kuid jällegi pole Audes't kunagi kuulnud. Ehk tuleb sellegi ära proovida.

YRO
                              Hinnapilt selge, tuleb nüüd oma hinnapiiriga selgust saada, et kõik komponendid ostetud saaks siis ehk rohkem selgust mis tehnikat soetada saab.
                              viimati muutis kasutaja funkyzone; 28 m 2010, 17:28.

Comment

Working...
                              X