Teade

Collapse
No announcement yet.

Soovitusi "boomboxi" tehnikale

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Soovitusi "boomboxi" tehnikale

Tervist kaasfoorumlased.

Et ise just liiga sinapeal helitehnika nüanssidega pole, küsin siit abi plaanitava boomboxi jaoks.

Inspiratsioon tuli antud asjast, kuid nagu nišitoodetel ikka, on hind krõbe ja saadavus keeruline:

Eesmärgiks on saada kast, mida igapäevaselt kasutada läpaka taga arvutikõlarite asemel, kuid mida oleks võimalik suvel nt mõnele istumisele kaasa võtta (ehk isegi akutoide organiseerida). Toa aknaid väristada ei plaani ja stuudiomonitoride heli samuti taga ei aja, seega on ka nõuded tehnikale võrdlemisi keskpärased.

Enda oskustega on nii, et kolb püsib probleemideta käes, tester on kodus olemas ja mõni üksik elektroonika algteadmine on siiski koolist ka külge jäänud - sestap panustasin mõnele võimendikomplektile, mida saaks ise kokku panna.
    Pildil oleval boomboxil on 6" elemendid, subwoofer 15W ja ülejäänud kaks 10W. Sisendite poolest piirduks esialgu 3,5mm pistikuga. Vilkuvad tuled ja muu edeva jätaks samuti praegu välja ning piirduks on/off lüliti ja volüümi nupuga (ehk siiski timmitavad kõrged/madalad toonid kah, olenevalt keerukusastmest).
    Mis toitesse puutub, siis esialgu piirduksin 220 voldiga, kuid hiljem võiks olla siiski võimalik juurde pookida ka sisemine akutoide koos pingeregulaatori ja lihtsama laadimiselektroonikaga.
    Milliseid võimendeid ja valjukaid soovitaksite, ning millega peaks ehk veel arvetama?

Tänud

Vs: Soovitusi "boomboxi" tehnikale

Mina võtaks mõne keskmisest kobedama (kasutatud) 2.0 või 2.1 arvutikõlarid "doonoriks" Eelnevalt uuriks kas on 12V võimeline ehk toitetrafost tuleb 12V välja. Siis kasutaks 8 C patareid "alternatiivtoiteks" .
    Kas kasti teed ise ?
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Re: Vs: Soovitusi "boomboxi" tehnikale

Ja kui tahad täitsa ise teha siis vaata suure tundlikusega valjuhääldeid.
      näiteks visaton bg20 või bg17.

võimendi võid saada isegi arvuti kõlaritest.kui tahad stereo siis mina olen tavalistest plast krapidest leidnud neid mis töötavad ilusti 9v pataka või 12v aku pealt.
      viimati muutis kasutaja henri503; 08 m 2011, 08:14.

Comment

Vs: Re: Vs: Soovitusi "boomboxi" tehnikale

Millest korpuse plaanid teha? Soovitan USB ga autoraadiot, millel sisendid-väljundid vead kopuse peale välja. Saad raadiot kuulata, mälupulgalt mussi lasta. Toite pead enam vähem tegema, on võimu ka maa ja ilm. Kaasavedamiseks paned 12V väiksema, kasvõi mootorratta hooldusvaba aku, et kallutamist ei kardaks. Kaalu tuleb ja kulu ka muidugi. Korpuseks kasutaksid nt. korralikku diplomaadikohvrit kuhu aretad tugevama raamistiku sisse. Ahjaa tubase toite võid kestast välja jätta, kergem vedada.
        Isegi kui ma eksin on mul alati õigus!

Comment

Tänapäeva autoraadio pole eriti ökonoomne. Seal raisatakse energiat suht palju kellade-vilede peale.
          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Nojah, displei vajalikkus suvel kusagil rannas on kaheldav niikuinii ei näe sealt suurt midagi. 2.1 süsteemist võim, kui kokku hoida siis samad valjukad ja tubane toide. Siis muidugi asja mõttel tagasikäik. Kaasavedamiseks heliallikaks väikene MP3 mängija koos raadioga.
            Isegi kui ma eksin on mul alati õigus!

Comment

ka kunagi mõeldud: nagu eelpool pakutud, 6--8 tollised kõrge tundlikkusega lairibad
              + midagi sarnast http://www.phific.ee/konstruktorid/8...kiita2020.html

toiteks sobilik läpakaaku/kaks koos vastava laadijaga, lisatoiteks võimalus auto sigaretisüütajast võimalus.
              subvooferi teeks eraldi, sellest pole väljas nagunii suurt kasu.

eeldades, et signaaliallikaks on mõni ipodi sarnane asi, pole mingeid reguleerimisvõimalusi peale volume vaja.
              aga sisendisse oleks soovitav väike puhvervõimendi ikkagi.

üks võimalus tugevamat bassiosa saada on muidugi ka kaks sama valjukat ühes kanalis, nägudega vastamisi.

Comment

Võimu mooduliks soovitan samuti mõnda TA2020 või LM3886 kit'i või valmismoodulit. Valjuhäälditeks minu arvates BG20 sarnased ei sobi, kuna vajavad bassi esitamiseks suhteliselt suurt kasti. Pigem võiks proovida nt FR125SR või mõne Visatoni 4-oomise autovaljuhääldiga.
                Minu DIY blogi
                <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Vs: Re: Vs: Soovitusi &quot;boomboxi&quot; tehnikale

lm3886 kohe kindlasti ei sobi, liiga suur toitepinge+voolutarve. väikse läbimõõduga ja 86dB tundlikkusega lairibad samuti mitte,
                  väljas pole neist mingit kasu + vajavad ca kolm korda võimsamat võimendit sama helirõhu tekitamiseks.
                  võrdluseks: bg20 teeb sama kõva häält 3 W väljundvõimsusega kui FR125R 12 W.
                  Soome poisid tegid voltodobavka-võimuga oma boomboxi, hea kirjeldus ja piisavalt infot mõtlemiseks:
                  Supaghettoblaster ia a DIY BoomBox. It has a bi-amped design and a bass-reflex plywood enclosure.

autovaljukad on hea soovitus,
                  kannatavad temperatuuri ja niiskust, kui ainult oleks midagi üle 90dB tundlikkusega.

Comment

Vabandust, aga minu meelest pole isegi minimaalne 2x30L 2xBG20-le "kast, mida igapäevaselt kasutada läpaka taga arvutikõlarite asemel, kuid mida oleks võimalik suvel nt mõnele istumisele kaasa võtta". Ja mis uba on sellel tundlikkusel ja võimsusel kui "Toa aknaid väristada ei plaani".

/edit Lisaks ajab mind BG20 mantra siin foorumis lausa keema. Kas me tõesti ühtegi teist valjuhääldit ei tea soovitada?
                    Minu DIY blogi

Comment

vabandust, ei mõelnud solvata: lihtsalt visatonid on siinmail ehk kõige kättesaadavam/levinum/odavam valjukas,
                      mis sellises lahenduses piisavat helirõhku väiksel võimsusel suudab tekitada. kasti suurus on probleem.
                      asi pole toas lähedalt kuulamises ainult: võta arvutikõlarid välja kaasa ja vaata mis tulemus on. ja ei tee
                      su valjukaid maha, pigem sügeleb endal, et nende peal pisikesed monitorid arvutile teha (-;

igasuguse kaasaskantava ja väljaskasutatava heliallika põhimure on siiski
                      võimendi võimsus/efektiivsus + elemendi pindala/tundlikkus + elemendi(tide) takistus + kasti suurus/lahendus + valitud toide/selle kestus + kaal.
                      TA2020 / mõni muu digivõim sillas või "voldilisamisega" kivi on elementaarne, valjuka piisav pindala samuti.
                      bassiosa saab väljas kompenseerida elektroonselt mingil määral, eeldades piisavat tundlikkust/võimsust/pindala.
                      sama saab toas palju laiemas vahemikus teha (võimsust pole nii palju vaja). kas eksin ja kui, siis milles?

samas endale tuleb meelde kõige vihasem kunagi kättesattunud boombox, midagi sarnast nagu lehel http://pocketcalculatorshow.com/boombox/golden6.html
                      keskel asuv Lloyd's V330. mark oli küll (vist) JVC, aga nii rasket/korraliku heliga/võimsat asja pole ei varem ega hiljem katsunud.
                      lõppvõim oli läbi, sai ehitatud transsidel sillas lõpud sisse. toiteks oli mälu järgi 10 jämedat "pulka". kastid saepuruplaadist, valjukad ca 8 tollised/3 oomi.
                      valitud lõppvõimuskeem talus üheoomist koormust ja arendas sillas ca 12-13 W rms. see röökis väljas ka korralikult, aga patareid üle paari tunni ei talunud (-;

Comment

Siin ongi probleem, et "visatonid on siinmail ehk kõige kättesaadavam/levinum/odavam valjukas, mis sellises lahenduses piisavat helirõhku väiksel võimsusel suudab tekitada." Ma saan aru, et kui põhikasutusala on läpaka siseste kõlarite asendamine ilma "toa aknaid väristamata" ehk siis suht nearfield. Selleks otstarbeks minu arvates BG20 ei sobi. Küll aga Mati Nuude järgi tantsuvihtumiseks. Samas sulnite helide taustaks mängimiseks ei pea helirõhk teab-mis kõrge olema.
                        Minu DIY blogi

Comment

aga kõlarite valikul mõni fr seeria. nt fr10. peaksid ju tahtma suht väikest kasti, ning kui lõigata kusagilt 50hz allapoole ära peaks asi kannatama ka väheke volüümi keeramist.
                          päikest, liblikat ja särisevat jootekolbi

Comment

Vs: Soovitusi &quot;boomboxi&quot; tehnikale

Tänud vastamast (mis ei tähenda, et sellega hetkel arutelu piirduda võiks). Eks hakkan lähiajal olemas olevat kapitali ja vajalikke investeeringuid kõrvutama, ning vaatan, mis sõelale jääb.

Kast on jah plaanis endal ehitada ja eelistatud on siiski mingid diy võimud - tahan kogemust koguda.
                            Autoraadio ja arvuti 2.1 komplekti kasutamine ausaltöeldes endale ei istu. Autoraadiot on antud rakendusse igas mõttes natuke liiga palju (keep it simple) ja arvutikõlarite ostmine selleks, et neid laiali lammutada ei tundu lihtsalt kuskilt otsast mõistlik, seda enam, et need on seniste kogemuste põhjal pigem ülivõimsale bassile orienteeritud.
                            Mis kaasaskantavasse toitesse puutub, siis igapäevasest hobist/kutsumusest lähtuvalt saavad seda tõenäoliselt toitma mudellennundusest pärit LiPo akud - kuid see on siiski tulevikumuusika - hetkel tarvis lihtsalt kast tekitada, mis ootustele vastavat heli kuuldavale tooks.

Elementide osas meeldib mulle endale pildilt pärit kahe lairiba ja ühe bassikaga lahendus, seda enam, et tahaks kogu kupatust siiski mõistlikes mõõtudes hoida.

Comment

Vs: Soovitusi &quot;boomboxi&quot; tehnikale

Kui aknaid väristada ei soovi, siis 2.0 lahendus kindlasti mõistlikum. Kui arvutikõlareid doonorina ei vedele, siis äkki on mõnel tuttaval kineskooptelekas üle jäänud? Sealt võib ka leida päris toredaid lairibasid ja võimukivi. Magnetiliselt varjestatud elemendid boonusena. Muidu igati äge ettevõtmine. See arvutikõlarite juhtmepundar tüütab ennastki. Vabalt võiks laua all sihuke kompaktne boombox jaurata.
                              Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

Comment

Working...
                              X