Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Esmalt postitatud Ufonaut21 poolt Vaata postitust
    Inimestele annab igasugu jama pähe määrida ja kui ostetakse, siis miks mitte.
    Kui raha meeletult käes, siis pole ju probleem mõtetu kaablijupi eest 900€ välja käia või mis.
    Vaevalt sellised kaablid vanast radiotehnikast maranzi kõrgema otsa teevad
    Kahjuks pole mina nii rikas, et odavaid asju osta.
    "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Esmalt postitatud Ufonaut21 poolt Vaata postitust
      Inimestele annab igasugu jama pähe määrida ja kui ostetakse, siis miks mitte.
      Kui raha meeletult käes, siis pole ju probleem mõtetu kaablijupi eest 900€ välja käia või mis.
      Vavevalt sellised kaablid vanast radiotehnikast maranzi kõrgema otsa teevad
      Probleem on hoopis selles, et 1€ kaabel teeb Marantzist Radiotehnika...

Comment

Korralik võimendi ja kõlarid teevad ka kehva kaabli korral täiest talutavat heli. Korralik kaabel aga muudab nii mõndagi ja selleks ei pea sugugi 900€ meetrist maksma. Kui kaabel teemantitega kaunistada saaks meetri hinna veelgi kirvemaks ja ehk ka helipilt paremaks?

Comment

teemantid ei puutu asjasse, aga kindlasti seisneb hea heli saladus just optimaalse lahenduse leidmises

Comment

Ok rahu ma niisama norin Ei vaidle vastu, et mida kvaliteetsemad komponendid helisüsteemis, seda parem helipilt.

Comment

lihtne küsimus sulle...mis asi on helipilt?

Comment

"Niisama" norimine ja Teiste inimeste halvustamine ei näita ka kirjutaja enda intelligentsi. Kui inimesed räägiks näost näkku, siis selliseid inetusi nii lihtsalt ei öeldaks. Internetis kasutjanime taha pugedes on lihtne halvustavalt käituda. Palun jääge viisakaks.

Comment

Ja kelle kohta ma halvasti midagi ütlesin?
                  Oma teksti uuesti läbi lugedes ei leia küll, et mõnda kaasfoorumlast oleks kuidagi solvanud. Kas see on kellegi halvustamine, kui ütlen, et minu arvates on need ultrakallid kõlarikaablid mõttetud? Kui inimesel sellise asja jaoks raha on ja ta arvab, et tal neid vaja läheb siis on see juba tema valik. See on kõigest minu isiklik arvamus ja ei tasuks solvuda
                  Mõni inimene arvab, et autol peab ka nahksisu olema, teisele käib riidest iste küll. Aga on see nahk ka palju parem?

Esmalt postitatud scanspeak poolt Vaata postitust
                  lihtne küsimus sulle...mis asi on helipilt?
                  Ma olen ühe korra kuulnud ühe tuttava sõbra helisüsteemi mis jättis küll kustumatu mulje. Tegu oli väheke täiendatud maranzi vanakooli võimendiga mille mudelit ei tea siiani ja ta enda konstrueeritud kõlaritega. Kussjuures kõlari kaabliteks ei olnud kasutusel midagi erilist. Kuna ta ise tegeleb jazz muusikaga, siis kuulamiseks oli ka tema looming ja tean kuidas see õieti kõlab. See kooslus moodustas helist nagu pildi. Kõik oli nii täpne nagu välja joonistatud. Isegi igat pilli oli täpselt kuulda nagu oleksid ise ansambli keskel. Mõned helid olid rõhutatud nagu teravad toonid maalil, uskumatult mõnus ja mulle väga meeldis. Selle kohta oleks olnud õige sõna helipilt mitte lihtsalt heli. Sai proovitud ka vaibakloppimise "muusikat" ja uskumatul kombel selle süsteemiga isegi vana hea scooter kõlas hoopis teistmoodi
                  U2 lugu "with or without you" mis mulle on alati meeldinud, kõlas ikka minu helisüsteemist hoopis erinevalt nii hämmastav, kui see ka poleks.
                  viimati muutis kasutaja Scott; 20 m 2012, 05:28. Põhjus: 2 kokku

Comment

Tore oli lugeda sinu isikliku kogemust... see ongi alati kõige olulisem (mitte internetist hangitud "teadmised"), kuid helipilt on paraku hoopis midagi muud
                    Aga põhjus miks mina seekord pisut "norisin" on väga lihtne. Sõna "helipilt" kiputakse liiga sageli ja liiga kergekäeliselt kasutama kontekstis, kus ta tegelikult olema ei peaks ja eriti nende poolt, kes päris täpselt ise ka ei tea, mida see täpselt tähendab.
                    Kolme sõnaga lahti seletades on helipilt pillide täpne kolmemõõtmeline asukoht ruumis (ehk siis kõrvadega pillide asukoha täpne nägemine). Tonaalsus, "meeldivus" või emotsioonid ei puutu siinkohal üldse asjasse. Suurel osal salvestustest paraku helipilt (kahjuks) kas üldse puudub või on nii vaevuaimatav, et sellest pole mõtet isegi rrääkida mitte...
                    Kui aga pikemalt peatuda sel teemal, siis on siin muidugi palju rohkem nüansse ja ükski mõõteaparaat ei suuda seda adekvaatselt või inimkõrvale isegi ligilähedaselt hinnata...
                    Samamoodi pole mõtet 50, 500 ja 5000 eurose kaabli "paremust" testida 1000 eurose CD-mängijaga. Küll aga hakkab see erinevus ilmnema ja rolli mängima näiteks 30 000 eurose CD -mängija puhul.

Comment

900 eurine kaabel pole midagi, kui süsteem ise 10 000 e maksab. Ma arvan

Comment

...
                        Kui aga pikemalt peatuda sel teemal, siis on siin muidugi palju rohkem nüansse ja ükski mõõteaparaat ei suuda seda adekvaatselt või inimkõrvale isegi ligilähedaselt hinnata...
                        Samamoodi pole mõtet 50, 500 ja 5000 eurose kaabli "paremust" testida 1000 eurose CD-mängijaga. Küll aga hakkab see erinevus ilmnema ja rolli mängima näiteks 30 000 eurose CD -mängija puhul.
                        Njah...tegelikult pole ise leidnud ühtki viidet selle koha, kus 30 000 cd mängija "testijad" kasutaks kontrolliks reaalset voltmeetrit või ostsillograafi.
                        Mind huvitab, mis tehnilisest küljest selle mängija nii kalliks teeb ?. Diskreetelementidel elektroonika ? Õhk ?. Kullast korpus ? Olematu müügikäive ja hea kui saab aastas ühe maha müüa ? Õnnelik on nii müüja kui ka ostja. Üks sai raha ja teine sai fiilimisobjekti.
                        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

... Sõna "helipilt" kiputakse liiga sageli ja liiga kergekäeliselt kasutama kontekstis, kus ta tegelikult olema ei peaks ja eriti nende poolt, kes päris täpselt ise ka ei tea, mida see täpselt tähendab.
                          Kolme sõnaga lahti seletades on helipilt pillide täpne kolmemõõtmeline asukoht ruumis (ehk siis kõrvadega pillide asukoha täpne nägemine). Tonaalsus, "meeldivus" või emotsioonid ei puutu siinkohal üldse asjasse. Suurel osal salvestustest paraku helipilt (kahjuks) kas üldse puudub või on nii vaevuaimatav, et sellest pole mõtet isegi rrääkida mitte...
                          Uus "pedagoog" on sündinud! Kõik, kes seni on mõistet "helipilt" teisiti mõistnud, käigu... uude, vastavatavasse kooli!

Comment

martinj, sa keskendud järjekindlalt valedele asjadele...
                            Hinnata mõõteriistade abil "objektiivselt" heli headust ja erinevate süsteemide omavahelisi soundi erinevusi on umbes sama, kui hakata mõõteriistade ja masinate abil hindama erinevate kunstnike maalide headust või nende "tegelikku hinda"...
                            Ja milleks on sul vaja leida teiste poolseid viiteid...mida sa teed nendega...kas usud tõesti võõraste juttu rohkem, kui isikliku kogemust? Ja kui endal puudubki võimalus keskmise või kalli tehnikaga testida ja kuulata, siis selles pole ju ka midagi halba. Kuid sel juhul pole ka vajadust nõustuda või vastu vaielda....

Comment

martinj, sa keskendud järjekindlalt valedele asjadele...
                              Hinnata mõõteriistade abil "objektiivselt" heli headust ja erinevate süsteemide omavahelisi soundi erinevusi on umbes sama, kui hakata mõõteriistade ja masinate abil hindama erinevate kunstnike maalide headust või nende "tegelikku hinda"...
                              Ja milleks on sul vaja leida teiste poolseid viiteid...mida sa teed nendega...kas usud tõesti võõraste juttu rohkem, kui isikliku kogemust? Ja kui endal puudubki võimalus keskmise või kalli tehnikaga testida ja kuulata, siis selles pole ju ka midagi halba. Kuid sel juhul pole ka vajadust nõustuda või vastu vaielda....
                              See on väga hea kommentaar ja ma ei ole irooniline seda öeldes. Just täpselt nii ongi, et erinevad inimesed kuulevad subjektiivselt erinevaid asju, kuna nende psüühika on avatud erinevatele mõjuritele. Seda "objektivistid" pidevalt räägivadki.
                              Oluline on aga see, kuidas sellises olukorras käituda? Kas muutuda hardcore subjektivistiks, unustada absoluutselt igasugune mõõtmine, kulutada raha mägede kaupa selliste asjade peale, mis suvalisel hetkel tundusid kõige ägedamad?
                              Mina näiteks tunnistan ausalt, et see, kuivõrd palju ma muusikat mingil konkreetsel hetkel naudin, oleneb väga suuresti sellest, milline on mu meeleolu, kas mul on mingisuguseid pakilisi muresid, või mitte, kas ma olen purukaine või natuke käest saanud... Kas ma kuulan n-ö analüütiliselt või on lihtsalt mõnus pidu ja hea muusika korralikult lärmamas. Jne.
                              Mida mina sellest järeldan? Seda, et helisüsteemi komponendid peavad olema piisava kvaliteediga. Kõlarite ja kuulamisruumi puhul on seda ülimalt keeruline saavutada, muus osas aga väga lihtne ja mitte eriti kallis. Tihti on üldse head kõrvaklapid need, mis kõige mõnusama elamuse annavad.
                              Kui keegi räägib kõige selle peale, et sa pead ise kuulama seda mingisugust 900€ kõlarikaablit, et aru saada kui HEA see on, siis, vabandage väga, see ei arvutu mu ajus ära enam, eksole. Ma tean seda, et see, millise kuulamisnaudingu ma saan, ei olene ligilähedaseltki nii palju sellest kaablist, kuivõrd sellest, mis meeleolu mul on. Ostan selle kaabli ära, lähen koju ja mõtlen elu üle järele ja siis tuleb must masendus peale, kui mõtled, millise suure hunniku head muusikat või head konjakit selle raha eest osta oleks saanud. Ja siis veel see, et, pagan võtaks, teadus (ja ärge palun hakake ajama seda käojaani, et teadus ei tea helist midagi) on vääramatult tõestanud, et kuuldava signaali ülekande seisukohast vahet pole, kas sul on 10€ kaabel või 1000€ kaabel, juhul kui mõlema sisuline eesmärk on komponentide vahel liikuvat signaali võimalikult vähe mõjutada.
                              Ma mõistan, et on olemas inimesed, kes saavutavadki selle naudingu helist ainult siis, kui nad ostavad seda mõttetult kallist kraami oma süsteemi. Muusika on antud juhul teisejärguline teema. Iseenesest pole selles ju midagi halba, inimesed otsivad elus erinevaid asju.
                              Aga PALUN ärge tulge rääkima seda juttu, et kallid kaablid teevad kvaliteetsema heli. Ei tee. Kallid kaablid teevad kuulamismeeleolu paremaks, juhul kui sulle meeldib ennast sellistest asjadest mõjutada lasta. Kuna ma TEAN, et nad ei tee heli kvaliteetsemaks, siis pigem rõõmustab mind teadmine, et ma saan selle raha kulutada asjadele-elamustele, mis MINU kuulamiselamuse mõnusamaks muudavad.
                              Kes selles olukorras mõistlikumalt käitub - see on maitse asi. Kuulake pealegi oma praktilise lisaväärtuseta imekalleid vidinaid, kui see tuju paremaks teeb. Aga palun, jätaks selle jutu lõpuks, et see heli objektiivselt paremaks teeb. Vähemalt asjade puhul, mis objektiivselt seda ei tee.
                              Subjektiivse maailma üle vaielda pole mõtet, veel vähem on mõtet oma subjektiivset maailma teistele peale suruda (a'la - kuula ise kui HEA see kaabel on).
                              Ja see, et mitte ükski kaablifirma maailmas ei ole suutnud teha tõsiseltvõetavat pimetesti oma kaablite headuse tõestamiseks (see oleks sõna otseses mõttes konkurente tappev müügiargument), ei tähenda mitte seda, et pimetest on süüdi selles, et pimetestis kaablitel vahet ei teha, vaid seda, et vahet polegi.
                              Pimetesti soovitan ma teha erineva pakkimisastmega kompresseeritud muusikaga. No näiteks võrdled omavahel originaal WAVi 128 Kbit/s mp3ga. Või 96 Kbit/s mp3ga. Sobivaim vahend on Foobar + ABX plugin. Tõenäoliselt sobiliku materjali korral panedki WAV vs. 96 kbit/s mp3 puhul heade klappidega rahulikult ja põhjalikult testi tehes 10/10 pihta, või mõne teise numbri, mis on statistiliselt piisavalt usaldusväärne. Aga mis selle asja juures huvitav on - vot see, kuivõrd väike objektiivne erinevus nende võrreldavate asjade vahel on. Nii väike, et kui tõsiselt nendele pisierinevustele ei keskendu, siis need kuulamisest saavutatavat naudingut mõnes teises olukorras absoluutselt ei mõjuta. Kusagil mõnusal peol kõvasti muusikat kuulates on see vahe täiesti ebaoluline. Ja vot siis hakkab tekkima see arusaam, kuivõrd ebaolulised on täiesti objektiivselt MINIATUURSED (või mitteeksisteerivad) vahed reaalses helisignaalis - ja kuivõrd tähtis on see, mis toimub sinu enda ajus.
                              viimati muutis kasutaja ihvike; 19 m 2012, 10:11.

Comment

Ostan selle kaabli ära, lähen koju ja mõtlen elu üle järele ja siis tuleb must masendus peale, kui mõtled, millise suure hunniku head muusikat või head konjakit selle raha eest osta oleks saanud.

Siit saaks püstitada uue teema . Kas 900 eur eest saab üldse head konjakit? Jälle subjektiivne. Kas konjaki headust saab mõõta mõõteriistadega?? Või on hindamiseks jälle inimlik subjektiivsus??

Kusagil mõnusal peol kõvasti muusikat kuulates on see vahe täiesti ebaoluline. Ja vot siis hakkab tekkima see arusaam, kuivõrd ebaolulised on täiesti objektiivselt MINIATUURSED (või mitteeksisteerivad) vahed reaalses helisignaalis - ja kuivõrd tähtis on see, mis toimub sinu enda ajus.

Olen täiesti nõus. Kuskil peol lärmi see peomeeleolus (eriti tänapäevast elekrtroonilist muusikat või mingit raskemat asja kuulates kus juba taotluslikult toodetakse ainult müra) pole tõesti vahet millised kaablid kasutusel. Aga samuti ei hakka sa kallist kojakit kasutama peol kokteli tegemiseks.

Comment

Working...
                                X