Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Ma ei näinud eile seda teemat ja tegin üleskutse raxzile teise tema poolt solgitud kaabli teemasse.Sealt on see nüüd ära puhastatud.

Raxz.Teen veel selges eesti keeles pimetesti üleskutse.Mina tulen enda RCA vask-kaabliga ja Sina enda kaabliga.Minu silmad seotakse kinni ja mina kuulan.Sina vahetad kuulamise käigus võimu ja cd vahel kaableid.Mina ütlen ära, millal minu kaabel mängib.Ma teen eelneva kuulamise käigus endale asjad selgeks ja julgen väita, et võin hilisemas pimetestis ka 10-st kümme ära öelda, millal minu kaabel mängib.
    Ära nüüd ära nihverdama hakka.Ise tegid esimesena üleskutse, kus lubasid enda pükse maiustama hakata.Mu telefoni number on 5063101.Helista ja lepime kokku, et kus ja kuidas see toimuma hakkab.Ja võta siis vastavalt oma maitse-eelistusele sobivad püksid ka kaasa.

Comment

Huvimöttes jälgin ka teemat
      AGa löppkokkuvöttes pole ju vahet, kas kaabel on kallis, hea ja ei tea mis.....peaasi, et KUULAJALE meeldib.
      Sai ka kunagi väikestsorti pimekaablitesti tehtud, ja ülla ülla, et odavam kaabel "tundus" parem vahepeal. Kallima kaabli puhul on juba ootused suuremad, samamoodi kui kallima auto ostuga. No on ju kallim...ju ta siis ka on parem. Kerge psüholoogiline effekt. Kuigi kui keegi hakkab pimetesti tegema, tahaksin ka kuulama tulla

Comment

oeh, jälle see teema...nagu postimehe lehel võib naine24 lisas märgata iga kuu artikkleid: a la, mis on õnne saladus!

kes viitsib kaevurit mängida (mina isiklikult mitte), siis neid teemasid (palju põhjalikumalt läbi nämmutatud) leidub vast paar tükki.

Ma vist isegi tean, kust raxz selle idee sai antud väite jaoks: http://www.youtube.com/watch?v=V6ZecDs0GI4

Et selle teemaga saaks kiire lõpp, mitte modedele õudusunenägu/mõnus irvitamine kohvi kõrvale:

1: kaabel on osa audiosüsteemist. Ühes komplektis võivad erinevad kaablid anda tõesti vaevumärgatavat vahet (pmst U-101 ja S90 kombainis). Samas teises komplektis (kõrge tundlikusega ja korralikult läbi mõeldud kõlarid+audiosignaali vähe rikkuv võimendi) võib kaabli vahet märgata.
        2: DIY kaabel RCA otsadega ja high-end kaabel tehakse tõesti samadel elektrilistel põhimõtetel, kuid DIY kaabel on ikkagi tehtud kättesaadavamatest asjadest. High-end kaablile on pööratud rohkem tähelepanu, püütud kõrvaldada võimalikult palju "pudelikaelu". Iseasi, kui hästi nende "pudelikaelade" eemaldamine on toimunud ja kas on üldse nähtud tonti kohas, kus seda pole.
        3: Isiklik kogemus/arvamus: kipun ka liikuma DIY kaabli poole, kuid teen endale ikka selgeks, mis "puudused ja võimalikud häired" kaabli kaela jäävad.

High-end kaabel on nagu luksusmersu tuunimine. Asjatundjad ja müüjad näevad suurt vahet, kriitikud püüavad tuunitud ladat sama kiireks kuulutada ning ülejäänud maailm: who the eff cares.

Ja küsimusele, mida tartupets siis kasutab: alumiiniumfoolium varjestusega CAT5 kaabel, kus on "sisse tulevad" signaalid täisvärviliste kiudude peal ja "välja minevad" signaalid valge-kirjude kiudude peal. Varjestus ei toimi, kuna majal puudub korralik maandus(pigem käitub suurema antennina), ning ainuke vahe on suurem ristlõige ja läbi põimunud kiud. Peenikeste kiudkaablite ja CAT5 vahel....u 5% vahet. Erinevused ilmnevad just kesk-kõrg sageduste vahel (kõrva järgi alates 5000 Hz).

High-end kaablitega pole võrrelnud, seega mitte pähe taguda, et mingid XLO ja muud high-end kaablid on paremad ALATI.
        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud tm101 poolt
          Minu arusaamine on see, et kui ei mõista, siis proovin mõista.Kui ikka ei mõista, siis pean endale tunnistamina, et mul puuduvad vastavad teadmised või tunnetus.Mitte ei hakka avalikult oma mittemõistmist demonstreeerima.

Nagu ma juba ütlesin, siis ei suuda ka õpetatud füüsika-alaste teadmistega inimesed põhjuseid selgitada, kuidas on tingitud kaablis toimuvast erinevused helipildis.
          OK, ürita palun mõista ja kaasa mõelda. Kui kallites kaablites toimuv ei ole seletatav füüsikaseadustega, siis kuidas toimub nende kaablite arendus ja väljatöötamine ? Kuidas jõuti tänasele tulemusele ? Kas tõesti ainult huupi lahmides, trial-and-error meetodil ja "let's see what comes out" suhtumisega. Vaevalt. Niimoodi udus töötades ei jõa kuhugi. Arendustöös peavad olema pidepunktid - selle komponendi muutmine nii-ja-naapalju muudab lõpptootes toda omadust jne. Kõik peab olema selgitatav. Muidu oleks meil äärmisel juhul turul vaid tõelised "one-hit-wonderid" - ühel tootjal kukkus midagi välja ja eneselegi üllatuseks sai hea toode/kaabel.
          Aga tegelikkuses on samad tootajad kogu aeg areenil. Järelikult peab neil olema süsteem ja teadmiste pagas, mis põhineb põhjuslik->tagajärg seosel.
          Ehk siis tundub, et kaabliarendajad on leidnud midagi mis ületab tänapäeva õpetatud füüsikute teadmisi.

Igal juhul on selline mahukas arendustöö kallis. Kus tuleb raha ? Kaablid on küll kallid, kuid nende läbimüük pole kindlasti suur ja selliste firmade käive ja R&D eelarve kindlasti piiratud. Samuti pole kuulnud, et (audio)kaablite arendusega tegeleks keegi "maailma suurtest". Kogu teema tundub kuidagi "fishy"...

Järgmine loogiline küimus oleks, kuidas need füüsikas läbimurde saavutanud härrased endiselt pisikeses kaablifirmas töötavad... OK, ei hakka irooniaga kaugemale minema. Aga igal juhul tundub, et mingi sekt on oma teadmised maailma eest sulgenud.

PS. Olen samuti nõus igasugustel (pime)testidel osalema ja ka korraldamisel kaasa aitama. Vahet pole kas kuulaja, korraldaja või vaatlejana.

Comment

Esmalt postitatud suur13 poolt Vaata postitust
            OK, ürita palun mõista ja kaasa mõelda. Kui kallites kaablites toimuv ei ole seletatav füüsikaseadustega, siis kuidas toimub nende kaablite arendus ja väljatöötamine ? Kuidas jõuti tänasele tulemusele ? Kas tõesti ainult huupi lahmides, trial-and-error meetodil ja "let's see what comes out" suhtumisega. Vaevalt. Niimoodi udus töötades ei jõa kuhugi. Arendustöös peavad olema pidepunktid - selle komponendi muutmine nii-ja-naapalju muudab lõpptootes toda omadust jne. Kõik peab olema selgitatav. Muidu oleks meil äärmisel juhul turul vaid tõelised "one-hit-wonderid" - ühel tootjal kukkus midagi välja ja eneselegi üllatuseks sai hea toode/kaabel.
            Aga tegelikkuses on samad tootajad kogu aeg areenil. Järelikult peab neil olema süsteem ja teadmiste pagas, mis põhineb põhjuslik->tagajärg seosel.
            Ehk siis tundub, et kaabliarendajad on leidnud midagi mis ületab tänapäeva õpetatud füüsikute teadmisi.

Igal juhul on selline mahukas arendustöö kallis. Kus tuleb raha ? Kaablid on küll kallid, kuid nende läbimüük pole kindlasti suur ja selliste firmade käive ja R&D eelarve kindlasti piiratud. Samuti pole kuulnud, et (audio)kaablite arendusega tegeleks keegi "maailma suurtest". Kogu teema tundub kuidagi "fishy"...

Järgmine loogiline küimus oleks, kuidas need füüsikas läbimurde saavutanud härrased endiselt pisikeses kaablifirmas töötavad... OK, ei hakka irooniaga kaugemale minema. Aga igal juhul tundub, et mingi sekt on oma teadmised maailma eest sulgenud.

PS. Olen samuti nõus igasugustel (pime)testidel osalema ja ka korraldamisel kaasa aitama. Vahet pole kas kuulaja, korraldaja või vaatlejana.

Võibolla küll natukene kohatu: aga vöta vördluseks USK. No vaata meie siin eestis oleme mingit usku, mingi osa maailmast on veel, seda teist ja kolmandat usku. Ja siis tuleb KEEGI ja hakkab meile pähe suruma mingit teist USKU. Ala hakka homme moslemiks..........sa mötled, nah**uja mulle seda vaja. Aga no näed nemad ütlevad, et vot see on hea ja jokk. Saad aru küll
            Raha pole kunagi probleem.
            See lihtsalt vördluseks....miks keegi ei suuda seletada, miks see ja too hea ja üks usub seda kaablit, ja teine toda kaablit. Ja seleta ära miks on üks usk parem kui teine. Raske ju.

Comment

Pimetesti läbiviimine on keerukas. Õigemini keerukas on tagada seda, et hilisemad tulemused poleks enam vaieldavad. Aga olen käpp kui midagi sarnast organiseerite, kogu protsess läheks videosse.
              Ilmselt tekkiks logistiliselt mõningaid raskusi, sest inimesi nii Tallinnast kui Tartust, aga ehk sellestki saab üle.

Aga ühest katsest...Hiljuti võrdlesin kahte 3,5mm-te pistikutega ca 1,5-meetrist juhet. Mõlemad hinnaklassis ca 10 eurot. Selgus, et kanalite ülekostvus (streo crosstalk) oli 6dB erinev.
              Kas põhjustasid seda juhtmed ise või pistikud, ei tea ja vist polegi oluline.
              See on aga "error" mida hea kuulaja ka pimetestis peaks eristama. Et siis vähemalt üks põhjus, kus juhtmel ja juhtmel ON erinevus ka puht objektiivselt.
              Kui me võrdleme "1-eurost" RCA kaablit ja kallist kaablit, kus signaalijuhtmed puht füüsiliselt on teineteisest kaugel, siis kanalite ülekostvuse erinevus on minu meelest täiesti reaalne ja mõõdetav suurus.

Comment

Hea lugemine laupäeva hommikul Minu jaoks on need teemad alati sarjast "rumalatelt tulebki raha ära võtta". Olen päri et seadmega kaasas oleva kelgunööri mille otsas on punane ja valge junn vs korralikul jämedal vask/hõbe "double/triple shielded" audio kaablil ON vahe olemas ja seda viimase kasuks. Kas see vahe just on võrdelises seoses hinna ja kvaliteediga on omaette küsimus. Aga igasugu mitusada raha maksvad toitekaablid mis pidavat helipilti "avardama", puidust karpi pakendatud ilusa väljanägemisega digikaablid EI anna loodetud efekti kohe kindlasti mitte. Kes ikka ei usu, mõelgu mis toimub seinakontaktist edasi......tavaline 3*2,5 PPJ kaabel, sedagi viimase 15 aasta jooksul renoveeritud elektrisüsteemi puhul. Kui ka see asendada hõbedast kaabliga, siis võime edasi minna mööda traati, esialgu alajaamani ja kui soovi on siis kasvõi Narva elektrijaamani välja Sama on digikaablitega, nõus et loeb kuivõrd kvaliteetne on kaabli otsas olev pistik, kõik mis selle vahele jääb on maitse ja rahakoti asi, digisignaali puhul teatavasti kas on signaal või ei ole signaali. Vaielge vastu või nõustuge Alati ei ole elus nii et kui maksan n korda rohkem siis peab asi ka kindlasti n korda parem olema. Marketingi jõud on võimas

Comment

Muidu... Kallil ja odaval kaablil ei pruugigi heli poolest mingit vahet olla.
                  Vahe võib olla ka mehhaanilises vastupidavuses. Kallimas kaablis on kasutatud paremaid isolatsiooni materiale ja metallist pistikuid plastmassi asemel jne jne....
                  Ja mõnikord ei pruugi neil üldse mitte mingit vahet olla. Ka bränd maksab. Ja on selge et kui mingi tuntud firma teeb kaabli siis on see kallim võrreldes mingi "noname" firma toodanguga.
                  Tegelikkuses võivad nad kõik tulla samast tehasest. Lihtsalt teist värvi isolatsiooniga ja teises pakendis.

Comment

Üldiselt julged mehed, kes pimetestides julgevad midagi tõestada. Ise oma kolmel võimul teen vahet (kindlad nüansid, mis kohe kõrva torkavad) aga normaalset CD ja keskpärast DVD mängijat edasi-tagasi klõpsides, oleks tulemus ilmselt 50:50.
                    Kurb näide ka ühest testist:
                    -

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt Vaata postitust
                      Üldiselt julged mehed, kes pimetestides julgevad midagi tõestada. Ise oma kolmel võimul teen vahet (kindlad nüansid, mis kohe kõrva torkavad) aga normaalset CD ja keskpärast DVD mängijat edasi-tagasi klõpsides, oleks tulemus ilmselt 50:50.
                      Kurb näide ka ühest testist:
                      http://www.matrixhifi.com/ENG_ppec.htm
                      Mis kurba selles testis siis?

How can it be possible that a basic system with such a price difference against the "reference" one, poorly placed, using the cheapest signal cables found, couldn't be distinguished from the more expensive one?

And, most of it all, how come the cheap system was chosen by so many people as the best sounding of the two?

Shouldn't the differences be so evident that it'd be a child's game to pick the best?
                      www.automobilia.ee

Comment

Respect kui keegi kahvli pööramisega läbib pimetesti edukalt , tõesti respect. Vahelduvvool oli vist 6 klassi füüsika? Kui sellise pimetesti tulemus oleks 10:10 siis see veenaks mind, ok isegi 10:9 oleks veenev. Ma olen osalenud pimetestis, tookord oli vaidlusaluseks originaal CD vs sama materjal ise kõrvetatud toorikul. Testis osalesid nimesid nimetamata oma ala tegijad kelle nimed on ka siin foorumis tuttavad, tulemus oli kui õieti mäletan 10:6. No tee või tina ei ole veenev pigem on see loterii.

Comment

....Isegi kahvli pööramise ütleb pimetestis ära.
                          Selle ütleb harilikult isegi ilma pimetestita ära.
                          Reeglina on ühtepidi pannes võrgumüra veidi vähem. Seletus - toiteploki sekundaarosa parasiitsidestus toitevõguga on ebasümmeetriline nagu ka toitevõrk ise.

Esmalt postitatud Inq poolt Vaata postitust
                          ....s originaal CD vs sama materjal ise kõrvetatud toorikul. ...
                          Seda saab ka seletada. Audio CD lugemisel tekivad vead ja korrektrioon on nn reaalajas. Kui teeme sellest koopia, siis loeme vigadega plaadi arvutisse, seal tehakse korrektsioon ja küpsetame sellest uue ja vigadega CD-R plaadi, mille kuulamisel tekivad omakorda vead. Üldiselt vahet ei ole kuulda, aga kui plaadid veidi rohkem määrdunud on...
                          Seda isegi avastanud, et kust need üksikud krõbinad otse kloonitud plaadil.
                          Data plaadil on teistsugune korrektsioon ja seal ei lähe ükski bitt kaduma. Sestap soovitataksegi heli hoida plaadil pigem WAV formaadis.
                          viimati muutis kasutaja martinj; 01 m 2012, 14:11.
                          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Ega's kõigele pimetesti vaja pole, mina prakeeriks juba eelnevalt välja näiteks kõik karrast (täismetallist juhtmesoonte asemel) tehtud kaablid. See kard (teate ju küll jõulupuule riputatavat karda) peaks olema juba takistuse mõõtmisega tuvastatav. Kasutatakse vaid parema korduvpainutamistele vastupidavuse huvides, aga tõenäoliselt on niisuguse tootmine ka odavam, sest metalli on vähem... Mis aga kaabli lainetakistust puudutab, siis see peaks olema rohkem kõrgsagedussignaalide ülekande ja signaalikadude teema. Minumeelest oleks helitehnikas probleeme (ka kaabli valiku kriitilisus) siis vähem kui heliallikate väljundtakistused viia piisavalt hästi madalaks, et ühenduskaablite erinevad omadused (mahtuvus, induktiivsus) ülekannet vähem mõjutaks. Kui aga selle asemel lainetakistuste sobitamist üritada, hakkavad juba ka ühenduskaablite parameetrid oluliseks muutuma. Koaksiaalkaablit võib ju vaadelda (ekvivalentselt) kui pikka LC-ahelate rivi, sealt siis erinevate sageduste erinevad hilistumised ja erinev helipilt...
                            viimati muutis kasutaja fre; 01 m 2012, 14:56.
                            Elektroonika töötab suitsu baasil.
                            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                              Mis on kaabli elektrilised omadused.
                              1. Oomiline takistus
                              2. parasiitne mahtuvus
                              3. parasiitne indukriivsus.
                              4. lainetakistus
                              5. soone ja varje vaheline mahtuvus.
                              6 varjestuse kvaliteet (määrab ära ülekostvuse, ka mürade sisenemise)
                              Rohkem meelde ei tule.
                              4. ja 5. on sisuliselt 1.-3. kordamine.
                              Juurde võib lisada ühenduste mittelineaarsuse - sisuliselt moodustub iga ühelt metallilt teisele üleminek mittelineaarse pooljuhi, enamasti väga vähe märgatava aga vahest koos oksüdeerumisega üsna tuntava.

Ehk siis on kaabel nagu veetoru, millesse ühest otsast kallatakse sisse vesi.Millised on veetoru seinad ja selle seinte vahel olevad rämps-osad, siis vastavalt sellele paiskuvad vee voolamise käigus segamini vee osad.Kui toru on seintelt täiesti sile ja seinte vahel lisatakistusi ei ole, siis voolab vesi vähe segatuna teisest otsast välja.Kaablil peaks tähendama see korrrastamine seda , et lihtsustatult segamini pekstud nö vee osad suunatakse ideaalsesse kesk-konda, kus vee osad nö ilusasti end korrektsetesse rühmadesse ilusasse rivikorda võtavad.

Mul on piinlik üldse midagi selles teoorias kaasa rääkida, kuna isegi targad ei suuda seda lahti seletada.Ammugi siis mina, kes ei tea üldse mitte midagi.
                              Kui oleks vaskkaablil elektronidele selline takistus nagu sa kirjeldad, oleks ta väga ebalineaarne ja saaks mõõta väga suurt THD-d aga ei saa, vaskjuhtme jupil ei tekki sisuliselt mingit THD-d.

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                              Seda saab ka seletada. Audio CD lugemisel tekivad vead ja korrektrioon on nn reaalajas. Kui teeme sellest koopia, siis loeme vigadega plaadi arvutisse, seal tehakse korrektsioon ja küpsetame sellest uue ja vigadega CD-R plaadi, mille kuulamisel tekivad omakorda vead. Üldiselt vahet ei ole kuulda, aga kui plaadid veidi rohkem määrdunud on...
                              Seda isegi avastanud, et kust need üksikud krõbinad otse kloonitud plaadil.
                              Data plaadil on teistsugune korrektsioon ja seal ei lähe ükski bitt kaduma. Sestap soovitataksegi heli hoida plaadil pigem WAV formaadis.
                              Et audio plaadi vead kuuldavaks tuleks, peab ta ikka väga kehvalt loetav/kriibitud olema, CD-l on ka veaparandus. Alles siis kui veaparandus ei suuda parandada hakatakse aproksimeerima ja see on kuuldav. Veaparandus oli CD-l üsna hea, numbreid hetkel ei mäleta ja ei viitsi otsida.

Lisaks veel testimisest. Olen ka käsi kui asi Tallinnas toimub, võtaks oma kaablid kaasa ja võin mõne heliallika või võimu ka kohale vedada, transport ei ole probleem. Koht võiks aga muidugi selline olla, kus ruum ikka natuke heli kuulamiseks kohendatud ja korralike kõlaritega.
                              Juba mitmes kord on vaidlus foorumis jõudnud sinna maani, et asja lahendada saab vist ainult testimisega, ükskord tuleks selline test juba ära teha. Kas nüüd video salvestamisega on ise küsimus.

Lisaks veel 2: http://www.hot.ee/moij/ on üleval üks Soomlaste Hi-Fi lehti RCA kaablite (üsna-pime)test.
                              viimati muutis kasutaja Scott; 02 m 2012, 06:37. Põhjus: 3 kokku

Comment

Tere päevast!

Kurb on tôdeda, et siin teemas vôrreldakse audiofiile peaaegu, et pedofiilidega. Ärifoorumites ei ole ka teretulnud inimesed, kes pakuvad korralikumat kaupa. Vaadatakse mônuga, kuidas ärapanijad tegutsevad. Videotehnika ärifoorumist avastasin just uue "eksperdi" HDMI kaabli müüki kommenteerimas. Hullem veel, kui keegi julgeb kaablite hinnaerinevust pôhjendades oma kogemuste pôhjal näiteid tuua. Siis on kôige lihtsam talle füüsikaôpikuga pähe tagudes vastupidist tôestada. Kadedus ja sallimatus ruulivad, viisakusest rääkimata. Ja sellest on kahju.

Comment

Working...
                                X