Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: M: XLO Reference 3 (RCA kaabel, 1m)

Esmalt postitatud raxz poolt Vaata postitust
    Mis ala ma vahetama pean? Püüa tehniliselt ning faktidele tuginedes selgitada, miks peaks kallis kaablis elekter 'paremini' liikuma.
    Ausõna ma kutsuksin teid kõiki pimetestile seda vahe tegemist tõestama, kui mul oleks piisavalt tasemel tehnika kodus olemas.
    Kui keegi korraldab sellise ürituse, siis ma tuleksin hea meelega erinevate kaablitega kuulama.

Olen alati nõus kaablite vahesid võrdlema ja testima. Kuidas korraldada üritust? Võibolla parem on kui saan ise kuhugi tulla või saab keegi minu juurde tulla?

Lepime kokku , kellel huvi on: diypc@hot.ee või saatke privaatteade. Aga tuleks silmas pidada, et ainult kaabel ei tee imet. Kaabel loeb siis kui aparatuur on kooskõlas ja

"heli hing" pääseb kogu süsteemist välja. Kui hing kinni siis on paha lugu .
    Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
    Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

Comment

Vs: Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Esmalt postitatud Sonic poolt Vaata postitust
      Milliseid plaate sa silmas pead, LP või CD?
      Mulle teeb natuke muret ka see, et Paulil on praegu kaupluses ūsna keskpārane tehnika.
      Ma kasutaksin hea meelega CD`sid, kuna LP see üks koht saaks ikka väga karmi kuulamist ja see mõjutab kindlasti juba lõpuks ka heli ning teine asi on see, et CD mängija puhul on lihtsam puldist näiteks sama koha peale tagasi panna, et otsast peale hakata kuulama. Plaadimängija ja plaadi temperatuur tulevad loomulikult enne stabiilseks saada.

Ma ei saa aru ka sellest, mis tehnika keskpärasusest või high-endist siin räägitakse. Saan aru, et peksan vee oma jutuga kohe sogaseks jälle, kuid väga palju madalama hinnaklassi ja kvaliteediklassi komponentidega on võimalik sobiva (ei maini siin mingeid üüberkalleid või audiosüsteemiga sarnase värvi ning meeldiva kujustusega) kaabliga võtta süsteemist maksimum.

Käin välja veel ühe enda filosoofia, mis siin kadakate vahel selgeks on saanud - kaablitega signaali paremaks teha ei ole võimalik, küll aga hullemaks ehk siis kogu heli hakkab loomulikult pihta signaaliallikast (milleks ei ole mitte plaadimängija vaid ikka plaat või helifail tänapäeva mõistes) ja lõpeb helivõngetega mingisuguste kõlarite taaslooduna.

Mulle meeldib tuua näiteid elust enesest ja seekord võiksin tuua näite toiduteemalise. Olles ise hariduselt toiduainekeemik ja ka toidutegemist õppinud kunagi, siis võin öelda, et kui anda kümnele kokale kätte ühed ja samad toorained, ühed ja samad retseptid, siis tulemused on kõikidel erinevad. Keskeltläbi võib öelda, et kõik saavad asjaga hakkama ja tulemus on ka suuresti see, mis tulema pidi, kuid on need, mis on kohe väga hästi tehtud ja on neid, millest jääb midagi puudu. Samamoodi on ka helisüsteemidega. Sa võid panna kokku kõik maailma parimad seadmed ja ta ei mängi ikka ning korralikult kokku sobitatud kesktasemel asjad väga hea akustikaga ruumis mitte lihtsalt võivad selle süsteemi, vaid ka tavaliselt mängivad kalli süsteemi väga vabalt üle.

Ja eriala ei ole vaja kellelgi vahetada - ma lihtsalt tean, et mõõtmistulemustest edasi minnes laiub määramatus. Need on asjad, mida me võime üritada seletada, kuid mille tõestamisega ei saada veel hakkama. Samamoodi võiksid nende v6imatute vahede kuuljad nõuda elektroonikutelt, et näed, min kuulen vahet aga ole nüüd hea mees ja seleta see ära. Kasvõi kaabli suund (mille arutelu viiks kindlasti jälle elektrikilpide, Narva jaamade ja Narva jõe voolamise suunani välja kuid millel ei taha siin hetkel peatuda), mis muudab heli, kuigi elektroakustiliselt ei muutu mõõdetavates suurustes midagi. Vist. Sest ega ma pole ammu palunud sellist asja kellelgi mõõta ka ning minu jaoks on kaablitel ainult sellised keeleliselt ebakorrektsed mõisted nagu "õigem" ja "valem" suund. Õiget ei ole - see kehastaks ideaali ja saab olla vaid parim antud hetkes ja antud kohas. Valet ka ei ole, kuna tavaliselt edastatakse ikkagi piisavalt laia sagedusriba, et heli on kuulda, kuid mängimist mitte. On lihtsalt "õigem" ja "valem".

Comment

Nõustun kasutajaga, et peale kaabli peab olema kõik sama. Küll oleks vaja valida välja need tükid, millega kuulama hakata. Ei ole küll mingisugune spetsialist, kuid igasugu magnatid ja muu säärase brändi jätaks kohe välja, sest nende kõlarite elemendid ja koostekvaliteet ei kannata kriitikat. Pigem loodan, et võetakse foorumlase poolt kaasa korralikud lairibad kolmeribalised. Kasutaja DDD Audesed oleks kindlasti parem variant kui need odavalt kokuklopsitud liinikõlarid.

Nimekirja saaks paika panna 1 inimene, kes juhtoinaks hakkaks. Ehk kes suhtleb foorumlastega/poega , paneb paika aja, kogub kuulajad listi, hoolitseb kõlarite/juhtmete ja muu nänni eest ning mis kõige tähtsam- toob kaasa ärasöödavad püksid . Samuti on vaja kokku leppida kes mingi kaabli võtab, sest lõpuks on meie kuulamisruumis tõesti kilomeetrijagu kaableid, millest enamusi kuulata ei jõua. Testi võiks võtta nn paarieurose alumiiniumkaabli, korraliku vaskkaabli, cat5 punutise ning kallimast otsast paar kolm juppi. Arvestama peab sellega, et me ei suuda seal kuulata tundide viisi erinevaid juhtmeid, sest kõrv väsib ära ja peale igat kuulamist peaks olema kas arutelu või märkmete tegemine. Muidugi hakkab ka õlle sagedusi siluma!

Lõpuks oleks ju vaja koostada edetabel ning kokkuvõtvad kommentaarid avalikustada. Kõikidele foorumlastele lugemiseks, sest kuulajad kohapeal lähevad kindlasti omavahel raginasse mille käigus selgitatakse tõde.

Comment

Kogu teema ja vaidlus sai alguse sellest et kas pimetestis tehakse vahet 10€ vs 500€ kaabel, vahet ei ole kas siis tegemist RCA, toslink või HDMI kaabliga. Jutt käis sellest, et kas on ka reaalne mõte maksta rohkem raha kordades kallima kaabli eest, kas see on põhjendatud väljaminek, kas heli/pilt on parem selle võrra jne. Hetkel on jutt läinud rohkem erinavate kaablite võrdluse ja puhtalt kuulamise suunas. Nii nagu ei saa võrrelda kumb värv on ilusam punane või roheline ei saa ka väita et üks kaabel kõlab paremini kui teine, kõik on subjektiivne, kellele ema kellele tütar. Mõnele meeldib pehmem sound, teisele käredam. Test peaks olema must-valge printsiibil, muidu me ei saa mingite pükste söömisest sellisel juhul rääkida.

Comment

Ahjaa - ma nagu ainult nende pükste söömise pärast tuleksingi üldse sinna ja tahaksin seda ka filmida

Ja skeptikutele - olen korra käinud testil, kus kuulasin faasi vahet seinakontaktis võõras süsteemis, võõras ruumis ja karja skeptikutega, kõik elektroonikud - 7 korda 10st ei olnud nende meeste jaoks argument. Loeti juhuslikkuseks . Sellest ajast on küll palju vett merre vooland aga olen kindel, et mõõtetulemused ei näita siiani sealjuures mitte mingit vahet. Ning sellisel puhul on kõrvale loomulikult vahe väiksem, kui kaableid endaid vahetades.

Inimesed on lihtsalt iseenda jaoks mõelnud maailma võimalikult lihtsaks ning üritavad elada selle järgi. Aga mis siis kui näiteks liidetavate summa OLENEKS liidetavate järjekorrast? Kuna keegi kuskil on öelnud nii ja see on ühtlasi võetud ka standardina kasutusele ei tähenda ju, et vastupidine ei võiks olemas olla? Tõestada seda aga on üliraske kuna matemaatiliselt on selline asi võimatu. Ning sellest tulenevalt lõkatakse selline võimalus teadlaste, inseneride jne poolt kohe kõrvale süvenemata hetkekski.

Kuna siin on teema, et kaablitel ei ole vahet, siis selle ärakuulamine eriti lihtne. Kes on tõesti valmis seda kuulama, siis juba mõne konkreetse vihjega, mida kuulata ja mis muutus, hakatakse aru saama erinevusest. Ja kui tähele panete, siis ma ei maini sellist sõna, nagu usk. Usuga ei ole siin midagi pistmist. Täpselt samamoodi, kui on mõõteriistadel veaprotsent, on ka inimkõrval ning treenimisega ja kuulamisega (mitte kuulmisega, vaid ikka kuulamisega) saab selle keha küljes oleva mõõteriista viia väga väikesele veaprotsendile.

Pükse on suht võimatu ära süüa, see rohkem selline väljend.
            Mul pole head kohta ega kallist tehnikat, kuid mõistliku kuulamistesti võiks küll teha. Saaksin ka ehk kõrvupidi targemaks ja mine tea, ehk ostaksin Su kaablidki ära.
            Mul pole korralikku kaablit ka. Paneksin paar komplekti erinevaid RCA kaableid kokku, võrdluseks.
            Kas selle XLO tehnilised näitajad ka kusagil netis saadaval on?

Comment

Püksid lubas raxz ära süüa:
              Kui keegi siinsest foorumist kuuleb selle 500€ ja mingi odavama korralike pistikutega vaskkiudkaabli vahet, siis ma söön oma püksid ära.
              Sellele vastas tm101
              Esmalt postitatud tm101 poolt Vaata postitust
              Raxz.Teen veel selges eesti keeles pimetesti üleskutse.Mina tulen enda RCA vask-kaabliga ja Sina enda kaabliga.Minu silmad seotakse kinni ja mina kuulan.Sina vahetad kuulamise käigus võimu ja cd vahel kaableid.Mina ütlen ära, millal minu kaabel mängib.Ma teen eelneva kuulamise käigus endale asjad selgeks ja julgen väita, et võin hilisemas pimetestis ka 10-st kümme ära öelda, millal minu kaabel mängib.
              raxz on nagu Tartu inimene, tm101 Tallinna lähedalt.
              Seega küsimus, kas tm101 on nõus seda pimekuulamist ABX testina AC kuulamisruumis tegema ja raxz teiste osalejate poolt dokumenteeritud tulemuste põhjal ...?

Comment

Sellest saab olema selgeltnägijate/-kuulajate tuleproov ja pakun, et tulemuste üle hiljem siin vaidlemist rohkemgi, kui praegused 8 lehekülge
                7 korda 10-st loomulikult pole eriline argument. 10 10-st oleks.
                Seda just tahangi öelda, et testi läbiviimine ei ole üldse lihtne nii, et kõik rahul oleksid.

Comment

Esmalt postitatud hiq poolt Vaata postitust
                  .... CD mängija puhul on lihtsam puldist näiteks sama koha peale tagasi panna, et otsast peale hakata kuulama. Plaadimängija ja plaadi temperatuur tulevad loomulikult enne stabiilseks saada....
                  ....
                  Issand Sa näed ja ei mürista !
                  Mõtleme kõigepealt CD olemusele, see on sisuliselt 16 bitine PCM wav fail , mida esitatakse kadudega . Kusjuures tulemus võib olla iga kord veidi erinev (sõltub näiteks tolmukübemetest ja veaparanduse kohast). Pealegi on ka siin foorumis korduvalt vaieldud ja mõõtmistega ära tõestatud, et 16 bitti ja eriti 44kHz on vähe.
                  Kuidas oleks näiteks 192 kHz ja 24 bitti wavi/flaci mängimisega mälupulgalt. Soojuslikust režiimist digiseadmel jutt mõjub kah jaburana. Võimendi temperatuur, ok, usun.
                  Ja mis puutub õlle joomisse, siis vähemalt enne kuulamist seda teha ei tohi. Sest juba väikesed kogused panevad nägema/kuulma seda, mida tegelikult pole (kehtib ka naiste kohta).
                  Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                    Issand Sa näed ja ei mürista !
                    Mõtleme kõigepealt CD olemusele, see on sisuliselt 16 bitine PCM wav fail , mida esitatakse kadudega . Kusjuures tulemus võib olla iga kord veidi erinev (sõltub näiteks tolmukübemetest ja veaparanduse kohast). Pealegi on ka siin foorumis korduvalt vaieldud ja mõõtmistega ära tõestatud, et 16 bitti ja eriti 44kHz on vähe.
                    Kuidas oleks näiteks 192 kHz ja 24 bitti wavi/flaci mängimisega mälupulgalt. Soojuslikust režiimist digiseadmel jutt mõjub kah jaburana. Võimendi temperatuur, ok, usun.
                    Ja mis puutub õlle joomisse, siis vähemalt enne kuulamist seda teha ei tohi. Sest juba väikesed kogused panevad nägema/kuulma seda, mida tegelikult pole (kehtib ka naiste kohta).
                    Issand nägi...aga kehitab õlgu ja küsib: sellise pisiasjaga tullakse mind välja kutsuma

Igatahes, CD või mälupulgalt maha lugemine: see eeldab ikkagi, et DAC lugeja sees on tasemel, toide ei vingerdaks, jahutused oleks stabiilsed jne... Vinüül on ju sama kompromissivaba armuke (palun vabandust banaalse väljendi eest!)
                    Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
                      Sellest saab olema selgeltnägijate/-kuulajate tuleproov ja pakun, et tulemuste üle hiljem siin vaidlemist rohkemgi, kui praegused 8 lehekülge
                      7 korda 10-st loomulikult pole eriline argument. 10 10-st oleks.
                      Seda just tahangi öelda, et testi läbiviimine ei ole üldse lihtne nii, et kõik rahul oleksid.
                      Selle hilisema jama ära hoidmiseks tuleks enne testi tegemist metoodika kirja panna ja kokku leppida (saada kõigil osapooltelt kasvõi kirjalik nõusolek) milline tulemus näitab, et vahe on olemas (kui mitu õiget mitmest kogu katsest).
                      Netis neid metoodikaid ja tulemise hindamise kriteriume üsna palju üleval, kui keegi ei viitsi ise väja mõelda spetsiaalset võib neist mõnda kasutada.

Comment

Niisugune mõte käis selle "kõrva treenimise" kohta peast läbi, et minumeelest sõltub see mõneti ka muusikastiilist. Meenub üks aastatetagune juhus kui sai veel CD pleierilt muusikat kuulatud ja üks hästi huvitav lugu oli, kuulasin seda kõrvaklappidega mis 4-5 aastat tagasi olid letil ~1900 eek, kodus tol ajal olid mingid 3-4k no-name kõlarid, loos mida kuulasin oli paar huvitavat efekti, klappidega kuulates tulid need suhteliselt lihtsalt esile, kuigi olin enne kuulanud seda plaati ka kodus kõlaritest aga neile efektidele tähelepanu ei pööranud, kuna testivõrdlusi ilmus pidevalt Soome Hi-Fi lehes siis tekkis tolgi korral see mõte, et kuidas erinev muusikastiil mõjutab inimese tajusid...
                        Klubiinimesed näit. ei tajunud klappide ega kõlarite esitatud helis neid efekte, kuigi hiljem katsejänesteks olnud 3 inimest peale n.ö. "kättenäitamist" tajusid huvipakkuvat osa, kõik tunnistasid üheselt, et klappides see palju rohkem esilekerkiv, paraku ei olnud võtta rohkem kui üks rockmuusikahuviline kes klappides mulle huvipakkuva lõigu kohta märkuse tegi (esitasin neile küsimusi, et mida nad kuulsid loo erinevates lõikudes, püüdsin mitte väga suunavalt ja kõigile ühed küsimused).
                        Et seega tekibki ka olukord kus võrdlusel ehk peaksid osalema ühe muusikastiili huvilised?
                        -superradical-

Comment

Radiotehnika35 viimane postitus tuletas meelde seda, kuidas ma mp3e kuulama õppisin. Oli vist mingi aasta 1997 kui vennad tipi ühikas mp3edega uhkustasid. No läbi u101 ja "kõlarite" oli kvaliteet muidugi super. Pealegi oli tegu suhteliselt hea kvaliteediga mp3ega. Siis sattusin aga lugema, mis see tegelikult on ja loomulikult kuulsin ka väga viletsalt tehtud mp3e ja selle artefakte (mulksumisi). Sellest piisas, et mu kõrvad välja õpetada kadudega pakitud heli eristama. Ja saan aru vahest isegi 320kbps juures. Lihtsalt tuleb otsida teatud "efekte", mis muidu puuduvad.
                          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                            Lihtsalt tuleb otsida teatud "efekte", mis muidu puuduvad.
                            Sesmõttes pidasin silmas tehnika pakutavaid erisusi, muusika tuli tol korral CD-lt. Ma usun, et inimene kes enne kuulanud muusikat stiilis arvuti+Y-101+S-90, tema jaoks ilmselt ei ole ka miljonisel kaablil vahet, lihtsalt asi ongi pigem kuulmisaistingus - kui kõrv on kogenud, eristad, kui mitte - ei erista ja ilmselt on lugu nii, et kui enne ei ole kuulnud ja nüüd super tehnika juures kuulad, et oi, näe on helis uusi "asju" siis mida toogi nii annab?
                            Selle üle vaielda ja rääkida pükste söömisest - no ma ei tea...juba võimalused on erinevad igalühel ja nende olemasolu või olematus ei peaks kedagi halvemaks või paremaks tegema.
                            See toidutegemine on hea võrdlus - anna sajale inimesele ühed ained, üks retsept, üks protsessikirjeldus - maitsed on ikka erinevad. Sama on ka veini, viski jne-ga. Sügisel valminud, kevadel valminud...võtad ühe ajaintervalli aga ikka on erinev.
                            Pöörad pistiku näit. võimendil pesas teistpidi, muutub kah - ses osas ka ei vaidle vastu, aga ma usun, et kui võtta lauale Y-101 ja mingi näit. Goldmund 100* hinnavahega võimendid, ehk siis saab sellest suurem osa ka aru (ei anna pead), et on vahe sees. Siit aga tekibki küsimus - kas "üle võlli" on mõtet asja keerata?
                            Noh, kas näit. 50€ kaabel on siis väga s..t võrrelduna 500€ kaabliga? Kas vahe on kümnekordne? Millest ma ilma jään kui kasutan 50€ kaablit?
                            Vägisi meenub üks vana TM test milles võrreldi 3 kõlarikomplekti. Kui mälu ei peta oli Dali, Audes (Maestro?) ja üks u. 24000eeku maksev riiulikõlarite paar (ei meenu enam nimi kuidagi...Dynaudio võis olla?), kui mälu ei peta oli tegu 1998? aasta mainumbriga, hetkel pole käepärast, et lapata aga keda huvitab - ehk meenub ka.
                            Selles testis oli siis lastud neid kõlareid hinnata eesti muusikamaastiku tuntud nimedel, üks rumalaim hinnang kõlas umbes nii " ...maksab küll 6? korda enam kui teised testis osalenud...kuid see on ju KÕIGEST raha" - kas ei ole see natuke üle võlli keeratud argument? Minuarvates on. Pole ju see hinnang viide kuskiltotsast asjaolule nagu oleks ta siis ka 6? korda parem kui samapalju odavam.
                            Teised olid pidanud neid suht-koht võrdseiks, üks arvamus oli ka umbes niisugune " ... on küll parema heliga kuid 6? kordne hinnavahe - no ma ei tea, ehk kaks korda kuid 6* on liiga palju - niipalju ta parem ei ole..."

*" " märkides siis arvamust avaldanute mõtted. Ja rõhutan, et tegu polnud inimestega tänavalt - püüdsin netist seda artiklit otsida kuid kiirelt teostatuna seda ei leidnud, võimalik, et liiga vana number.
                            -superradical-

Comment

Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
                              Noh, kas näit. 50€ kaabel on siis väga s..t võrrelduna 500€ kaabliga? Kas vahe on kümnekordne? Millest ma ilma jään kui kasutan 50€ kaablit?
                              Minu arvates on selline võrdlus lihtsalt rumalus. Paremust ei saa võrrelda kordades. On ju olemas reegel: mida suuremaks lāheb hinnavahe, seda vāiksemaks jāāb paremuse vahe. Paremust saaks ehk pigem võrrelda protsentides, see tāhendab, et kui hinnavahe on kūmnekordne, siis paremuse vahe on kūmme protsenti. Nii oleks õigem minu arvates.
                              "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Esmalt postitatud Sonic poolt Vaata postitust
                                Minu arvates on selline võrdlus lihtsalt rumalus. Paremust ei saa võrrelda kordades. On ju olemas reegel: mida suuremaks lāheb hinnavahe, seda vāiksemaks jāāb paremuse vahe. Paremust saaks ehk pigem võrrelda protsentides, see tāhendab, et kui hinnavahe on kūmnekordne, siis paremuse vahe on kūmme protsenti. Nii oleks õigem minu arvates.
                                No võibolla on see ka rumalus, me ei tea seda.
                                Üldine küsimus on, et kas see väärtuselt "üle võlli" ajamine on siis asja mõte? Mulle jääb küll mulje, et nii seda siin ette tahetakse sööta.
                                Protsentides võrdlemine on keeruline - selleks puudub ühene mõõdupuu, seega kas see ikka on õigem? See on küsitav.
                                Kas kusagil on selleks mingi standard? Mida siis täpselt tähendaks näit. võrdlus 1000€ kaabli vs. 10k€ kaabli "paremuste vahe"? Milles need 10% väljenduvad? Selles ju on kogu küsimus. Pigem on need vaidlused alati kippunud selles suunas, et lihtsalt ta on parem ja jutul lõpp. Sarnaselt ka mujal maailmas, mõningad vahed, aga suur osa sellest ei hooli, samas milleks kujundada nende arvamust ümber? Meil on see mentaliteet, et näit. auto peab olema uhkem kui naabrimehel - kas hakkame jõudma sinnamaale, et uhkustame - kellel on väärtuslikum kaabel? Ei ole ju ka nagu päris õige...või?
                                -superradical-

Comment

Working...
                                X