Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Esmalt postitatud Altec poolt Vaata postitust
    Ise ma eelistaks kaablite kuulamise testi saviplaadi heliga, sest see on pakkimata formaat.
    Vabandust, et kisub OT poole, kuid kas siis LPCM on nagu... pakitud formaat selles valguses?

Ja veel vinüülidest - mida ütled selle peale et REEGLINA on kõik vinüülid alates ca1980 digitaalse masteri vahendusel toodetud? Seejuures tänapäeva mõistes suht algelisel CD tasemel...

RIAA on esitanud parameetrid, mille kohaselt VÕIB degradeeruda vinüüli esitus järjekindlalt iga kuulamiskorraga, siinräägitud 15x testkuulamist muudab vinüüli reaalset sooritust ikka päris märgatavalt... nii et mõelge uuest mis source valite. Ma vahepeal otsin need RIAA parameetrid ning lisan siia.

Edit: RIAA standardi järgi on normeeritud järgnevad sagedusriba ülapiirid, milleni võib kvaliteet kahaneda:
    20kHz pärast ühekordset mängitamist,
    18kHz pärast 3x mängitamist,
    17kHz pärast 5x mängitamist,
    16kHz pärast 8x mängitamist,
    14kHz pärast 15x mängitamist,
    13kHz pärast 25x mängitamist,
    10kHz pärast 35x mängitamist,
    8kHz pärast 80x mängitamist.

Niisiis, võimalik kvaliteedi degradatsioon ainuüksi ühe kuuldetesti jooksul (8-15X) oleks ilmselt ka kurdile kuuldav Samas see ei tähenda et nii julmalt kvaliteet kukubki, kui on paremad segud ja timmitud käpad, asi pole ehk nii hull.
    viimati muutis kasutaja OSX; 10 m 2012, 15:22.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Asjalik artikkel, ega no tähte pean ikka närima. Mis krdi pärast on seal mikrofarad ja pikofarad lühenditena mfd, pfd, pf kui peab olema μF (no okei, uF kui ei viitsi väga "mikro" lühendit otsida) ja pF.
      Selline artikkel peaks olema korrektselt vormistatud, et olla usutav üldiselt. Reegel kehtib ka jänkide kohta: mfd appears in historical documents means microfarads, but it should not be used nowadays.

OT oli...

Comment

tüüpiline foorumi vaidlus. 1 samm kuulamisele lähemale asjaliku postitusega kuniks järgmine hõbekõri internetilehti loopima kukub ning seal ju nii tehti või seal ju mõõdeti. see ei pruugi olla 100% tõsi ning ei tasu koht täieliku tõena võtta. näide tänasest: käisin autosalongis ühe müügimehega juttu ajamas ning nagu muuseas tuli jutuks foorumid ning vaidlused. automüüja ütles hästi:
        - tihti on seal koos noored, kes ise asjast eriti midagi ei tea (mõned mehaanikud ja õlinäpud üritavad tõtt rääkida, kuid ülejäänud on nn soojapuhujad, kes mujalt saadud infoga tatti pritsivad)
        - üldjuhul ei ole hooldatud see auto korrektselt hooldustes (naabri juhaniga keerame pidureid ning teeme õlivahetuse ära)
        - üldjuhul ei ole keegi ostnud uut autot vaid kõik on üle mitmesajatuhande läbinud ning loogiline, et kui seda ei hooldata korralikult hakkab tükke pudenema

seega soolapuhujad, rääkige omast kogemusest ning ärge loopige siiajärgmisi vaidlusallikaid. kui kuld ikkagi ei juhi paremini, sii skohe hakkame saviplaatidega peale?
        selle odav kaabel vs kallim tõin välja juba paar lehekülge tagasi, kuid siis tulid kuulajatel hoopis teised eesmärgid välja: mis nii ikka ei saa ju.

homme päev teen kodus oma igapäevatehnikaga eluskatse, kus heidan end laboriroti staatusesse: odav vs mitteniiodav kaabel ning ütlen kõikidele foorumlastele välja kas vahet oli või mitte. kui oma tehnikaga vahet ei tee (öelgu mõõtmised, teooria, füüsika ning kaablitootjate andmed mistahes), siis pole minul seda kuulamise grande finaalet kuulama tullagi. ning teil kaasfoorumlased soovitaks sarnase testi läbi viia ning alles seepeale siin foorumis sõna võtta.
        sellekohta teeme uue teema kaabli test vms, kuhu pildid koos jutuga juures. kes ja mida kuulis. kas selline vangerdus sobib või tuleb hakata järgmisi müüte purustama ilma, et vanadestki üle ollakse?

Comment

Esmalt postitatud sacher poolt Vaata postitust
          ...homme päev teen kodus oma igapäevatehnikaga eluskatse...
          Kui teed seda, ära unusta, et me oleme inimsed, ja meie aju adapteerib kõrvad iga kord, ja kui vahetad kaablid aju unustab mis oli 10sec tagasi (= ei ole kõige tähis asjad) ja seal võib olla erinev heli, aga aju seda ei mäleta Kaablivahetus võtab 10-30-sec...

Kui tahad proovida - on vaja hea audioprocessor DACiga kus olemas mitu REC-out väljundid, kus signal on saama. Servicemaualis peab olema saama signali tee(näiteks sobib Audiolab AP8200, Lexicon MC8/12, DEnon AVP-A1xx jne). Sa võid ühenda 2 erinevad REC-outid oodav ja kallis kaabliga koos hea stereo võimendiga (kus olemas pult valida source või on vaja teine inimine ked vahetab source) ja kuulama kudas mängivad kaablid. Kui teed kaablivahetus kiiresti - võid leia erinevused (või pole).
          Saama lugu oli Roger Russeli testis (link OSX-is postis #192) - seal oli ehitatud kaabli switch kiresti vahetada kaablid.

Ka on vaja valida hea trackid, tavalised "Eagles Hotel California", "Metalica", POP, jne ei sobi.
          Võid proovida Chesky recorsd test CDs (seal ~10tk, aga ei ole kõik trackid sobivad),
          sobib "AIX Records HD Music Sampler" - track 2, 3, 5, 7

Hästi sobib Usher Audio The Diamond Revolution CD-d - 2009 ja 2010 - seal on paar-kolm hea trackid, paar-kolm on HCCD (20bit/44.1).

Proovi ja kirjuta

Comment

Teine variant (kiire lülitamise asemel) ise kodus testida on kuulata kogu plaat korra ühe ja teise korra teise kaabliga, siis on aega meelde jätta kuidas üks mängis ja kuidas teine ning leida erinevusi.

Comment

tänud õpetussõnade eest. samas päris esimest korda kuulama ei hakka ja see tehnika nii väga halb ka pole (pcm1702 dac, custom made kõlarid).
              lugudest niipalju, et endal on ajaga välja kujunenud kindlad lood ja plaadid, mille järgi midagi kuulata (tommy emmanuel, enya, michael buble jne). testiks uusi plaate pole ka mõtet leiutama hakata, sest kui lugu on võõras, siis ei oska nii lihtsalt tuvastada.
              ning nüüd lähen seda odavat juhet ostma, et see kuulamisharjutus lõpule viia!

edit: test tehtud. võrdluses olnud traadid:
              kõige odavam juhe, mis euronicsis oli. hind nagu näha 2,50.

minu kaabel, mis peaks kordades parem olema revjuude järgi ning autasude järgi pakil. pilti ei teinud kui selle kunagi ostsin, kuid kodukas siin:

metoodika:
              kuulata läbi mõned oma testimislaulud, millega olen kõik oma asjade kuulamised teinud. lihtne põhjus: tean neid laule ning nüansse hästi. kus midagi on või ei ole. valikus oli 5 artisti: Michael Buble, Enya, Tommy Emmanuel, Celtic Woman ja Kenyan Boys Squire. kokku 7 laulu.

test:
              kuulan mõlema kaabliga laulu ära ning nüansid panin kirja. kõik mõtted panin kirja, mis tekkisid . seejärel kuulan kindlaid kohti eristamaks ühte kaablit teisest.

järeldus:
              kuulamise ning vahetamisega tuli välja mitmeid erinevaid kaabli iseärasusi - kuigi need olid niivõrd väiksed, et neid nö lambist kuulates vahet ei tee. vahe nende juhtmete vahel:
              - odaval kaablil oli sees nagu mingi imelik kaja. ebaselgus. mitte muidugi selline, et essugi aru ei saanud vaid nii, et kui kuulasid alguses odava kaabliga ja seejärel panid parema, siis said aru.
              - kallima kaabli esitus on täpsem ja selgem. erinevad hääled on selgemalt üksteisest eristatavad ning kostuvad paremini välja. näiteks koorilaulus oli odava kaabliga müra ja pidi pingutama, et kõikidest häältest aimu saada. seevastu kallimal kaablil oli see kuidagi parem
              - täpsus ja selgus annavad aga ülisuure emotsiooni. odava kaabliga ei tulnud mul kordagi kananahk, kuid teisega olid lood vastupidised. kui otsad ringi ning lugu otsast peale siis loo arenedes olid kiiresti karvad turris ning emotsioon laes.
              - mis veel oli erinev oli see, et odav kaabel mängis millegipärast nõksu vaiksemalt. manuaali järgi on tundlikkus nendel otstel sama- juhtmes asi? ei tea, kuid nii ta oli.

testi kokkuvõte:
              nende kaablite vahel on olemas vahe, kuid seda on märgata alles siis kui hakata otseselt võrdlema. vahetustega hakkad eristama. ei ole nii (vähemalt minu puhul), et mõningase kuulamisega ütled ära kas on nüüd minu pikaaegne kaabel või see tänaostetud 2,50 juhe. jah, emotsiooni ei tekita see odav niipalju, et mul kananahk peale tuleks, kuid see heli nüüd nii halb ka ei olnud. täitsa kuulatav oli kõik peale selle mürase koorilaulu, millest eriti midagi aru ei saanud. kui mul poleks seda paremat kaablit, ei oleks mul kindlasti ka seda keeniapoiste plaati.

jutt pikk ning keeruline. kindlasti ei ole minuga kõik foorumlased nõus, kuid minu testi eesmärk oligi teha vahet sellel kõige odavamal ning natuke paremal. kogu jutt on minu arvamus ega pretendeeri selle kõige õigema tõena! agasid võib siin olla palju kuid selle kuulamisega sain mina asjadest ning nendest juhtmetest aimu. kas ma tahaks teha sama katse omajuhe vs ülikallis kaabel- muidugi! ehk on vahe, ehk mitte. kuulamisega tõestame ning tunnen, et olen ära teeninud mõned õlled, et kõrvu tänada
              viimati muutis kasutaja sacher; 11 m 2012, 14:11.

Comment

Suurepärane test. Mulle kui tehnikainimesele jääb selgusetuks see, kuidas saab juhe kaja juurde tekitada. Stereobaasi muutusest saan aru - kaabel kostab läbi kuigi ka sellel "Hama" kaablil on eraldi juhtmed.

Vaevab veel küsimus - mis kaableid kasutavad muusikategijad ise ?
                Buy Audio Cables + accessories online at Europe's largest music retailer - Fast shipping, 30 days money-back and 3 years Thomann guarantee

Pakun välja metoodika - signaal monoks teha. Ja siis kummagi kanali jaoks erinev kaabel. Siis peaks erinevus kohe kuulda olema.
                Edit: 172 postitust juba seda jahumist siin.

Seda kajajuttu ei usu ma enne kui kasutan ühte signaaliallikat ja sellest lasen ossi erinevatesse kanalitesse läbi erinevate juhtmete signaali.
                Ja vaatan 20kHz juures erinevust. Mitu millisekundit kuuldava kaja jaoks on vaja ?
                Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                  Suurepärane test. Mulle kui tehnikainimesele jääb selgusetuks see, kuidas saab juhe kaja juurde tekitada. Stereobaasi muutusest saan aru - kaabel kostab läbi kuigi ka sellel "Hama" kaablil on eraldi juhtmed.

Vaevab veel küsimus - mis kaableid kasutavad muusikategijad ise ?
                  Buy Audio Cables + accessories online at Europe's largest music retailer - Fast shipping, 30 days money-back and 3 years Thomann guarantee

Pakun välja metoodika - signaal monoks teha. Ja siis kummagi kanali jaoks erinev kaabel. Siis peaks erinevus kohe kuulda olema.
                  Edit: 172 postitust juba seda jahumist siin.

Seda kajajuttu ei usu ma enne kui kasutan ühte signaaliallikat ja sellest lasen ossi erinevatesse kanalitesse läbi erinevate juhtmete signaali.
                  Ja vaatan 20kHz juures erinevust. Mitu millisekundit kuuldava kaja jaoks on vaja ?
                  mulle kui tehnikavõõrale inimesele on asi täpselt nii nagu just kirjutasin. miks on kaja? miks ei ole niihästi erinevad hääled välja kostunud? hea küsimus ja vastata ei oska. kirjutasin juurde viiele Techlingi loole, et kuidagi selgem. odava juhtmega buble oli nagu kaja ning keenia poisid oli pm suur lärm millest eriti aru ei saanud.

proovisin monos mõlema kaabliga ning see odavama kaabliga pool mängib tõepoolest vaiksemalt. kohe kõrvagakuuldes vaiksemalt. kuna pole niisuur tehnikainimene, siis ei ole aparatuuri, millega asjad ära mõõta. kui keegi tallinnast tahaks neid kaableid üle mõõta, siis hea meelega annaksin need mõõtmisesse, et täpsed andmed juurde saada.

Comment

Mis need seadmed on mille vahel sa kaableid testisid, täpsed tüübid siis?

Comment

võimendiks on Yamaha AX-730 vanakooli stereovõimendi. Denon DCD-1450AR on mängija.

Comment

Ohh,kurjam,raiskasid 2 pindi õlle raha nende "nööride" peale
                        Mul neid oleks olnud Sulle niisama anda...
                        Tean,et Lpäeval aega teen ise kodus sama testi läbi

Comment

Esmalt postitatud ottok poolt Vaata postitust
                          Mul neid oleks olnud Sulle niisama anda...
                          Tean,et Lpäeval aega teen ise kodus sama testi läbi
                          mul oli kodus rca to 3,5mm ning teisi rca otsi oli veel kuid see parandamine oleks keerulisemaks läinud. pigem oli bensukulu ja ajakulu suurem kui see 2,50 . aga projekt oli vaja läbi lükata ja kui kuu lõpuks nälga jään, ehk siis kaasfoorumlased leiba ja vett ikka annavad!

Comment

eestis müüakse näit Klotz kaableid http://www.klotz-ais.com/, mida muusikud kasutavad. Näit. mikrofonikaablid http://shop.klotz-ais.com/quickorder.../MC5000__e.pdf on audiosüsteemides täiesti kasutatavad, samuti võib neid isegi grammofoni juhtmetena kasutada väikese mahtuvuse tõttu. Hinnad high end kaablite võrreldes mõõdukad.

Comment

Esmalt postitatud ottok poolt Vaata postitust
                              Tabav võrdlus.
                              Need juhtmelaadsed tooted on paras kuritegu oma koostekvaliteedi ja materjali (või õigemini selle puudumise) poolest ja neid ei ole mõtet mitte mingisusgusesse testi kaasata. Need käkerdised tuleks EU ametnikel hoopis ära keelata nagu hõõglambid, kuigi jah, materjali kokkuhoid jääb nende arvates ilmselt plusspoolelel.
                              Sihukeste junnide takistus võibki olla täiesti mõõdetavalt ebaloomulik. Põhjuseks ülipeenike vasksoon ja kesine klemmühendus juhtme ja otsiku vahel. Ka lõpmatupoolne takistus ehk katkestus on kerge tulema - testitud, kindel.
                              Ja varjestus - seda ei ole ju üldse! Mis võrdlusest siin saakski rääkida...

Natukenegi kasutatav kaabel algab 5€-st, vähemalt koostekvaliteedi suhtes võib siis niipalju kindel olla, et esimese ühendamisega pistikuotsik juhtme küljest ei lahku. Aga ega varjet vist pole nendelgi.

PS. Kuuldava kaja jaoks on vaja 150ms hilistust.

Comment

Esmalt postitatud kalju poolt Vaata postitust
                                eestis müüakse näit Klotz kaableid http://www.klotz-ais.com/, mida muusikud kasutavad. Näit. mikrofonikaablid http://shop.klotz-ais.com/quickorder.../MC5000__e.pdf on audiosüsteemides täiesti kasutatavad, samuti võib neid isegi grammofoni juhtmetena kasutada väikese mahtuvuse tõttu. Hinnad high end kaablite võrreldes mõõdukad.
                                Kui oleks varjestus punutud sukana oleks enam vähem kaabel.

Comment

Working...
                                X