Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

See jutt siberist oli valus- mina OLEN 25 kuud seal igikeltsa raiunud ja jääd,et seda sulatades saaks JUUA ja pesta. Mitte vabatahtlikult ei läinud ma sinna!
    Jääge kaablite juurde- poliitika ja sotsialismi,kapitalismi,kommunismi jaoks on teised foorumid.

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
      Kuna asi käis ka minu pihta, siis küsin praktikutelt. Mitu elektroonikakomponenti te elu jooksul kokku olete jootnud ? Mitu võimendit ehitanud ? Mitu võimendit nullist lõpuni läbi mõelnud, disaininud ja arvutanud ?
      Räägitakse igasugustest kogemustest - aga need kuradi füüsikud peavad teie jaoks ju need võimendid disainima ja valmis ehitama. Teist pole muus kui kogemused ja praktika ? Mis saab siis kui mingil põhjusel mingi seadme heli ei meeldi ? Lähete uut otsima, selle asemel et seda oma maitsele paremaks ehitama hakata. Ehitage ise midagi valmis kõigepealt kui oma "teadmisi" eksponeerima tulete !
      Ja mis puutub rahasse, siis ajate te ise täpselt sama juttu, õigustades õhu ostmist.

Kui pole ise elektroonikadisaini teinud, ära oma lollust eksponeeri.
      Ja kui palju ja mis hinda arvad enda disainitud võimendeid väärt olevat? 100? 1000 eurot? Rohkem?

Olen kuulnud tõsist paska mis on elektroonikute poolt kokku joodetud ja mille hind ning mõõtmistulemused on 10000 euro väärtused, kuid heli ei ole mitte 100 eurot ka väärt. Ja olen kuulnud küll mitte 100, aga 500 eurost kodukootud võimendit, mille heli on kordades parem sellest 10000 eurosest? Ja olen vaielnud elektroonikutega, et kui hea võimendi lõpu sees kasvõi üks kondekas vaja välja vahetada, siis ei piisa ainult sama väärtusega komponendi ostmisest ja väljavahetamisest, vaid sellega muutub kohe ka heli. Ainult samal komponendil on sama heli samas asukohas plaadi peal.

Ning enamus elektroonikuid (ära tunne ennast isiklikult puudutatuna) kuulevad küll heli, aga ei oska kuulata. Ja kui arusaamist muutumisest ei ole, siis ei ole midagi teha, selle inimese jaoks muutust ju ei olegi ja kõik on hästi. Samas ei saa selle järelduse pealt öelda, et kui ei kuule, siis ei ole.

Üks minu võimendi on juba elektroonikute poolt peesse keeratud, nii et ma tean väga täpselt, millest ma räägin. Kuigi see toimib ideaalselt, siis heli ei kõlba enam kusagile.

Ja arvutamine on tore asi küll, plaadi disainimine ka, aga natuke rohkem katsetamist oleks vaja teha, et asi mängima saada. Ja mängimise all ma ei mõtle loomulikult seda, et võimendi on võimeline heli võimendama, vaid et see kõlaks ka naturaalselt. Ei ole küll jälle otseselt Sinu pihta, kuna ei ole Sinu tehtud võimendeid või modifikatsioone kuulnud, kuid ega ma arvatavasti väga igatse ka, kui see käib ainult läbi arvutuste.

Ja nii saigi kaabliteemast võimenditeema

Comment

Esmalt postitatud hiq poolt Vaata postitust
        Ja kui palju ja mis hinda arvad enda disainitud võimendeid väärt olevat? 100? 1000 eurot? Rohkem?
        Mõne euri vist olen reaalset raha raisanud.. aga väärtus - leiutan ulmelise jutu "hoolikalt" valitud komponentidest juurde
        Tegelikult (vist on see ka platseeboefekt) . ehita ise üks võimendi valmis ja saad aru, et see kõlab kõige paremini sinu jaoks.

Esmalt postitatud hiq poolt Vaata postitust
        Olen kuulnud tõsist paska mis on elektroonikute poolt kokku joodetud ja mille hind ning mõõtmistulemused on 10000 euro väärtused, kuid heli ei ole mitte 100 eurot ka väärt. Ja olen kuulnud küll mitte 100, aga 500 eurost kodukootud võimendit, mille heli on kordades parem sellest 10000 eurosest? Ja olen vaielnud elektroonikutega, et kui hea võimendi lõpu sees kasvõi üks kondekas vaja välja vahetada, siis ei piisa ainult sama väärtusega komponendi ostmisest ja väljavahetamisest, vaid sellega muutub kohe ka heli. Ainult samal komponendil on sama heli samas asukohas plaadi peal.

Ning enamus elektroonikuid (ära tunne ennast isiklikult puudutatuna) kuulevad küll heli, aga ei oska kuulata. Ja kui arusaamist muutumisest ei ole, siis ei ole midagi teha, selle inimese jaoks muutust ju ei olegi ja kõik on hästi. Samas ei saa selle järelduse pealt öelda, et kui ei kuule, siis ei ole.

Üks minu võimendi on juba elektroonikute poolt peesse keeratud, nii et ma tean väga täpselt, millest ma räägin. Kuigi see toimib ideaalselt, siis heli ei kõlba enam kusagile.

Ja arvutamine on tore asi küll, plaadi disainimine ka, aga natuke rohkem katsetamist oleks vaja teha, et asi mängima saada. Ja mängimise all ma ei mõtle loomulikult seda, et võimendi on võimeline heli võimendama, vaid et see kõlaks ka naturaalselt. Ei ole küll jälle otseselt Sinu pihta, kuna ei ole Sinu tehtud võimendeid või modifikatsioone kuulnud, kuid ega ma arvatavasti väga igatse ka, kui see käib ainult läbi arvutuste.

Ja nii saigi kaabliteemast võimenditeema
        pigem ikka rahateema...
        Vahetanud neid komponente võimendis siis ise. Või otsid komponendid välja ja lased oma valvsa pilgu all sisse joota. No aga siis jääb ikkagi elektroonikainimene süüdi...rääkida osvad paljud...aga ei oska juttu panna tehnilisse keelde ja tehnikainimesed ei saa aru, mis maaginie komponent annab "läbipaistva ruumi". .

Komponentidest ja nende hinnast on tunduvalt olulisem nende õige paigutus montaažil. Eriti kehtib see tugevoolu ja väga nõrkvoolu osade puhul.

Veel rahast..
        Tead, ma ei kadesta neid, kes keskmist palka saavad. Küll aga kadestan neid, kellel on prii ülalpidamine ja enamus sellet keskmisest palgast ei lähe eluaseme ja toidukuludeks.
        Mäkdoonalds on kah restoran.
        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Kuna asi käis ka minu pihta, siis küsin praktikutelt. Mitu elektroonikakomponenti te elu jooksul kokku olete jootnud ? Mitu võimendit ehitanud ? Mitu võimendit nullist lõpuni läbi mõelnud, disaininud ja arvutanud ?
          Räägitakse igasugustest kogemustest - aga need kuradi füüsikud peavad teie jaoks ju need võimendid disainima ja valmis ehitama. Teist pole muus kui kogemused ja praktika ? Mis saab siis kui mingil põhjusel mingi seadme heli ei meeldi ? Lähete uut otsima, selle asemel et seda oma maitsele paremaks ehitama hakata. Ehitage ise midagi valmis kõigepealt kui oma "teadmisi" eksponeerima tulete !
          Ja mis puutub rahasse, siis ajate te ise täpselt sama juttu, õigustades õhu ostmist.

Kui pole ise elektroonikadisaini teinud, ära oma lollust eksponeeri.
          Hea küll. Vabandan eestimaa parimate audioasjatundjate ja skeemitehnikute ees. Jään oma liistude juurde ja usun seda , mida oma kõrv ütleb.

Olen vähendamas iseehitamist ( esimese korrlikuma võimendi ehitasin vist 15-16 a. Peale seda veel mitu trans ja lampvõimu ning hulga igasugu imevidinaid veel. ) ja keskendun reaalsele audiole, mida toodetakse muus maailmas. Eesti "maailma parimate võimendite" autorid ju pole ennast piisavalt veel kehtestanud. Ma ei mõistaks hukka neid , kes ütlevad , et 50% heli tuleneb toitest! No nüüd andsin vist uue "kondi" puremiseks!
          Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
          Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

Comment

Esmalt postitatud suur13 poolt Vaata postitust
            Nii, test siis tehtud ja tulemuseks (mõnes mõttes hulleim mis sai tulla) 12-st 9 pihtas

Statistikuid see vast ei veena, aga läbikukkumiseks mina seda ei nimetaks. 9-st 8 pani Alari pihta üsna kindlalt. Ühe katse puhul kahtles pikalt ja pani pihta. Kolmest möödaläinust kahe puhul käis pikalt edasi-tagasi ja pani siis mööda. Üks läks kindlalt mööda. Niiet väikeste variatsioonidega oleks võinud olla 12-st 8 või ka 12-st 11.

Teda kõrvalt vaadates tundus, et teab mida mingi kaabli puhul detailidest otsida, ehk siis otsused tulid sarnaste kohtade pealt valitud loos. Tundus et tegi otsused ainult kuulamise põhjal ja üritanud luua minuga silmsidet või muud moodi mõjutada. Mina püsisin terve testi vait. Aga igal juhul oli kuuldud vahe minimaalne ka Alari enda sõnul. Seda isegi endale üsna hästi tuttavate kaablitega, mille vahe enne testi üsna selge tundus.

Mis olid kahe kaabli margid, milline ülejäänud tehnika ja kuulatud lugu, las kirjutab Alari ise.

Kokkuvõtteks - peale seda testi oleks minul väga raske väita, et kodustes tingimustes ei ole võimalik kaablitel vahet teha. Olgu need vahed kuitahes väikesed. Ja kui suudab neid testis eristada, tuleb kaablid tunnistada erinevateks.
            Teadusartiklit selle testi pealt loomulikult ei kirjuta, aga loodetavasti innustab ka teisi sarnast asja proovima.
            Kas ma saan õigesti aru, et peale iga kuulamiskorda ütlesid sa testijale, et kas vastus oli õige või vale?
            Ok, lugesin kehvasti, olid kogu testi vait. Igatahes, huvitav test, mitte päris veenev, kuid ehk julgustab ka teisi proovima.

Alarile küsimus - kumb kaabel parem oli?
            viimati muutis kasutaja ihvike; 27 m 2012, 21:39.

Comment

Esmalt postitatud Markunn poolt Vaata postitust
              Ja nyyd kuulsin ma ühelt audiofiililt väga huvitavat asja. Mitte 220V vaid 230V laseb oma süsteemi, et head soundi tagada! 15% pidi elektris kinni olema. Arvamus?
              Püüan siis veel natuke lisada . Meie võrgutoide on 220-240 V ( isegi 245 olen mõõtnud linnas ) - Trafo arvutatakse 230 ( ehk ka 220 ). Kui tegelikkuses lasta sellele võimule pluss 10 V peale, siis sound on toekam. Kui aga miinus 10 V, siis võib sound lahjemaks jääda. Trafol ju pole uuemal ajal sisendipinge korrigeerimiseks midagi ette nähtud. Mõni audiofiil siis tõstabki autotrafoga pinge suuremaks ja saab parema heli. Osad võimutegijad arvutavad toitetrafo algselt juba natuke teisiti, kui tavalise trafo klassikaline arvutus seda ette näeb. Aga toite kõikumine kindlasti muudab soundi ni nagu ka igasugused häired vooluvõrgus. Häiretega võidelda kõige parem jälle heade toitekaablitega. Nood on ka ju filtrid tegelikult oma mõttelt. Aktiiv ja LC Filtrid on teoorias head aga praktikas keeravad heli tihtilugu vussi. Enne kui keegi tark siin mind kritiseerima kavatseb hakata, paluks tulla ja näidata kuulamisetestiga, et filter seda ei riku. Oman ikka mõningaid kogemusi selles vallas ja mõnigi minu tuttav on saanud heli korda, kui on loobunud mõne tarkpea soovitatud filtrist, mille ta varemalt on toiteahelasse külge ühendanud .
              viimati muutis kasutaja Altec; 27 m 2012, 22:09. Põhjus: nn
              Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
              Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

Comment

Esmalt postitatud Altec poolt Vaata postitust
                ... mind kritiseerima kavatseb hakata, ...
                Mitte mingil juhul kriitika!
                Ainult siiras tervendav naer.

Comment

Esmalt postitatud Jeekim poolt Vaata postitust
                  Mitte mingil juhul kriitika!
                  Ainult siiras tervendav naer.
                  Sama siin...
                  Ma enam ei viitsi......jäägu võit siis "praktikutele".
                  Kirjas on aegade raamatus - õndsad on need, kes ei näe (hetkel siis ei kuule).
                  Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Van Den Hul on Dac-i taga ja vinüüli correctori taga on vask kaabel (Inakustik). Hõbetatud QED ei kõla minu jaoks eriti loomutruult. Kuidagi liiga terav.

Esmalt postitatud ihvike poolt Vaata postitust
                    Alarile küsimus - kumb kaabel parem oli?

Comment

Mõne euri vist olen reaalset raha raisanud.. aga väärtus - leiutan ulmelise jutu "hoolikalt" valitud komponentidest juurde
                      Tegelikult (vist on see ka platseeboefekt) . ehita ise üks võimendi valmis ja saad aru, et see kõlab kõige paremini sinu jaoks.

pigem ikka rahateema...
                      Vahetanud neid komponente võimendis siis ise. Või otsid komponendid välja ja lased oma valvsa pilgu all sisse joota. No aga siis jääb ikkagi elektroonikainimene süüdi...rääkida osvad paljud...aga ei oska juttu panna tehnilisse keelde ja tehnikainimesed ei saa aru, mis maaginie komponent annab "läbipaistva ruumi". .

Komponentidest ja nende hinnast on tunduvalt olulisem nende õige paigutus montaažil. Eriti kehtib see tugevoolu ja väga nõrkvoolu osade puhul.

Veel rahast..
                      Tead, ma ei kadesta neid, kes keskmist palka saavad. Küll aga kadestan neid, kellel on prii ülalpidamine ja enamus sellet keskmisest palgast ei lähe eluaseme ja toidukuludeks.
                      Mäkdoonalds on kah restoran.
                      Ma nüüd ei saanud sellest lõpuosast aru jälle... Kas prii ülalpidamise all on mõeldud siis minu elamist? Tunnistan, et elan väga korralikus, uues korteris, mis ei ole minu oma, aga kahjuks ei ole see teps mitte tasuta, vaid igakuiselt korraliku üürisummaga. Kuid head asjad ei olegi kunagi tasuta. Ja elu nautimise alla võib vist liigitada minu muud hobid, nagu kiirendussport, rahvarallid, rahvasprindid, mis ei ole kahjuks sponsorite vaid oma rahakoti peal. Niiet oma arved maksan ma ikka ise, nagu ühel heal sõbral on ralliautolegi kirjutatud.

Ja praegu mõtlen ma tõesti sellele, et oleksin pidanud need lõpu kondekad ise välja vahetama, mitte andma seda tuttava kätte, kes, tahtes head teha, ehitas lõppvõimendi koolitarkustele põhinedes ringi, näidates mulle veel ossi pildi pealt, et vaata, kui hea välja tuli. Kahjuks ainult ossi pildina.

Ning võimendi ehitamise koha pealt - õnneks on mul piisavalt kogemust ja ma tean, mis mulle meeldib. Ja ma tean ka seda, et kasvõi 20 aastane kogemus elektroonikuna ei teeks minust veel võimendi ehitajat, sest muidu oleks odavaid hiina superhästi mängivaid junne kogu maailm täis.
                      viimati muutis kasutaja hiq; 28 m 2012, 06:28.

Comment

Sama siin...
                        Tegelikult pole see võit. Võit oleks siis, kui kõik "uskmatud" nagu üks mees tunnistaksid oma lüüasaamist ja uue "usutunnistuse" tõrkumata vastu võtaksid. Seega, "püha üritus" kestab edasi, kired lihtsalt jahtuvad. Et mõne aja möödudes uuesti lõkkele lüüa. See on normaalne.
                        Ainult kolm mõtet vaevavad mind - millal hakkan ma kuulama "helisid" ja mitte muusikat? Millise tehnikaga peaksin kuulama oma vanu monosalvestusi, et pillide ruumiline paigutus esile tuleks? Millal saab minust täisväärtuslik "usklik"? Kuna ma praegu ilmselt täisväärtuslik pole, siis rohkem miski mind ei vaeva.

Comment

Sama siin...
                          Kusjuures, kui ma õigesti mäletan, siis kunagi oli ajakirjas Maatriks sellenimeline artikkel - "Õndsad on need, kes ei kuule". Kuigi ma ei usu, et seda just aegade raamatuks saab jah nimetada.

Ja täpselt samamoodi naerame meie, kes me kuuleme, et on inimesi, kes ei julge (isegi, kui nad kuulevad mõningast erinevust) seda tunnistada, sest füüsikaliselt see ei ole võimalik.

Comment

Esmalt postitatud Altec poolt Vaata postitust
                            Kui tegelikkuses lasta sellele võimule pluss 10 V peale, siis sound on toekam. Kui aga miinus 10 V, siis võib sound lahjemaks jääda.
                            hiq,
                            siis me naerame ju koos! See ongi integratsioon! Selline "kuulmine" on antud ainult väljavalitutele. Ehk uus test - millal on heli toekam, millal lahjem?

Comment

Esmalt postitatud Jeekim poolt Vaata postitust
                              hiq,
                              siis me naerame ju koos! See ongi integratsioon! Selline "kuulmine" on antud ainult väljavalitutele. Ehk uus test - millal on heli toekam, millal lahjem?
                              Kui tegeled audioga, kas su kõrv eristab muutusi: sügavuses, kiiruses, detailsuses, ruumis,bassis jne? Kui ja siis on kõik korras. Elektripingega mängimist ei tasuks propageerida . Küll aga pakuks ikka testivõimalust. Võtke oma kaablid ja võimendi kaasa ja tulge minu juurde . Istume maha ja võrdleme heli. Aus tulemus praktikas andku objektiivse hinnangu.
                              viimati muutis kasutaja Altec; 28 m 2012, 09:03.

Comment

Esmalt postitatud Alari_H poolt Vaata postitust
                                Lugusid kuulasin enamasti umbes 20 sekundit ja otsustasin. Kui jäi veel mingi segadus kuulasin otsast peale. 12 korra peale kulus kokku umbes 8-10 minutit.
                                Ikkagi ei saanud päris aru kuidas, te seda testi tegite. 20x12x3 = 12 minutit, kui vahetamise aeg juurde liita, siis ajaliselt nagu ei mahuks ABX testi tegema 8-10 minutiga? Ehk, et kõige pealt kuulad A kaablit, siis B kaablit ja siis juhusliku valiku alusel kas A või B ja kumb tegelikult mängib tulebki testijal ära arvata ja nii 12 korda järjest, algul A siis B ja juhuslik X.

Comment

Working...
                                X