Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kaablid ja audiofiilsus (eraldatud müügiteemast)

Esmalt postitatud tsimpa poolt Vaata postitust
    muide üleeile audiodesign poes küll oli kuulda bassiosa muutus kõlarikaablite tõttu. ühe kaabliga oli kumin hullem kui teisega... kui see nüüd platseebo ei olnud, siis ma päris kurt ikka ei ole.
    kui 'kumina' all mõtled 60Hz - 100Hz ruumi muhku siis kaabel selles kindlasti süüdi polnud.

Esmalt postitatud tsimpa poolt Vaata postitust
    ruumi koha pealt - summutada ma väga ei tahaks ruumi. küll aga tahaks hajutada. kui käsi plaksutada, siis on räme flutter kuulda. et siis kõlarite taha mingi 1x1 m plaadid ja istumise taha näiteks 1x2m difuusor riputada. ruumi külgedel on mõlemal pool klaasid. põrand parkett ja lagi betoon
    tagumise seina summutamine on kindlasti hea idee, aga kui põrandal vaipa pole siis sellest kasu sellest vähe. Katmata aknad külgedel paha, aga kui aknad meetri kaugusel või rohkem siis pole hullu. Tagaseina difuusor hea idee, aga jällegi ilma põrandavaibata kasu vähe, esimene peegeldus kõlarist on alati põrand.
    Ma ka vihkan vaipu aga kui ruumi akustikat paika tahad siis põranda summutamisest ei saa kuidagi üle ega ümber

Comment

Esmalt postitatud vxx poolt Vaata postitust
      kui 'kumina' all mõtled 60Hz - 100Hz ruumi muhku siis kaabel selles kindlasti süüdi polnud.
      ja ruumi muhk kadus kaablit vahetades ära? (mina istusin vahetamise ajal mugavasti tugitoolis, ei liikunud) okei, võibolla tõesti platseebo igal juhul meeldiv muutus oli.

tagumise seina summutamine on kindlasti hea idee, aga kui põrandal vaipa pole siis sellest kasu sellest vähe. Katmata aknad külgedel paha, aga kui aknad meetri kaugusel või rohkem siis pole hullu. Tagaseina difuusor hea idee, aga jällegi ilma põrandavaibata kasu vähe, esimene peegeldus kõlarist on alati põrand.
      Ma ka vihkan vaipu aga kui ruumi akustikat paika tahad siis põranda summutamisest ei saa kuidagi üle ega ümber
      aga vaip ju muudab spektrit... ehk siis madalaid ei neela, küll aga kõrgeid. lisaks takistab see diivanilaua eest ära veeretamist kuulamise ajaks muidugi, vaiba ostmine ja kokkulahtirullimine on ülla eesmärgi nimel käkitegu. igal juhul kergem kui difuusorite meisterdamine.

esimene ja tagumine pool vist on ka sassis. kui teha "live-end-dead-end" lahendus, siis peab olema kõlaritepoolne osa kajavaba ja kuulajapoolne osa difuusne. kuna ma ei teaha midagi summutada, vaid lihtsalt edasitagasi peegelduvaid kõrgsagedusi hajutada, siis ma arvan et piisab kuulajapoolsest difuusorist. kõlarite tagune difuusor oleks vajalik kammfiltri vähendamiseks

Comment

'Live end Dead end' ruumid on mulle ka alati meeldinud, aga paned tähele, neis kõigis on põrand alati paksu vaibaga kaetud, ja mitte ainult diivani või kuulamistooli ees meeter või kaks, alati on masendav seinast seina vaip.

Ütled et vaip muudab spektrit, ei muuda, ekvalaiser muudaks. Vaip põrandal takistab esimese, kõige tugevama peegelduse jõudmist kõrva. . Kõrged ja keskimised sagedused on suunaga, need teevadki elusa ehk kajaga ruumi peavaluks. Madalatega ju niikuinii suht võimatu miskit peale hakata diffusorite või muug abiga, madalatel sagedustel suund puudub.
        Spekter ei muutu, heas ruumis jõuab kõrvani ainult see mis peab, ehk heli vahetult kõlaritest, mitte liiga palju kaja seintelt ja mujalt.
        viimati muutis kasutaja vxx; 11 November 2012, 19:11.

Comment

su jutus on väike vastuolu - ütled et peab esmase peegeldumise kõrged ära neelama, aga samas et terve põrand peab olema vaibaga kaetud. kui tahta ruumi üldist sumbuvust suurendada siis võivad olla ka muud elemendid - pehme mööbel, kardinad..

Comment

Ütled et vaip muudab spektrit, ei muuda, ekvalaiser muudaks. Vaip põrandal takistab esimese, kõige tugevama peegelduse jõudmist kõrva.
            Pörandapeegelduse suurim möju on auk vahemikus 200...300 Hz. Selle vastu vaip ei aita. Vöi siis kuradi paks vaip peab olema. Kesksageduse osas on tüüpilise paigutuse juures külgseintelt tulevad varased peegeldused vähemalt sama olulised ja lihtsamini taltsutatavad kui pörand. Mis ei tähenda muidugi seda, et vaibast mingit kasu ei ole. Lihtsalt ei saa vaipa maha panna ja arvata, et nüüd ongi hea akustika.

Kõrged ja keskimised sagedused on suunaga, need teevadki elusa ehk kajaga ruumi peavaluks.
            Oma kogemustest PA-ga vastupidi, mida kitsama suunakaraga kölar, seda lihtsam on elavas ruumis hakkama saada (kitsama karaga kölar ei saada helilaineid sinna, kus neid vaja pole). Aga suunakara peab olema ühtlane, mitte nii, et 1 kHz peal 180¤ ja 10 kHz peal 15¤. 40...60¤ tundub mulle optimaalne. Ja kölarite teljed ei tohi külgseintega paralleelsed olla - nn. toe-in on väga oluline.

Madalatega ju niikuinii suht võimatu miskit peale hakata diffusorite või muug abiga, madalatel sagedustel suund puudub.
            Nöus, aga mitte madala otsa omnidirektsionaalsus pole süüdi, vaid madalate sageduste kuradi suur lainepikkus. Ka omnidirektsionaalsus on suure lainepikkuse tagajärg.

Spekter ei muutu, heas ruumis jõuab kõrvani ainult see mis peab, ehk heli vahetult kõlaritest, mitte liiga palju kaja seintelt ja mujalt.
            Nöus, aga praktilises ruumis, isegi hea akustikaga ruumis, muutub spekter siiski märkimisväärselt. Eriti sagedustel alla ca 300 Hz. Ja kajavabas ruumis elada pole eriti meeldiv.
            Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Esmalt postitatud tehnofriik poolt Vaata postitust
              Pörandapeegelduse suurim möju on auk vahemikus 200...300 Hz. Selle vastu vaip ei aita. Vöi siis kuradi paks vaip peab olema. Kesksageduse osas on tüüpilise paigutuse juures külgseintelt tulevad varased peegeldused vähemalt sama olulised ja lihtsamini taltsutatavad kui pörand. Mis ei tähenda muidugi seda, et vaibast mingit kasu ei ole. Lihtsalt ei saa vaipa maha panna ja arvata, et nüüd ongi hea akustika.
              silm sirkel, nina vinkel. ruumi suurus on 4x5 meetrit, kõrgus 2,4. põrandapeegelduse lisateekond parketilt/betoonilt 1m, laepeegeldus betoonilt 2m, kõlaritepoolse seina peegeldus betoonilt 2 m , kuulajapoolse seina peegeldus ühekordselt kipsplaadilt 2m, küljepeegeldused klaaltist 3 ja 4m.

ehk siis kui kõlarid ja ja kuulaja seintest piisavalt kaugele tuua, siis jäävad lähimateks peegeldusteks põrand ja võibolla isegi lagi enne seinu.

Comment

Ma olen siin teemas küll käinud (ussi?)õli tulle valamas ja õiendamas, kui keegi teeb minu arvates ebakorrektseid järeldusi või üldistus, aga kaablite kohapealt olin seni vait. Polnud kogemust ja polnud ka mahti katsetada. Nüüd tekkis hetk ja tegin paar testi lauapealsete vahenditega. Võimendus ja taasesitus olid A klassis töötav fet lõppudega klapivõim (Lehmanni kloon) ja Senny HD650 klapid. Testlugu: Dramamama Words That Must Be said, flac.

Huvitaval kombel oli esimene vahe digitranspordiga. Ühendasin squeezeboxi vahele toslingi (suvaline) ja spdifi (Vivanco Prowire midagi) ja klõpsisin daci pealt sisendeid. Daciks ebay wolfsoni 8741 kit. Üllatuseks oli erinevus kuulda. Optika andis pehmema ja sujuvama, võibolla isegi jõuetuma heli, koaksiaal oli detailsem, isegi pisut karvane. Eriti lihtne oli vahet kuulda kidra OD saundiga, kus vahest tuleb väga teravat klirinat. Proovisin SPDIF-i ka mingit päris odavat kaablit, selle sound oli pigem toslingi sarnane kui teise koaksiaali. Sarnane soundi erinevus oli, kui ma kunagi proovisin foobari oversampling pluginat (muidu sisemiselt oversampliva daci vahele), see silus ka heli pehmeks, aga tundus nagu natuke detaili läks kaotsi, eriti teatud tämbriga inimhäältest.

Viskasin siis wolfsoni kiti vahelt välja ja võtsin analoogi otse logitechist. Heli oli sarnane optikaga sidestatud wolfsonile. Vahetasin RCA kaableid. Jälle bingo. Võrdlesin Vivanco Prowire interkonnekte omatehtud, oomipoe otste ja etherneti koaksiaalist koosnevate kaablitega. Suurim erinevus oli see, et kui isetehtud kaablitega oli Mikk Tammepõllu hääl otse keset mu kolpa, siis Prowirega kolis ta umbes silmamunade ette . Muud olulist erinevust lavalises paiknemises või lava suuruses ei täheldanud. Kirjutamise ajal taustaks mänginud Mark Knopfler tegi sama trikki.

Kindlasti põhjalikum süvenemine tuvastaks rohkem detaile, aga eesmärk oli kiirelt kontrollida, kas minu jaoks on mingit vahet või mitte. Paistab siis, et ikkagi on. Kui teinekord aega, mängin veel. Huvitav igatahes. Ma olin täiesti valmis, et normi piires elektriliste parameetritega kaablid mingit vahet ei ilmuta. Veel üks mure kaelas
                Toidan trolle!

Comment

Selle 8741 kiti suhtes, redart, küsin natuke juurde. Kas ta teeb oversamplingu kõigest 192kHz (või 96kHz) peale? Millega ta teeb SRC?
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud redart poolt Vaata postitust
                    Veel üks mure kaelas
                    Palju õnne. Tee pimetest ka, saad sellest murest jälle lahti.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                      Selle 8741 kiti suhtes, redart, küsin natuke juurde. Kas ta teeb oversamplingu kõigest 192kHz (või 96kHz) peale? Millega ta teeb SRC?
                      Tal on seal cs8412 selleks otstarbeks. Mis peaks kõik 192 peale keerama. Kui sa seda küsisid nüüd selles foobari plugina kogemuse kontekstis, siis too katse oli teise daciga (Caiman), mis teeb küll samamoodi sisemist upsamplingut. Ja see plugin tegi mingit fancyt arvutusmahukat protsessingut, et pre- ja postringingut kontrollida. Detaile enam ei mäleta täpselt.

Esmalt postitatud ihvike poolt Vaata postitust
                      Palju õnne. Tee pimetest ka, saad sellest murest jälle lahti.
                      Digikaablite osas oli pimetest. DACi sisendiselektor on lihtsalt üks nupp mis neid sisendeid edasi kerib, ma ei teadnud, kumb kaabel mängib. Ja rca interconnecti osas on vahe nii ilmne, et puudub igasugune vajadus. Kusjuures, mul ei ole (veel) seisukohta, milline variant on parem, nad on lihtsalt erinevad ja see tähendab minu jaoks, et see on veel üks muutuja, millega tegeleda teel ideaalilähedase kuulamiskogemuse poole.
                      Toidan trolle!

Comment

Ja rca interconnecti osas on vahe nii ilmne, et puudub igasugune vajadus.
                        minu arvates ongi pimetest kõige põnevam siis kui avatud testis on vahe ilmne. ehk siis palju panustad, et saad 9/10?

Comment

redart, mulle tundub, et sa ikka kõigest hingest tahad, et see vahe olemas oleks. Ise nupu klõpsimine suvalise kuulamiskordade arvuga ei ole pimetest ja "ilmsed" vahed ei tähenda ilma pimetestita midagi - juhul kui sa oled otsustanud, et kaablitel on vahe. Kui neil päriselt ongi vahe, siis on midagi tõsiselt katki. See muidugi oleks vajalik info - seega on sinu enda huvides saada teada, kas "ilmne" vahe on reaalne või illusoorne.

Comment

Esmalt postitatud ihvike poolt Vaata postitust
                            .... vahe on reaalne või illusoorne.
                            ihvike, kas vahe on reaalne või ilusoorne?

DH-Labs D-75 vs Techlink Coax kaabel (1m RCA digikaablid, 96K spdif, Dune HD Base 3.0):

Comment

Tal on seal cs8412 selleks otstarbeks. Mis peaks kõik 192 peale keerama.
                              Ahah. CS8412 jaoks on olemas lahendus kus takistitega tehakse n.ö. bypass ja tulemusena saame DACi mis ei moonuta sämplingut, st ei tee upsämplingut (WM8741 enda sisemine jääb muidugi alles). Kui nüüd sellisele panna ette näiteks PC mis oskab teha trikke pre ja postringinguga ja seejuures (ehk) saab kvaliteetsema upsämplinguga hakkama.
                              Veel üks küsimus enne kui OT lõpetame - kas 8741 jalad nr26 ja 27 on koos ja ühendatud maaga?
                              Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                              Konfutsius

Comment

D.D.D, ühed ja nullid on täpselt needsamad ühed ja nullid. Kogu lugu, DAC opereerib täpselt samade numbritega - tulemus on matemaatiliselt sama.

Comment

Working...
                                X