Teade

Collapse
No announcement yet.

Kinosaalid ja helikvaliteet

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kinosaalid ja helikvaliteet

Väga huvitavad tähelepanekud. Paistab, et liigne helivaljus on üsnagi läbiv probleem.
    Dünaamika on tore asi, aga see ei pea tähendama inimeste valuläve kompamist.
    Seoses keskkõlariga olen üsnagi kursis, kuidas kõlab heli läbi kõrgpääsfiltri. Solarises on see kõike muud kui 20-20kHz. Lisaks on seal mingi kahtlane delay moodi anomaalia.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
      Jutt et kahe kanaliga ei saa kodus kino nautida ei ole lõpuni õige, saab ja nii mõnigi on 5.1 helilt tagasi 2.0 peale tulnud. Loomulikult 5(7).0 oleks hea kuulata kuid paljud ei saa seda endale lubada.
      Kahe kanaliga EI SAA mingit kino nautida. Ainult sel juhul on see kvaliteetselt võimalik kui film on salvestatud 2.0. Paraku selliseid tuleb tänapäeval tikutulega otsida...Paljude 'kodukino' elamused pärinevad valesti seadistatud ja halbadest komponentidest koosnevate süsteemide kuulmisest, sealt ka ilmselt arvamus et 2 kanalit on parem. Kui need 5 kõlarit on nõrgukesed ja pealegi veel halvasti seatud/seadistatud ja absurdses paigutuses siis head kompotti sealt ei tule ja oleks tõesti targem 2 kõlariga filme vaadata...Ilma bassikõlarita pole samuti mõtet kinost rääkida, parem kui neid oleks isegi kaks...Olen ka eelnevalt kusagil kirjutanud et igalühel on erinevad vajadused, mõnele piisab ka teleka enda kõlaritest...

Comment

Jäägu sulle sinu õigus.
        Minu arvamus on aga selline et süsteem mis vajab lisaks bassikaid, on shitt süsteem. Ma olen seda meelt et normaalne on 5.0 süsteem kus iga kanal suudab esitada täisriba.
        Kuid mida sealt kuulata on? Enamik filme tehakse kohe nii mannetu heliga mis sobibki vaid keskpärastele kõlaritele, olematu riba ja vähese ruumiinfoga, sisaldades tavaliselt vaid n.ö. valje "prääksatusi". Pole ka MCh muusikavalik teab mis suur, kahjuks ka seal on salvestised suures jaos samamoodi puu taha keeratud.
        Mis viibki minu järelduseni, pole eriti suur kahju kui kuulatakse vaid 2.0 kaudu, eriti kui esikõlarid on tõesti ka hea tasemega. Shitt 5.1 versus korralik 2.0 - minu jaoks küsimust pole mis on parem.

Olen aastaid pidanud 5.0 süsteemi monoplokkidega, nüüdseks on see mitmed aastad maas, osalt müüdud lausa, sest kuulata neist polnud eriti midagi.
        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
        Konfutsius

Comment

Filmidel on enamasti eraldi subwoofri kanal, kuhu mängitakse võimsamaid efekte. Igal juhul on 5.1 või 7.1 heliga filmi vastava setupiga parem vaadata/kuulata, kui 2.0 süsteemiga.

Comment

See kodus kino nautimine on üldse siuke poolkõva asi, kui mingit special kinotuba ei ole ja sama telekat kasutad ka uudiste vaatamiseks siis üle 40" läheb kohalike telekanalite pilt jamaks, aga filmi jaoks on see liiga pisike ja korralik heli seda eriti ei kompenseeri nii et mulle ntx piisab ka teleka valjukatest. Aga kinos tahaks ikka täie raha eest nii pilti kui häält saada.

ats, ma ütlen kuidas peaks olema, kui keskmisel midagi maha on lõigatud siis see ei ole õige. Vbolla seal lihtsalt madalate valjukas ei tööta ja filter on järsu tõusuga. Tee päring ja vbolla saab asi korda.
            Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Olles tegelenud ka multikanalilise heli tegemise poolega, võin kinnitada - Sub sisaldab tegelikult vaid kõigi kanalite basside mixi. Mingit iseseivat bass only kanalit ei ole salvestamisel, see lihtsalt liidetakse teatud (vastavalt tegija soovitud) suhtega tugevuste suhtes.
              Seda mixi kasutatakse siis kui on valitud süsteemi seaded keskmiste või väikeste kõlarite JA bassika(te) kasutamiseks. Juhul kui on kaks bassikat - siis saavad nad monosignaali. Kui on valitud et süsteemil pole bassikaid, et kanalid on nn FullRange, siis saavad kõik kanalid kogu riba ja seda diskreetselt kanali kohta, st et säilib algne ruumiinfo ka basside puhul. Mis iganes .1 süsteem tapab sellise võimaluse täielikult.
              Konfutsius

Comment

Olen seda linki siin ka varem levitanud, aga arvan, et siia teemasse sobib seda jälle teha: http://lenardaudio.com/education/17_cinema.html

Minu isiklik arvamus surraundi kohta - kui repertuaaris on actionfilmid, siis keskpärastest komponentidest 5(7).1 süsteem on omal kohal. Kui eelistad dialoogipöhiseid draamafilme, siis sama raha eest tavaline stereo on parem. Elu näitab, et mida kvaliteetsem heli, seda suurema naudingu saab just rikkalikust dialoogist ja muusikast. Ja noh, surraundi maailmapäästmise (vöi -löpetamise) filmide jaoks annab kahe suvalise (aktiiv)kölariga juurde "optimeerida". Väikeses ruumis korralike öigesti paigutatud esikölarite ja kahe-kolmekesi filmi vaadates pole keskkölar nii tähtis, pigem vöib kehva keskkölar elamust isegi rikkuda (nt. muuta dialoogi liiga teravaks, vöi vastupidi, mudaseks).

Solarise keskkölli kohta - ehk töesti seal bassikas ei tööta (läbi lastud vöi juhtmed lahti vöi misiganes). Kolmeribalistel kinokölaritel on löige bassi ja kesksageduse vahel just kusagil 300...500 Hz kandis, 24 dB/okt ja aktiivne (eraldi vöimukanalid bassile ja keskmistele/körgetele). Ega tavainimene, kes läpaka kölarist/ipadist filmi/muusikat tarbib, aru sellest saa, sest nende seadmete sagedusala sealt 300 Hz kandist algabki

Millal päriskinos käisin, enam ei mäletagi. Aga oli vist Ekraan ja heli suht OK.
                Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Kino effekti all, mõeldakse ilmselt aktiivbassika "tümmi", mis klaase väristavaid ja muust soundist selgelt eristuvaid "jumakaid" tekitab.
                  x.0 puhul on see "jama", et kui vol põhja keerata, et "ehe tümm" oleks siis ülejäänud heli, on ebameeldivalt vali.
                  -

Comment

Stereo, mis 2 kõlariga, võib rahuldada filmivaatajat, kui ressist ja DVD mängijast on öeldud, et tegu on 2.0 heliga. Kui läbi 2 kõlari pressitakse 5 kanali heli, siis loomulikult on 2 "peakõlarit" eesmised sateliidid ja sellevõrra on heli vaiksem (et kompenseerida ette-taha suhtlust).
                    Olen saalides enne seanssi kuulanud seda muusikat, mida lastakse. Nagu kuulaks omnidirekstionaale. Heli ei ole ühe koha peal!

Tegin ükskord katse, et keerasin klappidega MW2te mängides ruumilise heli peale. Mitte midagi polnud enam kuulda. Ainult VÄGA umbmäärased signaali.
                    Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt Vaata postitust
                      Kino effekti all, mõeldakse ilmselt aktiivbassika "tümmi", mis klaase väristavaid ja muust soundist selgelt eristuvaid "jumakaid" tekitab.
                      x.0 puhul on see "jama", et kui vol põhja keerata, et "ehe tümm" oleks siis ülejäänud heli, on ebameeldivalt vali.
                      Üsna võimalik. Mis liitub hästi pealkirja teise poolega... Kas "ehe tümm" on helikvaliteedi seisukohast n.ö. kvaliteetne? Kellegile raudselt. Aga kas ka muude helisalvestistega võrreldes? Või taandub nn kinoheli mingiks omaette "kunstivormiks" kus ongi mingi osa helist loomulikust tasakaalust välja rebitud ja seega ka just niisugusena normaalne (või vähemalt nii on taotluslik)?
                      Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                        Või taandub nn kinoheli mingiks omaette "kunstivormiks" kus ongi mingi osa helist loomulikust tasakaalust välja rebitud ja seega ka just niisugusena normaalne (või vähemalt nii on taotluslik)?
                        Nii möneski filmis on nii, et nt. keegi sulgeb välisukse (mitte paugutades, vaid viisakalt) ja siis see sulguv uks (vöi misiganes igapäevane tegevus, mis ei ole, kuidas nüüd öelda, filmi süžee seisukohast ülioluline detail) tekitab samasuguse jumaka nagu tuumaplahvatus. Niiet jah, on vist küll omaette "kunstivorm"

Mulle tundub ka, et aja jooksul on filmihelis oluline muutus toimunud - ehmatavad vöi muidu "emotsionaalset impakti" pakkuvaid sündmusi saatvad helid on toonilt järjest madalamaks muutunud. Näiteks vaatasin ma hiljuti jälle Ridley Scotti klassikat - 1979. aasta Alien. Kui kreatuur ootamatult kaadrisse hüppas, saatis seda sageli filtreeritud roosa müra spektriga sarnanevad helid (no midagi mao sisisemise sarnast). Kuradimoodi ehmatav, just selles möttes, et annab tunde, nagu see elukas olekski sulle näkku hüpanud. Tänapäeva filmis teeb sama suur monster sarnases situatsioonis pigem subbassist mörinat, mis ei ole samamoodi hirmutav. Pigem on see "mingi suur asi kuskil eemal" pinget tekitav ja ei lähe kokku sellega, et see koll sust poole meetri kaugusel hambaid näitab. Aga supaka vöimete demomiseks muidugi äge
                        viimati muutis kasutaja tehnofriik; 01 m 2012, 19:27.
                        Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Kas ainult minule tundub aga väiksemas saalis on heli nagu parem ja ka nagu mitte nii valjusti? Mis puutub Alieni filmi siis selle viimane üllitis nimega Prometheus valmistas küll pettumuse.

Comment

Esmaspäeval käisin Tartu Cinamonis Skyfalli vaatamas. Tervet sessiooni saatis mingi häire helis. Sirin oli ka dialoogi ajal kuulda.

Comment

Droid, kas sa räägid solarisest? Mulle ka tundub, et väiksemteas on heli vähem kompressitud ja kindlasti ka vaiksem.
                              Toidan trolle!

Comment

Mitte ainult solarises vaid on jäänud kõrva ka Cocola plaza väiksemates saalides kuidagi palju selgem ja mitte nii kõrva karjuv.

Comment

Working...
                                X