Teade

Collapse
No announcement yet.

Kas keegi omab Stax-se?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kas keegi omab Stax-se?

Kui tundub asjatu paigutada $$$ kuularitesse, siis saab ka muudmoodi: https://tcengineering.wordpress.com/...ic-headphones/
    Muide, peale mõningate elektrostaatiliste klappide laialivõtmist tuleb tõdeda, et raketiteadust seal ei ole. Selline tublima mänguasjavabriku tase on, hoolikale isetegijale täiesti jõukohane.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Kas kõik materjalid on ka kätte saadavad?
      Üsna kõhe võib olla ligi 500V alalispingega apaardi vahele oma pead panna kui seal mingid juhuslikud materjalid külasepa poolt kokku on pandud.

Comment

Mis materjali sa silmas pead ?
        Kunagi läbi sirvitud teema http://www.head-fi.org/t/498292/my-d...tic-headphones
        Selles teemas kogu sellest protsessist jahutud.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
          Kas kõik materjalid on ka kätte saadavad?
          Üsna kõhe võib olla ligi 500V alalispingega apaardi vahele oma pead panna kui seal mingid juhuslikud materjalid külasepa poolt kokku on pandud.
          Materjalid ei tundu tänapäeval probleemiks olema. Ja mis vahet on, kas aparaat on külasepa või tehasesepa koostatud? Olemuselt on see lõpuks üks ja sama. Vett/alkoholi võib valada ka tehasetoodetud klappidesse kõige sellele järgnevaga.
          Üldiselt on need asjad väga turvalised, see hirmujutt 500V pingest - tegemist on nii väikseks piiratud vooluga, et näiteks kunstkiust kampsuni/fliisi selgatõmbamise käigus saad mitmeid kordi suurema elektrilöögi, kui see elektrostaatilistest kuularitest üldse võimalik oleks. Stax on oma klappe arendanud 1950-datest saadik, selle aja peale võiks arvata et kõik võimalikud situatsioonid on läbi mängitud. Ja nende tehnoloogia on olemuselt siiani samasugune lihtne kui sellel DYI viitel.
          Siin oli ühel klapipaaril probleemiks membraani kleepumine staatorile, sisuliselt selle allpool mainitud 500V alalispinge lühis. Kasutaja tajus seda kui balansist väljas olevat heli, aga mitte mingit elektrilist anomaaliat.
          Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Jõudis minu kätte Stax L700.

Selle mudeli kohta liigub netiavarustes üsnagi mitmesuguseid arvamusi - mõned kiidavad, mõned laidavad. Huvitav on selle mudeli puhul asjaolu, et igasugusest summutusmaterjalist on loobutud. Varemalt oli see nii ainult Omega seeriaga, nüüd aga on neil Advanced Lambda seeria, millel tundub olevat summutusmaterjal samuti eemaldatud - L500, L700 ja hiljuti turule tulnud L300. Välimuselt on nad sarnased Lambda seeriale. Kogu Advanced Lambda seeria puhul tundub olevat kasutusel teine staatorite materjal, hõbedane nagu SR-009-l. Minumeelest on summutusmaterjali eemaldamine kasuks tulnud, oma SR-5 klappidel sai vanaaegne vatt eemaldatud välimise külje kattevõrelt ning helipilt avardus märgatavalt, siin unustasin sellest vatimodist tookord kirjutada. Pole võimatu, et nad mingi hetk loobuvad traditsioonilistest Lambda mudelitest, 202 mida kuulata sain oli juba väga õhukese summutusmaterjaliga, nii et Advanced Lambda seeria tundub igati loogiline arendustulemus olema.

Käitan neid klappe kodumaise võimendiga Nebuchanezzar. Kuna minu käes oleval Nebuchadnezzari versioonil on olemas väljund ka normal bias klappidele, siis oli võrdlust SR-5-ga väga lihtne teha, tulemus oli muidugi ootuspärane, aeg on edasi läinud ning tehnoloogia on arenenud päris palju. Ülalmainitud vatimodi avardas küll SR-5 helipilti kuid L700 helipilt on kordades avaram. Stax väidab oma kodulehel, et L700 omab sama hoolikalt valitud membraani nagu SR-009, SR-5 aga omab pisut paksemat membraani. Jääb mulje, et membraani paksuse muutmisega muutub heli detailsus päris palju, SR-5 heli tundub kuidagi mudasem, samas ikkagi kordades parem kui nende dünaamiliste klappide oma, mida ma olen proovida saanud. Üks omadus, mida L700 mudelil laideti, pidi olema kiiresti tekkiv kuulamisväsimus - kuna sellel mudelil on väga hea detailsus, siis on väga suur vastutus pandud salvestise ja taasesitava tehnika õlule. Üsna häiriv on kuulata, kuidas stuudios on tahetud asjaga kiiresti valmis saada ning mõni selline salvestis on tõesti teravavõitu, ka pisemgi ületüürimine-klippimine ei jää märkamata. Teemast küll pisut välja aga pisikene teravuse moment on juures ka CD resoga salvestistel, vinüül ja Hi-REZ kõlasid mahedamalt - aga see selleks, selles teemas seda ei aruta.

Praeguseks ei ole ma jõudnud väga palju muusikastiile veel läbi katsetada, kuna need on minu käes olnud ainult nädal aega. Põhilisemad läbikuulatud stiilid on Trip-Hop, Drum'N'Bass, World Music, Jazz ning vanakooli elektroonilist muusikat vinüülilt. Kindlasti tekib mõnel küsimus, et kuidas neil siis bassiga on? Head-fis oli mainitud, et nagu lahja bassiga natuke võib-olla - minule nii ei tundu, kuna ma ei aja taga mingit mega bassi vaid eelistan pigem puhast ja lineaarset madalsagedust, siis mina mingit anomaaliat ei tuvastanud, isegi võrrelduna SR-5-ga ei olnud märgata mingit äravajumist. Ilmselt sõltub see bassi tugevuse taju sellest, kas tegemist on moonutusevaba heliga või mitte, moonutustega bass võib ilmselt tunduda valjem. Nagu mainisin pole hea salvestise puhul ka probleemi väsitava ülemise otsaga. Mulle endale meeldib väga õhuline ruum Ambient'i maiguliste salvestiste puhul. Minu heliprotsessorile tundub teatud asjaoludel ise muusikas seesolemine rohkem meeldivat, kui kõlaritega uksepealt sisse piilumine. Järgmiseks tuleb käsile võtta koorimuusika ja klassikaline muusika, sealt saab jälle hulga uut informatsiooni nende klappide kohta.

Kunagi vast õnnestub teha ka võrdlus L700 ja SR-507 vahel, huvitav oleks kuulata, kui palju neil vahet on kui üldse on. Ilmselt SR-009 võrdlemiseni ei jõua, kuigi huvitav oleks sest Head-Fis jäi ette ka väiteid, et L700 oleks nagu isegi parem kui SR-009.

Comment

Tore, lõpuks on jõudnud STAX SR-L700 ka Eestisse. Praegu endal SR-407 ning mõte nad L700 vastu välja vahetada.
              Siiani pole õnnestunud neid kuulata ja päris ehku peale ka osta ei taha. Ei ole kinnitust saanud küsimusele, et kui palju
              nad ikkagi SR-407 paremad on. Ja raha tuleb ka, võrreldes minu kuularitega, üle kolme korra rohkem välja käia. Kas
              asi tasub ennast ikka ära?
              Kui saaks nüüd ka võrdluse SR-507 -ga, siis juba tekiks mõningad orientiirid. Muidu aga oli esmane tutvustus vägagi
              hea.

Comment

Sain eelmise nädala lõpus enda kätte SR-507. SR-507 konstruktsioon on kordades parem kui l700, metalli on SR-507 rohkem. Katsetan natukese veel, kuid helilise poole pealt mingit üli suurt edasiminekut küll ei täheldanud. Võib-olla on tiba avaram ja tiba õhulisem, kuid ma olen üsna kindel, et selle võib ajada summutusmaterjali süüks - SR-507-l on see väga õhuke, samas nagu mainisin ennist, siis l700 see üldse puudub.

Üks üsnagi asjakohane kommentaar Head-Fist, mis tundub olevat pädev

However, between the 307/407/507, there is a bit too much choice and a too large price difference for too little sound quality difference. For the customer, it doesn't really make sense to upgrade within the Lambda line. You see it often around here too: people own a Lambda system, want to upgrade and ask for advice, but then the only logical step is to jump to the 007 or 009. Hunting down different Lambda models will only move you sideways, not up.
                Mina enda väljaminekut ei kahetse, sest soov oli soetada pro klapid ning l700 kratsis seestpoolt puhtalt uudishimust. Kuna arvamusi oli nende kohta mitmeid ja kuulata polnud enne võimalik kui ostetud sai, siis arvestasin asjaoluga, et võib tulemus olla pihtas või mööda. Õnneks läks üldjoontes siiski pihta.

Comment

Võrdlus SR-507-ga mind kurvastas ja ühtlasi ka rõõmustas. Kurvastas selle poolest, et SR-507 ja L700 helikvaliteedi vahe on küllaltki väike nagu ma aru sain. Ausalt öeldes ma ise kartsin seda ka. Hea on see, et võib olla saab L700 eest väljakäiva summa raisata millegi muu peale. Soov oli oma süsteemi helikvaliteeti parandada. Valiku võimalusteks on kas uuendada DAC-i või kuulareid. Nüüd paistab, et asi kisub DAC-i poole.

Comment

Võid ju prooviks porolooni eemaldada, siis peaks sisuliselt l700 olema, ainult staatorid pole alumiiniumist.

Comment

Õnnestus siis ka saada kuulata ja võrrelda Staxi uuema põlvkonna SR-L seeria kuulareid, mudelinumbriga 700. Võrdluse tulemused osutusid minu jaoks üsnagi sirgjooneliseks ja järeldusi tegin enda jaoks mitmeid.

Enne SR-L700 kuulamist oli kogunenud nahavahele kogemust mitmesuguste Staxi kuularitega: SR-5, SR-Lambda Pro, SR-202, SR-407, SR-507. Tipmiseid mudeleid SR-007 ja SR-009 pole veel õnnestunud joonele panna.

Käesoleva kuulatamise peamiseks eesmärgiks oli uurida, mida on Stax suutnud uuel Lambda-seeria mudelil paremaks teha, võrreldes SR-507-ga, mis oli eelmine tipp-Lambda. Netiavarustest on näha olnud arvamusi, et SR-L700 on väga lähedane tippmudelile SR-009-le.
                      Välisel vaatlusel selgus, et peakaar on SR-507 ja SR-L700 täpselt üks ja sama. Ja kasutada oleva pildimaterjali kohaselt on sama kaar kasutusel ka SR-009-l. Kaar on hea, paraja pingega, kerge, ei paina kuskilt ja peatugi fikseerub korralikult, kuularid ei vaju alla nagu väiksema numbriga Lambda-kuularitel vahel juhtub.
                      Erineb siis järelikult kuularite osa.
                      Pähe proovides sai kohe selgeks, mida Stax peab silmas lisatähisega „L“ – see tähistab ilmselgelt väljendit LARGE, ehk need kuularid on pigem mõeldud eriti suurekõrvalistele indiviididele. Kui eelmiste Lambda-seeria klappide sisse kõrvad mõnel mehel ei mahtunud, siis SR-L –seeria omadesse siseneda pole ilmselt kellelegi probleem, kes just elevant pole. Ruumi kõrvadele on kõvasti juurde tehtud.
                      Teiseks välisel vaatlusel selgus, et uued SR-L –seeria kuularid käivad pähe „tagurpidi“, korpuste paksem osa käib tahapoole, samas kui eelmistel mudelitel oli korpuse paksem osa mõeldud ettepoole. See ajas alguses stereokanalid segamini ja kasutaja viga oli kohe hoomatav.
                      Kuulari elemendid on siiski sarnaselt veidi nurga all, miska need peaksid kiirgama justkui kõlarid eestpoolt, see peaks avitama stereopanoraami kujundada kõlaritega kuulamise sarnaseks.
                      Kolmandaks välisel vaatlusel selgus, et uued kuularid on taas tehtud plastikust kandur-kahvlitega, kui näiteks SR-507-l on need kahvlid metallist. Peagi testimise käigus irdusid mõlemad SR-L700 kuularite korpused kahvlitest, minu meelest liiga kergelt. SR-507 puhul ei saa kuularite korpuseid kuidagi kogemata eemaldada. Muus osas tundub et SR-L seeria puhul on kandurites kasutatud plastik siiski kvaliteetne, mitte õhuke ja üldiselt vintskemat sorti, ilmselt ei kipu kahvlid murduma.
                      Neljandaks: SR-L700 pärisnahast kõrvapadjad on väga mõnusad – pehmed, aga parajalt toetavad ja Staxile omaselt ei rõhu pead, pikad kuulamissessioonid on täiesti teretulnud. Suurest kõrvaruumist oli juba juttu, sellest räägin veel, sest siin on ilmne seos ka heliga.

Kuulamise juurde:
                      kuna mul on võimendi mis võimaldab kasutada kuni 3 paari Stax kuulareid korraga, siis ühendasin SR-507 ja SR-L700 korraga käima, võrdluse jaoks sain nii kiirelt klappe vahetada.
                      Nagu juba mainitud, klappide vahetamise käigus selgus õige pea, et SR-L700 kuularite korpuste kandurid ei püsi päris hästi kinni, kuularid kippusid eralduma veidi lohakamal käsitlemisel. Tagasi paigaldamine pole suur probleem, kuid küsimus on põhimõtteline, kui vaadata nende kuularite hinnasilti. Väike tagasiminek SR-507 juurest.
                      Kuulatades pinevalt ja erinevat materjali hakkas ilmnema, et helis on erinevused... Aga ei ole ka! Erinevusi ei ole... Aga midagi nagu ikka on! Siin on saatan peidus juba nii väikestes detailides, et annab otsida tikutulega erinevusi.
                      Leidsin, et SR-L700 mängib bassiosa justkui pisut jõulisemalt, aga see erinevus võib olla piltlikult väljendudes „+1...+1.5dB“.
                      Kesk- ja kõrgemate sageduste osas jäid kõla erinevused SR-507 ja SR-L700 vahel mulle tabamatuks. Mõlemad mängivad briljantselt detailselt ja ühtemoodi õhuliselt.
                      Siis hakkas painama, et millest see erinevus siis bassiosas tuleb? Visuaalsel vaatlusel on kuularite elemendid sama kuju ja suurusega, liigse summutusmaterjali sisaldamises ei saa asi olla, seda lihtsalt pole kummalgi – SR-507 omab välisküljel läbipaistvat õhukest mingit tolmukaitseks mõeldud katet ja SR-L700 paistab välimise staatori peal vaid nailonvõrk.
                      Nihutasin siis kuulamise ajal SR-507 klappe peast nii millimeetri jagu eemale – ja selgus, kust tuleb SR-L700 jõulisem bass: kui kõrvade ümber on veidikenegi rohkem tühja ruumi, siis bassi nivoo tõuseb. Surudes SR-L700 rohkem peadligi, et vähendada ruumi kõrvade ümber – ja selle bassi tugevus vähenes.
                      Nii et helis erinevused on... Aga nagu pole ka. Kui SR-507 ja teiste eelmiste Lambda-seeria kuularite kõrvapatju pisut paksendada, siis kaob ka see pisku erinevus ja hakkavad ka need kuularid kõlama nagu uue seeria omad.
                      Kõige selle janditamise peale võtsin oma SR-202 kuularid ja tõmbasin need ka võrdluse mõttes käima. Ja siin on nüüd jantvärgi tõeline kokkuvõte: ka need toimetavad sama hästi! Vaatamata nende kunstnahast kõrvapatjadele, kehvemale peakaarele, õblukesemale vaskkaablile (versus 507/700 vask+hõbe) ja mitte-kullatud pistikule.
                      Järelduse tegin enda jaoks: elektrostaatiline kuularite tehnoloogia on tänaseks arendatud niikaugele, et kuularite juures tulevad vahed sisse hoopis muudel põhjustel, mitte elementide tõttu. Kas ja kui palju nende erinevuste eest raha välja käia – jääb igaühe enda otsustada. Viitsija tegeleja suudab kindlasti tuunida ka odavama mudeli kasutusmugavuse, kaabli ja muu mehaanika sama heaks kallimatega, sest kuularielemendid on juba valmis iseenesest väga head.
                      Aga jah – suurekõrvalistele kuulajatele on SR-L -seeria kuularid hea valik. Ka selles seerias on täna olemas soodsamad mudelid SR-L500 ja SR-L300, nende puhul tuleb arvestada samuti, et võib ilmneda soov parendada kõrvapatju, vahetada kaablit jne. Aga tuunimine ongi ju osa audioharrastust.
                      Ja heast võimendist ei saa üle ega ümber – Stax kuulareid tuleb alati vaadelda komplektis võimendiga – võimendi peab olema piisavalt kvaliteetne, et avada Stax kuularite HiEnd heli. Ja signaaliallikas. Ja salvestus... Ja ...

Comment

Tänud Eerikule hea ja põhjaliku ülevaate eest. Lugedes ülevaadet tekkis tunne, et nende võrdlustega on nüüd asi ühel pool ja selge, aga võta näpust. Peale kahte viimast võrdlust, muutus minu jaoks asi veelgi segasemaks.
                        Tuleb välja, et praktiliselt erinevused on äärmiselt väikesed. Kohe tekib kindlasti küsimus hinnapoliitikas. Arusaamatuks jäävad teiste foorumite ülistavad võrdlused, L700-d on hoopis teine klass võrreldes SR-507-ga jne.
                        Paljud leiavad, et nende erinevus SR-009 on väga väike. Kas siis tehnika, mille peal võrdlusi tehakse on nii palju erinev või milles point on? Tuleb välja, et kui Stax-i kuulareid osta, siis kõige parem variant on SR-507. Kõikide
                        L700, 007, 009 -ga saad lihtsalt pügada. Võib olla ma pingutasin oma hinnagutes natuke üle, kuid umbes midagi sellist tuleb välja küll. Või mida rahvas arvab?

Comment

Jah, Stax kuulareid ei saa vaadelda võimendist eraldi. Signaaliallikas peab olema piisavalt hea, et avada kõiki nende klappide võimalusi. Erinevate võimenditega nad mängivad erinevalt ja seega netis levivad arvamused põhinevad teatud eeltingimustele ja neid ei saa absoluutseteks lugeda.
                          Olen tänaseks saanud kuulata Staxi enda passiivset sobitajat koos klassikalise transistorvõimendiga, Staxi toodetud pooljuht-lamp hübriidvõimendit SRM-006, ühte digitaalvõimendite baasil koostatud pooljuhtvõimendit ja enda A-klassi triood-spetsiaalvõimendit. Proovida õnnestunud tüürsüsteemide tase on olnud siis nö. vahelduv ja küllaltki rikkalik. Selle peale väidangi, et Stax-kuulareid tuleb võrrelda piisavalt hea tehnikaga, milliseks kahjuks ei saa lugeda Staxi enda valmistatud võimendeid. Passiivsed sobitajad sisaldavad traktis trafosid ega kvalifitseeru seetõttu tegelikult. Digitaalvõimenditest ei tahaks tippklassi heliga seoses üldse rääkida.
                          Kuna Stax-kuularid on olemuselt "audiomikroskoobid", siis ei saa üle ega ümber ka signaaliallikast ja salvestusest.
                          Seetõttu ei ole netis levivad võrdluskirjeldused absoluutmõistes võrdluskõlbulikud, sest nende juures on liiga palju muutujaid. Neisse tuleks suhtuda kui üldisematesse arvamusavaldustesse.
                          Minu arvamus on, et kallimad mudelid on valmistatud inimestele, kes soovivad kallimaid mudeleid endale soetada. Mitte otseselt selle seosega, et nad heliliselt oleksid ülivõimsalt paremad kui poole soodsamad variandid. Kallimatel on tähelepanu pööratud kõikide võimalike nüansside olemasolule, saad nö. täispaketi korraga ja see maksab. Soodsamatel on aga võimalus väikese näputööga asja järele aidata, kui on huvi ja kalduvusi selles suunas. Ükski Stax mudel ei ole halb.
                          viimati muutis kasutaja GU50; 02 m 2016, 21:31.

Comment

Juhtus ette üks huvitav vahend STAX kõrvakõlaritele

Saab ka kuulata - https://www.youtube.com/playlist?lis...cQPYnnxzl1ZbNG

Comment

Tore, et Eestis STAXe ka liigub üksjagu. Olles ise elektrostaatiliste maailmasse sisenenud omal ajal 2170-ga, siis sealt enam välja pole ükski teine isend kutsunud. Küll omatud kõrgema otsa dünaamilisi ja planarit, siis elektrostaatiline paratamatult pakub kõige puhtamat heli. Bassi osas muidugi midagi erilist loota ei tasu väga, aga minu muusikastiilid sellele ei rõhugi.

Nüüd kus STAX-e proovitud mõnesid mudeleid ja neid vaieldamatult austama hakanud, proovisin käpad taha saada siin mõne aasta jooksul ja sain lõpuks Orpheus HE60. Ja ütleme nii, et antud süsteemiga kaasaskäiva HEV70-ga pole millegi üle absoluutselt kurta. Kõik on täpselt nii, nagu peab. Kuna tegemist on minu puhul kõige kõrgema otsa klappidega, siis puudub võrdlusmoment n-ö Sennheirser kuninga HE90-ga (rääkimata HE1), LCD-X või SR009-ga ja mõnede muudega. Küll aga võrreldes 2170, 4170 ja 5100-ga on pilt kui öö ja päev.

Kindlasti mõnda aega plaanin neid veel omada ja kõiksugu võimalikud žanrid ja teosed läbi kuulata, siis olen nõus need siin Eesti pinnal ka maha müüma. Õige hinnaga. Ka mina maksin... no ikka maksin.

Kui täpsemaid küsimusi, siis andke tulla!

Comment

Mida need mudelinumbrid 2170, 4170, 5100 tähendavad?

Omast kogemusest soovitan proovida GU50 koostatud OTL lampvõimendeid elektrostaatilistele klappidele.

Mis puutub elektrostaatide bassiossa, siis Stax L700 mängib väga puhtalt väga madalale.
                                viimati muutis kasutaja Vinyylimees; 22 m 2016, 20:44.

Comment

Working...
                                X