Teade

Collapse
No announcement yet.

Plaadikogu digitaliseerimine (algaja küsib)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Plaadikogu digitaliseerimine (algaja küsib)

Võibolla teemaalgatajale need bitisügavuse ja sämplimissageduse numbrid palju ei ütlegi. See on kindlasti maitseasi, aga no kuidagi näotu oleks vinüülilt MP3 teha.
    Paadunud audiofiil annaks selle eest üldse piki pead, kui niisuguste asjadega lagedale tuled
    Olen nii pessimist kui olen, aga teisalt pole see enam kümmekond aastat tagasi, kui mälu oli kallis ja 128kb/s MP3 vaat' et ainuke mõeldav salvestusviis.
    Vinüülilt ca 500MB lossless't maha tirida pole ju teab mis raiskamine ja kui sellest omakorda MP3 tähendab mõttetut lisa-ajakulu, siis..."kaua tehtud kaunikene".
    Vaevalt nüüd sealt iPod'st aru saab, et 96kHz on konverditud 48kHz peale..
    Tähtis lihtsalt konverteerida HÄSTI, aga mitte lasta teha konversiooni WAV->MP3 iga lugu mõned sekundid. Aga no inimestel ju kiire...

Endal selleks teleka all MediaPlayer (BlueTimes oli vist), mahukas kõvaketas sees. Tuleb FLAC, WAV, MP3...misiganes. Kõike mahub ja palju. Täiesti kama, kas 192kHz või 44kHz (kuigi pean tõdema, et vahet suurt nagu ei teegi).
    Las siis juba olla natuke parem, gigabaidid nagunii pole eriti loetud. Mitmed vinüülid on oma "parim enne" juba ära elanud. Kõrged moonutavad, sama artisti CD on kõrval heaks võrdluseks.
    Mis sest, et audioeditoris on CD waveform suhteliselt vorst, heli ikkagi puhtam, kui vinüülil. Ainult et CD-l ei ole "elu". Aga see muidugi juba teine teema..

Aga peamine et tuba on vaikne.
    Sellest just meenubki, kui soovisin klappidega testi teha, mis sagedusi veel tajun. No ei kuule ja ei saagi kuulma isegi 15kHz, kui arvuti undab paari meetri kaugusel...
    viimati muutis kasutaja sebastian; 25 m 2013, 15:16. Põhjus: lisa

Comment

Tehnikafoorumis võib ju ka nii läheneda et... osta või teha ise vaikne arvuti. Mac Mini on päris abiks asi koos normaalse USB DACiga. Või siis mingi pessuka raud kus toide on Seasonic Fanless ja läpaka ketas/SSD ning passiivse jahutusega videokaart - ma tahaks näha mida sealt veel kuulete . Võib ka mõne liinuski baasil meediakeskonna peale panna kui vindoosnik ei meeldi. Kasvõi viimati nämmutatud Asuse Xonar kaardiga on tulemus suht arvestatav. Ning seejuures oleks korralik helikaart ka eelduseks normaalse tasemega vinüülirippide tegemiseks.
      Sellega olemegi ringiga tagasi küsimuse juures - miks internet ja arvuti helituppa ei sobi?
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
        Sellega olemegi ringiga tagasi küsimuse juures - miks internet ja arvuti helituppa ei sobi?
        Sobib väga hästi ja lisaks veel suur ekraan.

Comment

Esmalt postitatud overture poolt Vaata postitust
          Eesmärgiks oleks jätkuvalt muusikatoa täielik eraldatus internetist/arvutist ehk tahaks lihtsalt ühte välist kõvaketast, mis läheks "otse" võimendisse. Digitaliseerimise enda juures läheb loomulikult arvutit vaja, see kindel

Kuna ei ole päris audiospets, siis tekkisid mul kohe järgmised kaks küsimust:
          - plaanis on osta üks NAD-i eelvõim, millel on USB väljund ja sellega saaks kõik vinüülid otse arvutisse ja sealt välisele kõvakettale. Esimene küsimus: millises formaadis oleks mõistlik vinüül- ja CD plaadikogu digitaliseerida, et see 5 aasta pärast aegunud ei oleks ja oleks enamus tehnikaga veel mängitav? Ja kas teha kohe duubelfailid - lossy ja lossless? Tahaks siiski tõenäoliselt midagi ka mp3-na kuulata väljaspool kodu.
          - Teine küsimus: kuidas lahendada probleemi, et muusikatuba oleks võimalikult internetivaba/arvutivaba. Ehk mida oleks vaja välise kõvaketta ja võimendi (Harman Kardon 3490) vahele?

Küsimused on suht algajalikud, kuid ehk viitsib keegi vastata. Suured tänud abi eest!
          Muusika loomulikult flac-ks. Kui väljaspool kodu siis mina teeks duubelfailid.
          Parema kvaliteediga vinüülid võid 96/24 teha, üle 96 tundub natuke overkill.

HK3490-l on digisisend. Kas plaanid seda kasutada ja kas selle kvaliteet rahuldab sind?
          Teiseks, kõvaketas on vaikse arvuti kõige lärmakam komponent, kõige vastikumalt undav/pinisev asi. Kui kavatsed hoida muusikafaile samas toas, siis võid väikse odava arvuti ka ehitada. Esialgu ma testiks isegi tasuta kaasasolev integreeritud helikaardiga, paneks sealt otse digikaabli võimendisse, määraks formaadiks 96/24 ja tehtud.

Mis Nad-i eelvõimu plaanid osta ja kas seda kasutada dac-ina? Mul on paar kogemust odavama otsa nad-dega - nende kvaliteet mulle küll ei meeldinud.

Ma ise tegin kunagi sarnase teema: http://www.elfafoorum.eu/threads/644...t-võimendisse
          Minul on mure veidi suurem, võimendi on HK 680, millel pole ühtegi digisisendit ja failid on kaugemal.
          Ma ei ole siiamaani lahendust leidnud, kõige parem variant tundub usb masterit oskav tahvelarvuti, millel järel korralik dac ja sealt siis võimendisse. Esialgu on need 2 asja ostmata, ehk lähvad ajaga veidi odavamaks.

Arvutit samasse tuppa siiski ei tahaks, isegi kui pole ventilaatoreid, siis on oht, et miski komponent piniseb.

Comment

Esmalt postitatud Kirsa poolt Vaata postitust
            määraks formaadiks 96/24 ja tehtud.
            Ma teeks nii vaid siis kui tean et tulemust ei kasutata CD (st 44,1kHz põhise formaadi) tegemiseks. Praegusel juhul see aga tundub üks mitmest eesmärgist olevat.
            MP3 mängijatel on tõesti kama2 kas sisse tuleb 44 või 48kHz. Rohkemat ei oska nad nagunii.
            Nii et minu pakutud 176,4 või 88,2kHz on pakutud põhjusega, mitte lihtsalt et erineda .

Aga võibolla on keegi nuputanud välja sellise konverteri mis oskab komakohtades arvutada sama kvaliteediga kui täiskohtades?
            viimati muutis kasutaja OSX; 25 m 2013, 21:32.
            Konfutsius

Comment

Asünkroon konverter mis konverdib kõik ülesse suurima ühise kvantimissageduseni? Mitte et see kuidagi teema algatajat aitaks aga põhimõtteliselt.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                Ma teeks nii vaid siis kui tean et tulemust ei kasutata CD (st 44,1kHz põhise formaadi) tegemiseks. Praegusel juhul see aga tundub üks mitmest eesmärgist olevat.
                MP3 mängijatel on tõesti kama2 kas sisse tuleb 44 või 48kHz. Rohkemat ei oska nad nagunii.
                Ni et minu pakutud 176,4 või 88,2kHz on pakutud põhjusega, mitte lihtsalt et erineda .

Aga võibolla on keegi nuputanud välja sellise konverteri mis oskab komakohtades arvutada sama kvaliteediga kui täiskohtades?
                Vabandust lugesin natuke diagonaalis. Kui cd teemaks siis jah 44,1 või 88,2. Samas 88,2-t ei pruugi osata iga dac . Ma ei leidnud netist kas see HK oskab.

Korralik 44.1 flac on ka muidugi täiesti okei - oleneb kui suur kuldkõrv teemaalgataja on ja mis on ülejäänud tehnika.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                  Asünkroon konverter mis konverdib kõik ülesse suurima ühise kvantimissageduseni? Mitte et see kuidagi teema algatajat aitaks aga põhimõtteliselt.

Teemaalgatajale täiesti kasutu teemaarendus nähtavasti aga pigem hoopis vahekonvertimine DSD kujule ja sealt siis uuesti juba suvalisse PCM'i. Mõned stuudiod teevad nii. Ajamahukas tegevus suhteliselt.

Sestap ongi targem kohe sobiv formaat võtta.
                  Konfutsius

Comment

Suured tänud kõigile teile, kes olete täna mu küsimustele vastust üritanud leida - mul endal on olnud megakiire päev ning ma lihtsalt pole jõudnud siin sõna võtta, katsun seda teha lähipäevil.

Kuid mõned kiired vastused:
                    - arvutit ei soovi lihtsalt põhimõtte ja loomulikult müra pärast. Arvutiga võib teatavasti juhtuda ka ju see, et keegi tahab seda mistahes põhjusel alati kasutada (arvuteid ei ole majapidamises kunagi liiga palju) ning ma ei taha sõltuda oma muusikakuulamisel teistest, muusikatuba peab olema iseseisev. Samas saan nüüd aru, et pean mingi kompromissi siiski leidma...
                    - NAD eelvõim ei ole kindel valik, lihtsalt viskasin midagi õhku, mis on mulle seni kõige rohkem silma jäänud. Võib olla ka midagi kallimat, kuid tõenäoliselt mitte üle 300 eur-i. Mul puudub praegu tegelikult korralik eelvõim niikuinii.
                    - vinüülide digitaliseerimine on minu puhul vägagi mõttekas, sest mul on nende plaatide osakaal, mis on eraldi vinüüli mastering-iga (dynamic range üle 10-e), ikkagi vägagi suur. Samas on enamus vinüülid ka sellised, mile rip-e kuigi lihtsalt legaalselt (või illegaalselt) internetist ka ei leia.

Võite diskussiooni jätkata, tänan...

Comment

Seepärast ongi kohasem kombineerida spetsialiseeritud arvuti heli/video jaoks, et vähendada kõrvalist huvi selle "ebasihipärase" kasutuse vastu. Üks nipp on ka piirata arvuti ainult sisevõrku, et saaks küll kasutada NAS'i ja pääseks juurde muude majapidamises olevate arvutite meediale, kuid netikasutus oleks maas.
                      Põhimõttelise arvutivihkamisega ei jõua sa kuhugi sest kogu moodne tehnika põhineb arvutitel. Samuti toodetakse kogu kaasaegne muusika arvutite abil - üksikuid erandeid või leiduda kuid need ei domineeri. Kuna põhiline salvestusmeedia saab olema kõvaketas siis polegi nagu midagi muud mõelda.

Ma ei usu et see NAD oleks sobiv variant. Paneksin ette minna klasskalist rada pidi - korralik korrektor, sellest signaal arvuti interfeissi (näiteks Tascam US-144, võimaldaks arvuti kasti füüsiliselt üldse ära peita silma alt või toast). Selliselt saab korraliku kvaliteedi ja süsteemi sõltumatuse, võimaluse kombineerida komponente.

Kui on oluline hulk väärtuslikke plaate, siis käi üle kriitilise pilguga ka grammeri asjad: et helipea oleks korralik ja korras ka, vajadusel hangi uus helipea, veendu et masin oleks õieti maandatud, kui on mõni pool/täisautomaatne isend et siis vastav mehhanism ei tekitaks võõrhelisid (käpa kaudu), et käpp oleks õieti häälestatud jne.

Head tegelemist!
                      Konfutsius

Comment

Nii. Võtsin paar päeva tagasi nõuks laadida ühest kohast alla (nimesid nimetamata) kümmekond needledrop-i. Kõik vägagi professionaalselt tehtud (vähemalt 24 bit 96 kHz), normaalsete helipeadega (nt Audio Technica 440 MLA) talletatud jne.

Laadisin alla võrdluseks just need needledrop-id, mis mul endal vinüüli peal olemas (täpselt samad trükid). Tulemus oli suhteliselt jahmatav - kas on tõesti võimalik, et need kõlavad nii palju elutumalt kui vinüülid ise? Ma millegipärast lootsin, et on ikka rohkem sarnasusi. Kui vinüüli puhul on heli pigem ümar, siis läbi arvuti vägagi kandiline.

Kuigi jah, setup, millega ma neid FLAC-e maha mängisin, oli suht odav/jama - MacBook Pro kõrvaklapi väljundist otse võimendi suvalisse sisendisse. Programmiks VLC. Ja mulle tundus ka, et VLC puhul ekvalaiser oli "flat" peal (ei saanudki millegipärast seda tööle).

Comment

VLC on küll üks parimaid kõigesööjaid kuid kvaliteet ei ole see kõige. Just lõppeval nädalal sattusin kuulama üht klassikalist asja mis oli no väga võõras muusika suhtes, playeriks just VLC mäkis.
                          Eraldi teema on see et MITTE ÜHELGI arvutil pole normaalset sisseehitatud helikaarti - sealhulgas ka MacBook Pro.
                          Et heli arvuti kaudu oleks nagu õige(m), selleks peab ka seal olema kasutatud jupid ja skeemitehnika teadlikult valitud ja koostatud. Niisugustele nõudmistele saab vastata ikkagi eraldi valitud kaart. Lisaks kõigele, kas sa mäkis muutsid ise Audio MIDI seadetes väljundi parameetreid vastavalt kuulatavale failile?
                          Mäkis on ainult üks player mis ise vahetab väljundformaati vastavalt konkreetsele failile - Audirvana (sellest on tasuta versioon olemas). iTunes kõlbab aga ainult netiraadio kuulamiseks... (minu isiklik arvamus).
                          Konfutsius

Comment

Juhin tähelepanu digitaalformaatide taasesistuskvaliteeti silmas pidades ka foorumi teemale: http://www.elfafoorum.eu/threads/683...TX-mida-arvate , sest seal on ka minu kommentaarid lisatud. Ei hakka siin neid üle kordama. Kui ei tehta korralikku investeeringut optimaalsesse valitud tehnilisse lahendusse, siis võibki imestama jääda , et LP või CD digitaalne koopia mängib palju elutumalt ja tavaliselt ei kutsu üldse kuulama ! Huvi korral oskan nõustan, mida on vaja selleks, et koopiat oleks võimalik kuulata nauditavalt. Nõustamistöö on iga huvilise puhul individuaalne.
                            viimati muutis kasutaja Altec; 30 m 2013, 09:14.
                            Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
                            Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

Comment

Mul vinüülmängija ja võim ühendatud helikaardiga. Mängin maha ja salvestan niipalju kui tahan. Miks asju keeruliseks ajada

Comment

Täpselt õige! Millex asju keerulisex ajada.Mina kasutan vana Philipsi CD-mängiat/salvestajat.Sisendid -makk,vinüülikas,ja ka optiline.olen siiani rahul.Salvestused on minu kõrvadele sobilikud.

Comment

Working...
                                X