Teade

Collapse
No announcement yet.

Coaxial- vs analoogkaaBel (kas nii suur erinevus on võimalik?)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Coaxial- vs analoogkaaBel (kas nii suur erinevus on võimalik?)

Olen viimasel paaril aastal kasutanud Stanton ST150 vinüülimängijat ning Harman Kardon 3490 võimendit. Kuna ma pole suutnud endale veel välja valida korralikku eraldiseisvat eelvõimendit, siis olen kasutanud seni nende kahe vahel tavalist/odavat RCA otstega analoogkaablit. Antud plaadimängijal ja võimendil on mõlemal sees oma eelvõimendi, olen kasutanud mõlemat 50/50, vahet ei tee - heli üks ja sama.

Kuni tänaseni. Mõtlesin, et võiks osta endale prooviks mõne odava coaxial kaabli, kuna antud plaadimängijal on coaxial väljund ka olemas. OnOff-ist sain 4.50 eur-iga mingi suvalise kaabli (1 meeter pikk, 75 oomi) ja milline on tulemus?

Heli on radikaalselt erinev. Kohe nii erinev, et ma olen pahviks löödud. Nimelt:
    - peamine erinevus on kõrgemates sagedustes. Osalt tuleks heli nüüd nagu läbi vati, kuid samas ei saa öelda, et midagi oleks valesti, sest ennem oli tõesti kõrgemad helisid võibolla isegi liiga dominentsed, mis hakkasid liialt esile tooma vinüüliformaadi puudujääke ("inner groove distortion" ja "sibilance" probleemid)
    - bassi on kõvasti rohkem
    - heli on steriilsem, kuid mitte CD laadselt steriilne, vaid lihtsalt varasemast palju paremini defineeritud
    - üldist taustamüra on palju vähem
    - 10db võrra peab heli valjemaks keerama, et saada sama helitugevust, mis oli analoogkaabli korral

Millest tuleneb selline radikaalne erinevus? Kui ma nüüd ostaks mõne 50 eur-ise coaxial kaabli, siis milline oleks erinevus siis?

PS Tegelikult ei saa ma väita, et see uus heli meeldib mulle rohkem kui eelmine - seda vatisust ja steriilsust on liiga palju... kas ma tegin oma vinüülidest CD-d?

Põhiline küsimus on aga ikka see, kuhu kadus kõrgem ots? (trummitaldrikud jms)

Vs: Coaxial- vs analoogkaapel (kas nii suur erinevus on võimalik?)

Esmalt postitatud overture poolt Vaata postitust
    Millest tuleneb selline radikaalne erinevus?
    Erinevatel sisenditel on erinevad parameetrid. Iga sisend on arvestatud teatud kindlatele füüsikalistele (mõõdetavatele) parameetritele, impedants, mahtuvus, j.m.s. Kui sinna ühendada suvaliste väljundparameetritega allikas, on tulemus alati erinev.
    Ei ole vaja seostada seda kaablite "headusega".

Comment

Jah, asi pole siin üldse kaablis.

Esimesel juhul on signaali teekond grammar -> analoogkaalbel -> HK grammarikorrektor (eeldan, et ühendasid grammari HK Phono sisendisse) -> HK võimendiosa. Signaal kogu aeg analoog (kui just HK, nagu paljud kodukinoressid, kõiki sisendeid vahepeal digiks ei muunda).

Teise juhul grammar -> grammari enda sisemine korrektor -> grammari sisemine ADC muundur -> Coax. kaabel -> HK sisemine DAC -> HK võimendiosa. Ehk siis signaal tehakse Stantonis digisignaaliks ja siis HK-s uuesti analoogiks.

Mina ise viimase meetodi puhul ei näe väga vinüülikuulamisel mõtet

Comment

Vs: Mina ise viimase meetodi puhul ei näe väga vinüülikuulamisel mõtet

Nagu paistab olevat viimasepeal digiajastu DJ-pleier.
        DJ-d ei kuulagi vinüüle - nad mängivad neid.
        "Dreams are nothing more than wishes
        and a wish is just a dream you wish to come true."

Comment

Vs: Mina ise viimase meetodi puhul ei näe väga vinüülikuulamisel mõtet

Esmalt postitatud Yxz poolt Vaata postitust
          DJ-d ei kuulagi vinüüle - nad mängivad neid.

Comment

Esmalt postitatud overture poolt Vaata postitust
            kas ma tegin oma vinüülidest CD-d?

Põhiline küsimus on aga ikka see, kuhu kadus kõrgem ots? (trummitaldrikud jms)
            Esimesele oleks vist vastus e tegid jah CD'd aga nii et CD'd ei saanudki .

Teine küsimus oleks nagu sm. ihvikese leivanumber - tee ABX, kuula foobari, kui vahet kuuled mine arstile jne. ...

Tegelikult selles juhtumis pole juhtmel mingit tähendust - kui oleksid võtnud tolle sama RCA juhtme ja pannud sinna Coax ühendusse siis oleks tulemus sama, ja samamoodi ka võimaliku 50.- kaabliga.
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

Comment

Ma saan aru, et seal on kolm varianti, phono out, line out ja digital out. Kui teadmised neist asjadest on sellised nagu esimesest postitusest paistab, siis on seal võimalik täitsa puusse panna nende sisendite-väljunditega.
              Põhiline on siis see, et kui plaadimängijal on valitud väljundi lülitist line out, siis ei tohi kaablit panna võimendi phono sisendisse. See on ikka ainult phono väljundi jaoks. Line out tuleb ühendada näiteks CD in sisendisse või mõnda teise, mis seal kõrval on.
              Tõenäoliselt selle komplektiga on kõige mõistlikum lülitada mängija phono peale ja kaabel võimendi phono sisendisse. Maanduskaabel (GND) võib-olla tuleb ka kasuks.

Comment

Esmalt postitatud suur13 poolt Vaata postitust

Teise juhul grammar -> grammari enda sisemine korrektor -> grammari sisemine ADC muundur -> Coax. kaabel -> HK sisemine DAC -> HK võimendiosa. Ehk siis signaal tehakse Stantonis digisignaaliks ja siis HK-s uuesti analoogiks.
                Kui see koaksiaaliga ühendus tõesti nii oli, siis tapab heli seal analoogist digiks ja digist tagasi analoogiks muundamine, mis pole ilmselt kuigi hästi tehtud. Kui signaal juba analoogis olemas siis pole mingit mõtet teda digiks muundada.
                Vaadates Harman Kardon 3490 manuali on tal peal DSP ja mingi Dolby Virtual, võimalik, et ta ei lasegi sisenditest analoog heli otse väljunditesse ja tegeleb nagunii AD ja DA-muundamisega, seda tasuks uurida.
                viimati muutis kasutaja moi; 31 m 2013, 09:40.

Comment

Vahe tuleb ikka erinevatest korrektoritest (või DSP settingutest). AD, mis kõvasti bassi juurde paneb, on ikka ülimalt ebatõenäoline, olenemata konverteerimise enda kvaliteedist.
                  See oleks ikka ka päris imelik, kui plaadimängijas oleks enne ADd teistsuguste parameetritega korrektor, kui see, mis line outi signaali saadab. Aga pagan neid asju põrna pealt teada saabki.
                  viimati muutis kasutaja ihvike; 31 m 2013, 09:59.

Comment

Vs: Coaxial- vs analoogkaaBel (kas nii suur erinevus on võimalik?)

AD tehakse selles HK asjas kohe kindlalt.
                    The HK 3490 uses a single AK4589VQ for the ADC and DAC.
                    AKM (Asahi Kasei Microdevices) offer a variety of advanced sensing devices based on compound semiconductor technology and sophisticated IC products featuring analog/digital mixed-signal technology.

Ja üldse - ärme mõnitame võimendeid, nimetades seda HK'd võiimendiks. Tegemist on kohitsetud resiiveriga millel on lihtsalt amputeeritud ruumihelikanalid, mis teeb kõik heli 24/96 kujule et oleks võimalik digivolume realiseerida. Isegi 7.1 masinana oleks ta... rämps kahjuks.

Overture, sa pead oluliseks et kuulaksid "arvutivabalt" - kuid selle käki kvaliteet jääb analoogsisenditega alla igasugsele keskpärasele tänapäeva arvutile. Sul õnnestus meid uinutada väitega et tegemist on võimendiga, nagu sulle tootja väidab...

Õhku jääb küsimus - kas tõesti Stantoni fikseeritud AD 16/44 peal on nii odavalt tehtud et moonutab veelgi rohkem kui HK? Või on vahe RIAA konverterites (ma võtaks seda 30/70 RIAA kasuks )

Basside fenomenile on üks võimalik seletus olemas: võibolla on HK's analoogsidestuskondekad alla arvestust, lõikavad bassid alt ära (et mitte koormata "võimendit") ning digiühenduse korral pääsevad bassid sellest piirangust mööda...
                    viimati muutis kasutaja OSX; 31 m 2013, 10:47.
                    Konfutsius

Comment

http://www.audioholics.com/av-receiver-reviews/hk-3490 - "Benchmark Audio Performance". Aga noh, mis me siin ikka räägime, eks...

Andmed:
                      Stereo mode
                      Frequency Response @ 1W (+0dB, –3dB): 10Hz –110kHz

Valetavad?
                      viimati muutis kasutaja ihvike; 31 m 2013, 10:58.

Comment

Kindlasti valetavad. 96kHz AD muundusel ju üle 48kHz teoorias ei pääse, võimsusaste seal lõpus võib seejuures kasvõi 10MHz olla sirgena , mis sellest.

Tegelikult, kõige paremini oskab vihet anda overture, kui ta kirjeldaks kas VOL nupp on keerutades lõpmatu (käib mitu tiiru ringiratast, st on digitaalne) või lõplik (potensiomeeter, st analoogis toimiv). Sellest sõltub kas on üldse võimalik lõppastmesse ehtsat analoogi saata sisendist.
                        viimati muutis kasutaja OSX; 31 m 2013, 11:16.
                        Konfutsius

Comment

No tõesta. See, et seal kivi sees on DSP jaoks ning volüüminupp näitab dB, ei tähenda veel seda, et kõik analoogsisendid alati digiks konverditakse.

Kõige paremini oskab vihjet anda aga hoopis see pilt siin - http://elektrotanya.com/PREVIEWS/634...3490.pdf_1.png
                          viimati muutis kasutaja ihvike; 31 m 2013, 11:20.

Comment

Jap, siin on sul õigus, tegemist on elektroonilise analoogse "potekaga". Kuna aga sisendite kommunikatsioon on tehtud elektrooniliste lülititega, siis mingit erilist transparentsust oodata ei saa. Ja kui kasutaja valib mistahes DSP reziimi, on mäng läbi sest sel juhul tehakse igal juhul AD.

Sihik langeb siis Stantonile...
                            viimati muutis kasutaja OSX; 31 m 2013, 12:01.
                            Konfutsius

Comment

Working...
                            X