Teade

Collapse
No announcement yet.

Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

    Mis audio gd mudel teil seal oli? Kahjuks ise ei jõudnud kohale.
    Toidan trolle!

    Comment


      Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

      Esmalt postitatud spl poolt Vaata postitust
      Sain kinnitust oma tähelepanekule , mida toeatasid ka mõned kuulajad et mida detailsem ja parem heli seda aeglasem tundub kuulatav lugu.
      Jah... kui selle peale mõelda siis võibolla tõesti tundub nii. Hea süsteemiga on rohkem kuulata...

      Teeksin sellise võrdluse sellest kuuldemuljest:

      - SUGDEN SDA-1 Ei midagi erilist. Lihtsalt dac. Testrühma kõige nõrgem. - TDA1541 S3 Crown

      - LINX SIGMA DAC päris hea suure helipildiga. Natuke laialivalguv ja ebatäpne aga ruum ja sügavus olemas. Minu hinnangu järgi väärtus kuni 1000 eur - TDA1541 S1, diskreetväljundaste.

      - HEED Obelisk DA üks esimesi dac e turul millel on juba detailsust ja helipilti ning südavust ja detaile. Samas klassis on ka audio GD. - WM8740.

      - WLM Gamma Reference DAC absoluutselt parim testis . Väga heade heliomadustega DAC parim mida olen saanud testida ja võrrelda üldse. - Tehtud Weiss Minerva/DAC2 baasil, ESS9018.

      Mingi teatud seoselise ettekujutuse see täiendus nagu annaks .
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

      Comment


        Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

        Pole otseselt teemas, kuid Tartu Audioklubis oleme ka natukese dac-e võrrelnud ning eelmisel korral kuulasime ühte, mis oli TDA1543(TDA1541 säästu versioon) kiviga ning jah, ega sealt just midagi erilist küll välja ei tulnud, ma imestangi, et miks seda TDA1541 kivi siis nii heaks peetakse? Kuulasime veel GU50 dac-i mis baseerub AKM 4393 professionaalseks stuudiotööks mõeldud kivil - tulemus oli väga hea, isegi parem kui HEED Obelisk(vist oli sama HEED meil seal?). Ühel varasemal korral sai võrrelda ka ESS9018 kivil baseeruvat dac-i AKM 4393 dac-iga ning AKM ei jäänud mitte üldse alla oma kvaliteedis, üks oli natuke ühesugune, teine natuke teistsugune.

        Comment


          Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

          Esmalt postitatud Vinyylimees poolt Vaata postitust
          TDA1543(TDA1541 säästu versioon) kiviga ning jah, ega sealt just midagi erilist küll välja ei tulnud, ma imestangi, et miks seda TDA1541 kivi siis nii heaks peetakse?
          Siin on väike ebakõla - kuulasite 1543 aga järelduse tegite 1541 kohta
          1543 ongi kehva poolne, aga 1541 on kiidetud kivi.

          Comment


            Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

            Seda küll, järeldus pole päris õige, kui aga toetuda eespool toodud loendile ja järjestusele, siis ilmselt pole TDA1541 kivist suurt paremat loota kui ainult nostalgiat.

            Comment


              Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

              Kuulamine oli sel korral väga hariv ja hea kvaliteeditasemega. Hindajad olid väga erinevate taustadega juba pikaaegsete kuulamiskogemustega inimesed. Tänan huvilisi , kes kohale tulid.
              Lisaks veel :
              Sugden SDA-1 oli TDA 1541 S1 Silver CRown'iga.
              LINX Sigma DAC lõpuaste siiski OPA'dega. ( Minuarust väga hea sügavuse ja dünaamikaga kuid mitte nii täpne nagu WLM ). Sellise teostusega eraldi Poweriga DAC tänapäeval saab alates 4-5 KEUR .
              HEED DA -- oleks hea seda võrrelda kunagi Hiinaka GD'ga enda ref helisüsteemis. Saaks enda arvamust hiina toodetest ehk parandada...
              Testis osales ka GU50 DAC -- kõige ülemine fotol. Väga kenasti teostatud korpus ja lahendus. Au tegijale ! Täpsemas helisüsteemis , mida testisüsteem seekord oli, ei tekitanud head lokalisatsiooni ja heli jäi natuke ümaraks.
              Kuid vokaal ja muusika kõlab mahedalt ja meeldivalt.

              Click image for larger version

Name:	DAC_yritus1.jpg
Views:	1
Size:	179,8 KB
ID:	868843

              Sellel DAC kuulamise üritusel, kui kuulasime nö vintage 16 Bit / 48 Khz dac'e ja kaasaegseid 24 bit / 192 Khz dac'e, mõtlesin endamisi eelmisel aastal ühel Euroopa messil kuuldud loengut, kus öeldi et kõige parema dünaamika saab originaal CD formaadist ja WAV formaadist. See on ka asi, mida tasuks kohe eraldi ise kuulata.
              Uuemate HD formaatide juures on täpsus parem aga dünaamikat tajuvad kuulajad erinevalt. Kui kuulata muusikat , kus on rohkesti kõrgtasemel vokaale, keelpille ja puhkpille ( mida kahjuks paljud testikuulajad enda kuulamiseelistuste hulka ei loe ) , siis võivad erinevate DAC hindamisel kuulamisemotsioonid olla erinevad. Kuid igaühele oma . Loodan et varsti saab jälle mingi huvitava testi kokku panna.
              viimati muutis kasutaja Altec; 06 m 2014, 15:53.
              Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
              Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

              Comment


                Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                Esmalt postitatud Altec poolt Vaata postitust
                mõtlesin endamisi eelmisel aastal ühel Euroopa messil kuuldud loengut, kus öeldi et kõige parema dünaamika saab originaal CD formaadist ja WAV formaadist. See on ka asi, mida tasuks kohe eraldi ise kuulata.
                Ma ei oska kuidagi tõsiselt neid messe võtta pärast seesugust lausumist, ainult tänan jumalat et ei kõlanud soovitus - et kuulda naturaalseimat keskriba, peate viskama lipsu üle õla ja soengu kaheks kammima...

                Öelda võib ju palju.
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

                Comment


                  Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                  Täna siis kuulsin ära selle TDA1541, no sorry mina seal midagi kiiduväärset küll ei leidnud, natuke parem kui TDA1543 aga midagi muljetavaldavat küll ei olnud. HD ja CD formaatide osas ei tohiks segi ajada "õiget" ja "valet". Kui CD on CD, siis ta seda ka on kõigi oma plusside ja miinustega, HD puhul on reaalselt asi õige alles siis, kui materjal on kohe HD tehtud. Juhin siinkohal tähelepanu, et efektiprotsessorid ja enamus virtuaalanaloog süntesaatoreid töötavad sisemiselt sagedusel 44,1kHz või 48kHz, minul kasutada olev Behringer Virtualizer FX2000 töötab sagedusel 46 kHz. Seega saame õigest HD-st rääkida alles algmaterjali puhul 1)Originaal master lint 2)Instrumendid, protsessorid, tarkvara mis töötavad kõrge resolutsiooniga 3)Salvestis sisaldab ka protsessimata puhast materjali. Tore on ju teha muusikat HD formaadis(96-192 kHz 24 BIT või DSD) lastes kogu materjali läbi protsessori, mis ise on suht madala resolutsiooniga Muuseas kõrgel resolutsioonil töötav stuudiotehnika polegi nii levinud. Õnneks on akustilise muusikaga(klassikaline, vokaal, džäss, folk) lihtsam, salvestusaparaatidel on kõrgresolutsiooniga formaadid palju levinumad.
                  viimati muutis kasutaja Vinyylimees; 06 m 2014, 21:09.

                  Comment


                    Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                    Vinyylimees, sinu jutus on viga... aga mitte tehniline, vaid ütleme filosoofiline .
                    Asi selles et süntide sisemised sagedused ei puutu asjasse, kuna need loovad muusikalise kujutluspildi kogu oma omapäradega, tämbritega. Kui kõik see omapära lõpuks ükskõik läbi mille jõuab analoogpuldi väljundisse, siis seal peab olema võimalikult hea Master Recorder, paremal juhul DSD valmidusega.

                    Omavahel tuleb lahutada kunstiline pool ja tehniline pool. HD mis iganes formaadis on siiski põhiliselt tehniline nähtus, mille juures küll on kasulik arvestada mõnede momentidega enne salvestama asumist - näiteks mikrofonide valik ja paigutus helisündmuse suhtes. Süntesaator aga võibolla ei kõlagi muusikule ja loojale mingi üüber sisemise sageduse korral sellisena et nad tahaksid seda kasutada, neile äkki ei meeldi selle sound. HD jaoks on tähtis sündmus "saada karpi" nii nagu seda kunstiliselt mõeldi, kuid HD ei peaks dikteerima pillivalikut ühelgi moel.
                    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                    Konfutsius

                    Comment


                      Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                      Kõrge resolutsiooniga formaadid ei tohiks kunstilist poolt mõjutada, küll aga mõjutab süntesaatori sisemine resolutsioon - madal resolutsioon - eelistatakse analoog sünti digisündi asemel. Analoog ostsillaatorid genereerivad ise puhtamaid helilaineid, kui digitaalsed generaatorid sagedusel 44,1. Kui tulemus pole otseselt kohe kõrvaga tajutav, siis sünteesimise käigus hakkavad need ebapuhtad lainekujud käituma mitte nii nagu soovitud. Aga see on juba teine teema.

                      Huvitav on see, et mina pole GU50 dacil lokalisatsiooni probleeme avastanud, pigem tulid need väga teravalt välja just nende vanakooli dac-idega.

                      Comment


                        Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                        Esmalt postitatud Vinyylimees poolt Vaata postitust
                        Analoog ostsillaatorid genereerivad ise puhtamaid helilaineid, kui digitaalsed generaatorid sagedusel 44,1. Kui tulemus pole otseselt kohe kõrvaga tajutav, siis sünteesimise käigus hakkavad need ebapuhtad lainekujud käituma mitte nii nagu soovitud.
                        Ei, põhjus pole mitte puhtuses vaid AD muundaja sisendis nn aliaste tekkimine - mis on põhiliselt PCM salvestuse "omadus" Kuniks heli on pilli väljundis, on see pilli omadus. (HD) salvestuse eesmärk on kõik autentselt üles võtta, isegi kui pillis on "ebapuhtalt käituvad lainekujud", need oleks seal ka siis kui heli läheb otse analoogis lavavõimendusse kontserdil.
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          Re: Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                          Tõesti väga tore üritus oli. Tänan Toomas, et võtsid vaevaks organiseerida.

                          Võrdlemine alati laiendab silmaringi. Mina jälle sain kinnitust sellele, et TDA1541 pealt kohe hüpata kuhugi edasi ei tõtta täna. Uuemad dacid on tõesti detailsemad ja huvitavamad kuulata mingil hetkel. Kuid minu arust mingi loomulikkus ja pillide naturaalne kõla selle arvelt kannatab jälle teisel momendil. Olles ise kuulanud palju elavat muusikat ja pille ka otse mängimas, siis esitus ju ei ole alati selline "pehme meeldiv moos". Näiteks puhkpille lives kuulates tekib mul emotsioon - metalne , karge ja heli vibreerib. Sama emotsioon peaks säilima ka taasesitusel. Kui see muutub pehmeks, sametiseks ja kergeks, siis me kujundame muusikat ringi meelepäraseks. See aga ei ole enam algupärane.
                          Olen ka sellest aru saanud heli kuulates ja tutvudes erinevate inimestega, et enamus meist kuuleb heli erinevalt ja ka kuulavad helis erinevaid asju. Näiteks oli meie seltskonnas ka muusikuid. Väga tore oli kuulata mida nemad kuulevad ja mõtlevad erinevaid aparaate hinnates. Selline on minu subjektiivne arvamus.
                          Oma kõrv on kuningas ...

                          Comment


                            Vs: Re: Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                            Minu isiklik arvamus on (ja see arvamus saab üha enam veendumust) et see vaskpillide kõla deformeerumine jääbki kuuldavaks kuniks jäädakse tantsima CD/PCMi ümber. Kui võetaks ette otsast otsani DSD ahel, kuulaks huviga (ka arvamusi). Miskipärast ma aga ei näe sellist entusiasmi kuidagi.
                            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                            Konfutsius

                            Comment


                              Vs: Re: Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                              Altec'i lahkel loal sain võrrelda GU50 Behringeri viimast modifikatsiooni, seniks parimaks tunnistatud WLM'i ga omas süsteemis.
                              Olles eelnevalt kogunud kuulajate emotsioone ürituselt ja püüdnud neid oma "kitsatesse" raamidesse suruda, sain mingi pildi (või ei saanud) oma süsteemi arendamiseks.
                              Pärast esimest wow efekti möödumist WLM'i kuulamisest sai mitu päeva oma seadmeid omavahel sobitades (nivoode võrdsustamist) jõutud sinnamaale et 5 ndal päeval ei olnud mõlemate dac'ide erinevus enam nii lihtsalt tuvastatav.
                              Mõned tähelepanekud:
                              *Hämmastav kui palju mõjutab helinivoo tase objektiivset otsustamist.
                              *Behringeri kõrgem signaali nivoo tekitas moonutusi vokaali alumistes registrites, signaalide võrdsustamisega see probleem kadus.
                              *Digi kaablite vahetus andis samuti muutisi, kuniks oma kaablijupile sai ferriitpuks installeeritud - pärast seda see erinevuse efekt kadus.
                              *Juttu oli WLM'i kuulates "aja peatumisest", seda ma otseselt ei tuvastanud, küll aga oli tajutav rahu ja voolavus helis, mida ei saanud siiski öelda Behringeri kohta.
                              Mingil imelikul põhjusel kostis pärast mitmete häirivate faktorite kõrvaldamist Behringeri helist tihedat kõrgsageduslikku müra, mis kostis vaiksetel hetkedel taustal. Kas tegu on dac'i stabikate tekitavate müraga või on see midagi mis kvalifitseerub fantaasia ja ettekujutuse valdkonda. Ehk omab keegi mingit sarnast kuulamiskogemust?

                              Comment


                                Re: Vs: Re: Vs: Erinevate DAC lahenduste kuulamisüritus Tallinnas

                                Küsin enda harimiseks, mis tähendab rahva keeles "tantsima CD/PCMi ümber. Kui võetaks ette otsast otsani DSD ahela". Pole nende terminitega kursis.
                                Oma kõrv on kuningas ...

                                Comment

                                Working...
                                X