Teade

Collapse
No announcement yet.

Päästke Stereo!

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Päästke Stereo!

See on keeruline küsimus, lihtsalt ma ei ole kindel, et selline kesksagedus on õige. Võib olla, võib ka mitte olla.
    Mina otsin autentsust, ehk sellist heli, mis oleks võimalikult loomulik aga see ei tähenda vist alati kesksagedusest emotsionaalne olemist. Või tuleb öelda, et ma ei ole sellise heliga harjunud ja ei oska temast lugu pidada
    .

Avatud keskriba ongi üle 5" valjukatele iseloomulik. Olen säärasete - olematute keskribadega süsteemi vahelduseks katsetanud, esmalt petab ära. Hiljem saab suuremõõtmelisi elemente kuulates seda suurema elamuse.
    Nagu mulle on meelde jäänud sinu süsteemi puhul märksõnad: vaikselt kuulamine ja ka pisikesed keskribad, siis ootamatu sära ja detailsus on suure elemendi puhul loomulik emotsioon.

Comment

Esmalt postitatud Jeekim poolt Vaata postitust
      Sellise teema loomine Audiofoorumis (mitte Varias) teenib millist eesmärki? Kas stereo saab päästetud? Kas kellegi harituse tase siin sündiva arutelu tulemusena tõuseb? Kas arutelul on mingi konkreetne seos Audiofoorumiga? Ei, see on lobateema, ning nagu näha, audiofiilsed kired hakkavad sooja ilma tõttu juba tuld võtma. Seega, teema ise on puhas trolling ja viimatised sõnavõtud (kaasa arvatud minu oma) on fluud.
      Kas kellegi haritusele aitaks oluliselt kaasa see kui teema ära visata? Stereoheli on vägagi audio teema, kui sellel pole teie arvates audiofoorumis kohta siis pole seda kusagil.
      Lugupeetud Jeekim võiks ka teada et Varia alajaotus on reeglina igasugustes foorumites just teemadel milliseid muud sildistatud alajaotused ei võimalda käsitleda. Meil on olemas Audiofoorum, seega pole vast kohane risustada Varia rubriiki teemadega millistel on koht olemas kui tahetakse.
      Kui kurdate et "ükskõik, millest teema algab, ikka jõutakse HELIDE KUULAMISENI", siis olete oma aega ebasobivalt sisustanud siin foorumis. Ei tohiks tulla üllatusena et audiofoorumi teemad enamasti jõuavad "helide kuulamiseni" - tunduks veider kui nad jõuaksid igiliikuriteni. Või kuhu audioteemad veel võiksid jõuda?

Kui akadeemilisust on vähe, siis pole selles mitte teemad süüdi, vaid foorumlased, kes ei oska/ei taha asjade olemusse süveneda, sest see nõuab (kaasa)mõtlemist ja tagatipuks võib olla oht et mõni aastatega kinnistunud kujutelm võib katki minna. Mugavam on kummardada kaubamärke, sest miljon kärbest ei saa ju eksida.
      Tegelikult, see mis toimub meil audioasjanduses, on sulaselge stagnatsioon. Julgust katsetada pole kopka eestki, kõike uut kardetakse niivõrd et isegi rääkida pole mõtet - pea on liiva all. Ainsad asjad mida tehakse on küsimused a la kas ja kui kaua tohib töötavas võimendis takistit vaadata ja kas ikka kindlasti tuleb selleks kaan maha võtta, kas kuidagi ilma ei saa...
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

Comment

Stereoheli on loomulikult audioteema. Ja mono, ja paljukanalisus. Aga mis see puutub savethestereo autori taotlustesse? Veel kord - sealne mõiste stereo ei tähenda stereoHELI, vaid kodust muusikakeskust või midagi taolist. Ja kuskil pole öeldud, et see peaks olema kahekanaliline.
        Lugupeetud OSX, ma tõesti ei leidnud viidatud linkidest kohta, kus oleks räägitud stereoHELIST või sellest, et stereoHELI vajaks päästmist. Palun näpuga näidata, kus on viidatud linkidel seos stereoheli ja multichanneli või monoheli vahel.
        Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
        Ajal kus mõned muretsevad monos kuulamise pärast ja teised ei tunnista midagi muud kui multichannel, on tekkinud liikumine "Päästke Stereo".

Miks, võite lugeda siit - http://savethestereo.com/whysavethestereo/ , kogu projekti avaleht - http://savethestereo.com/

Comment

Esmalt postitatud Sully poolt Vaata postitust
          .
          Avatud keskriba ongi üle 5" valjukatele iseloomulik. Olen säärasete - olematute keskribadega süsteemi vahelduseks katsetanud, esmalt petab ära. Hiljem saab suuremõõtmelisi elemente kuulates seda suurema elamuse.
          Nagu mulle on meelde jäänud sinu süsteemi puhul märksõnad: vaikselt kuulamine ja ka pisikesed keskribad, siis ootamatu sära ja detailsus on suure elemendi puhul loomulik emotsioon.
          Aga kas see keskriba on õige?
          Viimastel DSP-ga kõlaritel on mul 6" keskribad MTM paigutuses ja OB. Seega võiks nagu olla lahtise keskribaga ja ega detailsusest ja särast küll puudu ei ole (ilma filtrita on axis jooksevad 10 kHz-ni välja) aga nad ei ole sellised üle-emotsionaalsed. See Alteci kuulamisruumi suurimate kõlarite (mis nende tüüp täpselt oligi?) üle-emotsionaalsus ei ole minu jaoks sära ja detailsus vaid midagi kompleksemat ja natuke madalamal sagedusel kui sära ja ilmselt mitte ainult kõlarist pärit. Altec teab üsna täpselt, mis talle meeldib ja suudab seda ka saavutada aga mulle meeldib lihtsalt natuke teist moodi heli.

Ega need 6" keskribaga pole mul ainsad kõlarid, on ka ühed paberkoonusega 8" kaheriba kõllid ja neil ei ole ka selline üle-emotsionaalne keskriba. On kuulatud ka muid üle 5" keskribaga kõlareid ja ma ei julgeks küll nõustuda, et jutuks oleva iseloomuga keskriba on kindlalt seotud suuremate kui 5" valjukatega. Ennem on see mingi spetsiifiline kombinatsioon suurusest, koonuse materjalist, magnetahelast ja filtrist, millele liitub veel muu süsteemi iseloom.
          viimati muutis kasutaja moi; 21 m 2014, 10:15.

Comment

Esmalt postitatud Jeekim poolt Vaata postitust
            Stereoheli on loomulikult audioteema. Ja mono, ja paljukanalisus. Aga mis see puutub savethestereo autori taotlustesse? Veel kord - sealne mõiste stereo ei tähenda stereoHELI, vaid kodust muusikakeskust või midagi taolist. Ja kuskil pole öeldud, et see peaks olema kahekanaliline.
            Lugupeetud OSX, ma tõesti ei leidnud viidatud linkidest kohta, kus oleks räägitud stereoHELIST või sellest, et stereoHELI vajaks päästmist. Palun näpuga näidata, kus on viidatud linkidel seos stereoheli ja multichanneli või monoheli vahel.
            Eks siis selgitan esimese postituse tagamaid. Esiteks, õpime lugema: kirjutasin "Ajal kus mõned muretsevad---". Miks ma nii kirjutasin? Sest foorumis oli umbes sellel ajal teatav aktiivus (nii vähe või palju meil seda üldse leidub) nimelt monoheli kuulamise ja esitamise suhtes. Ja samas leidus ka multikanaliheli entusiast kes küll ei "muretsenud" avalikus foorumis vaid suhtles aktiivselt PM kaudu isiklikult minuga. Et sarnaseid teemasid leidus ka teistes vastava ala foorumites mujal, siis nii ma seda teemat sisse juhatasin. Näpuga linkidel sääraseid seosed näidata ei saa ja polegi ka vaja, sest tõesti - "stereo" ei tähenda alati nimelt stereoheli, vaid võib tähendada ka muusika-/heliseadmestikku vabas kõnevormis, nagu ka ise märkisid. Et aga täna on aparatuuri hulgas märkismisväärne osa just ruumiheli võimekusega, siis võiks nagu kaudseid seoseid siiski näha. Kui ilmus kasutusele kõnekeeles mõiste "stereo" aparatuuri märkimiseks, see nii ei olnud.

Kui küsida mida ma senisest teema arengust arvan, siis valdavalt siiski positiivselt: need kes on sõna võtnud, on nn "päästetud", nad kasutavad telefonide jms mobiilsete playeritega võrreldes suhteliset adekvaatset tehnikat. On ju positiivne? Need inimesed mõtlevad kasvõi natuke audioteemadele kaasa.
            Negatiivseks saab pidada seda et... ega keegi tõesti eriti ei loe midagi (süvitsi). Ja neid kes oleksid n.ö. vastalised, neid polegi sõna võtmas. Ma arvan et neid lihtsalt ei olegi, st need kes võiksid olla, ei huvitu muusika tarbimise vahendite kvaliteedist kohe üldse mitte.
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

Comment

Kvaliteedi objektiivne kriteerium on moonutuste tase kuulamiskohal võrreldes salvestusega. Näiteks vinüüli puhul jookseb kohe see tõrge sisse, et vinüüli tootmise ja mahamängimise protsess lisavad vältimatult suured moonutused võrreldes algse salvestusega. Veel tähtsam on muidugi kõlarite/ruumi kooslus, mis on alati väga suurte moonutuste allikas. See, kas heliallikaks on mingi 5000€ DAC või iPod Touch, on paraku ebaoluline. Liiga igav vaatenurk audiofiilide jaoks, kuid seetõttu mitte vähem tõsi.

Comment

Sa ihvike oskad ikka kohe .... (et mitte s*tasti öelda).
                Sinu viimaseid väited tuleks vist sisuliselt nimetada audiofiilia vulgaarkäsitluseks.

Mis kõlari moonutustest sa räägid, THD-st?

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                  Sa ihvike oskad ikka kohe .... (et mitte s*tasti öelda).
                  Sinu viimaseid väited tuleks vist sisuliselt nimetada audiofiilia vulgaarkäsitluseks.

Mis kõlari moonutustest sa räägid, THD-st?
                  Kas ma kirjutasin midagi, mis on objektiivselt vale? See, et tõde on vulgaarne, pole minu teha.
                  Ma kirjutasin moonutused, mitte THD. Neid on ju rohkem, kõik kokku.

Comment

Esmalt postitatud ihvike poolt Vaata postitust
                    Kas ma kirjutasin midagi, mis on objektiivselt vale? See, et tõde on vulgaarne, pole minu teha.
                    Ma kirjutasin moonutused, mitte THD. Neid on ju rohkem, kõik kokku.
                    See siiski kõigest Sinu arvamus.

Comment

Esmalt postitatud Rom poolt Vaata postitust
                      See siiski kõigest Sinu arvamus.
                      Oleks teretulnud, kui seda minu n-ö arvamust üritataks ümber lükata objektiivsete, kontrollitavate, kuulmise seisukohast relevantsete, ehk tõsiseltvõetavate argumentidega.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                        ...
                        Kui küsida mida ma senisest teema arengust arvan, siis valdavalt siiski positiivselt: need kes on sõna võtnud, on nn "päästetud", nad kasutavad telefonide jms mobiilsete playeritega võrreldes suhteliset adekvaatset tehnikat. ...
                        Ja "mittepäästetud" kuulatavad tegelikult ju läbi kõrvaklappide. Vähe on neid, kes pisikese pirinakasti hirmkalli helistamisfunktsiooniga pihuarvutile külge ühendavad. Ega polegi mõtet. Väliskeskkonda "valget müra" ei levi, aga kui siis see kõrvas oleva nupu heli kõik muu summutab, siis on muusikast ehk ainult teatud fragmendid (tümm) järel. Võib muidugi harjuda ja peale pikaajalist kõrvaklappidest kõvasti heli tarbimist lõpuks polegi enam vahet, et mis mängib. Korralikest klappidest õnnestub arvatavasti päris mõnusa ruumiillusiooniga ehk stereoheli kuulata. Soovitavalt võimalikult väiksel helitugevusel ja lasta kõrval veidi harjuda.

Comment

Igatahes kes pole näinud ega kuulnud ühest kuulsast analoog helisalvestusstuudio käekäigust Sound City'st ja tema allakäigust , mille tingis digimaailma pealetung, siis soovitan soojalt rahustada ennast selle filmi läbivaatamisga:

NB! Tähelepanu vääriv on see, et analoogstuudio taastati 2011 ja seda vajatakse üha rohkem tänase päevani. See on optimistlik noot ka STEREO päästmiseks.
                          Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
                          Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

Comment

Esmalt postitatud M.L poolt Vaata postitust
                            Korralikest klappidest õnnestub arvatavasti ...
                            Selle kohta ütles Peter Gabriel oma So albumi 25nda aastapäeva filmis, et kõrvaklappidega muusika kuulamine on nagu kummiga seks.

Esmalt postitatud ihvike poolt Vaata postitust
                            Oleks teretulnud, kui seda minu n-ö arvamust üritataks ümber lükata objektiivsete, kontrollitavate, kuulmise seisukohast relevantsete, ehk tõsiseltvõetavate argumentidega.
                            Ma arvan et isegi mina teen 100 euroste arvuti kõlaritega pimetestis vahet, kas mängib 5000€ DAC või iPod Touch.
                            viimati muutis kasutaja Scott; 22 m 2014, 21:13. Põhjus: 2 kokku

Comment

Esmalt postitatud moi poolt
                              Ma arvan et isegi mina teen 100 euroste arvuti kõlaritega pimetestis vahet, kas mängib 5000€ DAC või iPod Touch.
                              Aga põhjenda seda arvamust objektiivsete, kontrollitavate ja kuulmise seisukohast relevantsete argumentidega.
                              Mis on iPod Touchil ja kallimal DACil objektiivselt muusika kuulamise seisukohast signaaliallikana vahet peale väljundi nivoo, mis loomulikult korrektses võrdluses tasakaalustatakse?
                              Mõõdetavad erinevused on muidugi olemas, SNR/THD jne, loogiliselt võttes on need kallil DACil paremad, kuigi alati muidugi ei pruugi see nii olla. Aga kust see piir läheb?
                              Minu kogemuste ja muidugi ka laialdaselt kättesaadava objektiivsetel kriteeriumidel põhineva informatsiooni järgi on see piir madalama kvaliteeditaseme juures kui näiteks Touch või mõni muu täiesti normaalne odav digisignaaliallikas. Rääkimata veel taolistest, nagu näiteks mu E-MU 0202, mille tehnilised parameetrid on enam-vähem samad, kui siin kõrvalteemas jutuks tulnud Alteci WLM Gamma. Kui tehnilised parameetrid on väga sarnased, siis mis on see, mis teeb ühest signaaliallikast selgelt kuuldavalt teistsuguse signaaliallika? Minu arust helikvaliteet ei saa see olla.
                              Kui mina isiklikult kuulan oma odava tehnikaga, siis ma tajun selgelt seda, et need aparaadid ei lisa omalt poolt midagi häirivat signaalile ega võta ka midagi ära ning ka mõõtetulemused kinnitavad seda arusaama. Kas see arvamus, mis on objektiivsete argumentidega põhjendatud on tõesti kuidagi nõrgem, kui tõsiseltvõetavalt argumenteerimata arvamus, et helitehnikast ei ole veel teaduse mõistes piisavalt aru saadud, kuid reeglina, mida kallim, seda parem, ning inimkuulmise võimetel praktiliselt piire ei ole?

Comment

Eestlastel on ütlus "kes saab santi sundi kui sant ei taha kõndi".
                                Ehk kui ihvike ei kuule/ei taha kuulda erinevate helliallikate erinevusi siis milleks sulle selgitada, et on erinevus? Lähed poodi, kuulad oma iPoodi ja Accuphaset nind tuled tagasi "faktiga" - sina ei kuulnud erinevust ehk seda pole.
                                Kas sa pole kordagi selle peale tulnud, et vb. su kuulmistaju pole kõige parem või tõenäolisemalt - kuulamiskogemus on vähene?
                                Kuulmistestid netis - ma tegin mingi testi nö. "väga hea" peale - odava sounblasteri PC kaardi ja Koss the Plug tõrvatroppidega. Samas viisaka entrylevel stereosüsteemiga tuli ~60%. Kumb komplekt siis parem on? "Faktid" ju näitavad, et klapid...
                                -

Comment

Working...
                                X