Teade

Collapse
No announcement yet.

goldenears.philips.com kuulamise test

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

goldenears.philips.com kuulamise test

Käis siin stereo päästmisega koos läbi link https://www.goldenears.philips.com , kus saab oma kuulmist natuke proovile panna.
    Siia võiksid siis need, kes seda testi on teinud, omi tähelepanekuid lisada.

Mina tegin testi läbi kõlaritega, mis on ise OB ja kus ka DSP on osaline, olude sunnil oli ahelas üks AD ja kaks DA muundust.
    Ei pea end ise eriliseks kuldkõrvaks aga Golden Ears tase tuli mitte väga raskelt. Kõige keerulisem oli mp3 test Silver tasemel, mingil huvitaval moel maskeerivad mul kõlarid mp3 pakkimise artefakte nii edukalt, et ikka üsna mitu korda panin puusse ja kasutasin spikerdamiseks kõrvaklappe. Sama testi oli odavate kõrvaklappidega väga lihtne lennult ära teha. Samas jälle bassi otsa oli klappidega keerulisem tuvastada kui kõlaritega. mp3 testi lugu oli ka kuidagi selline närvidele käiv, mis segas kuulamist. Teine keerulisem test oli Golden tasemel kõrgete lõikamine, pidi ka mõned korrad kordama enne kui selgeks sai kus konkreetse loo korral erinevus kõige paremini välja kostab.

Vs: goldenears.philips.com kuulamise test

Minu jaoks oli samuti mp3 üks raskemaid. Ma polegi lõpuni kindel, kas see sai ausalt ära tehtud, või oli tegu juhusega. 112 kbit/s oli väga selgelt kuuldav erinevus, 128 sai aga mitu korda proovitud. Kaks korda järjest 50% tõenäosusega juhuslikult täppi panna on täiesti võimalik stsenaarium ka ilma konkreetset erinevust tajumata. Samas jällegi ei tohiks tegelikult korralik 112 kbit/s nii konkreetselt kräpp olla, mistõttu selle testiosa suhtes ma olen pisut kahtleval seisukohal.
    Ja teine asi oli muidugi see ekvalaiseritest, erinevate sageduste boost/cut. Mujal foorumites on vihjeid, et paljud petavad selle testi läbimiseks teise brauseriakna abil. Ma kuidagi punnitasin ikka ausalt ära, aga see võttis kõige rohkem aega ja harjutamist.
    Kõrgsageduse ja bassitestid olid minu in-ear klappidega lihtsad, vaatamata sellele, et allikaks oli tundlike klappidega sahisev integreeritud helikaart. Üldse võib kokkuvõttes öelda, et kõik muu peale boost/cut ja 128 kbit/s mp3 oli üsna lihtne, valdavalt esimese korraga täppi ja edasi.
    Vaeva on selle leheküljega korralikult nähtud ja kogemuse mõttes tasub kindlasti ära proovida. Kõrgsageduste tajumise võime on tõenäoliselt see, mis kõige rohkem inimeste vahel varieerub, kuna see ülemine ots vananedes paratamatult ära kukub. Mul endal normaalsel nivool siinusega on ülemine piir veel 17-18 kHz kandis, aga peale seda jääb küll ainult vaikus, olenemata helitugevusest.
    Üks tavapärasest keerulisem kõrgsageduste eristamise test on siin - http://www.audiocheck.net/blindtests...ncy.php?frq=20 16 kHz on minu jaoks lihtne, 17 aga enam reeglina ei õnnestu. Õnneks aga muusikas reeglina 10-20 kHz oktaavis midagi väga väärtuslikku ei toimugi, mistõttu on see vahemik nagunii ületähtsustatud, >20 kHz sagedustest rääkimata. Graafiku peal on muusikas seal muidugi info olemas, aga kui teha äkiline high-pass 10 kHzst ülespoole, siis saab hästi aru, et mingi õrn sisin seal ju on, aga muusikalisest informatsioonist enam eriti juttu pole.
    Ja kui juba testidest juttu, siis soovitan seda ka proovida - http://archimago.blogspot.ca/2014/04...bit-audio.html
    viimati muutis kasutaja ihvike; 28 m 2014, 23:22.

Comment

Huvitav et mul oli just kõlaritega see mp3 test keeruline, klappidega aga lihtne, kõik kohe esimese korraga. Tegelikult oli see lugu ka selline, mis väga hästi vigu välja ei andnud.
      Eri ribade boost/cut oli suht lihtne vahet kuulda, pidi aga natuke praktikat olema et ära tunda, mis riba see konkreetselt on.

Kes veel testi teha tahab, siis test ise on natuke kapriisne lehitsejate ja operatsioonisüsteemide suhtes, kõik variandid ei tööta aga testi alguses on täpselt välja toodud milline lehitseja versioon mis opsüsteemis töötab. Minä läksin lõpuks Firefoxi viimase versiooniga ja Win 7-ga kallale, välja arvatud üks helifaili laadimise rippuma jäämine kõik nagu töötas.

Proovisn seda mp3 testi veel korra ja õnnestus alla laadida mängitav fail, Mediainfo andmetel on see:

Complete name : ...\SILVER_DETAILS_1_T_19.92.m4a
      Format : MPEG-4
      Format profile : Base Media / Version 2
      Codec ID : mp42
      File size : 4.53 MiB
      Duration : 2mn 2s
      Overall bit rate mode : Constant
      Overall bit rate : 310 Kbps
      Encoded date : UTC 2013-11-27 16:05:27
      Tagged date : UTC 2013-11-27 16:05:28

Audio
      ID : 1
      Format : AAC
      Format/Info : Advanced Audio Codec
      Format profile : LC
      Codec ID : 40
      Duration : 2mn 2s
      Source duration : 2mn 2s
      Bit rate mode : Constant
      Bit rate : 320 Kbps
      Channel(s) : 2 channels
      Channel positions : Front: L R
      Sampling rate : 44.1 KHz
      Compression mode : Lossy
      Stream size : 4.50 MiB (99%)
      Source stream size : 4.50 MiB (99%)
      Language : English
      Encoded date : UTC 2013-11-27 16:05:27
      Tagged date : UTC 2013-11-27 16:05:28

Viiuli pala SILVER_SPACIOUNESS testi all on näiteks:

Complete name : ...\SILVER_SPACIOUNESS_2_T_20.30.m4a
      Format : MPEG-4
      Format profile : Base Media / Version 2
      Codec ID : mp42
      File size : 3.86 MiB
      Duration : 1mn 44s
      Overall bit rate mode : Constant
      Overall bit rate : 311 Kbps
      Encoded date : UTC 2013-11-27 16:05:32
      Tagged date : UTC 2013-11-27 16:05:32

Audio
      ID : 1
      Format : AAC
      Format/Info : Advanced Audio Codec
      Format profile : LC
      Codec ID : 40
      Duration : 1mn 44s
      Source duration : 1mn 44s
      Bit rate mode : Constant
      Bit rate : 320 Kbps
      Channel(s) : 2 channels
      Channel positions : Front: L R
      Sampling rate : 44.1 KHz
      Compression mode : Lossy
      Stream size : 3.83 MiB (99%)
      Source stream size : 3.83 MiB (99%)
      Language : English
      Encoded date : UTC 2013-11-27 16:05:31
      Tagged date : UTC 2013-11-27 16:05:32

Ühesõnaga, kes mp3 testi tehtud ei saa, sellel pole mõtet siiski oma kuulmise pärast muretseda.
      viimati muutis kasutaja moi; 29 m 2014, 11:30.

Comment

Tegelikult hakkas see mp3 laul huvi pakkuma.
        Kas suudab keegi selle pakkimata variandi või üldse esitaja ja laulu nime välja peilida?
        Fail ise on selline http://sites.google.com/site/moijmoi..._1_T_19.92.zip

Fail on treeningu fail, kus on 6 lõikku, millest esimen on nn pakkimata (tegelikult vähemalt 320 kbps pakitud), teine 160, siis 128, 96, 80 ja 60 kbps pakitud.
        viimati muutis kasutaja moi; 29 m 2014, 17:44.

Comment

AAC-d peetakse mp3st paremakski, mistõttu selle 320 kbit/s on ka väga tõenäoliselt originaalist eristamatu. Ma proovisin ka uuesti korraliku helikaardi taga ja õnnestus nüüd esimesel korral, kuid see vahe on ikka väike minu arvates. Varem olen ka mõnda 128 kbit/s pimetesti teinud ja valdavalt ikka õnnestub eristada, kuid see, kas vahe on selgelt kuuldav või rohkem selline tunde küsimus, oleneb ilmselt kõige rohkem materjalist.

Comment

Kuulates on mul küll kahtlus, et see nn. originaal on jumal teab kust läbi käinud enne kui ta sinna 320 kbps AAC faili jõudis.
            viimati muutis kasutaja moi; 29 m 2014, 17:51.

Comment

Ega ta väga ilusti ei kõla jah. Pildi järgi siiski see n-ö originaal läheb üsna sirgelt kuni 22 kHz-ni välja. Ülejäänud pakkimistasemed on vähem-rohkem lõpust maha lõigatud.

Comment

Working...
              X