Teade

Collapse
No announcement yet.

80-te tuuneri 10,7 MHz piesofiltrid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: 80-te tuuneri 10,7 MHz piesofiltrid

Esmalt postitatud Arvi poolt Vaata postitust
    2. - Raadio sees toimivat silmaga ei näe ja kõrvaga ei mõõda. Seal tegutsemine nõuab kogemusi ja head tehnikat (oss, sweep, kõrgsagedusgene, kõrgematel sagedustel töötav (milli)voltmeeter...) Iga raadio mudel on tibake erinev - iga muutus vajab häälestamist-testimist ja jälle häid riistu vaja... Palja multimeetriga pole seal suurt miskit peale hakata....
    Püüan oma FM raadiole/tuunerile läheneda aupaklikult (nagu igale spetsiifilisele insenertehnilisele lahendusele), kuid pole kindel, et 35 aastat tagasi jaapani koostetsehhis kokkupandud mudeli monteerijatädid nt piesofiltrite valimisel just kõige õigema kombinatsiooni leidsid/panid. Siit ka minu teemaalgatus. Mul on (siinset foorumit lugedes pigem ajavorm - oli, kuna tahtmine tambitakse mutta) aega ja soovi asja edasi arendada. Endal puuduvad täppismõõteriistad piesofiltrite mõõtmiseks, kuid loodetavasti kellegil siin eesti foorumis on. Ideaalis kujutan ette, et minu poolt on peotäis (Murata või kelleiganes) piesofiltreid ja üksnes nende separaatne äramõõtmine/komplekteerimine saab läbiviidud täppisseadmete omaja poolt (kui tootjatehases piesofilter väljastatakse, siis täheühend /värvikood on määratud tehases ja karakteristik pole seotud seadmega millesse ta pannakse). Aga vist on palju soovitud.
    viimati muutis kasutaja martk; 27 m 2015, 18:40.
    Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Kulla mees, keegi ei tambi Sind siin mutta, sulle üritatakse selgitada, kust tuleks alustada kui tahad kaugemat vastuvõttu saada ja et hea resultaadi saamine pole niisama lihtne. Aga Sa kipud natuke oma joru ajama. Kuid siiski keegi pole Sul keelanud neid piesofiltreid vahetada - lase käia, ega ilma praktikata teadmisi ei tule. Ja kui ebaõnnestud - ka see muutub millegi teadmiseks.
      viimati muutis kasutaja Arvi; 27 m 2015, 19:13. Põhjus: täht

Comment

Esmalt postitatud Arvi poolt Vaata postitust
        Kulla mees, keegi ei tambi Sind siin mutta, sulle üritatakse selgitada, kust tuleks alustada .
        Kulla mees, siinse foorumi selgitused algavad sageli sõnastusega - tee omale asi selgeks ja siis tule isakestega rääkima. Ka Sinult, Arvi, tekkis ühel ööl antenniduse teemal sama sõnum, mis hommikuks oli kadunud.
        Eks ma ajan oma joru edasi - kas kellelgi on säilinud mõõteriistu ja oskusi, millega piesofiltreid mõõta ja komplekteerida.
        Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Keegi Edison vastas küsimusele, et kus on tulemused sedasi : Mul on väga palju tulemusi, ma tean tuhandeid asju mis ei hakka tööle.

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
            Püüan oma FM raadiole/tuunerile läheneda aupaklikult (nagu igale spetsiifilisele insenertehnilisele lahendusele), kuid pole kindel, et 35 aastat tagasi jaapani koostetsehhis kokkupandud mudeli monteerijatädid nt piesofiltrite valimisel just kõige õigema kombinatsiooni leidsid/panid. Siit ka minu teemaalgatus. Mul on (siinset foorumit lugedes pigem ajavorm - oli, kuna tahtmine tambitakse mutta) aega ja soovi asja edasi arendada. Endal puuduvad täppismõõteriistad piesofiltrite mõõtmiseks, kuid loodetavasti kellegil siin eesti foorumis on. Ideaalis kujutan ette, et minu poolt on peotäis (Murata või kelleiganes) piesofiltreid ja üksnes nende separaatne äramõõtmine/komplekteerimine saab läbiviidud täppisseadmete omaja poolt (kui tootjatehases piesofilter väljastatakse, siis täheühend /värvikood on määratud tehases ja karakteristik pole seotud seadmega millesse ta pannakse). Aga vist on palju soovitud.
            ; Sellisest arvamisest näen, et kulla inimene, te pole vist päevagi tootmises olnud! Mingid koostetädid ei lao oma suva järgi ühtegi osasõlme-seadet kokku! See on tehnoloogide-inseneride poolt ettekirjutatud! Iga detailikese ühendamise järjekord on ka täpselt määratletud. Rääkimata muudest pisiasjadest. Skeemi ja konstruktsiooni töötavad välja konstruktorid-insenerid. Nende pädevuses kahtlemine on diletantlikult tobe!

Comment

Esmalt postitatud rainadov poolt Vaata postitust
              ; Sellisest arvamisest näen, et kulla inimene, te pole vist päevagi tootmises olnud! Mingid koostetädid ei lao oma suva järgi ühtegi osasõlme-seadet kokku! See on tehnoloogide-inseneride poolt ettekirjutatud! Iga detailikese ühendamise järjekord on ka täpselt määratletud. Rääkimata muudest pisiasjadest. Skeemi ja konstruktsiooni töötavad välja konstruktorid-insenerid. Nende pädevuses kahtlemine on diletantlikult tobe!
              Kulla inimene, ma pole tõepoolest lolltuimalt koosteliini taga töötanud ja loomulikult tean, et konstruktorid püüdsid endast anda parima/ratsionaalsema lahenduse just sel ajahetkel ja detailidega, mis neile võimaldati. Tehasest väljunud vidinad vastasid sel hetkel Gost-ile või Din-ile. Et seda nt DIN kriteeriumit täita, polnud aasias keeruline, kuna algdetailid olid normi piires.Samas normi siseselt oli/on neid seadmeid võimalik parendada.Või pole?
              viimati muutis kasutaja martk; 27 m 2015, 20:42.

Comment

Ole kannatlik, küll sa leiad kellegi kes sind tehniliselt aidata saab. Tehnilised normid on masstöö jaoks normaalsed ja väga vajalikud, kuid kui huviline soovib midagi muuta, võib vahel tulemus hallist massist märgatavalt erineda (muidugi igas mõttes) kuid ilma proovimata ei saa mingitki erinevat tulemust, rääkimata kogemusest - mis kaalub tegelikult kõik üles.

Vene ajal vihkasin ma vist kõige rohkem väljendit "nii on ette nähtud". Kes krt see ettenägjia oli kes kõike nägi aga seda mitte et see hall saast pidevalt lagunes... . Kahjuks ma näen selle aja varje ikka aegajalt vilksatamas praegugi, tekitab (sihvka)sülitamise refleksi.
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

Comment

Tõsi. Isegi töötav arvuti kiirgab sedavõrd FM ala häireid et väga nõrku jaamu see varjutab. Isegi kui on yagi suundantenn kasutusel nagu minul.
                  rainadov rääkis varem antenni kõrguse kasvatamisest, seegi on väga oluline moment mida tuleks kindlasti sedavõrd teha kui vähegi võimalik. Antenni kõrgus muide on otseses korelatsioonis paigaldaja raadiohuvi suurusega...
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                    Tõsi. Isegi töötav arvuti kiirgab sedavõrd FM ala häireid et väga nõrku jaamu see varjutab. Isegi kui on yagi suundantenn kasutusel nagu minul.
                    rainadov rääkis varem antenni kõrguse kasvatamisest, seegi on väga oluline moment mida tuleks kindlasti sedavõrd teha kui vähegi võimalik. Antenni kõrgus muide on otseses korelatsioonis paigaldaja raadiohuvi suurusega...
                    ; Antenn ja selle kõrgus olenevad ka otseselt rahakoti suurusest (väikese sumbuvusega antennifiidrid on küllaltki kallid!) ja ka asukoha võimalustest!
                    viimati muutis kasutaja rainadov; 28 m 2015, 13:42. Põhjus: täht

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
                      Eks ma ajan oma joru edasi - kas kellelgi on säilinud mõõteriistu ja oskusi, millega piesofiltreid mõõta ja komplekteerida.
                      Mingeid väga erilis mõõteriistu pole vast tänapäeval vaja, generaator mis oskab 5-20 MHz vahemikus sweepi teha ja digitaalne oss mis oskab samas vahemikus FFT analüüsiga ASK ülesse võtta. Ei peaks nad ka tänapäeva hinge hinda maksma aga kindlasti kordi rohkem kui väga korralik tuuner.

Comment

1977.a Spindleri raamatus „Antennen“ on lk. 46..47 selges saksa keeles kirjutatud (jutt käib just tolleaegsete raadiote kohta): FM-Stereo-Rundfunk - monolt stereole üle minnes suurenevad märgatavalt mürad. Eriti kehtib see kaugvastuvõtul. Mürade vähendamiseks tuleb kasutada suurema võimendusega ja kitsama suunadiagrammiga antenne. Yagi antennid suurema elementide arvuga – minimaalselt topelt elementide arv võrreldes monoga, soovitatavalt neljakordne elementide arv.
                        Lisaks oma kogemustest soome MTV-3 algusajast Tallinna tingimustes - lairiba antennivõimendi (mis sobis hästi maale) asemel kitsaribaline, varikapiga häälestatav kanali kaupa.

Comment

250kHz vs. 180kHz

Comment

Working...
                          X