Teade

Collapse
No announcement yet.

Loudness-ahelaga volüüminupu arvutus?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Loudness-ahelaga volüüminupu arvutus?

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
    Aga bassinupp on Houstoni plaadi puhul ikka põhjakeeratud, sest JMJ Houstoni plaadil on bassid tõesti nõrgemad, kui samade lugude kuulamisel stuudiovinüülilt.
    Kui mingil salvestisel basse pole, siis neid pole, milleks seda loudnessi sinna lisaks aretada ...

Kas sa loudness+bassid põhjas sageduskarakteristiku oled üles võtnud?

Et milline on reaalne karakteristikute vahe kui loudness on sees või väljas?

Comment

Tahaks vaielda basside olematusest - on pigem vinüüle, kus mingil põhjusel on nad nõrgemad, kui mulle meeldib/ on harjumuspärane. Näiteks 2010 a Eric Claptoni topeltvinüülil

on basse mu meelest liigpalju mistõttu keeran bassi nulliks ning toonkompensatsiooni välja.
      Sama lugu naisvinüülidega nagu Diana Krall ja Amy Whinehouse, keda kuulan suht nupuvabalt.
      Loudnessi koos põhjakeeratud tämbrinuppudega mõõtnud pole, aga kui oma hilissügisese taastusprojekkti - sanyo c-55 ja p-55 kombo laulma saan, siis huvi pärast mõõdan.
      viimati muutis kasutaja martk; 27 m 2016, 00:34.
      Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Tahaks vaielda basside olematusest - on pigem vinüüle, kus mingil põhjusel on nad nõrgemad, kui mulle meeldib/ on harjumuspärane.
        Kas sellises olukorras poleks targem siiski olukorraga leppida, kui (oletatavalt kehvapoolset) salvestist suure sagedusmudimisega kohendada üritada?

Võiks ju ka proovida mõnd bassilisemat helipead nende jaoks kasutada - mu annaalides on selistena kirja läinud näiteks Audio Technica AT71 ATN71 nõelaga ja Duali DMS238 DN242E nõelaga.

Comment

Igaühel on oma arvamus kuid mina võrdleks toonkompensatsiooni siiski nagu kasutatud autode kilometraaži mahakerimisega.Inimese hing on rahul kui meelevaldselt moonutatud number või heli tundub see õige.Elik siis pseudolahendus mille taha maskeeritakse puuduliku heliallika või taasesitussüsteemi küündimatus.
          Kõik meeldiv tuleb lambist...

Comment

Mina võrdleks toonkompensatsiooni, tämbrinuppe ja 15Hz madalsagedusfiltri nuppu pigem võistlusrattaga. Trennis on sageli porilauad ja tuled peal, kuid võistluse ajaks võtan küljest.

To madis64:
            küsisid toonkompensatsiooni+bassinupu koosmõjust (technics su-v8). Manuali järgi toonkompensatsioon -30dB puhul @50Hz +9 dB ning super bass @20Hz +9bB (tava bass @50hZ +7dB, see nupp on koguaeg nullis). Kõlar @78Hz 0dB @34Hz -10dB @22Hz -18dB
            viimati muutis kasutaja martk; 27 m 2016, 12:31.
            Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Manuali järgi toonkompensatsioon -30dB puhul @50Hz +9 dB ning super bass @20Hz +9bB (tava bass @50hZ +7dB, see nupp on koguaeg nullis). Kõlar @78Hz 0dB @34Hz -10dB @22Hz -18dB
              Mis sa neist numbritest ette laod, lae parem võimendi väljundist üles võetud (ok, koormuseks võib ju mingi takisti võtta) ASK üles, siis on näha, kus muhk,kus lohk.

Comment

Теоретической основой необходимости схемы, осуществляющей эту регулировку, являются так называемые кривые равной громкости, которые приняты в качестве международного стандарта. Эти зависимости были получены на основании исследования особенностей слуха человека и представляют некую усредненную зависимость, так как в качестве испытуемых привлекались люди c нормальным слухом в возрасте от 18 до 25 лет. Незначительные отличия имеются как индивидуальные, так и по возрастному, половому и расовому признакам.
                Глядя на кривые равной громкости, можно было бы предположить, что требуемый подъем на низких и высоких может составлять до 15-20 дБ.

Но если принять во внимание сказанное относительно установки тонального баланса звукорежиссером, то нужно говорить только о разности в частотной характеристике, и в этом случае подъем должен быть уже значительно меньше: 3–5 дБ. На самом деле, если бы прослушивание в домашних условиях проводилось всегда при уровне, для которого и сделал свою работу звукорежиссер, то необходимость в тонкомпенсации отпала бы.

Comment

Kuulasin täna õhtulõpetuseks seda:

Esimese poole kuulasin 600-oomiste AKG K240 Monitoridega (hiline õhtu, mürtsu ei lubata teha) - natuke kõledaks jäi.

Teise poole kuulasin (võimendil tämbrinuppe ei kruttinud) 55-oomiste AKG K240 Studiotega - märksa meeldivam.

Võimendis on kogu "loudness, subsonic ja high filter värgindus" signaaliahelast välja lõigatud (volüüminupp oli ca 21:00 asendis) ...

Comment

Esmalt postitatud madis64 poolt Vaata postitust
                    Kuulasin täna õhtulõpetuseks seda:

Crusaders-Free-As-The-Wind
                    Ilma loudnessita ja koos kõrvaklappidega kuulamine siin teemas arvesse ei lähe - isegi kui Crusaders-i lugususid kuulata (arvatavalt kuulad vinüüli, kus moonutus vagudekündmisest tootmises vähemalt 0 3%) . Ma võtsin eelnevatest postitustest õppust ja kuulan nüüd põhiliselt ASK-d (too pidi normull heli tekitama), kui pea valutama ei hakka siis lisaks THD- d( kõrged veits agresiivsed, eriti mis üle 100kHz-i) ning lõpetuseks tiba TIM-i ( no ei tule trapets/meander 2 MHz-i juures kõrvulukustavalt esile).

Comment

Ära nüüd ASK peale ka liiga pahane ole ;-) - ilma temata poleks ma näiteks teada saanudki, et mu ekvalaiseri pooled regulaatorid pooltohlud on või et miks mu võimendi nii kehvasti kõlab...

Edit:
                      Natuke heietamist:

Milline on konkreetsel juhul "loudness"- rakendamise eesmärk - kas muuta sageduskarakteristikut sõltuvalt kuulatavast salvestisest (basside puudus) või tema algne mõte muuta sageduskarakteristikut vaiksemal kuulamisel kui tavaliselt? Jutuks on nagu mõlemad olnud.

Salvestise omapärade kompenseerimiseks loudness-i kasutamise mõttest ma aru ei saa - see korrektsioonivajadus on ju (salvestisest sõltuvalt) muutuv ja saavutatav nii võimendi omade tämbriregulaatoritega kui vajadusel ka täienava ekvalaiseri ahelasseühendamisega.

Vaiksemal kuulamisel meeldivama heli tagamise eesmärgist saan ma aru, kuid see eeldab, et tavakuulamisel on volüümipote asendis "üle 12-ne", mida mul oma seadmetega üliharva ette tuleb - tavaliselt on see nupp asendis 10...11, kõrvaklappidest kuulamisel veelgi vähem.
                      Kui ma otsustaksin oma seadmetes selle vahe (tavanivool ja vaikselt kuulates) mingi staatilise skeemiga lahendada, siis esimene küsimus on, mida on vaja saavutada?
                      Võtaksin siis üles ASK-d nii tavanivool kui madalal nivool kuulates (olles heli - ka vajadusel täiendava ekvalaiseriga - endale meeldivaks seadnud) ja lahutaksin ühest teise. Vaataksin siis seda vahegraafikut ja kratsiksin kukalt, et milline skeemilahendus mulle selle siis tõenäolisemalt anda suudaks...
                      viimati muutis kasutaja madis64; 29 m 2016, 11:20.

Comment

Ilma loudnessita ja koos kõrvaklappidega kuulamine siin teemas arvesse ei lähe.
                        Kõrvaklappide puhul ei tule jah arvesse kõlarite kaugus, asetus, ruumiakustika. Sellest polnud juttu ka artiklis. Igaühel pole ju ka ca 10 aastat katsetatud ja ehitatud spetsiaalset kuulamisruumi, kus on näiteks papist munarestidega üle löödud seinad, nagu mu tuttaval bändimehel

Comment

Working...
                        X