Teade

Collapse
No announcement yet.

Kuulamisruumid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kuulamisruumid

Esmalt postitatud riksx poolt Vaata postitust
    küsimus on see, et kui paljudest on olemas konkreetne kuulamis ruum, kus saaks seda kõike nautida? Need kõik peenhäälestused muutuvad mõtetuks, kui pole ruumi kust seda maha mängida saaks
    Mnjaa, väga õigustatud küsimus. Väärt omaette teemat kindlasti. Mul on kuulamiseks mitte eriti hea ruum, 16m2 ja kõrgus 3m. Aga mõttes on eraldi hoone, mis oleks võibolla nii külaliste majutamiseks kui kuulamiseks. Miks mitte ka stuudioks, kui nii mõelda.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Vs: Kuulamisruumid.

Mul on mõte praegu nii hoidmas et teeks midagi sellist nagu on Taanis need ranna/puhkemajad, kus seinad on madalad ja lagi on kaldu, mis võiks aidata vähendada ruumis peegeldusi, samas annaks interjöörile vaheldusrikkama olemuse. Võiks kasutada päikesepoolses osas rohkemal määral klaaspaketti. Kuna ruum oleks kindlasti ka TV vaatamiseks, siis peak natuke jälgima kuidas päikesevalgus liigub. Ja kuskil peaks leiduma suuremat sorti uks millest pääseb samas tasapinnas terrassile.
    Võibolla midagi selles stiilis - http://www.novasol.no/p/M21012
    Mingeid igapäeva funktsioone see vaevalt täitma hakkaks, kuid seda peab kindlasti arvestama et asume mõnikord ka talvises maailmajaos (kuigi seda on viimasel ajal kuidagi raske uskuda )
    Konfutsius

Comment

Väga, väga keeruline teema. Alustada tuleb sellest, et valida õiged mõõdud ja seinte materjalid. Klaasiga ei tohi liialdada kuna bass lendab läbi selle kohe õue.

Comment

Ma klaasi puhul näen pigem muret helipeegeldustega, mind see ei häirigi kui bass läbi kostab - niikaua kuni klaas ei resoneeri kuuldavalt kaasa. Põhikõlarid jäävad ilmselt diboolpõhimõttel olevateks, need väga ei pressi tegelikult. Olen kogenud ka seda, et näiteks ruumis 2,9x5,6m ja millel kõlaritetagune sein kitsamas otsas oli akustiliselt läbipaistev, oli basside olemus väga meeldiv, sest ei tekkinud tugevaid peegeldusi bassidel. Seda nii diboolide kui faasipöörajaga. Umbes sama kogesin ka Audese tehases, kus üks kuulamisruum oli saali laval, eraldatud saalist väga paksude kardinatega ning kus samuti bass läbis "tarindi" ehk kardinad praktiliselt takistamatult.
        Loomulikult ei saa ma teha samast lahendust saaliga, ma saan opereerida pindalaga suurusjärgus 6x6m, kuju saab varieeruda mõnevõrra. Seinte lahendus on kindlasti puitsõrestik, mitte kiviplokk. Puitu on vabamalt käes lihtsalt, ja puiduga mulle meeldib tegeleda.
        Konfutsius

Comment

Ma saan aru et osx tahab tegema hakata?
          See on tegelikkuses väga hea teema küll aga väga laiali valguv samas (julgen kahtlustada), on võimalik et ka mina selle probleemi ees mingi hetk olema saan.

Comment

Mõte on, tahan ära kasutada ühe abihoone mis seisab suht kasutult. Eks aeg näitab mis sellest saab, kuid kuna ma ei pea kemplema projektide, kooskõlastuse või muu säärasega, siis on sellevõrra lihtsam, lihtsalt teha on vaja.
            Leidsin mingi viite Bonneli diagrammile ja et kuulamisruumi optimaalseim proportsioon oleks 5,1m W, 3m H ja 6,9m L. Pikkus ja ruumi orientatsioon oleksid natuke probleemsed, vähemalt esialgu mõeldes, kuid peab natuke seedima. https://www.youtube.com/watch?v=3-iFsWUrOhs
            Leidsin et seda mida kirjeldasin ise akustiliselt läbipaistva seinana kõlarite taga, on rakendatud ka Capitol Records'i stuudios - http://www.acousticfields.com/capitol-records/ tõsi, kasutades difuusoreid. Mõlemaid aga ühendab asjaolu et puudub seina tagasipeegeldus.
            Kuidagi liigub mõte sinna suunda kuidas töötab IB ehk Infinite Baffle kõlar... Neid ma küll ei plaani teha, praeguste mõtete järgi vähemalt.

Kuna mulle istuvad diboolkõlarid, märgin ära ka lingi vanameistrilt Linkwitzilt - http://www.linkwitzlab.com/rooms.htm
            viimati muutis kasutaja OSX; 20 m 2017, 00:19.
            Konfutsius

Comment

Vs: Kuulamisruumid

Maailm liigub mugavuse poole - iga ülearune liigutus on mõtlemapanev.
              Ja nüüd tekidada eraldi ruum, mida on vaja kütta; kuhu on vaja kuulamise jaoks mitu sammu astuda. Kui maakoht siis näriliste probleem...
              Võibolla on see laisa inimese mõttemall aga muusikale, mingi eraldi ruum küll lähemale ei vii. Pealegi on open baffle kõlarite võlu, et meeldiv on suht avatud planeeringuga kodus, seda ka taustaks kuulata. Ei pea alati sweetspotis istuma.
              -

Comment

Asi mul neid kõlareid juurde pole teha .

Lugu on mitte mugavuses, aga selles et mul peres on muusikat mitmele generatsioonile. Mul vanem laps käib juba kahes muusikakoolis, muusikahuvi on võtmas professionaalset mõõdet. Samas see mida ta oma lõbuks kuulab, ei kattu kuigipalju sellega mida mina vanamehena kuulan, samas kui ajad millal kuulata/vaadata tahaks kattuvad üsnagi . Lisaks teeb ta vahel videomontaaze ja helitaustu.

Hoone aga on ehitatud 70ndatel, mitte just eriti teravate pliiatsite polgu poolt, nii et midagi tegema pean nii või naa, parem annan talle siis mingi funktsiooni kui et lihtsalt seisab. Seistes pole tast mingit kasu.
                Maakoht on küll, seega ka küte omast metsast olemas, hiirte vastu saab ka, ei ole need nii sissetükkivad kui neid paar kassi ohjes hoiavad (see neile meeldib), lisaks on mul kohe kõrval kotka keeluala millel paar lindu peal - need võtavad isegi kassidel värske eest ära . Rohkem käivad pinda kitsed, jänesed, natuke ka oravad sest söövad pähklid enne ära kui ma jaole saan, ainult sigu pole enam näinud.

Ma vist nii vana pole et mitu sammu astuda ei taha. Eelmisel aastal rajasin oma metsa n.ö. terviseraja pikkusega umbes 1,6km, mida lapsed juba kasutavad vahelduva eduga. Ise olen küll kas jalutanud või autoga käinud et mõni palk ära tuua, aga hakkan seal sörki tegema. Isegi jalutada värskes männimetsas on juba krdima hea.
                Konfutsius

Comment

Ära aja linnamehi kadedaks

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                    Mõte on, tahan ära kasutada ühe abihoone mis seisab suht kasutult.
                    Leidsin mingi viite Bonneli diagrammile ja et kuulamisruumi optimaalseim proportsioon oleks 5,1m W, 3m H ja 6,9m L.
                    Hea, et selle teema tegid. Räägi kui suur sul see abihoone on? Kuulamisruumide kõige kõige suurem probleem on ikkagi seisvad lained, mis tekitavad max ja min piike. Kõige lihtsam ja parem moodus nende vältimiseks on ära kaotada parallellsed seinad. Selleks tuuakse lagi järk järgult alla poole ja näiteks taga sein või külgmised tehakse ~5 kraadise nurga alla. Samuti võib kasutatakse dekoratiiv sambaid või tühimikke külg seintes. Kui see on tehtud, siis saab tegeleda igasuguste peegeldustega.

Ideaalis võiks ruumi seinad olla kahe kihilised, ehk välimine ring fibost ja sisemine puit ning ~150mm vill. Nii saab tekitada seina sisse igasuguseid sahtleid ja riiuleid ja valgustusi. Nendesse kohtadesse kuhu oleks tarvis absorbereid jäetakse lihtsalt OSB ja kips panematta ning katakse kangaga.

Sikerdasin kiiresti ühe idee ver 2

viimati muutis kasutaja riksx; 21 m 2017, 12:48. Põhjus: Muutsin pilti
                    B&W 803D2 / Beta 300RR / Sig Sauer X5

Comment

Ideaalis võiks ruumi seinad olla kahe kihilised, ehk välimine ring fibost ja sisemine puit ning ~150mm vill.
                      Sikerdasin kiiresti ühe idee
                      Seestpoolt ikka seinu ei soojustata. Kõlarid ja kuulaja peaksid tekitama võrdkülgse kolmnurga, vähemalt minu kõlarite puhul.
                      "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Esmalt postitatud Sonic poolt Vaata postitust
                        Seestpoolt ikka seinu ei soojustata. Kõlarid ja kuulaja peaksid tekitama võrdkülgse kolmnurga, vähemalt minu kõlarite puhul.
                        Nojahh kui see ekspertiisi läheb, siis antud joonisel puudub katus ja põrand ning jääb ebaselgeks kas seinad laotakse otse murule = ) Ega tegemist pole ehitusjoonisega ja keegi ei väida, et tegemist on välisseintega. Pigem idee kuidas saaks mingit ruumi prussi, villa ja kipsiga täiustada. Kui sa lood teise kihi, siis saab nende sisse panna näiteks kõik ringheli kõlarid, tekitada erinevaid tasapindu, riiuleid jms. Väga tähtis on luua sobiv atmosfäär

Võrdkülgne kolmnurk on pigem väiksema ruumi teema. Hetkel käsitlen 5x7m, mis on hea ruumi min mõõdud. Kui sa siin võrdkülgset midagi tekitad satub kuulamis koht suht ruumi keskele. Hetkel lähtusin 1/3 reeglist, küll mitte kõlerite paigutamisel.

B&W 803D2 / Beta 300RR / Sig Sauer X5

Comment

Hetkel välismõõtmed on 5,9m laius (see jääb fikseerituks) x 5,1m pikkuseks, kuid see on võimalik muuta pikemaks, kuni 7m rahulikult (üldse ei välista ka 8m tegelikult). Välisseina katuseserva alune kõrgus saab olla ainult 2,1m, see on nii kuna osa hoonest on tegelikult keldri maapealne osa ning seetõttu nii madal. See on omakorda pikkusega 9,8m, ning sisemine nn "mausoleum" annab oma lae peale laiuse 4,3m. See tähendab et sinna saab tekitada kuulamisruumist lähtuva "dead end" otsa.

Näiteks EBU soovituslik ruumimõõt on antud 5m W x 2,5m H x 8m L, mis andvat optimaalse reverberatsiooni 250mS. Kui nüüd lisaks vaadata Linkwitzi arvamisi ruumist, siis annaks ilmselt teha nii et ruumi akustiline pikkus suureneb keldrilae arvelt. Ei ole ilmselt mõtet kogu saadaolevat 9,8m selleks rakendada, kuid ka nn külalistetoa tarvis pole seda mõõdet selles mahus vaja.

Kuna katuseserva sein on määratud 2,1m kõrgusega (see tingib ka paralleelide toomise nende Taani majakestega), siis seal peal olev katus saab olla osa laest, minu praegune arvamus on et see võiks minna üles harjani kaldlaena, mis ühtlasi ka laieneb edasi selle 9,8m pikkuse peale. Selliselt saaks lahendada selle "dead end" momendi, lihtsalt see ei oleks sama ristlõikega kui joonisel seljatagune sein. Jah, see muidugi tähendab et tegemist on siis Helmholtz'i resonaatoriga, aga isegi ilma arvutamata saab arvata et resonantsisagedus tuleb ikka väääga madal . Kuid selline katuslagi viib ruumi akustika hoopis teistsuguseks kui näiteks EBU oma 2,5m laega silmas on pidanud.

Üks moment mis veel kaasa hakkab rääkima, on ilmakaared ehk kuidas saabub valgus. Ülaloleva joonise suhtes kuulaja istub näoga itta, lõuna on siis paremal pool ehk et õhtune päike paistab sisse küljelt ka nii et kui otsaseinas oleks teler ja kõlarid, oleksid need päikesest valgustatud. See poleks tegelikult kuigi hea. Tuleb akendega mängida ja/või teha lõuna poole katuseprofiilis pööre - selliselt saaks hoone väljanägemise ja valguse ilmselt soovitud kujule, aga kuulamisruumi pikkuse kuulamise suunas võtab see ära. Nii et mõtlemist ikka jätkub...
                          ---
                          See ringheli teema on veel eraldi asi. Ma pole seda eriti mõelnud ega rõhunud, et 7.2 võimekus on olemas siis jah, oleme kuulanud ja muhelenud aga et see setup oleks püsivalt paika jäänud, seda pole seni juhtunud. Samas, kui juba ruumi ehitada, siis võiks ehk peaks küll ka seda aspekti juurde vaatama. Üks mis on suht selge, on see et sel juhul peaksid olema vähemalt neli kõlarit täiesti identsed, keskkõlar võimalikult identne ja mõned kõrguse kõlarid vast võivad siis olla lihtsamad. Kui neli ehk viis kõlarit on diboolid, on nende taha ka ruumi vaja. Subwooferid on minu jaoks out, eraldi summeeritud kanalina. Küll ei välista et esikanalitele neist kanalitest lähtuvalt midagi juurde panna, aga mitte ressi summeeritud väljunditest. Minu puhul need väljundid on ja jäävad kasutamata. Mingeid süljetopse koguda seintele, ei ei.
                          Selles osas ma lähtuks siis SACD soovituslikust setupist, põhimõtteliselt 5 identset kanalit ümber kuulaja.
                          viimati muutis kasutaja OSX; 21 m 2017, 12:47.
                          Konfutsius

Comment

Ideaalis võiks ruumi seinad olla kahe kihilised, ehk välimine ring fibost ja sisemine puit ning ~150mm vill. Nii saab tekitada seina sisse igasuguseid sahtleid ja riiuleid ja valgustusi. Nendesse kohtadesse kuhu oleks tarvis absorbereid jäetakse lihtsalt OSB ja kips panematta ning katakse kangaga.
                            Räägi palun, kus sul need puit ja kips asuksid seal seinas.
                            "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Minu poolt täiendus et kips... jääb minu poolt kasutamata.
                              Konfutsius

Comment

Working...
                              X