Teade

Collapse
No announcement yet.

CD heli > THD + Noise @ -60dB for 1 kHz

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    CD heli > THD + Noise @ -60dB for 1 kHz

    Võimalik, et seda nüanssi on juba korduvalt jahutud, kui on, siis palun kustutada
    Kas saatan on peidus pisiasjas:
    üldjuhul on CD moonutused üliväikesed ja seda ka kõigis tootepassides rõhutatakse. Samas kõlavad CD mängijad erinevalt. Kas võib olla põhjus, et erinevate CD mängijate erinevus tekib üldfoonil vaiksete helide/pillide/häälte moonutustest?
    Seda numbrit enamus tootjaid ei maini. Kas puudub neil vajalik mõõtetehnika või meelega vaikivad maha?

    Siin nt üks 1989 a CD mängijate võrdlus, kus see number tabelis ilusti kirjas:

    CD Player Soundoff

    https://books.google.ee/books?id=FeYDAAAAMBAJ&pg=PA67&lpg=PA67&dq=4x+overs ampling+cd&source=bl&ots=zXGtV3YWdM&sig=dNmN8BJo1d 024Pu8y9ebZRCVUIk&hl=en&
    sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=4x oversampling cd&f=false



    Ja-veel: küsimus ja vastus, miks "vana" (2 DAC 4X oversampling) CD mängija on teistmoodi heliga kui “uus”:

    How much does the oversampling rate influence the sound of a CD Player?

    Q: I have 2 different changers that were built by different companies. I won't say here what the manufacturers but both are from fairly well respected companies and both retailed for over $300 new.
    Player #1 was built in 1989 and has 4x oversampling, player @#2 was built in 1998 and has 8x oversampling.
    I've been comparing them by playing the same tracks from several different disks and artists.
    Now to my ears, the older one with 4x oversamping seems to have a smoother sound. The newer one with 8x seems a bit harsh to my ears. Like there's a bump in the upper midrange.
    Some songs also seem to display a slight sibilance in areas where the older one doesn't.
    Would that be from the difference in oversampling?
    I bought the newer one expecting that it would maybe sound a little better, maybe for some music it would, but from what I've heard so far...not the case.

    A: The type of D/A converter has an even greater effect on sound quality than the oversampling rate does. The industry started adopting "one-bit" or "delta-sigma" converters in the early 1990s. These converters need to oversample at a much higher rate than multi-bit converters to provide the same resolution. A true 1-bit converter would have to sample at 65,536x to match the treble performance of a 16-bit converter running at 1x.

    I would guess that your 1998 player uses a delta-sigma converter, possibly a Philips Bitstream chip that combines a 5-bit DAC with an oversampling filter or a similar Panasonic MASH chip that uses a 4-bit DAC. At an 8x word clock rate, neither one of these can match a well-designed 16-bit converter running at 4x for treble quality.
    Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

    #2
    Vs: CD heli > THD + Noise @ -60dB for 1 kHz

    Mina ka võrdlesin ükspäev neid vanu ja uusi, tulin järeldusele et vanad kõlavad palju puhtamalt, aga on tohutult aeglasemat, eriti annab tunda, kui on hästi kiired bassi matsud, eelmine ei jõua ära kaduda kui järgmine juba kohale saabunud. Üldiselt minule meeldivat need uuemad rohkem, kuigi igasugust müra on rohkem, aga helipilt on avaram. Tegelikult CD kõige suurem probleem on selles, et toodetakse plaate mida ei kõlba üldse kuulata, ja kahjuks aru sellest ei ole võimalik saada enne kui oled ära ostnud.
    Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

    Comment


      #3
      Vs: CD heli > THD + Noise @ -60dB for 1 kHz

      Hakkas silma üks mõttearendus aastast 1998, autoriks ukrainlane Suhov, siinkohal vaba tõlge:
      --------------------------------------------------------------
      Audiofiilide seas on võrdlemisi laialt levinud väärarusaam, justkui CD-d võimaldaksid sügavamat dünaamilist diapasooni kui CC (kompaktkassett ja muu analoogsalvestus). Siinkohal üldiselt tuuakse dünaamika kvaliteeti iseloomustava argumendina kvantiseerimise mürade arvutamise käik:

      Nkv=6N+1,8 (dB), kus:
      N – kvantiseerimise järk nivoo järgi.

      CD-salvestuse korral võetakse järguks N=16, järelikult teoreetiliseks kvantiseerimise mürade piiriks jääb:
      Nkv=6 x 16 + 1,8 = 97,8 dB

      Kellegi poolt laialt levitatud kergekäelise tõlgenduse tõttu võetaksegi saadud väärtust kui CD dünaamilist diapasooni. Võttes arvesse, et parimate CC-de signaal/müra suhe asetub (ilma müratasandussüsteemideta) suurusjärku 55dB (DMM LP kuni 65dB), tehakse järeldus, et CD võidab dünaamikas CC-d enam kui 40dB võrra.

      Kuid ei tohi unustada, et analoog-helikandja ja digitaalne CD-helikandja on põhimõtteliselt erinevad, seetõttu CD dünaamilise diapasooni hindamiseks ei ole korrektne rakendada analoog-helikandja (CC) mõõtmise metoodikat. CC (analoogsalvestise) korral määratakse dünaamilise diapasooni alumine ots tõepoolest mürade tasemega, kuid see ei tähenda, et sama näitaja iseloomustaks ka CD-d. Vaadates alljärgnevat joonist, millel on kujutatud tüüpilised signaali THD sõltuvused CC ja CD puhul seoses signaali tasemega, võib hõlpsalt märgata, et analoogsalvestisel langeb THD kooskõlas signaali nivoo langemisega, samal ajal kui digitaalsel salvestisel THD kasvab, lähenedes 40%-le (kuivõrd toimub suhteline kvantiseerimise astme kasvamine).
      Click image for larger version

Name:	graafik2.jpg
Views:	1
Size:	19,5 KB
ID:	870012

      Kui analoogsalvestise spektris moonutused kujutavad kuulmist mitte eriti häirivaid kolmandat ja viiendat harmoonilist, siis digitaalse salvestise puhul on asjalugu märksa halvem – enamus kombineeruvatest moonutustest ei oma kuulmisele harjumuspärast harmoonilise rea iseloomu ja nende mõju muutub märgatavaks juba 1%-se osakaalu juures. Kerge on veenduda, et signaali nivoodel umbes -50dB ja allapoole CD-salvestised ületavad selle 1% THD. Allpool seda dünaamiline diapasoon osutub piiratuks mitte kvantiseerimise müradega, vaid liigsuurte mittelineaarmoonutustega. Ja teoreetilisest 97,8 dB-st jääb järele ainult 50 dB.

      Aga see pole veel kõik. CC (analoogsalvestise) ülekoormuse korral mittelineaarmoonutuste kasv on proportsionaalne salvestise nivoo ruuduga (suurendades nivood 2 korda, kasvab harmooniliste osakaal 4 korda), seepärast nende kasvu lühiajaline ilmnemine signaalinivoo tippude taustal jääb kuulmisele vähem märgatavaks.
      CD puhul aga, suurendades nominaalset sisendsignaali nivood A/D muunduri (ADC) sisendis 2...3dB võrra, kasvavad mittelineaarmoonutused tuhandeid kordi, seepärast võetakse reaalses digitaalses salvestusaparatuuris nominaalseks nivooks 12...15dB madalam tase (muusikasignaali nivoo kõrgeima tipu suhtes), kui on maksimaalselt lubatud ADC-le. Tulemusena algsest 97,8 dB-st jääb alles vaid 35...37 dB, mis on 20 dB vähem kui CC-l (analoogsalvestisel).

      Seepärast, vaatamata lindi-/plaadikahina subjektiivsele puudumisele, paljud salvestised, mida esitatakse CD-lt väsitavad kuulajat kiiresti ja omavad märgatavalt kehvemat stereohelipildi sügavust, kui sama salvestis esitatuna analoogkandjalt – vinüülplaadilt või magnetlindilt. Muide, heliplaadid mis on valmistatud Direct Metal Mastering (DMM) tehnoloogiaga otse lõigatuna, võimaldavad dünaamikat 60...65dB ja on audiofiilide poolt kõrgelt hinnatud.
      Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

      Comment


        #4
        Vs: CD heli > THD + Noise @ -60dB for 1 kHz

        Natuke eksitav info Suhovilt.
        Võta suvalise võimendi või opaka (või ükskõik millise võimendusastme, mida ka kõik analoog salvestid ja taasesitajad täis on) THD ja nivoode suhte graafik ja saad samasuguse kujuga joone kui CD-le on joonistatud eespool. Kui analoogis domineerib helikandja ja võimendusastmete müra väikestel nivoodel THD-d mõõtes, siis digi poolel kvantimismüra, mingit suurt sisulist vahet seal ei ole, välja arvatud see, et kvantimismüra on paremini märgatav/kuuldav.
        Eelneval joonisel on -50 dB ja 1 % THD muidugi tugev liialdus CD jaoks, nagu Popular Mehanicsi lingilt näha, annab Philipsi CD 880 -60 dB juures 0,08 % THD.
        Valem Nkv=6 x 16 + 1,8 = 97,8 dB pole ka päris täpne, ülekvantimise ja ditheriga saadakse kvantimismüra veel umbes 10 dB madalamaks.

        Üks graafiku näide OPA316 andmetest:


        CC (Compact casette) salvestise poolt on Suhov aga tugevalt ilustanud. Kui keegi ise mõõdaks saaks umbes sellise tulemuse:

        Kõige väiksema moonutusega sagedusel on THD parimal juhul umbes 1%.

        Ega laia lindiga makkide puhul pole asi ka palju parem.
        viimati muutis kasutaja moi; 06 m 2017, 16:41.

        Comment

        Working...
        X