Teade

Collapse
No announcement yet.

Seisulaine eemaldamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Seisulaine eemaldamine

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
    Kui on "kõlarite täpselt ees" bass olemas, siis võiks arvata on faasis...
    Täiendan veel lollide küsimuste vooru: kas "ükshaaval kummagi kõlari täpselt ees" või "mõlemate kõlarite täpselt ees keskpunktis" kuulates?
    Lihtsad asjaolud tuleb ikka enne selgeks teha, kui maja hakata ringi ehitama...

Jah, ka minu praktikas on olnud juhust, et kõlariterminalid on paarist ühel kõlaril vahetuses. Bassielemendi kõlarisisest valepidi ühendamist seni pole ette tulnud, aga eks jõuab veel... Maailmas on kõik võimalik ja varem-hiljem see ka juhtub.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Mul sõbral oli ühel vanema Jamo kõlli sees bassivaljukas tagurpidi ühendatud. Ühel üht pidi, teisel teist pidi - seega kõik on võimalik.

Comment

Re: Vs: Seisulaine eemaldamine

Jah, (kahjuks) siiski on kõik õigesti ühendatud, see kõrvaga kohe ära kuulda kui asi mööda on. Ruumi joonise valmistan lähipäevil.

Comment

Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
          Jah, ka minu praktikas on olnud juhust, et kõlariterminalid on paarist ühel kõlaril vahetuses. Bassielemendi kõlarisisest valepidi ühendamist seni pole ette tulnud, aga eks jõuab veel... Maailmas on kõik võimalik ja varem-hiljem see ka juhtub.
          HQPower ütleb kõik. odava hinna peab kuidagi saama...
          Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Vs: Re: Vs: Seisulaine eemaldamine

Esmalt postitatud jannozz50 poolt Vaata postitust

Kas ja kuidas muutuvad bassi heli lainete peegeldused ja levik ruumis, kui kasutada erinevaid kastitüüpe - ma mõtlen siinkohal täpselt sama ruumi ja sama kõlarite asukohta, kuid näiteks ruuporkasti, inverterkasti, kinnine, bandpass?
            Alustuseks laenake mõni kinnine ja inverter kastipaar ning kuulake/võrrelge mis toas toimub. Kui tulemus samasugune olematu bass, siis vähemalt üks lüli kontrollitud.
            Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
              Alustuseks laenake mõni kinnine ja inverter kastipaar ning kuulake/võrrelge mis toas toimub. Kui tulemus samasugune olematu bass, siis vähemalt üks lüli kontrollitud.
              Väga ebaloogiline jutt, samuti liiga üldistav.

Comment

Minu meelest bassi levikut suudab takistada ainult kas liiga väike tuba, või liiga suur valjukas, kõik muu tuleb ikka sellest et ei suudeta bassi tekitada.
                Ma saan aru et müügimehed on oma tööga hästi hakkama saanud, mille tulemuseks on hulgaliselt tekkinud fänne, ja neid ei loksuta enam miski. Samas kas peab sellele diktaadile alluma, kas oma peaga mõtlemine on keelatud? No, mis asi see kuulamise koht on, heli peab oleme nauditav ja puhas terves ruumis, ja ka kõrvalruumidesse peab enam-vähem viisakalt kostma.
                Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Esmalt postitatud home poolt Vaata postitust
                  No, mis asi see kuulamise koht on, heli peab oleme nauditav ja puhas terves ruumis, ja ka kõrvalruumidesse peab enam-vähem viisakalt kostma.
                  See kehtib mingi suure saali PA-ga helindamise kohta, kui aga tahad ikka kodus head ruumilist stereo helipilti kuulata, siis selle saab juba põhimõttelisalt paika ainult ühes ruumi punktis ja see ongi see kuulamise koht. Kui kuulata vasakust ja paremast kõlarist erineval kaugusel, siis tekivad kõrva jõudvasse helisse faaside erinevused ja ASK ei pruugi ka olla mõlema kanali heli jaoks enam sama.

Comment

Ja ometi pannakse kahe kanali kohta üks bassikas ja sedagi mitte keskele vaid silma alt ära. Ja kõrgete poolest peaks pea olema kruustangide vahele keeratud ja ruumis ei tohiks midagi liigutada sest juba mõni sentimeeter ükskõik mille nihutamist muudab seisulained ümber.

Ja timmida kõik sagedused kuulamiskohas nulli on pehmelt öeldes võimatu. Aitab ainult summutamine et neid ei tekikski.
                    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Üks bassikas kahele kanalile on ikka vähe, ma tean et nii tehakse aga saab paremini.

Minu meelest bassi levikut suudab takistada ainult kas liiga väike tuba, või liiga suur valjukas...
                      Huvitav kust selline arvamus tuleb? Olen seda ennegi kuulnud/lugenud. Kas 35m2 ruumis 2x500W 15'' bassivaljukaga PA kõlli on liiga palju või liiga vähe? Väiksemas ei ole kahjuks proovind, aga üritan.

e: valetan, olen proovinud universaalkerega autos neid samu kõlle.

Comment

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                        Ja ometi pannakse kahe kanali kohta üks bassikas ja sedagi mitte keskele vaid silma alt ära. Ja kõrgete poolest peaks pea olema kruustangide vahele keeratud ja ruumis ei tohiks midagi liigutada sest juba mõni sentimeeter ükskõik mille nihutamist muudab seisulained ümber.

Ja timmida kõik sagedused kuulamiskohas nulli on pehmelt öeldes võimatu. Aitab ainult summutamine et neid ei tekikski.
                        Kellel kuidas, piisab ka tugitooli seljatoest aga seal ei tohi jah eriti rabeleda .
                        Timmida saab erinevalt ja ka summutada on vaja vahest, paremaks ikka saab natuke.
                        Seisulained ei muut mõne väikse asja nihutamisest eriti, keskmises toas on seisulained kuni kuskil 200-300 Hz, sellest üles poole on juba peegeldused. Lainepikkustes teeb see 1,7-1,1 m, ehk liigutada on vaja natuke rohkem kui mõni sentimeeter ja mitte asju, vaid seinu/lagesid/põrandaid või nende vahelisi nurki muuta.

Comment

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                          Ja ometi pannakse kahe kanali kohta üks bassikas ja sedagi mitte keskele vaid silma alt ära.
                          See on vaesuse tunnus - kui ei jaksa endale kahte korralikku kõlarit lubada...
                          Jaa - tihti tuleb selle vastu jutt, et "bassiriba tegelikult suunaga heliinformatsiooni ei kanna". Leiab kergelt salvestisi, kus kannab küll.
                          Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                            See kehtib mingi suure saali PA-ga helindamise kohta, kui aga tahad ikka kodus head ruumilist stereo helipilti kuulata, siis selle saab juba põhimõttelisalt paika ainult ühes ruumi punktis ja see ongi see kuulamise koht. Kui kuulata vasakust ja paremast kõlarist erineval kaugusel, siis tekivad kõrva jõudvasse helisse faaside erinevused ja ASK ei pruugi ka olla mõlema kanali heli jaoks enam sama.
                            Mina mingit vahet ei teeks, kontserti või kodu vahel. Saan asjadest aru nii: -korralike kõlareid meil pakkuda pole, selle eest pakume võimalust kuulamise koha otsimiseks.
                            Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
                            Huvitav kust selline arvamus tuleb?
                            Kui auto vendade tegevusi vaadata, tuleb see probleem koheselt välja. Kodus muidugi see nii koledaks ei lähe, ja on raske mingit põhimõtet välja tuua.
                            "bassiriba tegelikult suunaga heliinformatsiooni ei kanna"

Bassi peale läheb põhiline ressurss, see on kogu heli alustala.
                            Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Mina mingit vahet ei teeks, kontserti või kodu vahel. Saan asjadest aru nii: -korralike kõlareid meil pakkuda pole, selle eest pakume võimalust kuulamise koha otsimiseks.
                              Kahe kanaliga stereosüsteemil on ainult üks punkt, kus ruumiheli panoraam muutub õigeks. See on ideaalis selle võrdkülgse kolmnurga üks tipp, mille teistes tippudes asuvad kõlarid. Mõningase harjutamisega tuvastab selle punkti kuulmise järgi +/-50 mm või isegi väiksema täpsusega. Kõik muud kohad kuulamisruumis vältimatult esitavad väära helipilti. Täpselt nagu moi eespool kirjutas. Kahju kui sellest aru saamast keeldutakse. Live kontsert ja kodune salvestise kuulamine erinevad nagu öö ja päev.
                              Jah, ka mina olen omal ajal helitehnikuna töötanud ja ka bändidele heli teinud. Sellele vaatamata on asjad nii nagu ülal kirjeldatud. Mida paremad kõlarid, seda kergem on asjast aru saada.

Võib muidugi suhtuda stereohelisse nagu monohelisse - siis on tõesti suva, kus punktis kuulata.

"Kuulamine nõuab pingutust, paljast kuulmisest pole midagi kasu. Part kuuleb ka." - Igor Stravinski

Comment

Kahe kanaliga stereosüsteemil on ainult üks punkt, kus ruumiheli panoraam muutub õigeks.
                                see on teatud pikkusega sirge. punktist võib rääkida ruumiheli korral.

Comment

Working...
                                X