Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaablimutantlus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kaablimutantlus

Akustika on aastatuhandeid vana distiplin, kas oli ta ilma mõõtmise võimaluseta kuidagi halvemas seisus, ja mis nüüd on sellest saanud. Mõnda aega tagasi vähemalt arutati kuidas seda teha, nüüd ainult mõõdetakse. Mitte seda et mina mõõtmiste vastane oleks, aga see teostus ja tõlgendamine on aina kokku kuivamas. Minu meelest kõike arvesse võtta ja ainult mõõtmistele toetuda on vale. Antud juhul, algselt oli muidugi AES/EBU kaablist juttu.
    Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
      A-filter on siiski vanaaegne meetod saada paremaid tulemusi seadmetel mis pole sugugi head tegelikult.
      See on tõsi, kuid kui ma vaatan helikaartide andmelehti, siis enamusel on märkus, et mürad on mõõdetud just A-filtriga ja nivool +4dBu.

Ma mõõtsin oma arvuti helikaarti rumala peaga 0dBu juures ja ilma filtrita, ning see oli -80dB. Müüginäitajate parandamiseks võin ju siis +10 ja +4dBu juurde liita ja 16biti programmi korral on see ju päris lähedal ideaalsele 16X6dB=96dB. Mul oleks siis ju 94dB
      120dB on muidugi piisav, kuna mul on toas müra +30dB ja koos külmkapi ning möödasõitva autoga +40dB. Kui ma lülitan mõõtemikrofonile A-filtri vahele, siis see +40db muutub "imeväel" ka +30dB.

Olen lugenud, et noor inimene suudab eristada 1kHz nivoo muutust kuni 1dB. Kui on lisaks mürad või muud sagedused, siis 3dB. Muudel sagedustel on asi kehvem, eriti madalatel. Vanadus teeb muidugi kõrvakuulmisele lisaks keskkonnale hävitavat tööd - halveneb tundlikkus ja sagedusriba.
      Aga eks muidugi esine kuulmiserandeid, eriti graafikute puhul, mille alumise otsa ebalineaarsust ei oska põhjendada ja DAC korral on mõõtemääramatus 0.

Comment

Akustika- ja helisignaalide mõõtmisel on kasulik mõõta nii et näidatakse spektraalset mürakoostist. Svago antud -80dB ei ütle meile tegelikult müra iseloomu kohta midagi - kas see on sissetunginud võrguhäire tõttu nii või mis, seepärast on mürade pilt palju kohasem kui üksik väärtus. Tõsi on et pilt räägib rohkem kui tootja tahaks . Kuid et tarbija üha enam ei suuda iseseisvalt mõelda ( ja sellise olukorra tekkimine on teadliku tegevuse tulemus), siis pole ime et võib olla varsti ei avaldata muud kui seadme energiatarbimise klass mingi A+ vms ja kaabli puhul pikkus ja hoiatus lastele, et allaneelamisel on ebamugav ja eriti lühike audiofiili eri võib väljuda teisest piirkonnast...
        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
        Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud home poolt Vaata postitust
          Mitte seda et mina mõõtmiste vastane oleks, aga see teostus ja tõlgendamine on aina kokku kuivamas.
          home, sa ikka täpsusta, millisest "seltskonnast" sa räägid.
          Üks hulk inimesi suudab öelda "jaa, siin on meil x kHz kohal y dB muhk/lohk" - ja teenib selle oskusega endale elatist.
          Üks hulk inimesi suudab öelda "jaa, siin on meil x kHz kohal y dB muhk/lohk" - ja tegeleb audioga hobikorras.
          Üks hulk inimesi midagi taolist öelda ei suuda, kuid teenib audioga endale elatist - nendele siis mõõtmised oluliseks abiks.
          Lisaks on hulk inimesi (nagu mina), kes midagi taolist öelda ei suuda ja tegelevad audioga hobikorras - nendele on mõõtmised ühtlasi nii silmaringi avardavad kui ka rahakotile positiivselt mõjuvad (vedamise ja nähtuste mõistmise korral ei pea läbi proovima kombinatsioone n võimendist, m kõlarist ning o kaablist ning neid siis pimesi pidevalt ostma-müüma-vahetama).

Igaühele oma
          viimati muutis kasutaja madis64; 15 April 2019, 20:20. Põhjus: kirjavead

Comment

Esmalt postitatud madis64 poolt Vaata postitust
            home, sa ikka täpsusta,
            Need järeldused räägivad iseenesest. Ma soovitan pöörduda AS-i Metrosert poole.
            Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Esmalt postitatud home poolt Vaata postitust
              Ma soovitan pöörduda AS-i Metrosert poole.
              Metroserdi ja muude sarnaste asutustega on soovitav sooje suhteid hoida - iga mõõtevahend vajab regulaarselt kalibreerimist

Comment

Lisaks on hulk inimesi (nagu mina), kes midagi taolist öelda ei suuda ja tegelevad audioga hobikorras - nendele on mõõtmised ühtlasi nii silmaringi avardavad kui ka rahakotile positiivselt mõjuvad (vedamise ja nähtuste mõistmise korral ei pea läbi proovima kombinatsioone n võimendist, m kõlarist ning o kaablist ning neid siis pimesi pidevalt ostma-müüma-vahetama).

Igaühele oma
                Kas sa võid öelda, millised on sinu eesmärgid oma hobiga tegelemisel? Kas tahad olla naabrist parem või üritad midagi rohkemat saavutada? Või olles mingi taseme saavutanud, oled sellega rahul ning edasi areneda ei soovi?
                "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Esmalt postitatud Sonic poolt Vaata postitust
                  Kas sa võid öelda, millised on sinu eesmärgid oma hobiga tegelemisel? Kas tahad olla naabrist parem või üritad midagi rohkemat saavutada? Või olles mingi taseme saavutanud, oled sellega rahul ning edasi areneda ei soovi?
                  Hee, konksuga küsimus

Aga vastan ikka:

Naabrid ei huvita mind (nendest parem olemise aspektist) kopika eestki - nende varustus ei paikne minu elutoas ja seega ei ole see minu jaoks oluline.

Eesmärgiks on olnud optimaalsete kuludega saavutada parim heli, mida antud olusid arvestades võimalik on.

Kuna puudub kuulamistuba ning tegemist on audio seisukohalt suhteliselt ebasoodsa ruumilahendusega elutoaga, siis igasugune lavasügavuse püüdmine jääb päevakorrast ära.
                  Seetõttu puudub igasugune mõte high-endi rahaliselt investeerida - minu "kastid" (võimendid etc, jättes hetkel puhkuselesaadetud lampvõimu rehkendusest välja) on ostes maksnud max 350 eurot (per tükk) ning kõlarid natuke rohkem.
                  Ja kruvikeerajad-lõiketangid-jootekolvid on neist kõigist üle käinud.

Edit:

Mis arenemisse puutub, siis elukestev õpe toimub kogu aeg - ka siis kui hetkel ise paremaid seadmeid osta ei saa. Miks ma muidu end eelmisel aastal Helsingisse hifimessile kohale vedasin. Samas mingitel saksa messidel ma ei käi - ei ole nii oluline teema ja pädevus ei ole ilmselt ka sellel tasemel.
                  viimati muutis kasutaja madis64; 16 April 2019, 10:16. Põhjus: täiendus

Comment

Kui vaadata näiteks antud allika loopback graafikuid, siis pole need sugugi nii lineaarsed ja siledad:

Ma mõõtsin Op ja transistoride mürasid. Andmelehtedel on mürad kolmes mõõtühikus (ilmselt, et oleks ilma arvutamata raskem omavahel võrrelda). On dB, µV ja nV korda ruutjuur sagedusribast.
                    Op mürad sõltuvad sagedusest ja sobitusest signaalallikaga. On olemas pinge- ja voolumürad.
                    Mõõtmistulemusteks oli, et uuemate Op mürad on vahemikus 1..4µV. Ühel ainsal sain 0,7µV. Mürad mõõtsin 0 dBu suhtes. Ma pole kindel, et mõõtmiseks sattusid parimad OP, kuna andmelehel on kirjas tüüpiline ja max. Kippusidki olema max. Mind huvitas eelkõige sobivus maki helipeaga taasesituse režiimis. Kuna helipea on induktiivne ja reaktiivtakistus sõltub sagedusest, tuleb teha kompromiss eelvõimendi korrektsiooni ja kuuldavuse vahel.

Andmelehe andmetel on olemas ka OP, mille mürad on 0,3µV. Teoreetiline mürade piir tuleb juba vastu. Palju sõltub siiski nivoodest, et mille suhtes mõõdetud. Parema tulemuse saavutamiseks tuleks kasutada OP ees transe. On olemas ka OP, mille mürad on väikesed madala oomilise signaalallika korral, kuid helikaartides selliseid tavaliselt ei kasutata. Mul oli mõõtmistel tõsiseid raskusi igasuguste häiretega, mis segasid täpset mõõtmist sellistel nivoodel. Tänapäeval pole segavaks vaid 50 Hz. Kui uurida toitepinget lähemalt, siis see on täis ka kõrgema sagedusega häireid, mida tekitavad samal liinil olevad sagedusmuundurid, impulsstoiteplokid, kauglugemine jne.jne.

Antud mõõtmise korral on tegemist madala valjuka reaktiivtakistusega, mis sõltub samuti sagedusest teatavasti mitmel põhjusel. Mõõtmiste kõrvalekalle lineaarsest oli 2V juures 2.04µV. Juba kaablite erinev asend võib häirete tõttu tekitada erinevuse mõõtmistes.

Comment

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
                      Kui vaadata näiteks antud allika loopback graafikuid, siis pole need sugugi nii lineaarsed ja siledad:

No vähegi mõeldes, kas need ASK-d tõesti nii karvased saavad olla, jõuab kiiresti tõdemuseni, et see on kasutatud softi omapära, mitte reaalse helikaardi ASK karvasus.

Comment

Hee, konksuga küsimus

Eesmärgiks on olnud optimaalsete kuludega saavutada parim heli, mida antud olusid arvestades võimalik on.

.
                        Olen sinuga samas paadis. Ja olemasolevas olukorras, optimaalse kuluga parimat heli tekitan seadmetega, mis vanemad kui 30. aastat. Traadid/juhtmed/kaablid on küll kaasaegsed v.a vinüülimängija phono väljund.
                        Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Näiteks 713 USD helikaardi näitajad – on mõõdetud ikka A-filtriga ja müra ei näidata otse dBu-s (0,775V suhtes).
                          Mõni ime, et siis lauaarvutil, mille helikaart on emaplaadil ja varjestamata, on kehvad müranäitajad.

Digigram VX222HR High Resolution Linear Sound Card

Dynamic Range Analog Input: >104 dBA, A-weighted
                          Analog Output: >106 dBA, A-weighted

THD & Noise 1 kHz at -2 dBfs:
                          Analog Input: <-97 dB
                          Analog Output: <-95 dB

Märkus: 0 dBFS = 14 dBu (3.9 VRMS)

Comment

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
                            Näiteks 713 USD helikaardi näitajad ...
                            Svago, loe teema pealkirja - see ei ole "helikaardid ja nende omadused"

Comment

Kuna puudub kuulamistuba ning tegemist on audio seisukohalt suhteliselt ebasoodsa ruumilahendusega elutoaga, siis igasugune lavasügavuse püüdmine jääb päevakorrast ära.
                              Seetõttu puudub igasugune mõte high-endi rahaliselt investeerida - minu "kastid" (võimendid etc, jättes hetkel puhkuselesaadetud lampvõimu rehkendusest välja) on ostes maksnud max 350 eurot (per tükk) ning kõlarid natuke rohkem.
                              Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
                              Olen sinuga samas paadis. Ja olemasolevas olukorras, optimaalse kuluga parimat heli tekitan seadmetega, mis vanemad kui 30. aastat. Traadid/juhtmed/kaablid on küll kaasaegsed v.a vinüülimängija phono väljund.
                              Optimaalne on siis teie arvates 350€ seade? See ütleb palju kuna sellises hinnaklassis seadmetega pole tõepoolest mingit vahet mis kaabel kuskil on, sobib igasugune elektrit juhtiv materjal. Minu arvates on optimaalne umbes 1000€/seade kuna kallimate seadmete puhul ei leia piisavalt hea kvaliteediga salvestusi ja iga pisiasi loeb.

Minu kogemus näitab, et 500€ seade ja 1000€ seade on jõhker vahe, aga näiteks 1000€ vs 2000€ enam nii suur vahe pole. Samas 1000€ kõlarid vs 10 000€ kõlarid on jällegi päris suur vahe. "Diminishing returns" oli see i.keeles, ei oskagi eestikeelset tõlget sellele öelda.

Comment

No kui palju sa nendes erinevates hinnaklassides seadmeid oled siis võrrelnud ja testinud et selliseid üldistusi teha kannab.
                                viimati muutis kasutaja Scott; 22 April 2019, 06:26. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

Comment

Working...
                                X